Hoe laat je in een sollicitatiegesprek zien dat je leergierig bent?

 • Natasja van Wijk
 • 20 februari 2024

Leergierig zijn is een veelgevraagde eigenschap in vacatureteksten, omdat het voor een werkgever belangrijk is dat je bepaalde werkzaamheden snel eigen maakt. Daarnaast willen veel werkgevers dat je blijft groeien binnen de organisatie. Zonder leergierige mensen komt een bedrijf simpelweg niet vooruit.

Leergierigheid is dus een waardevolle eigenschap waarmee je indruk kunt maken tijdens het sollicitatiegesprek, vooral als daar in een vacature specifiek om wordt gevraagd.

Hoe je het beste in een sollicitatiegesprek laat zien dat je leergierig bent, vertellen we in dit blog aan de hand van 4 tips!

Wat is leergierig zijn?

Leergierigheid is de wil om te leren. Kenmerken van een leergierig persoon zijn onder andere:
 • Nieuwsgierigheid: leergierige mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe informatie en inzichten.
 • Openheid: iemand die leergierig is staat open voor nieuwe ideeën, perspectieven en ervaringen.
 • Zelfreflectie: leergierige mensen streven ernaar voortdurend te verbeteren en te groeien.
 • Flexibiliteit: een leergierig persoon is niet bang is om te veranderen als dat nodig is om te blijven groeien.
Als je jezelf hierin herkent en wilt laten zien dat je leergierig bent tijdens sollicitatiegesprekken, volg dan de volgende tips:

#1 Diepgaande vragen stellen

Door je goed in te lezen in de functie, ben je in staat om diepgaande vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Door diepgaande en inhoudelijke vragen te stellen, laat je zien dat je écht meer wilt leren over de functie en het bedrijf. Daarnaast laat je ermee zien dat je goed voorbereid bent. Ook dat is een teken van leergierigheid.

Probeer op voorhand een aantal vragen op papier te zetten waarvan het antwoord niet zomaar te vinden is in de vacaturetekst of op de bedrijfswebsite. Een voorbeeld voor een salesfunctie: 'Bedrijf X is jullie grootste klant, welke extra services bieden jullie aan om deze klant te behouden en wat wordt mijn rol daarin?’.

#2 Leergierigheid aantonen met voorbeelden

Tijdens het sollicitatiegesprek proberen jouw gesprekspartners jou zo goed mogelijk te leren kennen. Ze vragen bijvoorbeeld hoe jouw vrienden en familie je zouden omschrijven, wat je sterke en zwakke punten zijn of op welke prestatie je tot nu toe het meest trots bent.

Aangeven wat je sterke en zwakke punten zijn, doe je het beste door gebruik te maken van voorbeelden. Door voorbeelden te gebruiken, krijgen je gesprekspartners een beter beeld van jouw gedrag in specifieke situaties. Met behulp van de STARR-methode geef je aan hoe een bepaalde situatie eruit zag, wat jouw rol was en hoe je ermee om bent gegaan.

Een voorbeeld waarin je laat zien dat je leergierig bent:

Situatie: “Van 2010 tot 2013 heb ik gewerkt in de functie van Accountmanager bij Bedrijf X. Ik wilde mijzelf graag verder ontwikkelen door cursussen te volgen.”

Taak: “Om dit te realiseren, heb ik contact gehad met de HR-afdeling en met mijn leidinggevende. We hebben besproken wat de mogelijkheden waren. Hieruit bleek dat er geen opleidingsbudget voor mij vrijgemaakt kon worden.”

Actie: “Ik vond het jammer dat er geen opleidingsbudget was, maar ik was vastberaden: ik wilde een cursus volgen. Toen heb ik op eigen kosten een salescursus gevolgd.

Resultaat: “Na 5 maanden de cursus gevolgd te hebben, werd mijn harde werk beloond met een mooi certificaat.”

Reflectie: “Deze cursus heeft mij veel bijgebracht en meer zelfvertrouwen gegeven. Ik ben blij dat ik niet bij de pakken neer ging zitten toen ik hoorde dat er vanuit het bedrijf geen opleidingsbudget beschikbaar was. Ik wilde graag blijven leren, dus heb ik dat uiteindelijk ook gedaan.”

Wil je meer lezen over hoe de STARR-methode precies werkt en waar je op moet letten? Lees dan dit blog.

#3 Laat zien dat je op de hoogte bent van trends

Als je bovenop de ontwikkelingen zit in de markt en deze kennis tijdens het sollicitatiegesprek overdraagt, laat je zien dat je leergierig bent. Je toont de drang om continu te leren van alle nieuwtjes binnen de branche. Om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek, is het aan te raden om te kijken wie op dit moment de grote spelers zijn in de markt, wie de belangrijkste klanten zijn, wat de verschillen in producten of diensten zijn tussen de concurrenten en welke ontwikkelingen er gaande zijn. Ook wanneer je nog niet bekend met de branche, omdat je bijvoorbeeld een carrièreswitch maakt, is het aan te raden om op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen. Een werkgever zal extra onder de indruk zijn als je, zonder enige ervaring in de branche, kunt meepraten over actuele vraagstukken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Benadruk gevolgde cursussen en trainingen

Het volgen van opleidingen, cursussen en trainingen tonen aan dat je jezelf wilt blijven verbeteren en wilt blijven leren. Hiermee laat je zien dat je leergierig bent. Heb je een opleiding afgerond en daarnaast cursussen gevolgd? Benadruk dit dan duidelijk tijdens het solliciteren.

Als je bijvoorbeeld een mbo-opleiding gevolgd hebt, maar daarna zoveel cursussen gevolgd hebt dat je nu op hbo werk- en denkniveau zit, laat dit dan duidelijk overkomen tijdens het sollicitatiegesprek.

Een manier om dit duidelijk over te laten komen in het gesprek is: “Met een mbo-diploma Commerciële Economie op zak, ben ik aan het werk gegaan bij bedrijf X. In de avonduren en het weekend heb ik mijzelf bezig gehouden met het volgen van diverse trainingen en cursussen. Uiteindelijk heb ik mijn NIMA B Sales diploma gehaald, waardoor ik nu klaar ben voor een volgende stap in mijn carrière."

Zo laat je in een sollicitatiegesprek zien dat je leergierig bent

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je graag de competenties uitlichten die jou het beste omschrijven. Leergierigheid kun je het beste aantonen door diepgaande vragen te stellen, relevante voorbeelden te geven, door te laten zien dat je kennis hebt van de markt en door in te gaan op opleidingen of cursussen die je gevolgd hebt.

  Update: Dit blog over de leergierig zijn verscheen voor het eerst op 6 maart 2018 en werd op 20 februari 2024 geactualiseerd.

Stelling: Voor een werkgever is een werknemer die leergierig is waardevoller dan een loyale werknemer!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Hoe laat je in een sollicitatiegesprek zien dat je leergierig bent?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Berdien
  • 12 maart 2018

  Fijn dat er allemaal voorbeelden worden genoemd die gebruikt kunnen worden in een gesprek.
  Mijn ervaring is echter, dat je dan eerst moet worden uitgenodigd. De vooroordelen werken niet altijd mee.