De logica achter normale en abnormale sollicitatievragen

 • Pascal Joore
 • 19 januari 2016
Zodra je meer dan één keer hebt gesolliciteerd, zul je merken dat een aantal vragen elk gesprek weer terugkomt.

Dan hebben we het natuurlijk niet over functie of branche specifieke vragen, maar over de standaard sollicitatievragen als ‘Waarom moeten we jou aannemen?’.

Daarnaast gaan sommige recruiters nog een stapje verder door te vragen hoeveel ping pong ballen er in een vliegtuig passen.

Of je de vragen nu stom vindt of niet, ze worden gesteld en jij moet ze beantwoorden. Om dit goed te kunnen doen, moet je eerst weten waarom de vragen überhaupt worden gesteld. 

Daarom hebben we deze week de meest voorkomende normale en abnormale vragen voor jou op een rijtje gezet en de logica erachter toegelicht.

Normale vragen

Kun je iets over jezelf vertellen?

De vraag wordt gesteld om te zien hoe jij jezelf presenteert en om jouw communicatievaardigheden te beoordelen. Daarnaast is een introductie van beide partijen een goede manier om het ijs te breken en het gesprek op gang te brengen. Het antwoord kan de toon zetten voor de rest van het sollicitatiegesprek. Onderschat de vraag dus niet!

Lees hier hoe je in 5 stappen een doeltreffend antwoord geeft.

Waarom wil jij voor deze organisatie werken?

De recruiter stelt deze vraag om een tweetal redenen. Ten eerste kan, op basis van het antwoord, worden bepaald of de kandidaat oprecht geïnteresseerd is in het bedrijf: gaat de kandidaat voor het hoge salaris of wil hij/zij daadwerkelijk het bedrijf vertegenwoordigen?

Daarnaast kan de recruiter met deze vraag controleren of de kandidaat zich goed heeft voorbereid. Weet de kandidaat waar hij/zij het over heeft? Hoe identificeert de kandidaat zich met de waarden van het bedrijf? 

Hoe enthousiaster (potentiële) werknemers zijn over het bedrijf, de producten en de bedrijfscultuur, hoe beter.

Waarom moeten we je aannemen?

Recruiters willen de beste kandidaat vinden voor de positie die openstaat en hebben daarbij vaak de keuze uit verschillende geschikte kandidaten. Misschien ben jij wel de derde kandidaat die ze die dag spreken.

Door deze vraag te stellen willen ze zien hoe jij je (positief) onderscheidt van de andere sollicitanten. Aan de hand van het antwoord kunnen ze ook zien of je veel zelfvertrouwen hebt.

Heb jij naast de kennis van de producten, de klanten en de bedrijfsprocessen ook een persoonlijkheid dat aansluit bij het bedrijf? Spreek je met passie en enthousiasme over relevante werkzaamheden uit het verleden? Heb jij unieke talenten die van toegevoegde waarde kunnen zijn? 

Een uitgebreide toelichting en het ultieme antwoord op de vraag vind je hier.

Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Met deze vraag proberen recruiters te achterhalen of jouw persoonlijke eigenschappen aansluiten op de functie. Ze testen of je zelfkennis hebt en hier daadwerkelijk iets mee doet. Daarnaast wordt ook gekeken of je eerlijk en realistisch bent.

Niemand is perfect en recruiters willen graag weten wat ze in huis halen. Kun je goed reflecteren? Hoe minimaliseer je de impact van je zwakke punten? Heb je relevante voorbeelden waarmee je dit kunt aantonen? Ben je actief bezig om het zwakke punt te verbeteren of heb je een methode om er mee om te gaan?

Kun je een probleem beschrijven dat je bent tegengekomen? Hoe heb je het opgelost?

Problemen op de werkvloer zijn niet ongewoon en voor recruiters is het belangrijk om te weten hoe jij daarmee omgaat. De vraag wordt dus gesteld om jouw probleemoplossend vermogen te testen.

Door naar een probleem uit het verleden te vragen, verwachten ze ook dat je een relevante situatie bespreekt.

Wat was de situatie? Wat was jouw taak? Welke actie heb je ondernomen? Wat was het resultaat en wat heb je ervan geleerd?

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Voor recruiters is het belangrijk dat de kandidaat die wordt gekozen, gaat presteren voor de periode die men voor ogen heeft. Daar wordt een recruiter namelijk op beoordeeld.

Met deze vraag proberen ze dus te achterhalen wat je ambities zijn en om te kijken of je realistisch bent. Past het carrièrepad dat jij voor jezelf hebt uitgestippeld bij hetgeen zij voor ogen hebben? Zoeken zij iemand die snel moet groeien of juist iemand die een aantal jaar op dezelfde plek blijft zitten?

Sommige functies moeten voor een lange tijd worden ingevuld. Teveel ambitie vormt dan een bedreiging voor de samenwerking op de lange termijn. Het juiste antwoord op deze vraag is afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, het bedrijf waar je solliciteert en jouw persoonlijke situatie. 

Op welke prestatie ben je tot nu toe het trotst?

Met deze vraag stellen recruiters je in staat om voluit over je passies te praten. Ze proberen te achterhalen waar je hart sneller van gaat kloppen. Met andere woorden, wat jij belangrijk vindt.

Daarnaast dient het antwoord als bewijs van een uitzonderlijke prestatie. Hoe uitzonderlijk was de prestatie en kan de kandidaat concrete resultaten geven?

Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

De recruiter wil weten wat jouw reden is voor vertrek. Het antwoord kan inzicht geven in jouw ambities, maar ook wat je van de werkgever verwacht. Kan het bedrijf jouw verwachtingen waarmaken of leg je de lat te hoog?

Naast het managen van verwachtingen, wordt deze vraag ook gesteld om je uit de tent te lokken. Kun je op een professionele manier verklaren waarom je vertrekt of spreek je louter negatief over vorige werkgevers? Zijn de negatieve uitlatingen een mogelijke voorspeller van gedrag in de toekomst?

Stel dat je het niet eens bent met iemand, hoe pak je de situatie dan aan?

In bijna elke functie moet je vroeg of laat samenwerken met mensen. Mensen hebben allemaal verschillende belangen en daardoor zijn conflicten praktisch onontkoombaar.

Om goed te kunnen functioneren in een team of samen te werken met anderen, moet je dus goed kunnen omgaan met conflicten op het werk.

De recruiter wil met deze gedragsgerichte vraag achterhalen hoe jij hebt gereageerd op een conflict in het verleden. Heb je professioneel gehandeld en beschik je over de sociale vaardigheden die nodig zijn om een conflict op te lossen?

Wat zijn je hobby’s?

Recruiters zijn ook geïnteresseerd in het leven naast je werk. Het zegt iets over jouw persoonlijkheid en daarmee ook of jij past in de bedrijfscultuur.

Recruiters zijn altijd opzoek naar de spreekwoordelijke klik. Antwoorden op dergelijk vragen bieden meer inzicht in het sociale leven van de kandidaat en kunnen daardoor bijdragen aan het ontstaan van deze klik.

Heb jij nog vragen?

De recruiter stelt deze vraag, zodat jij de kans krijgt om onduidelijkheden uit de weg te ruimen.

Dat is echter niet alles.

Kandidaten weten simpelweg niet alles over het bedrijf, de functie of de werknemers. Er zijn dus altijd vragen te bedenken op basis van het gesprek of het gebrek aan informatie.

Wanneer je geen enkele vraag stelt, kan dat dus als een teken van desinteresse worden gezien.

Lees hier welke 5 vragen elke sollicitant zou moeten stellen tijdens het sollicitatiegesprek!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Abnormale vragen

Als je een kleur zou moeten zijn, welke kleur zou je dan kiezen? Of hoeveel ping pong ballen passen er in een vliegtuig?

Iedereen kent ze wel… de beruchte sollicitatievragen die hun doel volledig lijken te missen.

Waarom worden ze in godsnaam gesteld?

We kunnen je op voorhand verklappen dat de vragen niet worden gesteld, omdat ze ping pong ballen willen gaan exporteren.

Nee…

Dergelijke vragen worden gesteld om een aantal andere redenen. Allereerst is het een manier om te voorkomen dat kandidaten sociaal wenselijke antwoorden opdreunen. Je kunt je namelijk niet voorbereiden op dit soort vragen.

Daarnaast willen ze zien hoe jij tot een bepaald antwoord komt. Hoe jouw denkproces verloopt.

Het probleem is dat abnormale vragen allerlei maten en vormen kunnen aannemen, waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. We kunnen dus geen standaard lijst met vragen geven.

De taak is aan jouw om tijdens het sollicitatiegesprek te achterhalen waarom ze de vraag stellen. Om je op weg te helpen, hebben we drie abnormale vragen geformuleerd met elk een ander doel.

Hoeveel ping pong ballen passen er in een vliegtuig?

Dergelijke vragen worden gesteld om te kijken hoe goed jouw kwantitatieve redenering is. Beschik jij over wiskundige vaardigheden en heb jij een gezonde dosis logica om dergelijke problemen op te lossen?

Wanneer je als staatshoofd een provincie weg zou moeten geven, welke zou het dan zijn?

Een vraag als deze is bedoeld om te kijken hoe jij prioriteiten stelt.

Als jij een miljoen euro zou krijgen om een idee van je uit te werken, hoe zou je het dan aanpakken?

Hoe organiseer je een project van A tot Z? Kun je accuraat plannen en budgetteren?

Zoals je ziet worden abnormale vragen niet gesteld, omdat recruiters een concreet antwoord willen, maar juist om te achterhalen hoe jij tot het antwoord komt. Beschik jij over de benodigde creativiteit, logica en inventiviteit die nodig is voor de positie waarop je solliciteert?

Vooral wanneer een kandidaat gedurende het gesprek sociaal wenselijke antwoorden geeft, neemt de kans toe dat de recruiter een abnormale vraag zal stellen.

Ze proberen je even te laten zweten. Jouw antwoord, op een vraag als deze, kan veel meer zeggen over je karakter dan antwoorden op normale vragen.

Weet waarom sollicitatievragen worden gesteld

Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek begint bij het begrijpen van de vragen. Nu je weet waarom ze worden gesteld, zal het makkelijker zijn om ze te beantwoorden.

Krijg je een abnormale vraag naar je hoofd geslingerd?

Neem dan de tijd om te achterhalen waarom ze de vraag stellen. Herhaal de vraag desnoods om jezelf wat extra tijd te gunnen.

Over het algemeen zijn recruiters op zoek naar competenties die aansluiten bij de functie. Succes!

Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

Stelling: Abnormale sollicitatievragen zijn belachelijk en zouden nooit gesteld mogen worden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "De logica achter normale en abnormale sollicitatievragen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Har van de Bekker
  • 24 januari 2016

  Ik hou van abnormale sollicitatievragen. Juist omdat ik me er niet op voor kan bereiden kan ik hiermee aantonen hoe ik ben, hoe ik denk, hoe ik tot een oplossing kom. Tevens kan een recruiter beoordelen of iemand in staat is tot out-of-the-box denken en improviseren. Misschien niet voor elke functie geschikt. Hoewel: bij b.v. een vrachtwagenchauffeur kun je een beeld krijgen in hoeverre een sollicitant in staat is om zelf initiatief te nemen in onverwachte situaties.
  Nog een mooi voorbeeld: Toen ik ooit intern solliciteerde naar een hogere leidinggevende functie, stond de deur van mijn toekomstige manager op een kier. Ik klopte, geen antwoord. Ik opende de deur, deed een stap naar binnen en zag de manager bij een aquarium staan. Ik groette.
  De manager keek op en vroeg nors: “Wat kom je doen?”
  “Wij hebben een afspraak voor een sollicitatiegesprek”.
  “Kom binnen.” Hij gaf de vissen voer. Ik keek toe. “Dit zijn piranha’s. Zij eten het liefst mensenvlees. Wil jij ze voeren?”
  Ik ging die uitdaging niet uit de weg. Of het de doorslag gaf bij mijn aanname heb ik nooit te horen gekregen.

  • Roos
  • 26 januari 2016

  Leuk artikel, maar ben onlangs wel geschrokken van een reeks vragen naar notabene de gezondheid van mijn familieleden en of ze nog wel leefden en zo ja, welke leeftijd ze dan hadden (bereikt). Ik was gechoqueerd. Vroeg me echt af of men hier wel naar mág informeren. Nou ja, doet er in dit geval niet meer toe, ik wil niet eens werken in een dergelijke omgeving.