10 tips om de samenwerking te verbeteren

  • Lars Tertoolen
  • 1 maart 2022

Samenwerken is één van de grootste factoren voor succes op de werkvloer, vandaar dat teams altijd op zoek zijn naar manieren om de samenwerking te verbeteren. Samenwerking is de manier waarop je omgaat met anderen tijdens het werk en het is essentieel als je goed wilt presteren als team.

Afdelingen en teams die samenwerken, presteren beter dan teams die niet goed met elkaar overweg kunnen. Een slechte samenwerking kan enorme gevolgen hebben op de prestaties en werksfeer. Er zijn dingen die jij als teamlid kan ondernemen om bij te dragen aan een goede samenwerking. Lees in ons blog 10 tips om de samenwerking te verbeteren!

#1 Luister goed

Luisteren is een interpersoonlijke vaardigheid die hand in hand gaat met goede communicatie. Luisteren klinkt simpel, maar is vaak moeilijker dan gedacht. Het gebeurt regelmatig dat we een collega onderbreken als we het met ze oneens zijn. Probeer te voorkomen dat je alleen luistert om vervolgens zo spoedig mogelijk zelf aan het woord te komen.

Iemand die geen kans krijgt om uit te praten, heeft het idee dat er niet naar hem/haar geluisterd wordt. Daarbij zal iemand die onderbroken wordt nooit geloven dat je hun punt helemaal begrepen hebt. Door de ander zijn/haar verhaal te laten afmaken en goed te luisteren naar de kern van het verhaal voelt je gesprekspartner zich gewaardeerd. De ander zal dan meer begrip hebben voor het punt dat jij maakt.

Goed luisteren is essentieel om een verhaal te begrijpen en goede vragen te kunnen stellen. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat het gesprek meer diepgang krijgt, waardoor je tot een samenwerking komt.

#2 Wees empathisch

Luisteren is een onderdeel van empathie, al gaat dit verder. Empathisch vermogen is het vermogen om je te verplaatsen in de gevoelens en gedachten van iemand anders. Als je een groot empathisch vermogen hebt dan kun jij je makkelijk inleven in het leven, gevoel of de situatie van een ander. Wanneer er iets gebeurt of verandert in iemands leven, snap jij meteen wat voor impact dat kan hebben op die persoon. 

Empathie is een belangrijke vaardigheid die je helpt om met iedereen op de werkvloer om te gaan. Het verbetert de samenwerking en het onderlinge begrip tussen jou en je collega’s. Ontwikkel jouw empathisch vermogen door de tijd te nemen voor anderen, goed te luisteren en niet te snel te oordelen. Stel juist vragen om de denkwijze van de ander te begrijpen. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Stel je open voor je collega’s

Er wordt vaak gezegd dat je werk en privé gescheiden moet houden. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan ook juist van waarde zijn als jij jezelf wat meer open stelt naar je collega’s en andersom. 

Door niet alleen werkgerelateerde onderwerpen te bespreken, maar ook privé dingen bespreekbaar te maken. Zo leer jij je collega’s beter kennen en bouw je een sterkere band op. Hierdoor kun je elkaar makkelijker begrijpen en op elkaar inspelen. 

Het is op deze manier ook makkelijker om je te kunnen inleven in de ander. Je pikt makkelijker signalen op als het even niet zo goed gaat en je weet dan ook hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dit bevordert de samenwerking met je collega’s.

#4 Wees professioneel

De relatie met je collega’s is een werkrelatie. Op het werk is een bepaalde mate van professionaliteit gewenst. Samenwerken wordt een stuk gemakkelijker wanneer je gezien wordt als iemand met een professionele houding. Professionaliteit uit zich op veel verschillende manieren. Blijf bijvoorbeeld altijd respectvol naar je collega’s, hoe lastig dat soms ook is. Daarnaast is het onprofessioneel om té los te worden. Op gesprekken over bepaalde privézaken zit niet iedereen te wachten!

Ook non-verbale communicatie speelt een grote rol in de indruk die je maakt. Non-verbale communicatie is het communiceren zonder taal te gebruiken. Je geeft signalen af door bijvoorbeeld gebaren, oogcontact en lichaamstaal. Zorg dat je gezien wordt als een professioneel persoon, dan zullen anderen je sneller accepteren. Dit zal de samenwerking sterk bevorderen. Aan de ene kant doordat de omgang met collega’s goed gaat, maar het zorgt er ook voor dat de sfeer niet te los wordt.

#5 Denk in oplossingen in plaats van problemen

Regelmatig gaan discussies of vergaderingen over problemen en hoe deze tot stand komen. Natuurlijk is het van waarde om hier over te praten, maar de oplossing is veel belangrijker. Als de focus op de problemen ligt is de kans groot dat er naar elkaar gewezen wordt en er conflicten ontstaan.

Een betere aanpak is door op zo'n moment in oplossingen te denken en te communiceren. Oplossingsgericht communiceren is je uitspreken in de vorm van oplossingen.

De focus op oplossingen maakt de weg vrij voor een positieve en effectieve manier om vooruitgang te boeken. Leg daarom geen problemen op tafel, maar oplossingen! Dit helpt de samenwerking te verbeteren.

#6 Voorkom het kiezen van een kant

Bij een meningsverschil tussen collega’s zijn er twee of meerdere kanten. Als er geen overduidelijke keuze is, dan is het lastig om een keuze te maken. Het beste wat je dan kan doen is geen kant kiezen, maar (indien mogelijk) op zoek te gaan naar een gezamenlijke oplossing waarbij de overeenkomsten worden gedeeld in plaats van de verschillen.

#7 Zoek een compromis 

Jouw mening doordrammen is soms nodig voor het benodigde resultaat. Echter, het komt de samenwerking niet altijd ten goede. Zoek daarom, wanneer het resultaat er niet direct onder lijdt naar een compromis. Beide partijen leveren in dit geval iets in om samen tot een oplossing te komen. Het omvat elke interactie waarbij twee of meer mensen een discussie aangaan in een poging om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen. Dit is een belangrijke vaardigheid in de dagelijkse samenwerking.

#8 Doe aan teambuilding

Teambuilding vergroot het vertrouwen in elkaar, bevordert de onderlinge samenwerking, draagt bij aan effectieve communicatie en zorgt voor een ontspannen sfeer. Vertrouwen is één van de belangrijkste factoren voor succesvol teamwork. Collega's spelen hierbij een belangrijke rol. Vertrouwen is lastig, omdat het niet tastbaar is. Daarnaast kun je vertrouwen ook niet forceren. Toch kun je als team werken aan het vergroten van het onderlinge vertrouwen.

Wanneer jij en je collega’s deelnemen aan verschillende teambuilding activiteiten, wordt het vertrouwen bijna in alle gevallen getoetst. Vaak ben je bij actieve oefeningen afhankelijk van elkaar. Op deze manier leer je elkaar beter kennen en kun je bijna niet anders dan op je collega’s vertrouwen.

#9 Neem een positieve houding aan

Gedraag je positief en je zult vanzelf merken dat jij en de mensen om je heen positiever worden. Met een optimistische en enthousiaste houding ten opzichte van je collega’s, kun je een positieve omgang creëren.

Probeer actief bezig te zijn met je ‘mindset’; Think positive, stay positive! Door positief te denken en dit te uiten naar anderen zorg je ervoor dat je gerespecteerd wordt. Denk niet in problemen, maar in oplossingen en uitdagingen.

#10 Vier het succes van een samenwerking

Het vieren van successen is dé manier om de samenwerking te verbeteren. Wat motiveert er meer dan toewerken naar succes? Door kleine of grote successen te vieren krijg je meer plezier in je werk. Succes draagt daarnaast ook bij aan een betere sfeer op de werkvloer. Het zorgt voor teamgevoel en samenhorigheid. Deel je succes met anderen, zorg dat je trots kan zijn op wat je samen hebt bereikt.

Stelling: de samenwerking verbeteren is onmogelijk wanneer je met lastige collega’s te maken heeft.

Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties!

 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "10 tips om de samenwerking te verbeteren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent