6 tips voor een hoger empathisch vermogen op de werkvloer

  • Marjolein Gubbens
  • 30 november 2021

Vind jij het lastig om te achterhalen wat er in een ander omgaat of om iets vanuit andermans perspectief te zien? Dan heb jij waarschijnlijk weinig empathisch vermogen. Dit kan jou zowel op je werk als privé belemmeren.

Je kunnen inleven in de gevoelens en de denkwijze van anderen is een krachtige vaardigheid die juist op de werkvloer waardevol kan zijn. Lees in ons blog meer over empathisch vermogen en hoe je dit kunt ontwikkelen.

Wat is empathisch vermogen?

Empathisch vermogen is het vermogen om je te verplaatsen in de gevoelens en gedachten van iemand anders. Als je een groot empathisch vermogen hebt dan kun jij je makkelijk inleven in het leven, gevoel of de situatie van een ander. Wanneer er iets gebeurt of verandert in iemands leven, snap jij meteen wat voor impact dat kan hebben op die persoon. 

Als je empathisch bent dan kun je goed luisteren naar een ander, stel je goede vragen en ben je geïnteresseerd in een ander. Je begrijpt mensen goed en voelt ze goed aan. Een groot empathisch vermogen kan jou dus goed helpen in de omgang met andere mensen.

Drie verschillende soorten empathie:

  • Emotionele empathie Bij emotionele empathie leef jij je in, in de gevoelens van een ander. Je voelt hun emotie aan en kunt hier in mee gaan. Bijvoorbeeld als een ander huilt kun jij ook huilen. Let bij deze vorm van empathie op dat jij jezelf niet te veel laat meeslepen. Het moet geen valkuil worden.
  • Sociale empathie Sociale empathie is de stap na emotionele empathie. Zodra je begrijpt wat er met iemand anders aan de hand is heb je de drang om diegene te helpen. Je voelt de noodzaak om met een oplossing te komen voor hun probleem.
  • Cognitieve empathie Deze vorm van empathie is niet op de emotie van de ander gericht, maar hierbij probeer je de mening of de kijk van iemand te begrijpen. Het gaat hier over het stellen van vragen aan anderen om meer inzicht te krijgen in hun denkwijze.

Vind jij het lastig om je in te leven in een ander? Heb jij niet makkelijk door hoe het met iemand anders gaat? Dan heb jij niet zo’n groot empathisch vermogen. Jouw empathisch vermogen kun je ontwikkelen. Wij geven je hieronder 6 tips hoe jij dit het beste kunt aanpakken!

Waarom is empathisch vermogen waardevol op de werkvloer?

Betere samenwerking Je kunt beter samenwerken. Wanneer jij je goed kunt inleven in je collega’s weet je wat er speelt of hoe iemand zich voelt. Dit kan je helpen in de samenwerking. Je vangt irritaties of conflicten meteen op en kunt er op die manier voor zorgen om het vroegtijdig op te lossen. Daarnaast zal de samenwerking soepeler verlopen als iedereen zich gehoord voelt en er ruimte is voor iedereen om zijn of haar verhaal te doen. Waardering Collega’s zullen sneller iets van je aanvaarden. Wanneer jij altijd goed bent voor je collega’s zul je dit ook eerder terugkrijgen. Heb jij een keer hulp nodig, dan staan collega’s eerder voor je klaar. Doorzettingsvermogen Je kunt makkelijker obstakels overwinnen. Wanneer jij een groot empathisch vermogen hebt, zul jij ook goed kunnen luisteren. Goed kunnen luisteren is erg belangrijk in het kunnen overwinnen van obstakels. Het probleem kun je makkelijk in kaart brengen en analyseren om tot een concrete en goede oplossing te komen. Creatiever Je wordt creatiever. Doordat jij je best doet om de denkwijze van andere mensen te begrijpen, kom je zelf ook vaak tot andere en nieuwe ideeën. Komt iemand spontaan met een idee, dan ben jij niet degene die het idee afkraakt, maar denkt juist nadenkt over hoe dit gerealiseerd kan worden.

#1 Leer je collega’s kennen

Er wordt vaak gezegd dat je werk en privé gescheiden moet houden. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan ook juist van waarde zijn als jij jezelf wat meer open stelt naar je collega’s en andersom. 

Door niet alleen werkgerelateerde onderwerpen te bespreken maar ook privé dingen bespreekbaar te maken, leer jij jouw collega’s beter kennen en bouw je een sterkere band op. Hierdoor kun je elkaar makkelijker begrijpen en op elkaar inspelen. 

Het is op deze manier ook makkelijker om je te kunnen inleven in de ander. Je pikt makkelijker signalen op als het even niet zo goed gaat en je weet dan ook hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dit bevordert de samenwerking met je collega’s.

#2 Neem de tijd voor iemand

Wil jij jouw empathisch vermogen verhogen? Neem dan de tijd voor de mensen om je heen. Wanneer je heel druk bezig bent en iemand zijn of haar verhaal bij je wil doen, ga dan even weg bij je werk om afleiding te voorkomen. 

Komt het echt niet uit, bespreek dit dan en plan een ander moment in om het erover te hebben. Het komt ook wel eens voor dat iemand iets opgooit en dat jullie onderbroken worden. Zorg er dan voor dat je op een later moment zelf op het onderwerp terugkomt. Hiermee laat je blijken dat je geïnteresseerd bent en het niet vergeet. 

Wanneer je gehaast bent is het erg lastig om empathisch te zijn. Je hoofd zit namelijk vol met allemaal andere zaken die afleiden. Zo mis je de focus die je nodig hebt om je echt in iemand te kunnen inleven. Tijd en aandacht zijn dus essentieel in het vergroten van jouw empathisch vermogen.

#3 Oordeel niet te snel

Als iemand zijn of haar verhaal doet, zijn we automatisch geneigd conclusies te trekken of een oordeel te vellen. Hierdoor toon je weinig empathie. Neem eerst even de tijd om door te vragen en meer te weten te komen over de beweegredenen en achterliggende gedachten van de ander. Door meer stil te staan bij de gedachten van de ander kun jij je beter inleven.

Wanneer je het nog niet onder de knie hebt om goed naar de ander te luisteren en door te vragen, zul jij jezelf er waarschijnlijk op betrappen dat je snel door de ander heen wilt praten. Alles kun je op jezelf betrekken en daarover jouw verhaal vertellen. 

Door alles naar jezelf toe te draaien kom je snel over als niet geïnteresseerd. Luister dus goed naar de ander, probeer diegene te begrijpen en geef niet te snel jouw eigen mening. Als je iets niet begrijpt stel dan eerst een vraag voordat je jouw mening geeft. 

#4 Stel veel vragen

Vragen stellen helpt jou dus bij het achterhalen van iemands beweegredenen of achterliggende gedachten. Daarnaast toon je met het stellen van vragen ook interesse. Het laat zien dat je meer wilt weten over het onderwerp en dat je goed luistert.

Let bij het stellen van de vragen wel op hoe je ze stelt. Zorg ervoor dat ze verdiepend zijn, zonder veroordeling erin, waar een open antwoord op gegeven kan worden. Zolang jij uitstelt jouw mening te geven, geef je de ander de ruimte om alles te kunnen zeggen. 

Je zou wel gesloten vragen kunnen stellen als je wilt controleren of je iets goed hebt begrepen. Jouw vraag begint dan vaak met: ‘klopt het dat…’.

#5 Luister goed

Eigenlijk komt het goed luisteren naar je collega’s terug in elke tip. Dit is essentieel bij het ontwikkelen van jouw empathisch vermogen. Wanneer jij niet goed naar anderen kunt luisteren, zul je de ander niet snel begrijpen en veel informatie missen. 

Zorg er dus voor dat je goed luistert naar de ander en diegene probeert te begrijpen. Als jij je vervolgens goed kunt inleven in de ander heb je kans dat je zijn of haar emoties ook gaat voelen. Dit kan in sommige gevallen best zwaar zijn. Probeer het dus tot op zekere hoogte van je af te schuiven, bied een luisterend oor, probeer te helpen waar mogelijk, maar blijf ook op jezelf letten. 

Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen bepaalde gesprekken. Wanneer jij je in elk gesprek zo sterk probeert in te leven in de ander, zal dit je uiteindelijk gaan uitputten. Dit hoeft dus niet tijdens elk gesprek met je partner, elk belletje met je familie of na een drukke werkdag.

Probeer aan te voelen hoe de ander zich voelt. Heeft de ander hulp nodig, dan is dat het juiste moment om een goed luisterend oor te bieden. Belt iemand je even snel tussendoor om iets te vragen, dan kan het gesprek wat oppervlakkiger blijven. 

In veel gevallen hoef je niet eens met een oplossing te komen voor de ander. Het scheelt al veel als diegene zijn of haar verhaal bij jou kan doen en het even kwijt is.

#6 Denk aan jouw lichaamstaal

Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze iets zeggen. Met de juiste lichaamstaal krijg jij ook een hoger empathisch vermogen. Door iemands lichaamstaal te imiteren wordt er onbewust een connectie gecreëerd. 

Daarnaast kun jij een geïnteresseerde, maar ook juist een ongeïnteresseerde indruk geven. Knik je vaak met je hoofd dan laat dat zien dat je aandachtig luistert. Kijk je de ander aan met jouw hoofd een beetje naar de zijkant gekanteld, dan komt dat comfortabel en vriendelijk over. 

Het kan ook zijn dat je juist een verkeerde indruk geeft met jouw lichaamstaal. Zit je bijvoorbeeld heel erg onderuitgezakt of kijk je de ander niet in de ogen aan, dan kan dat overkomen alsof je niet luistert en dus ongeïnteresseerd bent. Sta je te dicht bij je gesprekspartner, dan kan dat een onveilig en intimiderend gevoel geven waardoor de ander misschien niet meer open durft te praten. Let dus goed op jouw non-verbale communicatie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Empathisch vermogen op de werkvloer

Empathisch vermogen op de werkvloer is belangrijk voor een goede en prettige samenwerking, maar ook om de denkwijze van jouw collega’s goed te begrijpen. Vind jij het lastig om jezelf goed in te leven in anderen? Dan heb jij waarschijnlijk geen groot empathisch vermogen. 

Ontwikkel jouw empathisch vermogen door de tijd te nemen voor anderen, goed te luisteren en niet te snel te oordelen, maar juist vragen te stellen om de denkwijze van de ander te begrijpen. Door je hier regelmatig op te focussen zal dit steeds meer in jouw systeem komen en ontwikkel jij jouw empathisch vermogen wat ten goede kan komen in jouw carrière. 

Stelling: Empathisch vermogen op de werkvloer kan jouw carrière ten goede komen. 

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties! 

0 Reactie op "6 tips voor een hoger empathisch vermogen op de werkvloer"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent