8 doeltreffende tips om te ontsnappen aan langdurige werkloosheid

 • Pascal Joore
 • 28 juli 2015

Het kan ons allemaal overkomen… langdurige werkloosheid door ziekte, ontslag, zwangerschap of welke reden dan ook.

Gevangen zitten in langdurige werkloosheid kan een grote impact hebben op jouw mentale, maar ook fysieke welzijn. Dit is vooral het geval wanneer de werkloosheid geen bewuste keuze is geweest, zoals bij ontslag door een reorganisatie.

Om het allemaal nog erger te maken zorgt een lange periode van werkloosheid voor een gat in je cv. Een gat in je cv kan op zijn beurt de reden zijn dat een werkgever de voorkeur geeft aan een andere sollicitant. Vervolgens ben je weer terug bij af… of zelfs slechter af. Je bent immers wéér een afwijzing verder.

Het spreekt voor zich dat een langdurige periode van werkloosheid niet bevorderend is voor jouw carrière en de zoektocht naar werk. Toch zijn er een aantal tips die je weer de goede richting in kunnen duwen. Deze week bespreken we er 8!

#1 Herzie jouw sollicitatiestrategie

Heb jij al op tientallen functies gesolliciteerd, maar nog steeds geen werkaanbod gekregen?

Wanneer je na talloze pogingen nergens aan de bak komt, zul je jezelf af moeten vragen of de oorzaak niet bij jezelf ligt. Heb je weleens om feedback gevraagd over jouw manier van solliciteren? Is jouw cv misschien ouderwets? Sla je de plank volledig mis in jouw motivatiebrieven? Stel je onrealistische doelen? Solliciteer je wel op de juiste functies?

Solliciteren is een vak apart. Het vergt dan ook enige oefening om er goed in te worden. Vraag mensen in jouw omgeving eens om jouw motivatiebrief of cv te controleren. Is het misschien tijd voor een nieuwe layout? Tegenwoordig wordt er namelijk steeds meer gebruik gemaakt van visuele weergaven in cv’s. Door jouw cv van een moderne layout te voorzien maak je meer kans om opgemerkt te worden. In deze infographic wordt de overgang van de traditionele cv naar de moderne cv visueel toegelicht.

Vraag mensen in jouw omgeving ook of ze samen met jou het sollicitatiegesprek willen oefenen. Laat ze bijvoorbeeld de meest voorkomende sollicitatievragen stellen. Misschien kom je erachter dat jouw houding totaal verkeerd is of dat jouw onderbouwing niet oprecht overkomt. Probeer met meer dan één persoon te oefenen om een objectief beeld te krijgen.

Alle voorbereidingen en oefeningen voor het sollicitatieproces kunnen echter voor niets zijn wanneer je op de verkeerde vacatures reageert. Ga op onderzoek uit en kijk welke veel voorkomende functietitels worden gebruikt om jouw rol in de arbeidsmarkt te omschrijven. Vraag jezelf vervolgens af op welk niveau jij ongeveer zit. Ben jij een ervaren Senior die een hoog salaris mag eisen of zit jij een niveau lager?

Een veelvoorkomende strategie van langdurig werklozen is om op zoveel mogelijk vacatures te solliciteren in de hoop ergens een aanbod te krijgen. Het probleem van deze strategie is dat de kans op afwijzingen groter is, omdat de intrinsieke motivatie ontbreekt. Bovendien werken al die afwijzingen demotiverend, waardoor het voor jezelf steeds lastiger wordt om energie in nieuwe sollicitaties te stoppen.  Het resultaat? Jouw sollicitaties gaan steeds meer in kwaliteit achteruit. Wanneer het je dan toch lukt om op deze manier werk te vinden is het daarnaast nog maar de vraag of je het werk dat je gaat doen daadwerkelijk leuk vindt.

#2 Voorkom een negatieve mindset

Het probleem van langdurige werkloosheid is dat je steeds wanhopiger, onzekerder en depressiever kunt worden. Dit heeft vervolgens een negatief effect op het sollicitatieproces. Het vertaalt zich in minder motivatie. Zowel in de motivatiebrief als het gesprek.

De wanhoop, verlaagde motivatie en negativiteit kunnen de reden zijn waarom je de baan niet krijgt. Het is een vicieuze cirkel die ervoor kan zorgen dat je alle hoop verliest. Het is daarom belangrijk af en toe afstand te doen van het gehele proces en alles weer op een rijtje te zetten. Praat met vrienden over de situatie of schakel eventueel een carrièrecoach in. Het is belangrijk elke sollicitatie positief in te stappen, hoe moeilijk dat ook is.

Voor een recruiter kan iemand met een gat in zijn cv minder interessant zijn dan een andere kandidaat. Als hij/zij dan ook nog eens een negatieve houding aanneemt, wordt de kans op succes alleen nog maar kleiner. 

Hoe je de stress van de banenjacht kunt voorkomen lees je hier.

#3 Blijf in beweging!

Hoe langer de werkloosheid hoe belangrijker jouw fysieke conditie. Mentale en fysieke welzijn gaan hand in hand. Sporten werkt stressverlagend, omdat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Daarnaast versterkt sporten het immuunsysteem.

Naast de fysieke voordelen biedt sporten ook emotionele voordelen: doordat je fit bent of omdat je bepaalde doelstellingen haalt vergroot je jouw zelfvertrouwen, je bent tijdens het sporten even niet met het solliciteren bezig en het vergroot de kans op sociale interactie omdat je de deur uit bent.

Een goede conditie heeft ook een positief effect op het sollicitatieproces. Het zorgt ervoor dat je scherper bent tijdens het gesprek en sneller kunt anticiperen op moeilijke vragen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Laat mensen weten dat je werk zoekt

Dan hebben we het niet alleen over het aanpassen van jouw LinkedIn profiel door ‘Beschikbaar’  toe te voegen aan jouw functietitel. Laat iedereen in jouw omgeving weten dat je werk zoekt. Van de bakker tot vergeten vrienden uit jouw middelbare school periode. Bereid een elevator pitch voor die je vol enthousiasme kan presenteren wanneer je iemand tegen het lijf loopt.

Het is altijd makkelijker om via een bekende werk te vinden. Hij/zij kan een goed woordje voor je doen, waardoor je al 1-0 voorstaat op de andere sollicitanten voordat je überhaupt hebt gesolliciteerd. Daarnaast wordt een groot aantal vacatures ingevuld via het netwerk van medewerkers. Sommige vacatures, die misschien perfect aansluiten op jouw profiel, worden dus niet eens gepubliceerd!

#5 Val op tussen al die andere sollicitanten

Word jij zelden uitgenodigd voor een gesprek? Zoek jij werk in een branche met een groot aantal werkzoekenden? Overweeg dan een creatieve sollicitatie te versturen.

Een conservatief cv en een saaie motivatiebrief kunnen de reden zijn waarom je niet wordt uitgenodigd. Hoe goed je ook bent, je moet wel opgemerkt worden. Haal de recruiter uit zijn dagelijkse sleur. Doe eens gek, wees creatief en zorg ervoor dat je opvalt tussen al die andere sollicitanten. De recruiter zal nieuwsgierig zijn naar jou en dat vergroot de kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Ter inspiratie hebben we een aantal weken geleden een blog geschreven met 7 voorbeelden van creatieve sollicitaties. Door tijd te investeren in een sollicitatie laat je zien dat je de baan echt wilt. Dat je bereid bent ervoor te knokken en dat is wat recruiters graag zien.

#6 Voorkom een gat in jouw cv!

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat wanneer ze geen werk hebben dat er automatisch een gat in zijn/haar cv ontstaat. Er zijn echter allerlei dingen die je kunt doen om te voorkomen dat dit gebeurt. Je hoeft niet per se betaald te worden om iets op je cv te mogen zetten.

Zo kun je bijvoorbeeld jouw kennis en vaardigheden inzetten in jouw privéleven. Ben jij een boekhouder? Neem dan het penningmeesterschap van de voetbalclub van jouw zoon op je. Ben je een programmeur? Schrijf dan eens een programma voor de lokale bibliotheek. Ben je een modeontwerper? Ontwerp je eigen jurk. Met een beetje creativiteit is er voor praktisch elke baan een toepassing te vinden in jouw privéleven!

Naast het toepassen van jouw kennis en vaardigheden kun je er ook voor kiezen meer kennis te vergaren of nieuwe vaardigheden te leren. Het volgen van een opleiding of het doen van vrijwilligers werk voorkomt niet alleen een gat op jouw cv, maar het vergroot ook jouw kansen op de arbeidsmarkt. Misschien ontdek je door vrijwilligerswerk zelfs dat jouw passie heel ergens anders ligt.

Maar wat als je al lang werkloos bent en niets hebt gedaan?

In dit geval geldt hetzelfde advies. Als je nu begint sta je er over een aantal maanden beter voor. Ook al heb je een aantal maanden niets gedaan, je kunt in vervolg aantonen dat je de draad weer hebt opgepakt een weer aan de slag wilt.

Ben je werkloos omdat je bijvoorbeeld een familielid hebt moeten verzorgen? Wees hier dan gewoon eerlijk over. Vermeld het kort in jouw motivatiebrief, maar benadruk het niet teveel. Mensen zullen begrip hebben voor jouw situatie, maar de focus moet liggen op relevante werkervaring. Niet op het gat in jouw cv.

#7 Doe een stapje terug

Mensen houden van vooruitgang, jij dus ook. Je zou na langdurige werkloosheid het liefst een baan vinden op hetzelfde niveau als voorheen of zelfs daarboven, maar soms is dat simpelweg niet mogelijk.

Doe een strategische stap terug. Overweeg een baan te zoeken onder jouw niveau en/of voor een lager salaris. We bedoelen hier niet mee dat je jouw ambities moet laten varen, maar dat je misschien via een omweg jouw ultieme carrièredoel moet bereiken.

Je moet hierbij niet op zoek gaan naar een ‘acceptabele’ baan, maar een stapje verder kijken dan dat. Probeer bijvoorbeeld te kijken naar de doorgroeimogelijkheden die een bedrijf biedt. Door onder jouw niveau te werken presteer je namelijk al snel bovengemiddeld en zul je snel opgemerkt worden. Sommige bedrijven zijn simpelweg niet op zoek naar dergelijke werknemers. Ze willen mensen die voor een lange periode op dezelfde positie blijven werken en zitten niet te wachten op iemand die te ambitieus is. Een dynamische en snelgroeiende start-up biedt daarentegen meer mogelijkheden om met het bedrijf mee te groeien en kan voor jou dus interessant zijn.

De route is indirect en duurt wellicht langer dan je eigenlijk wilt, maar het kan de oplossing bieden.

#8 Que buscan trabajo en el extranjero!

Zoek werk in het buitenland! Het is een rigoreuze stap, maar wanneer de thuissituatie het toelaat kan het geen kwaad deze optie te overwegen. Wanneer je je niet laat beperken door landgrenzen gaan er veel opties open. Nederland wordt gekenmerkt door haar kenniseconomie en van onze kennis maken bedrijven in het buitenland maar al te graag gebruik.

Deze optie moet je natuurlijk alleen overwegen wanneer je daadwerkelijk bereid bent naar het buitenland te vertrekken. Hoe je jezelf goed voorbereid op werken in het buitenland lees je hier!

Ontsnap aan langdurige werkloosheid

Ontsnappen aan langdurige werkloosheid is moeilijk en vergt veel inspanning. Om de kans op succes te vergroten het is belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen, jouw sollicitatiestrategie blijft verbeteren en positief blijft ondanks alle tegenslagen. Het is niet ongewoon om langdurig werkloos te zijn, maar het is de manier waarop je ermee omgaat die ervoor kan zorgen dat de langdurigheid geen eeuwigheid wordt. 

Heb jij nog andere tips voor langdurig werklozen? Wat heb jij gedaan om weer aan de bak te komen? Laat het ons weten in een reactie!

11 Reacties op "8 doeltreffende tips om te ontsnappen aan langdurige werkloosheid"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • gmeskens@gmail.com
  • 29 juli 2015

  Wees flexibel, zoek niet dezelfde functie als voordien maar studeer, vb knelpuntenberoep of pas je aan aan de arbeidsmarkt, vb grotere regio, lager of hoger profiel, flexibel uurrooster, freelance… Instead of thinking outside the box, get rid of the box!

  • Nicole Broeckx
  • 31 juli 2015

  Vreemd dat zo´n ingrijpend en intensief proces, wat veel van mensen vergt, niet beoordeeld wordt door selecteurs in kwaliteiten voor een baan.
  Overigens vind ik punt 1 en punt 5 tegenstrijdig. Enerzijds wordt verwacht dat je meedoet aan de nieuwe lay out, aan de nieuwe trend en anderzijds moet je juist afwijkend zijn om op te vallen en bij negatieve respons afwijken van de gevolgde strategie. Is toepassing van de nieuwe lay out dan niet meer een bevestiging van een groepslidmaatschap, van meegaandheid dan van een geschiktheidsbeoordeling?

  Tevens mis ik altijd in werkloosheidsdiscussies een top 10 van blinde vlekken bij selecteurs! Het is mijn inziens een interactieproces en beiden zijn aanbieder en vrager. Dat betekent dat er overeenkomstige processen spelen. Ik kan me nooit aan de indruk onttrekken dat vele subjectieve zaken heel bepalend zijn, maar zeker niet overeenkomstig hoeven te zijn, noch in alle gevallen een goede leidraad destilleren. Dat blijkt ook uit de tips.

   • Hans
   • 7 juli 2016

   Met je dure woorden die weinig zeggen en zo’n negatieve houding kom je nooit aan een baan.

    • Enigma1
    • 9 november 2018

    Beste meneer Hans,
    Zijn er soms woorden gebruikt die u niet begrijpt? En welke woorden zeggen u weinig?
    Ik vind het wel erg gemakkelijk om te verklaren dat mevrouw Broeckx een negatieve houding heeft omdat ze zich kritische uitlaat.

  • G. Blaak
  • 1 augustus 2015

  Het verrichten van vrijwilligerswerk is tegenwoordig met WW gebonden aan strikte regels. De betreffende organisatie dient een ANBI of SBBI erkenning van de Belastingsdienst te hebben.

  • hdh
  • 10 augustus 2015

  Ik ben werkzaam in de arbeidsbemiddeling en ben het niet met alles in. Wees vooral niet te creatief in je CV. Dat valt ook op. Het gaat echt om de inhoud! Wees eerlijk en volledig! Inderdaad probeer vrijwilligerswerk te doen om een gat te voorkomen maar wees vooral niet negatief. Er is steeds meer vaak maar ik merk ook dat vooral wat ‘oudere’ sollicitanten graag een hogere en niet realistische salariseis hebben en een functie daarom afketsen. Of ze leggen negatief aandacht op dat ze ouder zijn i.p.v. hun kwaliteiten. En mijn tip: solliciteer vooral via Uitzendbureaus, Detacheringsbureaus en Werving en Selectiebureaus. Dan is de kans groter dat je er op persoonlijkheid tussen komt omdat ze een voorselectie maken voor bedrijven. En je moet het tegenwoordig ook echt van een netwerk hebben. Of stap zelf op bedrijven af. En begrijp ook dat een Recruiter helaas niet iedereen persoonlijk kan afwijzen. Er zijn helaas meer werkzoekenden dan banen. En vaak stelt een bedrijf de eisen op. Niet de Recruiter.

   • pietje puk
   • 19 september 2016

   Alle bureaus kan je beter mijden. Biedt geen enkele soelaas. Vacatures staan tegenwoordig langer dan gemiddeld open. Zoek in het buitenland naar eventuele mogelijkheden.

  • Margot
  • 25 november 2015

  Ik reageer even op punt 7. Ik vind het prima om een stapje terug te doen maar mijn ervaring is dat werkgevers geen “overgekwalificeerde” medewerkers willen. Ze zijn bang dat die gauw weer weg zijn terwijl dat zeker niet zo hoeft te zijn.

  • Cuypers Gui
  • 23 november 2016

  ik ben 61 en werkloos sinds 2012. Heb honderden sollicitaties verstuurd. Amper reactie. Schat de kans op een nieuwe job bijna nihil als je weet dat de jongeren nog geen werk krijgen. Waarom moeten wij als 60 plusser nog beschikbaar blijven ? Ik vind dit ronduit belachelijk. Wie gaat iemand van 60+ die 4 jaar werkloos is nog in dienst nemen.

  • P.j.Turenhout
  • 23 juni 2020

  Kapot gemaakt door de regio, rondkomen kan ik al lang niet meer. Gisteren afwijzing zoveel na meer dan 200 sollicitaties met een zware discriminatie omdat je uit een andere regio komt. Ik ben moe en geestelijk gebroken, denk regelmatig over de zin van leven. Zware scheiding en gedwongen je huis moeten verkopen, je kind kwijt geraakt want die is met zijn moeder naar het buitenland; kom je terecht in een regio waar geen werk is te vinden wat je altijd heb gedaan. Heb het gevoel dat je word gestraft na ruim 32 jaar gemiddeld 10 uur per dag hebt gewerkt. Geen vrienden en familie woont aan de andere kant van het land. Wat heeft de zin van leven na zoveel afwijzingen? Iedereen maar makkelijk praten en ik? Ik kwijn weg want de schuldenlast hangt als een molensteen om je nek en die wordt alleen maar groter omdat je niet rond kan komen. Voor mij hoeft het niet meer. Vannacht weer niet geslapen alleen door die idiote regio waar je weg wilt maar niet kan. Nee het leven is geen pretje als je altijd hebt gewerkt en nu genees geld meer heb voor voedsel. Alleen maar negatifiteit hier en makkelijk praten. Ik wil rust en een leeg hoofd zonder je moet dit en dat; mensen weten niet wat ik heb meegemaakt en mo.enteel ondervind in deze samenleving.nu vandaag? Ik weet het niet maar van mij mag iedereen die mij heeft beledigd voorvallen en hoop dat ze hetzelfde overkomt waar ik in zit.

  • Patrick Wiche
  • 29 maart 2021

  Lukt het jou als we afspraak kunnen maken voor videogesprek? Ik wil snel oplossen.