Een vacature scannen in 12 seconden

 • Natasja van Wijk
 • 17 oktober 2023

Eén van de eerste stappen in het sollicitatieproces is het vinden van een interessante vacature. Daarom is het belangrijk om vacatures te scannen.

Op dit moment zijn er meer dan 440.000 vacatures beschikbaar, maar hoe vind je vacatures die nauw aansluiten bij jouw interesses en kwalificaties?

Hoewel je bij het zoeken naar vacatures vaak kunt filteren op locatie, branche, vereiste opleiding en carrièreniveau, blijft het toch een uitdaging om dè ideale vacature te vinden. Om jou te helpen bij het effectief scannen van een vacature, laten we je in dit blog zien hoe je binnen 12 seconden bepaalt of een vacature bij jou past.

0:01 - Functietitel

De functietitel is vaak ook de titel van de vacature zelf. Net zoals elke vacature die jij gaat scannen begin je hier dan ook mee. Dit is het eerste selectiecriterium. In één seconde zie jij of de functietitel jou aanspreekt. Het gaat meestal om niet meer dan 2 of 3 woorden.

Als de functietitel jou niet aanspreekt of jou niets zegt, dan kun je eigenlijk al gelijk verder gaan kijken. Het enige mogelijke probleem met het scannen van een functietitel ligt in de enorme diversiteit aan functietitels tegenwoordig. Van Retail Jedi tot Front End Wizard: je kunt het tegenwoordig zo gek niet verzinnen of men gebruikt het als een functietitel.

Hoewel dit extreme voorbeelden zijn, maakt de grote diversiteit aan titels voor één soort functie het er niet makkelijker op om snel te scannen. Daarom is het verstandig om voor het scannen een lijstje te maken met de verschillende functietitels waarvan jij denkt dat je ze tegen kunt komen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

0:02 - Bedrijf

Bij het scannen van een vacature zijn er in eerste instantie twee belangrijke aandachtspunten: de functietitel en het bedrijf. Het draait om het vinden van een goede match tussen de kandidaat en het bedrijf. Het is daarom belangrijk voor jou als sollicitant om te beoordelen of deze match überhaupt mogelijk is.

Je kunt echter niet in één seconde bepalen of je bij een bedrijf past. Wat je wel kunt bepalen is of het een bedrijf is waar je niet wilt werken. Misschien past de sector niet bij jou, heeft het bedrijf geen goede reputatie of heb je er al gewerkt. Het is dus een kwestie van uitsluiten.

0:03 - 0:08 Functie

Na de eerste twee seconden weet je al of het een vacature is voor een functie die in jouw straatje ligt en of je ervoor openstaat om bij het bedrijf te werken. Hierna verdiep jij je iets verder in de functie. Een vacature is vaak standaard opgebouwd. Ze beschikken meestal over de volgende elementen:

 • Functieomschrijving (wat de functie inhoudt, jouw taken, verantwoordelijkheden etc.)
 • Jouw profiel
 • Over het bedrijf

Begin snel met de eerste paar regels tekst te lezen. Vaak zie je hier al informatie die de kern van de functie laten zien. Kijk naar de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken die worden genoemd, en beoordeel of deze overeenkomen met wat je zoekt in een baan.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een functie als Content Marketeer? Als je bij het scannen van de vacature al woorden zoals "content creatie," "social media beheer," en "SEO-optimalisatie" ziet, krijg je al snel een beeld krijgen van de verwachtingen voor deze functie. Dit stelt je in staat om snel te beoordelen of de vacature in lijn is met je interesses en vaardigheden.

0:08 - 0:12 - Profiel

De laatste vier seconden van het scannen van een vacature ga je gebruiken om te kijken of jij in het plaatje van de werkgever past. Naast de vraag of de functie bij jou past, is het ook belangrijk of jij bij de functie past. Een werkgever heeft daarom altijd wel een aantal eisen. Het doel van het scannen van het gewenste profiel is om te kijken of jij redelijkerwijs in dat plaatje past. We zeggen "redelijkerwijs" omdat het gaat om een ideaal beeld dat ze van de kandidaat hebben.

Als jij aan alle punten behalve één voldoet, betekent dat absoluut niet dat je kansloos bent. Je wilt weten of je enigszins aansluit bij dit profiel. Je kunt dit op dezelfde manier aanpakken als met de functieomschrijving.

Vaak vind je in deze sectie een stuk tekst of een opsomming van vereisten en kwalificaties. Hier ga je wederom sleutelwoorden uit halen. Aan de hand van deze sleutelwoorden heb jij nu een beeld wat ze van jou verwachten als persoon zijnde.

Voorbeelden van deze sleutelwoorden zijn “minimaal 3 jaar ervaring”, “hbo denk- en werkniveau” en “creatief”. Dit helpt je om snel te beoordelen of je goed binnen het profiel van de werkgever past en helpt je vacatures te selecteren die bij jou aansluiten.

Een vacature scannen in 12 seconden

Binnen deze 12 seconden heb jij nu een beeld van wat je gaat doen, voor wie, en wat ze van jou verwachten. Maar betekent dit dat je onmiddellijk je CV en motivatie moet versturen? Nog niet. Na het scannen heb je een selectie van mogelijk interessante vacatures. Daar kun je nu de aandacht aan gaan besteden.

Het scannen van een vacature is onnauwkeurig, en het is mogelijk dat niet elke vacature uiteindelijk iets blijkt te zijn. Deze methode moet je echter in staat stellen om snel de hooiberg een stuk kleiner te maken.

Hoe je een vacature grondig analyseert lees je in onze Checklist: Het analyseren van een vacaturetekst!

Update: Dit blog over een vacature scannen verscheen voor het eerst op 2 december 2014 en werd op 17 oktober 2023 geactualiseerd.

Stelling: Het is efficiënter om een vacature te scannen voordat je deze grondig gaat analyseren.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

4 Reacties op "Een vacature scannen in 12 seconden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Johan Meeuwissen
  • 8 december 2014

  Dank je wel ,dit is luid en duidelijk,heb ik wat aan .

  • Robin
  • 8 december 2014

  Interessant artikel! Dank daar voor.
  Ben het alleen niet eens met de volgorde van stap 2 en 3). Denk dat stap 2 (organisatie) de functie zou moeten zijn. Je gaat in eerste instantie af op de inhoud van de functie. En als deze aanspreekt, ga je lezen/scannen bij wat voor een organisatie dit is. En niet andersom.

   • Tom van Pinxteren
   • 8 december 2014

   Beste Robin,

   Ik ben het met je eens, maar niet in deze situatie. Op het moment van scannen is het nog voornamelijk een kwestie van uitsluiten (is dit iets? ja/nee) Daarom check je even snel of het geen bedrijf is waarvoor je eigenlijk niet wilt werken. Denk hierbij aan bedrijven waar je uit principe niet wilt werken, waar je ooit al eens gewerkt hebt, of waar je ivm een contract niet mag werken (concurrentiebeding). Deze lijst zal niet heel groot zijn, maar de handeling is ook heel kort.

   Echter, zodra je uitgebreider gaat kijken naar de functie, kijk je eerst naar de functie, en dan pas inderdaad naar het bedrijf. In dit zin ben ik het helemaal met je eens. Deze week komen we met een artikel over het uitgebreider analyseren van een vacature. Hier zul je dit ook terug zien komen.

  • Marion
  • 9 december 2014

  Bedankt. Ik kijk altijd naar de functie titel, dan functie eisen en dan ZEER belangrijk!! Of de vacature nog openstaat, want vaak is dat niet het geval en heb je veel tijd verknoeid. Dus eerst doorklikken als je via online soll. formulier solliciteert.