Personalia op het cv: welke persoonlijke gegevens vermeld je?

  • Lars Tertoolen
  • 27 april 2021

Personalia, persoonlijke gegevens of persoonsgegevens zijn verschillende benamingen voor hetzelfde onmisbare onderdeel op je cv. Zonder deze informatie weet een recruiter niet van wie het cv is en hoe jij te bereiken bent. 

Welke informatie is relevant en schrijf je op? Een dilemma dat zeker aan de orde komt als je bezig bent met het maken van je cv. Een veelvoorkomende fout op cv’s is het gebruik van onnodige informatie. In dit blog krijg je antwoord op de vraag welke personalia wel of juist niet relevant zijn om te vermelden op je cv!

Relevante personalia om te vermelden

Er zijn een aantal persoonlijke gegevens die niet mogen ontbreken op je cv. Deze cruciale gegevens zijn altijd relevant en dien je daarom altijd te vermelden.

Voornaam en achternaam

Het allereerste wat duidelijk moet zijn op je cv is jouw naam. Een recruiter wil vanzelfsprekend weten over wie het cv gaat, hierdoor kan er een naam worden gekoppeld aan het document.  Vermeld daarom jouw naam opvallend. Denk hierbij aan een plek bovenaan de pagina, een groter lettertype en/of een andere kleur. Jouw cv is een belangrijk document voor de marketing van jezelf, dus het is logisch dat je jouw naam herkenbaar en zichtbaar maakt. 

Indien je over doopnamen of dubbele achternamen beschikt, zijn deze niet relevant om te vermelden op jouw cv. Dit is voor een werkgever alleen maar afleidend. Vermeld alleen jouw voor- en achternaam. 

Adres

Geef altijd aan wat je woonplaats is. Door je adresgegevens kan een werkgever inschatten wat de woon-werkafstand wordt. Als je vlakbij de locatie van de werkplek woont, is dit soms een extra voordeel ten opzichte van kandidaten die verder weg wonen. Wanneer je verder weg woont, maar bereidt bent om te verhuizen of veel te reizen, geef dit dan aan in je motivatiebrief.

Telefoonnummer

Mochten jouw cv en motivatiebrief interessant genoeg zijn voor een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk gebeuren via de telefoon. Een recruiter zal telefonisch contact met je opnemen. Dit betekent dat het cruciaal is om jouw telefoonnummer op je cv te zetten.

Houd het bij je mobiele telefoonnummer. Eén nummer is genoeg en het vermelden van een vaste lijn is niet meer van deze tijd. Check goed of je het nummer correct hebt genoteerd, want anders kunnen de recruiters geen contact met je opnemen. Zorg ten slotte voor een representatieve voicemail!

E-mailadres

Naast telefonisch contact is e-mail het meest voorkomende communicatiemiddel tijdens een sollicitatieprocedure. Het is essentieel dat deze kenbaar is bij de recruiter, zodat er snel gecommuniceerd kan worden. Ondanks dat je e-mailadres via online sollicitaties ook op andere manieren zichtbaar is, staat het professioneel wanneer deze op het cv staat.

Voorkom het gebruik van een onprofessioneel e-mailadres. Gebruik geen e-mailadres die je op jongere leeftijd hebt aangemaakt met rare elementen erin. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar deze fout wordt nog steeds gemaakt. Hiermee loop je het risico om niet serieus genomen te worden. Maak desnoods een nieuw e-mailadres aan speciaal voor sollicitaties en houd het simpel: voornaam.achternaam@emailprovider.com.

Mogelijk relevante personalia om te vermelden

Indien de onderstaande persoonlijke informatie relevant is voor de functie, kun je de keuze maken om het wel op je cv te zetten. Besef wel dat je vaak maar een aantal seconden hebt om de recruiter te overtuigen. Geef hem of haar het ‘Ik word nieuwsgierig’-gevoel!

Geboortedatum

Je geboortedatum vermelden op je cv is niet verplicht, want leeftijdsdiscriminatie is verboden. Toch gebeurt het weleens dat werkgevers een voorkeur hebben voor jongere of juist oudere kandidaten. 

Je kunt er voor kiezen om je geboortedatum te vermelden. Een jonge leeftijd is bijvoorbeeld een verklaring waarom je minder werkervaring hebt. Daarbij is het begrijpelijk dat je transparant en eerlijk wilt zijn. 

LinkedIn profiel

Het is zeer gebruikelijk om op je cv je LinkedIn profiel te vermelden, maar dit is niet vereist. Steeds meer sollicitanten doen dit om hun kansen te vergroten. 

De lezer van je cv gaat zeer waarschijnlijk op zoek naar een onafhankelijke bron om een beeld van jou te krijgen: de online wereld. Reik dit aan om jouw kansen te vergroten. Overige sociale media kun je beter achterwege laten, aangezien deze over het algemeen minder professioneel zijn.

Website

Het hebben van een persoonlijke website is geen uitzondering meer. Een persoonlijke website is een webpagina of een hele website die helemaal op jou gericht is. Het doel van deze website is om jezelf te ‘verkopen’; laten zien wie je bent, wat je gedaan hebt, wat je kunt en wat je mee brengt. Een link naar jouw professionele persoonlijke website is een prima toevoeging aan je cv.

Rijbewijs

Een rijbewijs is in sommige gevallen relevant, vanzelfsprekend voor functies zoals chauffeur of koerier. Ook in buitendienst functies, waarbij je veel naar klanten reist, is het belangrijk. Vermeld dan je rijbewijs. Het B-rijbewijs voor auto’s en het C-rijbewijs is voor vrachtauto’s.

Nationaliteit

Normaliter wordt het afgeraden om je nationaliteit weg te laten. In sommige gevallen kan het wel iets toevoegen. Wanneer je bij een internationaal bedrijf solliciteert, waar jouw nationaliteit een meerwaarde heeft, is het relevant om dit te vermelden.

Foto

Een foto is niet verplicht, maar maakt je cv een stuk persoonlijker. De lezer krijgt meteen een beeld van jou. Als je ervoor kiest om een foto toe te voegen, ga dan voor een spontane maar professionele foto. 

Kies voor een foto waarop je duidelijk te zien bent, zonder afleidende achtergrond of andere afleidende attributen. Ook is het verstandig om een recent exemplaar te kiezen, vermijd foto’s van jaren geleden. Vaak is het door de combinatie van een naam en een gezicht dat recruiters je minder snel vergeten.

Niet relevant om te vermelden

Sommige gegevens zijn, op een kleine uitzondering na, nooit relevant om te vermelden. Een veelvoorkomende fout op cv’s is het gebruik van onnodige informatie.

Geslacht

Een werkgever mag geen onderscheid maken op basis van jouw geslacht. Het is ook niet relevant om dit te vermelden. Het is in veel gevallen ook vrij duidelijk.

Burgerlijke stand

Sommige werkgevers kijken anders naar alleenstaande en gehuwde mensen en geven de voorkeur aan de ene categorie boven de andere. Dit mag niet! Het is niet van belang voor het uitoefenen van een baan. Vermeld het daarom niet.

Aantal kinderen

Deze informatie is, net als de burgerlijke staat, niet relevant voor een werkgever en mag volgens de wet niet tegen je worden gebruikt. Het maakt niet uit of je drie of geen kinderen hebt, het gaat om andere dingen zoals je talent, vaardigheden en flexibiliteit.

Geboorteplaats

Het is voor een werkgever niet relevant waar je geboren bent. Wellicht wel interessant, maar niet voor de baan. 

Geloofsovertuiging

Jouw overtuigingen hebben niets te maken met de baan waarnaar je solliciteert. Bovendien mag een werkgever niet naar religie vragen en mensen discrimineren op basis van hun overtuigingen. Vermeld jouw geloofsovertuiging dan ook niet op je cv!

Politiek

Politiek is vaak een irrelevant onderwerp. Een werkgever mag hier niet naar vragen en het wordt ook sterk afgeraden zelf over dit onderwerp te beginnen. Wat niet relevant is, is niet professioneel en kan je beter achterwegen laten.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hoe vermeld je jouw personalia op je cv?

Wanneer je duidelijk voor ogen hebt welke personalia je op jouw cv gaat zetten is het van belang dat de informatie professioneel overkomt. Zorg ervoor dat je kort en zakelijk schrijft, noteer alleen de meest relevante informatie en wees concreet. Om het cv meer op te laten vallen kun je ervoor kiezen om je personalia te versterken door het gebruik van iconen of symbolen.

Zorg er verder voor dat je informatie gestructureerd is, waardoor je geen rommelig beeld geeft. Zet je persoonsgegevens bij elkaar in een apart en duidelijk onderscheidbaar onderdeel. 

Het is gebruikelijk je cv te beginnen met je personalia. De volgorde van je persoonlijke gegevens is niet heel belangrijk. Al is het gebruikelijk om je naam als eerste te vermelden.

Tot slot is het belangrijk dat je geen fouten maakt in je contactgegevens. Dit staat ontzettend slordig. Daarnaast ben je mogelijk ook niet goed bereikbaar. Check of je alle gegevens hebt meegenomen en zet je gegevens op een duidelijke plek op je cv.

Voorbeeld personalia op het cv

  personalia cv

Wil jij deze cv template gebruiken?

Bekijk hier het cv template en maak indruk met je volgende sollicitatie!

Bekijk het cv template
 

Stelling: je LinkedIn profiel is een onderdeel van personalia die nooit mag ontbreken op je cv!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Personalia op het cv: welke persoonlijke gegevens vermeld je?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent