Hoe toon je enthousiasme tijdens een sollicitatiegesprek? 9 tips

  • Pascal Joore
  • 4 juni 2024

Enthousiasme werkt aanstekelijk, het is goed voor je humeur en mensen vinden het aantrekkelijk. Daarnaast wordt het geassocieerd met passie en intrinsieke motivatie. Allemaal voordelen die goed van pas komen wanneer je indruk wilt maken op iemand, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of een verkoopgesprek.

Het probleem is dat er een groot verschil is tussen enthousiast zijn en enthousiast overkomen. Voor sommigen zorgt spanning ervoor dat het niet lukt om enthousiasme uit te stralen. Voor anderen is het altijd al lastig geweest, omdat ze van nature terughoudend zijn of hun gevoelens niet graag uiten. Dit kan voor jouw gesprekspartner overkomen als desinteresse en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw enthousiasme in elke situatie tot uiting te kunnen laten komen.

9 tips om enthousiast over te komen

De onderstaande tips hebben betrekking op het uiten van je enthousiasme tijdens een sollicitatiegesprek. Een belangrijke voorwaarde is dat je ook écht enthousiast bent.

Als je niet enthousiast bent, moet je niet doen alsof. De kans is groot dat je gesprekspartner er doorheen prikt. Daarnaast houd je jezelf voor de gek. Als je een baan weet binnen te slepen zonder er enthousiast over te zijn, ga je het op de lange termijn niet volhouden.

#1 Vragen (willen) stellen

Interesse en enthousiasme overlappen elkaar enigszins. Als je ergens enthousiast over bent, wil je er graag meer over weten. Door vragen te stellen, laat je zien dat je enthousiast bent.

Let er wel op dat je geen oppervlakkige of feitelijke vragen stelt, waarvan je het antwoord had moeten weten. Daardoor lijkt het namelijk alsof jij je niet goed hebt voorbereid en dan heeft het stellen van vragen een averechts effect.

Lees hier 5 vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Letterlijk zeggen dat je enthousiast bent

Het kan geen kwaad om te zeggen waar het op staat. Ben jij enthousiast over het bedrijf, de producten of het team waarin je komt te werken? Zeg het dan gewoon!

Mensen vinden het leuk om complimentjes te krijgen. Zorg er wel voor dat je het oprecht meent.

#3 Enthousiast klinken

Mensen die enthousiast zijn, spreken over het algemeen luider en met meer dynamiek. Probeer de volgende vuistregels te hanteren om enthousiast te klinken:

  • Spreek met volume
  • Varieer in toonhoogte
  • Leg nadruk op bepaalde klemtonen
  • Gebruik verschillende klanken
  • Gebruik stiltes om uitspraken te versterken
  • Varieer in tempo

#4 Gebruik je handen

Enthousiaste mensen spreken met woorden én hun lichaam. Door je handen op juiste manier te gebruiken, kun je je uitspraken kracht bijzetten.

Wanneer je van nature niet gewend bent om je handen te gebruiken tijdens het spreken, kun je het leren van anderen. Door bewust te kijken naar het handgebruik van mensen op tv of mensen die een presentatie geven kun je veel leren.

#5 Gebruik je hoofd en gezicht

Gezichtsuitdrukkingen spelen een belangrijke rol bij het uitstralen van enthousiasme. Laat merken dat je enthousiast bent door vrolijk te kijken en met regelmaat te (glim)lachen.

Andere mensen ervaren een glimlach als een uitnodiging om met je te praten. Daarnaast wordt een glimlach geassocieerd met vriendelijkheid en zorgt het ervoor dat mensen een positief gesprek verwachten.

Maak daarnaast gebruik van je hoofd om te laten zien dat je luistert. Door je hoofd heel iets scheef te houden als de ander praat, kom je geïnteresseerd over. Daarnaast kun je knikken om te laten zien dat je luistert of het eens bent met je gesprekspartner.

#6 Gebruik verhalen om je gevoel te activeren

Wanneer je iets in verhaalvorm vertelt, ervaren jij en je gesprekspartner meer emoties. Dit kan een handige manier zijn om enthousiasme op te wekken bij jezelf.

Vertel bijvoorbeeld over jouw passie voor het vak en wat dat in het verleden heeft gebracht. Gebruik hierbij de STARR-methode zodat je een verhaal vertelt dat ook toegevoegde waarde heeft voor de werkgever.

Lees in dit blog hoe je de STARR-methode kunt gebruiken bij een sollicitatie.

#7 Neem een actieve houding aan

Mensen die enthousiast zijn of helemaal opgaan in een verhaal, nemen automatisch een actieve houding aan. Ze gaan op het puntje van hun stoel zitten en leunen voorover.

Neem dus een actieve houding aan als je spreekt. Ga niet achterover leunen en vermijd een gesloten houding (handen over elkaar).

#8 Volg je hart

Volg je hart, dan gaat het vanzelf. Wanneer je over je passie praat, bloei je vaak helemaal op. Je verliest jezelf in het verhaal en vertelt met volle overgave over jouw passie.

In de context van solliciteren, gaat dit natuurlijk het makkelijkst als je solliciteert op een baan die écht bij je past. Geen idee of dat bij jou het geval is? Probeer dan eens je eigen ideale vacature te schrijven. Lees hier hoe je dat doet.

#9 Oefen in het alledaagse leven

Wacht niet tot je volgende sollicitatiegesprek of je volgende date om de bovenstaande tips te gebruiken. Als je zenuwachtig bent kan het erg lastig zijn om de tips te herinneren en toe te passen.

Probeer de tips dus uit tijdens de volgende vergadering, lunch of verjaardag.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Enthousiasme tonen tijdens een gesprek

Enthousiast zijn en enthousiast overkomen zijn twee totaal verschillende dingen. Gelukkig kun je met de bovenstaande tips en de nodige oefening voorkomen dat je ongeïnteresseerd overkomt. Gebruik de tips en laat jouw enthousiasme tot uiting komen!

  Update: Dit blog over enthousiasme tonen tijdens een sollicitatiegesprek verscheen voor het eerst op 11 september 2018 en werd op 4 juni 2024 geactualiseerd.  

Stelling: Met enthousiasme kun je een gebrek aan werkervaring compenseren!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe toon je enthousiasme tijdens een sollicitatiegesprek? 9 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent