Zijn jouw slechte eigenschappen wel zo slecht?

  • Daan Panis
  • 19 juni 2018

Luie mensen zijn niet gemotiveerd’ en ‘eigenwijze mensen zijn vervelend’ zijn reacties die je vaak hoort. Deze eigenschappen hebben een negatieve lading en worden weggezet als ‘slechte’ eigenschappen. Maar elke ‘slechte’ eigenschap heeft ook een positieve kant. In dit blog ontdek je de positieve kant van de meest voorkomende ‘slechte’ eigenschappen.

Luiheid

Luiheid wordt regelmatig als iets negatiefs gezien, maar niets is minder waar. ‘Luie’ mensen zijn vaak de uitvinders en innovators. Ze besteden hun tijd aan het bedenken van manieren om het werk zo snel en gemakkelijk mogelijk af te krijgen. Ze zijn doorgaans ook goed in het vinden van dingen die ze heel leuk vinden en waar ze ook nog eens voor betaald krijgen.

Luie mensen zien het vaak zo: ‘lui zijn betekent niet direct dat ik niks hoef te doen, het betekent gewoon dat ik een makkelijkere manier heb gevonden waardoor ik niet meer zo hard hoef te werken voor hetzelfde resultaat’.

Rommelig

Rommeligheid, sommigen kunnen het niet uitstaan, anderen vinden het fijn. Normaliter wordt rommeligheid geassocieerd met iets negatiefs. Maar niets is minder waar als je beseft dat bijvoorbeeld Einstein, Steve Jobs en Mark Zuckerberg een rommelig kantoor hadden.

Een onderzoek van de Universiteit van Minnesota heeft aangetoond dat mensen die in een rommelige omgeving leven veel creatiever zijn. Dit is logisch, aangezien creativiteit en rommeligheid allebei gestimuleerd worden door de rechter hersenhelft. Dus zie jouw rommeligheid als iets positiefs en vertel aan anderen dat dit gewoon de manier is hoe jouw hersenen werken.

Gevoelig

Wanneer je gevoelig bent betekent dit dat je het moeilijk vindt om met kritiek om te gaan en dat je het heel persoonlijk neemt. Aan de andere kant maakt het je ook gevoelig voor de gevoelens van anderen, wat vaak iets goeds is. Gevoelige mensen zijn ook meer empathisch dan anderen en kunnen zichzelf goed verplaatsen in anderen, wat in verschillende functies een waardevolle vaardigheid is.

Als je gevoelig bent, kun je dit tijdens je sollicitatie op een positieve manier inzetten door gebruik te maken van de STARR-methode. Door middel van de STARR-methode kun je op een systematische manier uitleggen waarom jij gevoelig bent en hoe zich dat uit. Lees in dit artikel hoe je dat doet.

Verlegen

Verlegen mensen hebben vaak moeite om contact te leggen met vreemden en met grote groepen mensen. Terwijl sommigen dit misschien zien als iets negatiefs, zijn verlegen mensen vaak ongelooflijk reflecterend en zijn zij degenen die met de geweldige oplossingen komen. Daarnaast werken ze graag alleen en zijn ze zeer productief.

Impulsief

We kennen allemaal wel iemand die éérst doet en daarna pas denkt. Impulsiviteit leidt tot het nemen van risico’s en het maken van beslissingen zonder er goed bij na te denken. Een impulsief persoon is het type dat op een dag wakker wordt, al z’n bezittingen verkoopt en met een backpack de hele wereld over reist. Hij/zij omarmt nieuwe ervaringen en hunkert naar actie.

Tijdens je sollicitatie kun je deze eigenschap gebruiken door aan te geven dat je snel beslissingen neemt en niet lang twijfelt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld aangeven dat je leergierig bent en graag nieuwe dingen blijft leren.

Voor sommige functies is impulsiviteit een sterke kracht, bijvoorbeeld bij een baan waarbij je snel beslissingen moet nemen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

AD(H)D

Mensen met AD(H)D worden door alles en iedereen afgeleid, springen van hak op de tak en kunnen moeilijk aan één taak beginnen en deze eerst afmaken voordat ze aan iets anders beginnen. Ze willen liever met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Volgens onderzoek zijn mensen met AD(H)D intelligenter. Omdat je zoveel informatie tegelijkertijd in je hoofd verwerkt, zou het zomaar eens kunnen zijn dat jij de unieke oplossing hebt voor een probleem.

Als je AD(H)D hebt, kun je veel dingen tegelijk doen en snel schakelen. In functies als kok, cabaretier, sporter of verkoper kun je het hebben van AD(H)D een positieve twist geven. Dit komt omdat de genoemde functies vereisen dat je snel kunt schakelen en energiek bent.

Eigenwijs

Eigenwijze mensen weten goed wat ze wél en niet willen. Ze zijn ‘to the point’, volhardend en doen graag wat ze zelf willen. Ze nemen niet zo snel raad van anderen aan, zijn vastberaden en beschikken over doorzettingsvermogen.

Wanneer je bijvoorbeeld werkt als accountmanager, creative developer of innovatiemanager is eigenwijsheid een positieve eigenschap. Bij elk van deze beroepen is het belangrijk dat je een sterke eigen mening hebt en je niet laat beïnvloeden door anderen.

Negatieve eigenschappen van jezelf omzetten naar iets positiefs

Eigenschappen zoals luiheid, impulsiviteit, of rommeligheid worden doorgaans als negatief beschouwd. Wanneer je verder kijkt dan alleen het negatieve, zul je merken dat er óók veel positief is aan deze eigenschappen. Zo zijn rommelige mensen doorgaans heel creatief, werken luie mensen heel efficiënt en weten eigenwijze mensen heel goed wat ze wél en niet willen.

Over welke van bovenstaande ‘slechte’ eigenschappen beschik jij? Hoe geef jij daar zelf een positieve draai aan?

Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Zijn jouw slechte eigenschappen wel zo slecht?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Stuif
    • 19 juni 2018

    Helemaal waar, helaas zien leidinggevenden het vaak anders en dwingen zij jou om minder jezelf te zijn omdat zijzelf er niet mee om kunnen gaan…