5 onderwerpen om te vermijden tijdens je sollicitatiegesprek

  • Marjolein Gubbens
  • 4 februari 2020

Je bent nét klaar met je sollicitatiegesprek. Je ging het gesprek vol energie en goede moed in en hebt ruim een uur gesproken met je potentiële nieuwe werkgever. Een goed teken toch?

Nu je terug denkt heb je flink doorgerateld en over allerlei onderwerpen gesproken. Achteraf kom je erachter dat je onderwerpen hebt besproken die waarschijnlijk niet helemaal gepast zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Gaat dit ten koste van je kansen?

Indien je jezelf goed voorbereidt op het sollicitatiegesprek zal het minder snel gebeuren dat je gespreksonderwerpen aanhaalt die beter achterwege gelaten kunnen worden. Lees in ons blog 5 onderwerpen die je beter kan vermijden tijdens je sollicitatiegesprek.

#1 Financiën

Voor een eerste sollicitatiegesprek is het niet gebruikelijk dat je jouw financiën bespreekt. Zowel over je financiële situatie als over je salaris niet.

De informatie is te persoonlijk en gaat jouw toekomstige werkgever niks aan. Een salarisonderhandeling is iets voor later in het sollicitatieproces. 

Financiële situaties

Mocht je in financiële problemen verkeren is dit niet relevant om te delen tijdens je sollicitatiegesprek. Jouw financiële situatie zorgt er niet voor dat je eerder een baan krijgt. Vaak is dit een veel te persoonlijk onderwerp waar de werkgever niks mee te maken heeft.

Daarnaast wil je niet wanhopig overkomen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook al wil je de baan nog zo graag, blijf professioneel.

Als je laat doorschemeren dat je bereid bent elke baan aan te nemen, dan kan dat door de werkgever geïnterpreteerd worden als een gebrek aan intrinsieke motivatie.

Salaris

Een nieuwe baan komt samen met een nieuw salaris. Toch zijn salarisbesprekingen onderwerpen die je beter kunt vermijden zolang je gesprekspartners er niet over beginnen in je sollicitatiegesprek.

Het salaris zelf opbrengen in het gesprek staat onprofessioneel. Ook is het niet de bedoeling dat je gaat vragen wat jouw toekomstige collega’s verdienen. Dit is geen vraag voor het eerste sollicitatiegesprek.

Het kan zijn dat je werkgever er niet over begint in het gesprek, maar je wel meer wilt weten. Wat je dan kunt doen, is je huidige salaris evalueren en bespreken. Bespreek of je de ervaring en vaardigheden bezit om dit te kunnen evenaren in de rol waarvoor je solliciteert.

Toch kun je het beter even uitstellen, dit is meer een onderwerp voor het tweede sollicitatiegesprek.

Tot slot is het ook niet verstandig een hoog salaris aan te halen als de reden dat je voor een bepaalde organisatie gekozen hebt. Weten waarom jij deze baan wilt hebben is belangrijke informatie voor een recruiter en de kans is groot dat hiernaar gevraagd wordt. Als je aangeeft dat salaris je grootste drijfveer is dan wordt het voor een recruiter meteen duidelijk dat je niet intrinsiek gemotiveerd bent voor deze baan.

#2 Verhalen over je thuissituatie

Tijdens een sollicitatiegesprek vraagt de werkgever of recruiter vaak om iets over jezelf te vertellen. Het is logisch dat je iets over je achtergrond vertelt, maar niet alles is even relevant om te vertellen. Het is geen uitnodiging om je hele levensverhaal te delen. 

Mocht je bijvoorbeeld een complex liefdesleven hebben dan hoef je dit niet in rozengeur en maneschijn te gaan uitleggen in een sollicitatiegesprek. Een persoonlijk verhaal houd je kort en bondig, mits er dingen zijn waarvan je jouw toekomstige werkgever van op de hoogte wilt stellen.

Ook zijn verhalen over irrelevante juridische problemen in je verleden of een vervelende jeugd onderwerpen om te vermijden in een sollicitatiegesprek.

Jouw verleden is wie jij was en niet wie je nu wilt zijn, daarnaast voegt het niks toe aan je gesprekken. Sommige verhalen kan je beter bewaren tot de vrijdagmiddagborrel, mocht je deze überhaupt willen delen.

Lees hier hoe je wél antwoord geeft op de vraag “Kun je iets over jezelf vertellen?”

Tot slot is het ook niet nodig om tijdens je sollicitatiegesprek uit te leggen dat je 3 kinderen wilt voor je 35ste. Je toekomstige werkgever mag je niet weigeren om het feit dat je kinderen wilt, maar het betekent wel dat je werkgever veel tijd kwijt is met zwangerschapsverlof. Echter kan je in een sollicitatiegesprek wel aangeven dat je voorkeuren hebt betreft je werk-privé balans.

#3 Opvattingen en voorkeuren

Je opvattingen en voorkeuren zijn een deel van jezelf. Je neemt het elke dag mee naar je werk. Het maakt voor je werk dus absoluut uit waar je in gelooft, bijvoorbeeld in welke bedrijfscultuur bij je past of wat voor leiderschapsstijl bij je past. Probeer hier voor jezelf achter te komen. Een baan die bij je opvattingen en voorkeuren past draagt bij aan je eigen werkgeluk.   

De meningen van je gesprekspartners doen er op deze gebieden echter niet toe. Het is dus niet nodig om een politieke of religieuze discussie te voeren tijdens je sollicitatiegesprek. Persoonlijke standpunten en overtuigingen zijn in de meeste sollicitaties een irrelevant onderwerp.

Onderwerpen zoals politiek, religie en seksuele geaardheid kun je dus beter vermijden mocht het niet relevant zijn voor de functie. Sterker nog, hier mag vaak zelfs niet naar gevraagd worden. Lees hier hoe je omgaat met ongepaste vragen.

Indien er naar wordt gevraagd kun je kiezen om er toch op in te gaan, vaak als er naar gevraagd wordt is het ook oprechte interesse. Ga er niet te diep op in, dit kan je bewaren voor later. Houd in gedachten: wat niet relevant is is niet professioneel.

#4 Verhalen over je vorige werk

Het is niet de bedoeling dat je verhalen over je vorige baas of over je vorige werk gaat vertellen. Het is zeer onprofessioneel om dit te doen. Hiermee wek je de verbeelding dat je geen mensen spaart als het om het verleden gaat.

Je potentiële werkgever krijgt hierdoor een beeld van jouw persoonlijkheid. Het is zeer waarschijnlijk dat jouw potentiële werkgever ooit jouw oud-werkgever wordt. Ga je dan ook zo praten over hun?

Ga ook niet in op bedrijfsinformatie van vorige werkgevers. Bedrijfsdata, financiële cijfers of werkwijzen zijn zeer waarschijnlijk niet aan jou om te delen. Dit is altijd onprofessioneel en vaak nog verboden ook.

Daarnaast kan je wel in een sollicitatiegesprek aangeven waar je energie uit haalde tijdens je vorige baan en waar niet. Ga hier discreet mee om. Zo ook met het omschrijven van je oud-collega’s. Reflecteer het altijd op jezelf. Hoe jij in de situatie stond of hoe jij hier mee om bent gegaan.

#5 Me, Myself and I

In je sollicitatiegesprek gaat het vanzelfsprekend veel over jou, maar het draait niet alléén om jou. Het gaat zowel over jou, het bedrijf en de mogelijke match hiertussen. Vermijd dat het hele gesprek over maar één onderwerp gaat: over jou.

Wanneer je het hele gesprek aan het zenden bent hoe goed je bent en niet inhoudelijk in gaat op de vragen, zul je niet serieus genomen worden. Je toont dan geen interesse in je gesprekspartners, de functie en het bedrijf. Je kansen op de baan zijn dan zeker verkeken.

Daarnaast kun je dan onmogelijk zelf weten of je wel goed bij het bedrijf past?

Arrogantie

Ook zullen je gesprekspartners je als arrogant beschouwen. Er is dus een mate van bescheidenheid die je moet hanteren.

De vraag ‘wat zijn je zwakke punten?’ is een vraag die vaak gesteld wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Echter is het een valkuil als je helemaal geen zwakke punten weet op te noemen. Erken je zwakke punten en laat zien dat je er met een rationele manier mee omgaat.

Het is de kunst om jouw ambities met gepaste bescheidenheid te communiceren. Door veel te oefenen, jezelf te blijven en jouw talenten te erkennen, kun je op een geloofwaardige manier jezelf verkopen aan jouw toekomstige werkgever zonder arrogant over te komen.

Spreken, zwijgen of liegen tijdens een sollicitatie?

Tijdens het sollicitatiegesprek zijn er altijd vragen die je kan verwachten. Echter hoef je niet op alle vragen antwoord te geven.

Zo mag een werkgever niet vragen aan de sollicitant of zij zwanger is. Hierover mag zelfs gelogen worden. Daarnaast mag er aan sollicitanten geen vragen worden gesteld over godsdienst, geaardheid, politieke voorkeur of burgerlijke staat. Vragen over ziekteverzuim of gezondheid horen hier ook bij. 

Deze ongepaste vragen komen soms toch voor tijdens sollicitatiegesprekken. Je mag hier over zwijgen of zelfs liegen als hij/zij hier gelieve geen antwoord op wilt geven. Lees hier meer over hoe je antwoord geeft op ongepaste vragen.

Echter vragen over de functie zelf of over welke onderwerpen relevant zijn voor de functie moeten wel naar waarheid worden beantwoord.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Onderwerpen om te vermijden tijdens je sollicitatiegesprek!

Indien je jezelf goed voorbereidt op het sollicitatiegesprek zal het minder snel gebeuren dat je gespreksonderwerpen aanhaalt die beter achterwege gelaten kunnen worden.

Voor een eerste sollicitatiegesprek is het niet gebruikelijk dat je jouw financiën bespreekt. Zowel over je financiële situatie als over je salaris niet. Verder is het logisch dat je iets over je achtergrond vertelt, maar niet álles is even relevant om te vertellen.

Ook zijn persoonlijke standpunten en overtuigingen in de meeste sollicitaties een irrelevant onderwerp. Het is daarnaast niet de bedoeling dat je verhalen over je vorige baas of over je vorige werk gaat vertellen.

Vermijd tot slot dat het hele gesprek over maar één onderwerp gaat: over jou. Onthoud deze 5 onderwerpen die je beter kan vermijden tijdens je sollicitatiegesprek!

Stelling: ik zou alles moeten kunnen bespreken tijdens mijn sollicitatiegesprek.

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "5 onderwerpen om te vermijden tijdens je sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent