8 tips voor het versterken van jouw sollicitatie met een portfolio

  • Marjolein Gubbens
  • 11 mei 2021

De concurrentie op de arbeidsmarkt is in veel branches groot en het wordt steeds moeilijker om je te onderscheiden van andere kandidaten. Daarnaast zijn er steeds meer hulpmiddelen te verkrijgen om een mooi cv en sterke motivatiebrief te schrijven!  Daardoor is het lastig om alleen met jouw cv of motivatiebrief er uit te springen. Zo kom je al snel terecht tussen de vele cv’s op de stapel.

Door net een stapje extra te zetten stijg je boven de anderen uit. Dit kan door middel van een portfolio. Lees hier 8 tips voor het versterken van jouw sollicitatie met een portfolio.

#1 Waarom is het maken van een portfolio van toegevoegde waarde? 

Jouw portfolio moet een toevoeging zijn op jouw cv en motivatiebrief. Het zegt iets over projecten waar je eerder aan hebt gewerkt en de ervaringen die je daarmee hebt opgedaan.

In jouw cv en motivatiebrief schets je een beeld van de ervaringen die je hebt opgedaan en jouw kwaliteiten. Het portfolio gebruik je om dit meer te onderbouwen. Waarom heb je voor bepaalde dingen gekozen, waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost? Dit laat zien waar jouw kwaliteiten liggen, hoe jij als persoon bent en hoe je te werk gaat.

#2 De vorm van het portfolio

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een portfolio. Zo kun je een digitaal portfolio maken, maar ook een papieren versie. 

Een veelgebruikte manier is de persoonlijke portfolio website. Bij een sollicitatie is dit handig doordat je het gemakkelijk met anderen kunt delen. Wanneer jij jouw motivatiebrief opstuurt, kun je meteen de link van jouw website meesturen. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Wie ben jij nou eigenlijk?

Naast de vorm is het ook belangrijk om te kijken naar wat je wilt bereiken met jouw portfolio. Vaak is het zo dat je met een eigen portfolio jezelf wilt verkopen. Het portfolio draait helemaal om jou. Dit vraagt dus om goede zelfkennis. Wie ben jij nou eigenlijk? Waarom doe je wat je doet en maak je bepaalde keuzes? Wat maakt jou anders dan anderen? 

Beschrijf voor jezelf hoe je deze vragen het beste kunt beantwoorden. Vraag vervolgens vrienden of familie hoe zij jou zien. Dit geeft een duidelijk beeld van wie jij nou eigenlijk bent en dat wil je uitstralen op jouw website. 

#4 Toon ook jouw minder sterke punten

Wanneer jij claimt overal goed in te zijn, zul je snel ongeloofwaardig overkomen. Het is juist goed om te laten zien wat jouw minder sterke punten zijn. Hiermee laat je zien dat je zelfkennis hebt. 

Daarnaast kun je beschrijven hoe je omgaat met jouw minder sterke punten of wat je er aan wilt doen om dit te verbeteren. Zo laat je zien dat je open staat om te leren en zullen werkgevers jou sneller als betrouwbaar zien.

#5 Maak een juiste selectie van projecten

Vijf goede projecten in jouw portfolio is beter dan vijftien middelmatige projecten. Jij wilt jezelf verkopen en dat doe je niet door zoveel mogelijk werk te laten zien, maar door kwaliteit en groei te laten zien. 

Ben kritisch in de selectie van projecten. Laat alleen het werk zien waar jij helemaal achter staat. Dit straal je dan ook uit naar buiten. Dit geldt ook voor projecten die je niet leuk vond. Laat deze weg uit jouw portfolio en toon alleen projecten waar echt jouw passie ligt. 

Daarnaast is het slim om groei te laten zien. Kies dus niet alleen maar recente projecten, maar ook wat oudere projecten.

#6 Breng structuur aan in het portfolio

Wanneer jouw portfolio niet overzichtelijk in elkaar zit, zullen werkgevers of recruiters niet langer verder kijken. Je moet er dus voor zorgen dat ze meteen getriggerd worden om verder te kijken. 

Dit doe je door jouw portfolio op de juiste manier en overzichtelijk op te bouwen. Vermijd ingewikkelde en lange lappen tekst. Maak een balans tussen tekst en beeld. 

Bedenk ook dat werkgevers of recruiters geen uren de tijd hebben om jouw portfolio te bekijken. Bepaal welke content het belangrijkste is en zet dit aan het begin van jouw portfolio. Op die manier weet je zeker dat de kans groot is dat het niet over het hoofd wordt gezien.

Let er ook op dat de kwaliteit van jouw afbeeldingen goed is en dat er geen spelfouten voorkomen in jouw portfolio. Bij veel spelfouten of beelden van slechte kwaliteiten haken mensen sneller af. Zorg ervoor dat jij altijd beelden plaatst van hoge kwaliteit en vraag iemand om een spelling check te doen.

#7 Toon het proces van een project

Laat in jouw portfolio niet alleen eindresultaten of de eindoplossing zien. Werkgevers of recruiters vinden het juist interessant wat het proces was tijdens een project. Dit zegt namelijk erg veel over jouw persoonlijkheid, ervaring en kwaliteit. 

Beschrijf hierin ook de obstakels waar je tegenaan bent gelopen tijdens het project en hoe je hier mee om bent gegaan. Dit laat zien of jij oplossingsgericht te werk kunt gaan en of je om kunt gaan met tegenslagen. 

#8 Houd het portfolio up-to-date

Zorg ervoor dat je jouw portfolio up-to-date houdt. Wanneer je dit niet goed bijhoudt zal de kwaliteit van jouw portfolio afnemen. Het kan overkomen alsof je te laks bent om het bij te houden. 

Daarnaast lijkt het ook alsof je de afgelopen tijd niks meer gedaan of gepresteerd hebt, wanneer er geen recente projecten in jouw portfolio zitten. 

Houd jouw projecten dus goed bij en verzamel alle tussenstappen van projecten, waardoor je ze gemakkelijk en snel kunt toevoegen. 

Val op tijdens jouw sollicitatie met een professioneel portfolio.

Onderscheid jezelf van andere sollicitanten door middel van een portfolio. Het portfolio draait helemaal om jou als persoon, jouw werkwijze, ervaringen en kwaliteiten. Het laat zien waar jouw passie ligt en hoe je met bepaalde tegenslagen omgaat. 

Maak een goede selectie van projecten om groei te laten zien en beschrijf het proces van deze projecten. Hoe ga je te werk en wat was jouw bijdrage in teamverband? 

Houd jouw portfolio up-to-date en laat altijd iemand de spelling controleren. Dit zorgt voor nog meer kwaliteit in jouw portfolio. Bedrijven zullen jou nu zien als betrouwbaar en iemand die secuur te werk gaat.

Wil jij hulp bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek? In ons coachgesprek werken we hier samen aan!

Lees verder

Stelling: je hebt tegenwoordig een portfolio nodig om op te kunnen vallen tijdens een sollicitatie.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "8 tips voor het versterken van jouw sollicitatie met een portfolio"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent