7 tips voor de start van jouw nieuwe uitdaging

  • Iris Douwes
  • 26 oktober 2021

Goed nieuws, want je gaat beginnen met je nieuwe job! Dit kan natuurlijk best wel spannend zijn, maar een goede eerste indruk maken is ontzettend belangrijk. In onze blog video geven we 7 tips over hoe jij start aan jouw nieuwe uitdaging. 

Tip 1: Bereid je voor

Je eerste werkdag is vaak al ver van te voren bekend. Zeker een aantal dagen. Genoeg tijd om je voor te bereiden. Bereid je voor op praktische zaken. Zorg dat je de route weet, zorg voor een goede nachtrust en leg je kleding alvast klaar.

Op jouw eerste werkdag is het belangrijk dat je lekker in je vel zit. Zorg ervoor dat je iets aan doet waar je jezelf prettig in voelt. Trek dus iets aan wat bij jou past, maar probeer wel te achterhalen wat de dresscode is van het bedrijf. Indien iedereen in een drie-delig pak naar het werk gaat, is het verstandig om niet in een jeans met afgetrapte sneakers naar je eerste werkdag te gaan. Kleding speelt namelijk een grote rol bij de indruk die je maakt. Zorg dat jouw kleding verzorgd en professioneel is. 

Tip 2: Kom op tijd

Op tijd komen klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het is toch belangrijk om te benoemen. Te laat komen staat natuurlijk niet goed op je eerste werkdag. Er kan altijd iets gebeuren, waardoor je te laat kan komen, maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Maak bijvoorbeeld een keer een proefrit naar je nieuwe werk. Hoe langer de afstand naar jouw nieuwe werk hoe beter het is om een keer een proefrit te maken.

Deze proefrit moet je dan natuurlijk niet maken in het weekend of in de avond. Vertrek bij de proefrit op exact hetzelfde tijdstip als op jouw eerste werkdag. Als je dan te laat komt door drukte op de weg, dan weet je dat je eerder moet vertrekken.

Tip 3: Stel jezelf voor

Je bent nieuw, dus stel jezelf voor! Op de eerste dag van je nieuwe uitdaging ga je zeer waarschijnlijk veel nieuwe mensen ontmoeten. Het gaat je misschien niet lukken om alle namen te onthouden, maar zorg er wel voor dat mensen jouw naam onthouden! Stel je netjes voor, houd een open houding en maak oogcontact.

Tip 4: Stel vragen

Tijdens jouw eerste werkdag ga je veel luisteren en zal je veel informatie krijgen. Maak een goede indruk door vragen te stellen. Bereid deze vragen voor voordat je start aan jouw nieuwe uitdaging.

Probeer in te schatten welke mensen je gaat ontmoeten tijdens jouw eerste werkdag. Wat weet je van ze en wat wil je te weten komen? Wat is hun expertise? Waar kunnen ze jou mee helpen? Dit kan je bijvoorbeeld terug vinden om de bedrijfswebsite. Doe dus vooronderzoek! 

Wanneer je goede vragen stelt laat je zien dat je deskundig en tegelijkertijd ook nieuwsgierig en leergierig bent.

Tip 5: Wees proactief

Stel jezelf proactief op tijdens jouw eerste werkdag. Wanneer je je proactief opstelt ontmoet je namelijk veel meer mensen en leer je ook nog eens veel meer over deze mensen. Met een energieke en enthousiaste houding maak je een positieve indruk. 

Let tijdens gesprekken ook op jouw non-verbale communicatie, neem een vriendelijke en open houding aan. Tijdens de eerste dagen hebben je baas en collega’s namelijk nog niet de mogelijkheid om jou te beoordelen op jouw prestaties.

De beoordeling zal dus voornamelijk gebaseerd zijn op jouw werkethiek en houding. Wie wil er nu niet samenwerken met een vriendelijke, energieke en enthousiaste collega?

Tip 6: Ontdek de bedrijfscultuur

Elk bedrijf heeft zijn eigen bedrijfscultuur. Het motiveert en inspireert de werknemers en het heeft een grote invloed op jouw werktevredenheid en werkplezier. Daarnaast ben je ook een stuk productiever wanneer je met plezier naar je werk gaat.

Voor het bedrijf is het belangrijk dat de werknemers in overeenstemming met de bedrijfscultuur handelen. Hoe eerder je de bedrijfscultuur kent, hoe eerder je in overeenstemming met de cultuur kunt handelen. Door direct vanaf jouw eerste werkdag te laten zien dat de bedrijfscultuur bij jou past, maak je een goede indruk. 

Tip 7: Wees jezelf

Tenslotte is het natuurlijk van groot belang dat je te allen tijde jezelf blijft als je start aan een nieuwe uitdaging. Zorg dat ze jou echt leren kennen. Wanneer je jezelf bent, jouw eigen talenten benut en doet wat je écht wilt, dan ga je met plezier naar je werk! Als je met plezier naar je werk gaat resulteert dit in motivatie. 

Wanneer je je anders voordoet dan dat je eigenlijk bent, creëer je onjuiste verwachtingen voor de toekomst. Daarnaast is jouw eerste werkdag al spannend en druk genoeg. Je kunt je niet bezig houden met het spelen van een bepaalde rol.

Wij wensen je heel veel succes en plezier met jouw nieuwe uitdaging!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

 

0 Reactie op "7 tips voor de start van jouw nieuwe uitdaging"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent