Wat doet een Technisch Adviseur?
Inhoudsopgave
- Wat is een Technisch Adviseur?
- Wat doet een Technisch Adviseur?
- De omschrijving
- Eigenschappen van een Technisch Adviseur
- Competenties van een Technisch Adviseur
- Vaardigheden van een Technisch Adviseur
- Soorten Technisch Adviseurs
- Waar werkt een Technisch Adviseur?
- Wat verdient een Technisch Adviseur?
- Hoe word je een Technisch Adviseur?
- Solliciteren als Technisch Adviseur
- Een technisch cv
- Motivatiebrief in de techniek
Functieomschrijving: Technisch Adviseur
Zoek jij informatie over de functie van Technisch Adviseur? Hier vind je alles over het vak van een adviseur in de techniek!
Om iedereen verder te helpen is dit een algemene functieomschrijving van een Technisch Adviseur. Per organisatie of branche kan er een andere invulling gegeven worden aan de functie. Lees snel verder!
Wat is een Technisch Adviseur?
Een Technisch Adviseur heeft een ondersteundende rol in een organisatie. Je bent dé technische schakel voor of intern of tussen de klant en de organisatie. Je hebt diepgaande kennis over de producten van de organisatie en probeert deze kennis over te brengen.
Wat doet een Technisch Adviseur?
Als Technisch Adviseur adviseer je klanten en/of collega’s over de producten of diensten van jouw organisatie. Je bent voornamelijk bezig met het achterhalen en uitwerken van hun vragen en wensen.
Vaak heb je een specialisme binnen je vakgebied. Je ondersteunt in deze rol vaak bij technische problemen of nieuwe projecten. Zo functioneer je vaak als aanspreekpunt bij zowel interne als externe vragen. Ook ben je verantwoordelijk voor een goede relatie met de klant, zowel op korte als lange termijn.
Taken en werkzaamheden
- Het verzamelen van technische productinformatie
- Het opbouwen van vak- en productkennis
- Achterhalen van behoeftes van klanten
- Het uitwerken van adviezen
- Het creëren van creatieve oplossingen
- Informeren, adviseren en bieden van ondersteuning aan klanten
- Het onderhouden van de relatie met klanten
De omschrijving
Een Technisch Adviseur heeft bepaalde technische kennis en kunde nodig. Daarbij spelen ook je karaktereigenschappen en persoonlijkheid een rol in hoeverre je functioneert in je rol.
We onderscheiden drie onderdelen: eigenschappen, competenties en vaardigheden
- Eigenschappen zijn kenmerken die je karakter beschrijven:
- Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheid en talent:
- Vaardigheden zijn taken en activiteiten waar je goed in bent(deze zijn aan te leren).
Eigenschappen van een Technisch Adviseur
- Sociaal
- Nieuwsgierig
- Oplossingsgericht
- Flexibel
- Betrokken
- Innovatief
- Vindingrijk
- Creatief
Competenties van een Technisch Adviseur
- Aanpassingsvermogen
- Probleemoplossend vermogen
- Analyserend vermogen
- Communicatief
- Klantgerichtheid
- Leervermogen
- Commercieel inzicht
- Enthousiasmerend
Vaardigheden van een Technisch Adviseur
- Relatiebeheer
- Adviesvaardigheden
- Luistervaardigheid
- Productkennis
- Trainingen geven
- Technische affiniteit
- Presenteren
- Storytelling
Soorten Technisch Adviseurs
De invulling van een Technisch Adviseur functie is verschillend. Hieronder bespreken we de meestvoorkomende varianten.
Technisch Adviseur Buitendienst
Een Technisch Adviseur in de buitendienst werkt voornamelijk op de locaties van klanten. Je ondersteunt in deze rol vaak bij technische problemen of nieuwe projecten. Zo ben je veel bezig met het uitwerken van de wensen van klanten, met het opstellen van adviezen op basis van deze wensen en het presenteren van deze adviezen.
In de buitendienst werk je in veel gevallen goed samen met de vertegenwoordiger of accountmanager. De Technisch Adviseur is verantwoordelijk voor de technische ondersteuning, de accountmanager voor de commerciële taken.
Bekijk de vacatures!
Technisch Adviseur Binnendienst
In tegenstelling tot de buitendienst werk je in de binnendienst voornamelijk op kantoor van het bedrijf waar je werkzaam bent. In deze rol functioneer je als aanspreekpunt bij zowel interne als externe vragen. Dit kan per telefoon zijn, per mail of face-to-face (vaak intern).
Ingeval van technische problemen of vragen over een product, biedt je oplossingen aan door uitgewerkte adviezen. Ook kan je in deze rol betrokken zijn als specialist bij productontwikkelingen.
Bekijk de vacatures!
Commercieel Technisch Adviseur
Bij een Commercieel Technisch Adviseur is technisch advies net zo belangrijk, maar daarbij komt ook de verkoop van producten of diensten. Het stimuleren van de verkoop van producten of systemen hoort bij het takenpakket. Deze rol is veel commerciëler. Hierin ben je dus adviseur en verkoper in één.
Deze commerciëlere adviseur beschikt ook over een grote technische kennis van producten of systemen en probeert deze kennis over te brengen naar de klant. Daarnaast dien je te beschikken over commerciële kennis en affiniteit voor de techniek.
Bekijk de vacatures!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Waar werkt een Technisch Adviseur?
De Technisch Adviseur is werkzaam voor een bedrijf in de techniek of een bedrijf dat onderdeel is van de technische branche. In bijvoorbeeld de ICT bestaan veel mogelijkheden voor adviseurs. Ook in de automotive, de energiebranche, industrie of vergelijkbare branches.
Zoals eerder aangegeven zijn verschillende manieren van werken te vinden. In de binnendienst werk je veel op kantoor, in een productiehal of op de afdeling productontwikkeling. In de buitendienst ben je veel op de locatie van klanten.
Wat verdient een Technisch Adviseur?
Salaris is gebonden aan een aantal factoren als werkervaring, leeftijd, verantwoordelijkheden, etc. Het salaris verschilt dan ook per persoon.
De Technisch Adviseur verdient in het algemeen als starter rond de 2000 euro bruto per maand, oplopend tot 2500 euro. Dit hangt af van de precieze werkzaamheden en verantwoordelijkheden die de Technisch Adviseur heeft. Het salaris kan naar mate de ervaring vordert oplopen tot 3500 euro – 5000 euro.
Indien er bij de rol ook commerciële doelen zijn, dan kan het zijn dat er een bonus aan de hand van de omzet of winst bijkomt. Verder is de vraag van de branche van invloed op het salaris. Is er in de ICT grote vraag naar mensen, dan zijn er ruime salarisranges.
Salaris is vanzelfsprekend van belang, echter is het geen vorm van intrinsieke motivatie en is het erg onverstandig dit leidend te maken in de keuze voor een nieuwe rol. Lees hier meer over de salarisonderhandeling.
Hoe word je een Technisch Adviseur?
Voor de functie Technisch Adviseur heb je over het algemeen een hbo diploma nodig, vaak in een technische richting. De richting van deze studie is dan bepalend voor welke kant je opstroopt de markt in. Veel voorkomende opleidingen zijn Bouwkunde, Engineering, Elektrotechniek, Civiele Techniek, Automotive en ICT.
Voor de adviseurs met commerciële taken erbij moet je beschikken over een commerciële studie met affiniteit voor de techniek of een technische studie met affiniteit voor de sale.
Doorstromen van mbo-niveau is mogelijk, maar vaak start je dan in een rol als technisch medewerker of in de technische klantenservice. Naast de reguliere opleiding verwachten veel bedrijven pro-actieve persoonlijke interesse in het vakgebied en/of de producten.
Solliciteren als Technisch Adviseur
Ga je solliciteren op een functie als Technisch Adviseur? Onderstaande tips helpen jou aan je nieuwe uitdaging!
Een technisch cv
Als je gaat solliciteren op een baan in de techniek is het belangrijk dat je indruk maakt met jouw cv. Er zijn momenteel veel technische banen, maar dat betekent niet dat iedereen die solliciteert ook aangenomen wordt. Zeker bij technische rollen zijn er vaak specifieke wensen van een werkgever waaraan een goede kandidaat moet voldoen. Kortom, het is de hoogste tijd om een cv op te stellen waarmee jij op de juiste manier indruk maakt op je nieuwe werkgever! Maar wat is belangrijk op een technisch cv?
- Wees duidelijk
- Licht jouw ervaring toe
- Benoem jouw technische vaardigheden
- Vergeet geen soft skills te benoemen
- Zorg voor een professioneel document
Lees meer over het maken van een technisch cv!
Voorbeeld technisch cv
Wil jij deze cv template gebruiken?
Bekijk hier het cv template en maak indruk met je volgende sollicitatie!
Motivatiebrief in de techniek
Bij het schrijven van een technische motivatiebrief is het cruciaal om het over jouw passie voor techniek te hebben! Leg de focus op waarom jij energie krijgt van jouw vakgebied. Overtuig verder op technische inhoud!
Je kennis, kracht en kunde zitten in je vaardigheden, opleiding en werkervaring. Koppel deze aan de functie waarop je solliciteert. Let wel op dat als je technische details opneemt, je het werk niet onnodig gaat compliceren. De recruiter heeft waarschijnlijk voldoende technische kennis en hoeft niet in ieder detail meegenomen te worden in je sollicitatiebrief.
Lees hier meer over het maken van je motivatiebrief!
Mis jij onderdelen uit het functieprofiel of heb jij vragen/opmerkingen?
Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Wat doet een Technisch Adviseur?"