7 redenen om lang bij hetzelfde bedrijf te werken

  • Lars Tertoolen
  • 28 juni 2022

Steeds meer mensen kiezen ervoor om regelmatig van baan te veranderen, wat jobhoppen wordt genoemd. Hoewel jobhoppen een aantal voordelen met zich meebrengt, heeft het ook nadelen. Als je meer verantwoordelijkheden in je werk wilt en het maximale uit je competenties wilt halen, is het over het algemeen beter om voor langere tijd bij hetzelfde bedrijf te blijven.

Of je nu kiest voor het wisselen van baan, of liever bij je huidige baan blijft: dit kan een lastige keuze zijn! In ons blog focussen we ons op de voordelen wanneer je lang bij een werkgever blijft. We geven 7 redenen waarom het goed is om lang bij hetzelfde bedrijf te werken. 

#1 Betrouwbaarheid

Wanneer werkgevers en recruiters op jouw cv een eindeloos lange lijst aan bedrijven zien waar je maar voor kortere periodes hebt gewerkt, krijgen ze een onderbuikgevoel. Een werknemer die vaak van bedrijf verandert zijn voor werkgevers lastiger om in vertrouwen te nemen. 

Het opleiden van een nieuwe werknemer in het bedrijf kost tijd en geld. Deze investering gaat verloren als de werknemer het bedrijf al na een korte tijd verlaat. Als werkgevers hiervoor vrezen, zijn ze ook tijdens het dienstverband minder geneigd om vertrouwelijke bedrijfsgegevens aan je vrij te geven en betrekken je minder snel bij belangrijke projecten.

Lang bij dezelfde werkgever blijven bouwt een reputatie van betrouwbaarheid op. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, werkt het in je voordeel als je voor langere periodes bij bedrijven hebt gewerkt. 

#2 Loyaliteit

De tweede reden komt veel overeen met de eerste reden. Wanneer je loyaal bent, word je namelijk ook sneller als betrouwbaarder gezien. Als je cv vol staat met korte werkperiodes bij veel bedrijven, gaat de werkgever zich afvragen hoe loyaal jij bent aan een bedrijf.

Ondanks het feit dat loyaliteit op de werkvloer zich onder andere ook vertaalt in eerlijkheid, oprechtheid en trouw aan collega’s en het bedrijf, geeft lang werken bij een bedrijf een positief beeld over jouw loyaliteit. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Expertise

Wanneer je telkens voor kortere periodes bij een bedrijf werkzaam bent, wordt het moeilijker om expertise in het bedrijf op te doen. Hoe langer je ergens werkt, hoe beter je het bedrijf leert kennen en hoe meer vertrouwen je krijgt in je werk. Je groeit in je functie en je specialiseert je in bepaalde werkzaamheden.

Deze expertise zorgt ervoor dat, mocht er iets mis gaan, werkgevers iemand hebben met voldoende ervaring, waardoor de situatie gemakkelijker op te lossen is. Voor jobhoppers is het lastiger om deze kennis op te doen, waardoor het voor werkgevers minder aantrekkelijk is om deze mensen in dienst te nemen. 

#4 Stabiliteit

Als je een langere tijd bij een bedrijf werkt, weet je steeds beter wat jouw rol is en wat jouw werkzaamheden daarin zijn. Sommige werknemers vinden deze stabiliteit fijn, omdat het ze meer vertrouwen geeft in hun werk. Je weet steeds beter hoe de bedrijfsprocessen werken en wat jouw aandeel daarin is. Je weet welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden het bedrijf biedt, wat comfort en zekerheid biedt. 

#5 Meer kans op promotie

Zoals we al eerder aangaven, gaat de investering in een nieuwe werknemer verloren als hij of zij het bedrijf na een korte tijd verlaat. Als een werkgever potentie in je ziet voor een langere termijn, is de kans groter dat ze openstaan voor promotie. 

Het bedrijf is eerder geneigd om te investeren in jou, wat de kans groter maakt dat je een hogere functie toegewezen krijgt. Mensen die lang bij hetzelfde bedrijf werken hebben meer expertise in het vak, en in combinatie met toewijding aan professionele ontwikkeling en hoge kwaliteit van het werk, vergroot dit de kans op het krijgen van die promotie. Echter verschilt dit wel per bedrijf, aangezien niet elk bedrijf je de mogelijkheid biedt om door te groeien. 

#6 Je kent het bedrijf

Misschien nog wel het meest lastige onderdeel van een nieuwe baan is het leren kennen van het bedrijf. Het leren van de werkzaamheden, regels en verwachtingen, maar ook het ‘leren’ kennen van de bedrijfscultuur en je collega’s. Als je ervoor kiest om telkens maar voor korte tijd bij een werkgever te blijven, moet je dit allemaal steeds opnieuw leren. Dit zorgt ervoor dat je geen enkele baan helemaal onder de knie krijgt. 

Hoe langer je bij het bedrijf werkt, hoe meer je leert en hoe efficiënter je gaat werken. Dit is zowel gunstig voor het bedrijf en de werkgever als voor jou, aangezien je hierdoor productiever werkt en minder stress ervaart. 

#7 Minder kans op ontslag

Indien de financiële situatie verslechtert van het bedrijf, is de kans groot dat ze de loyale werknemers in het bedrijf willen houden. Zij weten meer over het bedrijf en de werkzaamheden. Daarnaast worden mensen die lang bij hetzelfde bedrijf werken als stabielere werknemers gezien dan iemand die er nog maar kort werkt. 

Bij ontslag krijg je een financiële vergoeding van de werkgever, wat transitievergoeding wordt genoemd. Omdat de transitievergoeding mede wordt bepaald door de duur van je dienstverband, is het voor werkgevers bovendien goedkoper om degene met het kortste dienstverband te ontslaan. 

Als je werkgever weet dat je vaak korter bij een bedrijf hebt gewerkt, maakt dat je minder loyaal en vergroot dat ook de kans op eerder ontslag wanneer het niet zo goed gaat met het bedrijf. 

Lang bij hetzelfde bedrijf werken

Voor een langere tijd bij een bedrijf werken is gunstig voor jou, je werkgever en de rest van het bedrijf, maar ook voor je zoektocht naar een nieuwe baan. Wanneer je cv een lange lijst van korte werkperiodes bevat, krijgen werkgevers het gevoel dat jij niet van plan bent om lang bij het bedrijf te blijven. Lang bij een bedrijf werken heeft namelijk een positief effect op jouw waargenomen loyaliteit en betrouwbaarheid. 

Lang bij een bedrijf werken zorgt ervoor dat je steeds meer ervaring opdoet en het geeft je meer stabiliteit in je werk, wat comfort en zekerheid biedt. Door deze ervaring die je hebt opgedaan door lang bij het bedrijf te werken, is de kans groter dat een werkgever in jou gaat investeren. Dit betekent meer kans op promotie!

Wanneer het wat minder met het bedrijf gaat, is de kans dat je ontslagen wordt kleiner als je al langer bij het bedrijf werkt. Je kent het bedrijf goed en wordt gezien als een stabielere werknemer dan iemand die er nog maar kort werkt. 

 

Stelling: meer dan 10 jaar bij hetzelfde bedrijf blijven is goed voor je cv.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "7 redenen om lang bij hetzelfde bedrijf te werken"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent