Zie in 12 seconden of een vacature iets voor jou is

  • Pascal Joore
  • 2 december 2014
Wat is de allereerste stap in een sollicitatieproces? In ieder geval niet jouw CV en motivatie schrijven! Dan zijn we al te ver. Nee, de eerste stap is en blijft om een interessante vacature te vinden. Nu is het heel simpel om een vacature te vinden, er zijn er namelijk genoeg (volgens het CBS maar liefst 113.000!). De kunst is echter om vacatures te vinden die goed bij jou passen. En waar jij ook een goede kans op maakt. Hoe vind je die? Hoe vind je die perfecte vacature in een hooiberg met 112.999 andere vacatures? Websites bieden vaak de keuze om vacatures te zoeken op regio, sector, of gevraagde ervaring of achtergrond. Het helpt om die hooiberg wat kleiner te maken, maar de speld ligt nog steeds in een hooiberg (weliswaar kleiner). Op dit punt zit er niets anders op dan en masse te gaan lezen; om al die vacatures af te gaan lopen. Dit is niets anders dan bulkwerk. Maar we kunnen toch proberen om het iets efficiënter aan te pakken dan alles helemaal door te lezen. Dit doen we eigenlijk al van nature; we gaan scannen. Het gevaar met scannen is echter dat we dingen missen. Als je daarom op de verkeerde aspecten scant, dan loop je wellicht die perfecte vacature mis. Daarom gaan wij je uitleggen hoe je in 12 seconden een vacature goed kunt scannen (en ja, we hebben het gemeten!).

0:01 - Functietitel

De functietitel is vaak ook de titel van de vacature zelf. Net zoals elke tekst die jij zult scannen begin je hier dan ook mee. Dit is dan ook het eerste selectiecriterium. Dit moet je binnen 1 seconde kunnen; het gaat meestal om niet meer dan 2 of 3 woorden. Als de functietitel jou niet aanspreekt, of jou niets zegt, dan kun je eigenlijk al gelijk verder gaan kijken. Het enige mogelijke probleem met het scannen van een functietitel ligt in de enorme diversiteit aan functietitels tegenwoordig. Van Retail Jedi tot Front End Wizard; van Online Media Guru tot Part-time Czar. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet verzinnen of men gebruikt het als een functietitel. Hoewel dit extreme voorbeelden zijn, maakt de grote diversiteit aan titels voor één soort functie het er niet makkelijker op om snel te scannen. Daarom is het verstandig om voor het scannen even een mentaal of fysiek lijstje te maken met de verschillende functietitels, waarvan jij denkt dat je ze tegen kunt komen.

0:02 - Bedrijf

De eerste blik die je werpt op een vacature gaat logischerwijs richting de titel van een pagina, in dit geval dus de functietitel. De tweede gaat richting het bedrijf die op zoek is naar iemand voor deze functie. We zeggen het niet vaak genoeg: het vervullen van een vacature is een kwestie van een klik vinden tussen de kandidaat en het bedrijf. Essentieel is daarom voor jou als kandidaat om te weten of die klik überhaupt mogelijk gaat zijn. Nu denk je wellicht: hoe kan ik in 1 seconde bepalen of ik bij een bedrijf pas? Dat kun je niet bepalen. Het is inderdaad niet mogelijk om in zo een korte periode te bepalen of je bij een bedrijf past. Wat je wel in 1 seconde kunt zien is of het een bedrijf is waarvoor je NIET wilt werken. Oftewel, als het een bedrijf is waarvan jij al weet dat je daar niet wilt werken. Iedereen heeft namelijk wel een lijstje waarvoor men eigenlijk niet wil werken. Misschien omdat het een sector is die niet bij jou past. Misschien omdat de reputatie van het bedrijf je niet aan staat, of dat je er al gewerkt hebt. Het is een kwestie van uitsluiten.

0:03 - Functie

Na de eerste twee seconden weet je nu al of het een vacature is voor een functie die in jouw straatje ligt (functietitel) en of je er voor open staat om er te werken (het bedrijf). Nu kun je dus iets verder de diepte in met de daadwerkelijke functie. Een vacature is vaak standaard opgebouwd. Ze beschikken meestal over de volgende elementen:
  • functie omschrijving (wat de functie inhoudt, jouw taken, verantwoordelijkheden etc.)
  • jouw profiel
  • over het bedrijf
Neem bijvoorbeeld een van onze eigen vacatures. Ook wij houden deze volgorde grotendeels aan. En volgens deze volgorde ga je scannen. Als je er bijvoorbeeld eentje van ons bij pakt (zoals deze) dan begin je even snel met die paar regels tekst te lezen. Misschien dat dat met deze vacature even moeilijk is; vaak staat er veel jargon in. Echter, als jij naar een vacature zoekt voor een functie waar jij reeds bekend mee bent, dan spreek jij deze taal en lees je hier zo doorheen. Vervolgens krijg je vaak een opsomming van zaken zoals taken en verantwoordelijkheden. Het probleem met deze zinnen is dat men veel informatie in één of twee zinnen wilt plaatsen. Hierdoor zijn dit lastige stukken informatie; niet echt handig als je aan het scannen bent. De sleutel om dit wel te kunnen doen is door de sleutelwoorden uit elke zin te halen. Om het eerder genoemde voorbeeld er even bij te halen: als wij de taken en verantwoordelijkheden scannen dan halen wij er 5 woorden uit: ROI, social media, SEO, SEA, app. Door deze 5 woordjes hebben we al een aardig beeld van wat er precies verwacht wordt. Misschien heb je hetzelfde geprobeerd en had je moeite om ze er snel uit te halen. Dat is niet slecht, maar juist een teken dat het wellicht toch niet iets voor jou is. Voor deze stap heb je natuurlijk iets meer tijd nodig dan simpelweg kijken wat de functietitel is, of voor welk bedrijf het is. Wij hadden hier zelf ongeveer 5 seconden voor nodig.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

0:08 - Profiel

De laatste 4 seconden ga je gebruiken om te kijken of jij in het plaatje van de werkgever past. Naast de vraag of de functie bij jou past, is het ook belangrijk of jij bij de functie past. Een werkgever heeft daarom altijd wel een aantal eisen. Het doel van het scannen van het gewenste profiel is dan ook om te kijken of jij redelijkerwijs in dat plaatje past. We zeggen redelijkerwijs omdat het gaat om een ideaal beeld dat ze van de kandidaat hebben. Als jij aan alle punten behalve één voldoet, betekent die absoluut niet dat je kansloos bent. Je wilt dus weten of je enigszins aansluit bij dit profiel. Je kunt dit op dezelfde manier aanpakken als met de functie omschrijving. Vaak is het een stukje lopende tekst, of een opsomming. In ons voorbeeld gaat het om twee opsommingen: opleiding en ervaring, en persoonlijke eigenschappen. Hier ga je dus wederom sleutelwoorden uit halen. Wat wij halen uit de vacature: marketing, 3,5 jaar, social media bij opleiding en ervaring. Resultaat, passie, creatief bij persoonlijke eigenschappen. Aan de hand van deze sleutelwoorden heb jij nu een beeld wat ze van jou verwachten als persoon zijnde. Binnen deze 12 seconden heb jij nu een beeld van wat je gaat doen, voor wie, en wat ze van jou verwachten. Is het nu tijd om jouw CV en motivatie gelijk op te sturen? Absoluut niet!! Na het scannen heb je een selectie van mogelijk interessante vacatures. Daar kun je nu de aandacht aan gaan besteden. Hoe je een vacature goed bestudeert vertellen we je in een ander artikel. Nogmaals, deze methode kun je gebruiken om zeer snel een groot aantal vacatures terug te brengen tot een selectie van vacatures die mogelijk iets voor jou zijn. Scannen is van nature onnauwkeurig, en het is mogelijk dat niet elke vacature uiteindelijk iets blijkt te zijn. Deze methode moet je echter in staat stellen om zo nauwkeurig mogelijk, maar toch snel, een hooiberg een stuk kleiner te maken. Heb jij nog vragen over het zoeken naar vacatures? Misschien wil je weten wat je moet doen voordat je daadwerkelijk gaat zoeken? Of wellicht heb je een eigen methode hiervoor? Laat het ons weten via een reactie!

4 Reacties op "Zie in 12 seconden of een vacature iets voor jou is"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Johan Meeuwissen
    • 8 december 2014

    Dank je wel ,dit is luid en duidelijk,heb ik wat aan .

    • Robin
    • 8 december 2014

    Interessant artikel! Dank daar voor.
    Ben het alleen niet eens met de volgorde van stap 2 en 3). Denk dat stap 2 (organisatie) de functie zou moeten zijn. Je gaat in eerste instantie af op de inhoud van de functie. En als deze aanspreekt, ga je lezen/scannen bij wat voor een organisatie dit is. En niet andersom.

      • Tom van Pinxteren
      • 8 december 2014

      Beste Robin,

      Ik ben het met je eens, maar niet in deze situatie. Op het moment van scannen is het nog voornamelijk een kwestie van uitsluiten (is dit iets? ja/nee) Daarom check je even snel of het geen bedrijf is waarvoor je eigenlijk niet wilt werken. Denk hierbij aan bedrijven waar je uit principe niet wilt werken, waar je ooit al eens gewerkt hebt, of waar je ivm een contract niet mag werken (concurrentiebeding). Deze lijst zal niet heel groot zijn, maar de handeling is ook heel kort.

      Echter, zodra je uitgebreider gaat kijken naar de functie, kijk je eerst naar de functie, en dan pas inderdaad naar het bedrijf. In dit zin ben ik het helemaal met je eens. Deze week komen we met een artikel over het uitgebreider analyseren van een vacature. Hier zul je dit ook terug zien komen.

    • Marion
    • 9 december 2014

    Bedankt. Ik kijk altijd naar de functie titel, dan functie eisen en dan ZEER belangrijk!! Of de vacature nog openstaat, want vaak is dat niet het geval en heb je veel tijd verknoeid. Dus eerst doorklikken als je via online soll. formulier solliciteert.