Hoe beantwoord je de vraag “Wat spreekt je aan in deze functie?”

  • Natasja van Wijk
  • 27 februari 2024

Een populaire vraag van recruiters tijdens een sollicitatiegesprek is “Wat spreekt je aan in deze functie?”. Met jouw antwoord op deze vraag krijg je de kans om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.

Het beantwoorden van deze vraag is meer dan alleen het opsommen van taken en verantwoordelijkheden die in de vacature staan vermeld. Het is een kans om te laten zien wat jou motiveert en waarom jij de kandidaat bent waar het bedrijf naar op zoek is.

In dit blog geven we tips en voorbeelden die jou helpen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, waardoor jij jezelf als de ideale kandidaat presenteert!

Waarom wordt de vraag “Wat spreekt je aan in deze functie?” gesteld?

Recruiters stellen deze vraag om verschillende redenen. We geven een aantal voorbeelden van deze redenen.

De recruiter wil mogelijk:

  • Achterhalen of je niet lukraak solliciteert naar een baan, maar daadwerkelijk interesse hebt in de functie binnen dit bedrijf.
  • Zien of je de moeite hebt genomen om onderzoek te doen en dat je begrijpt wat de functie inhoudt.
  • Weten of je over de juiste vaardigheden, kennis en/of ervaring beschikt om de functie succesvol uit te voeren.
  • Bepalen of je zowel bij de bedrijfscultuur als de specifieke functie past. Het stelt de recruiter in staat om te bepalen of je de juiste match bent op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Vijf tips voor het beantwoorden van de vraag “Wat spreekt je aan in de functie?”

Door de vraag "Wat spreekt je aan in deze functie?" te stellen, krijgen recruiters dus een goed beeld van jouw interesses, kennis, vaardigheden en culturele fit met het bedrijf. Dit is essentieel voor het maken van een weloverwogen beslissing in het sollicitatieproces.

Om je te helpen bij het voorbereiden op een antwoord op deze vraag, geven we 5 tips!

#1 Onderzoek de functie en het bedrijf goed

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: voorafgaand aan een sollicitatiegesprek is goed onderzoek erg belangrijk.

Neem de tijd om de website van het bedrijf te verkennen. Zo krijg je een volledig beeld over de activiteiten, de geschiedenis van het bedrijf en de visie en missie, vaak te vinden op de 'Over ons'-pagina. Vergeet ook niet om de social media kanalen van het bedrijf (en de werknemers zelf) te scannen om een idee te krijgen van de bedrijfscultuur.

Analyseer de vereisten en verantwoordelijkheden die in de vacature worden genoemd. Hoe beter je begrijpt wat er van jou verwacht wordt en hoe het bedrijf te werk gaat, des te gerichter jouw antwoord op de vraag “Wat spreekt je aan in deze functie?” is.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het voorbereiden op je sollicitatiegesprek? In een video-blog delen we 6 handige tips die je helpen om goed voorbereid het gesprek in te gaan.

Onderzoek het bedrijf

#2 Richt je op de gewenste vaardigheden

Maak voorafgaand aan het gesprek een overzicht van jouw competenties en vaardigheden en vergelijk deze met wat het bedrijf zoekt. Worden er specifieke competenties en vaardigheden in de vacature genoemd waar jij over beschikt? Benadruk deze bij het beantwoorden van de vraag.

Staat dit niet specifiek in de vacature vermeld? Richt je dan op algemene vaardigheden die van toepassing zijn op het type functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld, als het gaat om een managementfunctie, benoem dan jouw leiderschapskwaliteiten, je vermogen om teams aan te sturen, en je ervaring met het nemen van strategische beslissingen.

Voorbeeldantwoord

"De specifieke vaardigheden die in de vacature worden genoemd, zoals projectmanagement en klantgerichtheid, sluiten perfect aan bij mijn ervaring en expertise die ik heb opgedaan als functie X bij bedrijf X. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat mijn vermogen om effectief te communiceren en teams aan te sturen, van grote waarde zal zijn in deze functie."

#3 Richt je op het bedrijf

Laat in het antwoord op de vraag “Wat spreekt je aan in deze functie?” Niet alleen zien dat je interesse hebt in de functie, maar ook in het bedrijf zelf.

Vertel in jouw antwoord waarom je bij het bedrijf past en hoe jij jezelf ziet samenwerken met je potentiële collega’s.

Ook kun je benadrukken waarom het bedrijf jou aanspreekt, of het nu gaat om innovativiteit, de reputatie of de branche waarin ze actief zijn.

Voorbeeldantwoord

"Ik ben vooral enthousiast over deze functie vanwege de mogelijkheid om te werken binnen een bedrijf dat zich richt op duurzaamheid, iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht.  Ik voel me geïnspireerd door de missie van het bedrijf en zie mezelf als een goede aanvulling op het team, waar ik kan bijdragen aan verdere groei en succes van bedrijf X."

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Noem jouw langetermijndoelen

Geef aan hoe deze functie past binnen je langetermijndoelen in jouw carrière. Verbind de functie met je professionele ambities. Laat bijvoorbeeld zien dat je bereid bent om jezelf binnen het bedrijf te ontwikkelen. Recruiters zien graag dat je toegewijd bent aan groei en vooruitgang, maar dat je niet slechts op zoek bent naar een tijdelijke baan.

Vind je het belangrijk dat deze baan kansen biedt om door te groeien? Benoem dat dan ook! Focus op de kansen die de functie met zich meebrengt, zo”als de mogelijkheid om je te specialiseren binnen de branche of om een leiderschapsfunctie te vervullen.

Voorbeeldantwoord

"Deze functie sluit perfect aan bij mijn carrièredoelen op lange termijn. Ik heb altijd al een functie willen vervullen waarin ik strategische beslissingen kan nemen en een verschil kan maken binnen een groeiend bedrijf. Door de focus op de ontwikkeling van mijn leiderschapsvaardigheden en het opbouwen van sterke relaties met klanten, zie ik deze functie op termijn als een opstap naar een managementpositie en verdere groei binnen het bedrijf."

#5 Voorkom dat je oppervlakkig overkomt

Het is belangrijk om je eigen belangen en doelen te benoemen, maar voorkom dat jouw redenen gericht zijn op arbeidsvoorwaarden of de gunstige locatie waar je aan de slag gaat. Dat deze functie je aanspreekt om het hoge salaris, laat zien aan de recruiter dat je niet intrinsiek gemotiveerd bent en direct een andere baan aanneemt als er een hoger salaris wordt aangeboden.

“Wat spreekt je aan in deze functie?”

Dit is een vraag die vaak wordt gesteld in sollicitatiegesprekken. Bedenk dus voorafgaand aan het gesprek goed wat jou allemaal aanspreekt in deze functie. Doe goed onderzoek naar het bedrijf en de inhoud van de functie. Richt je antwoord op het verbinden van jouw kennis, vaardigheden en ervaring met de behoeften van het bedrijf en benadruk de fit tussen jou en de organisatie.

Als je carrièredoelen hebt die perfect aansluiten bij de functie en de visie van het bedrijf, is het belangrijk om deze te benoemen. Dit toont oprechte interesse en betrokkenheid. Vermijd daarentegen oppervlakkige redenen bij het beantwoorden van deze vraag, waardoor je ongeïnteresseerd overkomt.

Veel succes met jouw voorbereiding op het sollicitatiegesprek!

Stelling: Het benoemen van arbeidsvoorwaarden op de vraag “Wat spreekt je aan in deze functie?” zorgt ervoor dat je geen oprechte interesse toont.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe beantwoord je de vraag “Wat spreekt je aan in deze functie?”"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent