De 10 best gelezen nieuwe blogs in 2021 

  • Iris Douwes
  • 28 december 2021

Het einde van 2021 nadert, een mooie gelegenheid om stil te staan bij het afgelopen jaar. In het jaar 2021 is de werkeloosheid gedaald naar 2,7%, heerst er een krapte op de arbeidsmarkt en hebben we nog steeds te maken met de coronacrisis. Door de krapte op de arbeidsmarkt is er voornamelijk veel gelezen over een cv, een motivatiebrief, vacatures en over een sollicitatiegesprek. In dit blog bespreken we de 10 best gelezen blogs die in 2021 zijn geschreven. 

#1 Het versturen van jouw sollicitatie met een begeleidende mail

Dit is het meest gelezen nieuwe blog van 2021. Indien je gaat solliciteren stuur je jouw cv en motivatie naar het desbetreffende bedrijf. Dit kan vaak via de website van het bedrijf, maar soms is het alleen mogelijk om jouw sollicitatie te versturen via de mail. Zorg ervoor dat hier een korte begeleidende tekst bij zit, lange teksten schrikken meestal af. 

Tevens staat al jouw informatie in jouw motivatiebrief en cv. Voeg beiden toe in de bijlage. Gebruik daarnaast een professioneel mailadres bij het versturen van jouw sollicitatie. Begin de mail met een aanhef, zorg wel dat je weet naar wie je de mail moet versturen. Een persoonlijke benadering spreekt meer aan. Houd je mail to te point, kort en bondig. Tot slot verwijs je naar jouw sollicitatiebrief die als bijlage is bijgevoegd. Lees meer…

#2 Een goede opbouw van je motivatiebrief

Dit blog was tevens populair dit jaar. Met jouw motivatiebrief kun jij je onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten, maar als de opbouw van jouw motivatiebrief niet goed is kan dit jouw kans op de baan vergooien. Je hebt tenslotte maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Begin altijd met jouw eigen gegevens en vervolg dit door de gegevens van het bedrijf, de plaats en de datum van het schrijven en de onderwerpregel. 

Nu kun je echt starten met jouw brief. Zorg dat je weet aan wie je de brief richt en start vervolgens met de aanhef. Na de aanhef schrijf je een inleiding waarmee jij de aandacht trekt van de toekomstige werkgever. Schrijf in de kern van de brief jouw motivatie. Waarom solliciteer jij op deze functie? Waarom solliciteer je bij dit bedrijf? Wat is jouw toegevoegde waarde? Leg dit uit aan de hand van verschillende voorbeelden. 

Sluit de brief af met een pakkende afsluiting en word uitgenodigd voor een gesprek! Lees meer…. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Personalia op het cv: welke persoonlijke gegevens vermeld je?

Indien je in het nieuwe jaar een cv gaat maken is het goed om te weten welke onderdelen er horen op een sterk cv. Wat in ieder geval op je cv hoort te staan zijn jouw persoonlijke gegevens. Zonder jouw persoonlijke gegevens weet jouw toekomstige werkgever niet hoe jij te bereiken bent of van wie het cv is. Noteer alleen de meest relevante informatie en versterk je persoonlijke gegevens met het gebruik van iconen of symbolen. 

Zorg er daarnaast voor dat jouw informatie gestructureerd is en zet jouw persoonsgegevens bij elkaar in een apart en duidelijk onderscheidbaar onderdeel. Lees meer…. 

#4 Hoe beantwoord je de vraag: wanneer kun je beginnen met werken?

De werkloosheid daalde in 2021 enorm, daarom staan er veel vacatures open. De vraag: “wanneer kun je beginnen?” is dan ook niet weg te denken uit een sollicitatiegesprek. Hoe je op deze vraag antwoord geeft kan invloed hebben op het succes van een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat als deze vraag wordt gesteld, dat je op een rustige en professionele manier communiceert. Het gaat meestal over een indicatie van een start datum. Ga van tevoren altijd even na wat de opzegtermijn is bij je huidige werkgever. Afhankelijk van jouw opzegtermijn kun je aangeven of je wel of niet flexibel bent. Lees meer… 

#5 Checklist: het analyseren van een vacaturetekst  

Door de krapte op de arbeidsmarkt staan er veel vacatures open, hiervoor hebben wij dit jaar een checklist gemaakt voor het analyseren van een vacaturetekst. Tijdens het solliciteren lees je namelijk veel vacatureteksten, door het gebruik van een checklist weet jij waar je op moet letten en mis je geen enkel belangrijk onderdeel in een vacaturetekst. Door een vacaturetekst te analyseren, kom je erachter of een vacature écht bij je past. Bekijk onze checklist 

#6 Versterk jouw sollicitatie met een portfolio

Door het grote aantal vacatures lijkt het gemakkelijk om een nieuwe baan te bemachtigen, maar dit maakt het ook gemakkelijker om een overstap te maken. Hierdoor zijn er waarschijnlijk meerdere kandidaten die solliciteren op dezelfde vacature. Daarom is het van belang dat jij jezelf te allen tijde onderscheid van andere kandidaten. Door net een stapje extra te zetten stijg je boven de anderen uit, dit kan door middel van een portfolio. 

Jouw portfolio is gebaseerd op jou als persoon, jouw werkwijze, ervaringen en kwaliteiten. Maak een selectie van projecten die je wilt laten zien. Lees meer…

#7 Hoe vermeld je vaardigheden competenties en eigenschappen op je cv 

Ieder persoon is uniek. Wie jij bent laat je zien door middel van jouw competenties, vaardigheden en eigenschappen. Zo kun jij laten zien hoe jij als persoon bent, of je past binnen het team en de bedrijfscultuur. Ook kan jouw potentiële toekomstige werkgever zien of je over de kwaliteiten beschikt voor de gevraagde functie. Lees meer… 

#8 Hoe schrijf je een motivatiebrief bij het maken van een carrièreswitch 

Dit jaar was misschien wel het beste moment voor een carrièreswitch. Doordat er meer vacatures zijn dan mensen, is er een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven zijn op zoek naar nieuwe werknemers, maar hoe schrijf je bij een carrièreswitch een goede motivatiebrief?

Vaak voldoe je niet aan alle gevraagde eisen, leg daarom de focus op jouw eigen verhaal. Koppel jouw relevante vaardigheden en competenties aan de functie waarop je gaat solliciteren. Belicht daarnaast jouw visie en toegevoegde waarde. Al met al kunnen jouw persoonlijkheid, competenties en vaardigheden al genoeg zijn om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Lees meer.. 

#9 5 stappen om correct ontslag te nemen bij je huidige werkgever

Zoals eerder gezegd was dit het jaar om een overstap te maken naar een nieuwe werkgever, maar hier komt natuurlijk ook bij kijken dat je dan ontslag moet nemen bij je huidige werkgever. In 5 stappen neem jij correct ontslag. Ten eerste is het noodzakelijk dat je jouw contract bekijkt, controleer wat er in staat indien je ontslag gaat nemen. Ten tweede is het goed om het gesprek aan te gaan met jouw huidige werkgever. Breng vervolgens je collega’s op de hoogte en stel een goede overdracht op. Tot slot neem afscheid op jouw laatste werkdag. Lees meer..

#10 6 tips voor de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek 

In 2021 zijn wij begonnen met het maken van blogvideo’s. Voor de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek hebben wij er ook één gemaakt. Hierin geven we 6 tips die jou helpen bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek! Ten eerste is het goed om kennis te verzamelen over de vacature, de werkgever en de gesprekspartners. Oefen goed, bereid vragen voor die je kunt verwachten en bereid vragen voor die je zelf kunt stellen. Kom verzorgd voor de dag en bereid je voor op de reis. Zo kan jouw sollicitatiegesprek beginnen! Bekijk de video… 

Welke blog vind jij de beste van 2021?

Laat het ons weten in de reacties! 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "De 10 best gelezen nieuwe blogs in 2021 "

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent