Werken na je zwangerschapsverlof: 8 tips

  • Iris Douwes
  • 31 mei 2022

Morgen is het de Dag van de Ouders, een dag waarop alle ouders worden gewaardeerd voor de inzet voor hun kinderen. Als je vader of moeder wordt, verandert er natuurlijk veel in je leven en zo ook op je werk en in je carrière. Door deze veranderingen is het soms moeilijk om balans te vinden tussen je werk en privéleven. 

Na jouw zwangerschapsverlof is het niet meer zoals eerst, je hebt namelijk een kind gekregen. Wellicht kijk je anders tegen je carrière aan of weet je niet hoe je alles moet managen met een baby. We geven in ons blog 8 tips over hoe je weer aan het werk gaat na je zwangerschap!

#1 Zoek contact met jouw collega’s 

Nadat je bevallen bent, heb je altijd nog een aantal weken vrij. Natuurlijk is dit er voor om te genieten van je kind en te herstellen van de bevalling. Toch is het goed om in de laatste weken van jouw zwangerschapsverlof na te denken over de overgang van je zwangerschapsverlof naar je werk. 

Wellicht heb je er al over nagedacht dat je minder gaat werken of wel helemaal niet meer. Mocht je toch dezelfde hoeveelheid blijven werken dan is het goed om jezelf hierop voor te bereiden. Ga bijvoorbeeld voordat je begint met werken al eens langs op je werk. Door jezelf te laten zien op het werk neem je de eerste vragen weg en hoor je wat er speelt op het werk. Tevens is het leuk om jouw baby te laten zien aan je collega’s. 

Mocht je nog geen behoefte hebben aan om langs te gaan op je werk, bel of spreek dan af met één of meerdere collega’s om bij je thuis langs te komen voor beschuit met muisjes. Zo is de overgang van jouw verlof naar de werkvloer minder groot.

#2 Begin midden in de week na je zwangerschapsverlof

Een veelvoorkomend struikelblok is de concentratie op het werk. Hoe lastig het ook is, probeer de eerste dagen dat je weer aan het werk gaat niet continu aan je baby te denken. Het is logisch dat het gemis naar thuis groot is, maar dit leidt af van je werk en verhoogt alleen maar de kans dat je eerder naar huis wilt.

Door niet gelijk een volle werkweek te werken, wen je aan het feit dat je weer dagen aan het werk bent en dat je niet 24/7 samen bent met jouw baby. Start bijvoorbeeld met twee of drie dagen in de week. Indien je op woensdag begint, heb je het voordeel dat het zo weer weekend is, zodat je weer een beetje bijkomt van het werken. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Plan je werkweek na je zwangerschapsverlof

Je hebt enige tijd niet gewerkt toen je zwanger was. Het is belangrijk om goed te plannen waar je mee begint na je verlof. Plan van tevoren wat je op de eerste dagen gaat doen dat je weer terug bent van jouw zwangerschapsverlof. Door een goede planning te maken krijg je voldoende overzicht in de taken die je op moet gaan pakken. Tevens creëer je zo rust in je hoofd, omdat je niet voor verrassingen komt te staan en je op alles goed bent voorbereid.

Misschien stond je tijdens jouw zwangerschapsverlof wel veel later op dan dat je nu doet wanneer je weer aan het werk moet. Probeer de eerste twee weken voordat je weer gaat werken weer je ritme op te pakken, zodat je hier alvast aan kunt wennen. 

#4 Overleg met je collega’s 

Indien je borstvoeding geeft dan zul je met enige regelmaat bezig zijn met kolven. Bespreek dit met je collega’s. Zo begrijpen ze dat je hier tijd en ruimte voor nodig hebt en niet continu op je werkplek bent. Deze tijd is geen reden om te stoppen met kolven. Je hebt zelfs recht op het kolven onder werktijd. 

Gebroken nachten zorgen voor vermoeidheid, wat ervoor zorgt da ervoor dat je wat minder productiever bent dan normaal. Hiervoor is een flexibele houding van je werkgever en collega’s enorm belangrijk, ga hier het gesprek over aan. 

Als je een keer later bent, omdat je jouw kind naar de opvang moet brengen of eerder weg moet voor een doktersafspraak, dan is het fijn als jouw collega’s daarvan op de hoogte zijn. Zo kunnen ze voor jou dingen overnemen op het werk. 

#5 Werk-privé balans  

Als je een kind krijgt dan verandert er op privégebied veel. Door een slechte werk-privé balans worden jouw prestaties op de werkvloer beïnvloed en zorgt het eventueel voor spanningen aan het thuisfront. Trek grenzen en zeg ‘nee’ tegen iets wat je niet wilt, bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel of een teamuitje. 

Ook door goed te plannen en je écht aan deze planning te houden zorg je voor een duidelijke scheiding. Spreek goed met het thuisfront af wanneer jij je kinderen op moet halen of wie er wanneer oppast. Zo weet je gemakkelijk wanneer jij je afspraken in kunt plannen. 

Tevens is het goed om te weten waar je als ouders recht op hebt. Zo is er namelijk calamiteitenverlof. Dit verlof geldt voor bijzondere omstandigheden of spoedeisende gebeurtenissen. In dit verlof betaalt je werkgever je salaris gewoon door. 

#6 Werkomgeving

Het is daarnaast ook belangrijk dat je een fijne en ergonomische werkplek hebt als je weer terugkeert vanuit je zwangerschapsverlof. Het kan zo zijn dat je last hebt van bekkeninstabiliteit. Het is dan des te belangrijk dat je een goede stoel hebt om op te werken. Bekijk hier de juiste houding! 

Ook de relatie met je collega’s en de bedrijfscultuur speelt hier in een rol. Dit heeft namelijk veel invloed op jouw werkplezier. Als je net moeder bent geworden, dan kun je geen stress van je werk ervaren. Ga tijdens je zwangerschap na of je wel goed op je plek zit! 

Weer aan het werk naar je werkomgeving!

Na jouw zwangerschap is aan het werk gaan weer spannend en is het misschien niet meer zoals het was voordat je zwanger werd. Hierom is het belangrijk dat je rustig aan begint en misschien wel langs gaat op je werkplek voordat je weer start. Daarnaast is het communiceren met je collega’s en het goed in de gaten houden van je werk-privé balans ook belangrijk.

Begin daarnaast niet gelijk aan het begin van de week, maar eerder halverwege de week. Plan je werkzaamheden, zodat je overzichtelijk en rustig begint. Zorg er ook voor dat je een prettige werkomgeving hebt. Hierdoor ervaar je geen stress op het werk. 

Stelling: weer aan het werk na een zwangerschap is zwaar. 

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties

 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

 

0 Reactie op "Werken na je zwangerschapsverlof: 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent