Wat doe je als je een antwoord niet weet tijdens het sollicitatiegesprek? 5 tips

  • Daan Panis
  • 19 december 2017

Je solliciteert op een openstaande functie. Nadat je jouw cv en motivatiebrief hebt verstuurd, krijg je een e-mail van de recruiter. Ze zijn onder de indruk van jouw sollicitatie en ze willen je graag uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

Je trekt geschikte kleding aan en gaat vol goede moed het sollicitatiegesprek in. Tijdens het gesprek beland je echter in de nachtmerrie van iedere sollicitant. De recruiter stelt een vraag waar je het antwoord niet op weet. Wat nu?

Om je voor te bereiden op dit soort situaties en om te voorkomen dat je in paniek raakt, geven we deze week 5 tips!

#1 Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om te voorkomen dat je met een mond vol tanden komt te staan, is door je goed voor te bereiden. Geef voor jezelf antwoord op standaard vragen die in praktisch elk sollicitatiegesprek worden gesteld. Verdiep je daarnaast goed in de functie en het bedrijf, zodat je ook op diepgaande vragen antwoord kunt geven.

Er zijn bepaalde vragen die je altijd kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. In dit blog staan ze allemaal nog eens op een rijtje. Daarnaast zijn er allerlei andere blogs op onze website die nauwkeurig beschrijven hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op deze sollicitatievragen en hoe je ze het beste kunt beantwoorden.

Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

#2 Blijf kalm en denk hardop

Er zijn natuurlijk ook vragen waar je jezelf niet goed op kunt voorbereiden. Dit zijn bijvoorbeeld abnormale sollicitatievragen zoals: “Hoeveel fietsbanden worden er jaarlijks in China verkocht?”. Het is vanzelfsprekend dat je hier het antwoord niet op weet, maar dat is geen reden om in paniek te raken.

Dit soort vragen stellen recruiters namelijk niet omdat ze het antwoord willen weten, maar om je onder druk te zetten. Vaak weten de recruiters zelf ook niet wat het antwoord is. Ze willen weten hoe jij met de druk omgaat en hoe jij tot een antwoord komt.

Wanneer een abnormale vraag wordt gesteld, is het belangrijk om kalm te blijven en hardop te beschrijven hoe jij tot jouw antwoord komt. Hierdoor kan de recruiter ontdekken hoe jij over bepaalde situaties nadenkt en hoe jij ze zou oplossen.

Bedenk wat de recruiter van je wilt weten. Is het een vraag over je persoonlijkheid, je analytische vermogen of wil hij/zij je creativiteit testen? Bij de vraag over het aantal fietsbanden willen ze waarschijnlijk je analytische vermogen testen. Probeer dus logisch te redeneren en stap voor stap te vertellen hoe je tot het antwoord komt.

Ontdek in dit artikel de logica achter 15 normale en abnormale sollicitatievragen.

#3 Gun jezelf wat extra bedenktijd

Een sollicitatiegesprek is één van de belangrijkste onderdelen van het sollicitatieproces. Wanneer je een lastige vraag krijgt, is het geen ramp om de tijd te nemen en goed na te denken over een antwoord.

We zijn van nature geneigd om stiltes te vermijden, omdat we er ons ongemakkelijk bij voelen. Dit is echter nergens voor nodig. Door extra bedenktijd te nemen vermijd je stress, creëer je diepgang en kom je professioneel over. Wees dus niet bang om even de tijd te nemen wanneer je een vraag niet weet. Herhaal de vraag nog een keer in je hoofd of hardop om tot een goed antwoord te komen.

Lees in dit blog hoe je stiltes in je voordeel gebruikt tijdens het voeren van een gesprek.

Wanneer je na de extra bedenktijd nog steeds niet tot een antwoord kunt komen, is het niet gek om de recruiter om hulp te vragen. Als je de vraag niet helemaal goed begrijpt, kun je bijvoorbeeld vragen: “Ik weet niet precies wat je bedoelt, zou je de vraag op een andere manier kunnen stellen?".

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Eerlijkheid duurt het langst

Als je een antwoord niet weet, ga dan niet iets verzinnen. De kans is groot dat het antwoord fout is en daarmee maak je minder indruk dan toegeven dat je het niet weet. Recruiters weten ook wel dat de ideale kandidaat niet bestaat en dat je niet zomaar elke vraag goed kunt beantwoorden.

Als je bijvoorbeeld onvoldoende kennis hebt van een bepaald proces dan kun je dat gewoon zeggen. “Om eerlijk te zijn heb ik hier weinig ervaring mee, maar ik ben erg leergierig. Ik vind het geen probleem om wat vrije tijd op te geven om mij te verdiepen in het proces". Je kunt ook beschrijven hoe je tot een oplossing zou komen. “Ik zou de situatie als volgt aanpakken …” Hiermee laat je zien dat je proactief bent.

#5 Kom erop terug

Wanneer je tijdens het gesprek toch nog een antwoord kunt bedenken op een onbeantwoorde vraag, kun je hier aan het einde van het gesprek op terugkomen. Bijvoorbeeld wanneer de recruiter vraagt of jij nog vragen hebt. Geef dan aan dat je terug wilt komen op de onbeantwoorde vraag, omdat je alsnog een antwoord hebt gevonden.

Wanneer je pas op een goed antwoord komt wanneer je thuis bent, kun je dit verwerken in je bedankmail. Houd er wel rekening mee dat jouw antwoord waarschijnlijk niet van grote toegevoegde waarde zal zijn. Je hebt extra tijd gehad om erover na te denken. Daarnaast heb je de mogelijkheid gehad om op internet op te zoeken wat het beste antwoord is.

Wat moet je doen als je een antwoord niet weet tijdens een sollicitatiegesprek?

Als je tijdens het sollicitatiegesprek een antwoord op een vraag niet weet, is dit geen reden om in paniek te raken. Zeg nooit “Ik weet het niet". Blijf kalm en beschrijf je gedachtegang. Het is niet gek om jezelf wat extra tijd gunnen door goed over de vraag na te denken.

Ga niet zomaar een antwoord verzinnen! Blijf eerlijk en kom op de vraag terug als je uiteindelijk wel een goed antwoord hebt. Ten slotte is voorkomen beter dan genezen. Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek en voorkom dat je met een mond vol tanden komt te staan!

 

Stelling: Wanneer je via een bedankmail terugkomt op een onbeantwoorde vraag heeft het geen zin meer!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

Wil je nog meer sollicitatietips lezen? Bekijk dan ook eens onze andere blogs:

Hoe formuleer jij de (negatieve) reden van vertrek bij je vorige werkgever? Een sterk antwoord op de vraag "Wat zijn je zwakke punten?" Een doeltreffend antwoord op de vraag "Kun je iets over jezelf vertellen?" Het ultieme antwoord op de vraag: waarom moeten we jou aannemen? Een uniek antwoord op de vraag: waarom wil je hier werken?  

0 Reactie op "Wat doe je als je een antwoord niet weet tijdens het sollicitatiegesprek? 5 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent