Werkdruk: hoe ga je er mee om?

  • Iris Douwes
  • 6 april 2021

Het hebben van veel werk kan leiden tot stress, vermoeidheid en overspanning. Dit kan doorvloeien naar een burn-out. Het is belangrijk om hier alert op te zijn, want een hoge werkdruk kan een grote impact op je leven hebben. Lees in ons blog 7 tips om met jouw hoge werkdruk om te gaan! 

Wat zijn de gevolgen van werkdruk?

Door een constante hoge werkdruk raak je uitgeput. Hierdoor raak je zowel fysiek als mentaal op. Dit zal op den duur een negatieve rol gaan spelen in je privé leven. Het is een reactie van een lange termijn aan stress en dit heeft een enorme impact op je leven. 

Tevens ga je met steeds minder plezier naar je werk. Elke ochtend gaat je wekker en sta je met tegenzin op. Het kan zelfs zo zijn dat je bijna geen nachtrust krijgt, omdat je alleen maar ligt te piekeren over je baan. Daarnaast is het funest voor je motivatie en je prestaties op de werkvloer. Het is dus van groot belang om niet in deze negatieve spiraal terecht te komen. 

De keerzijde is dat je met veel plezier naar je werk gaat. Je haalt energie uit je werk en doet wat je leuk vindt. Genoeg reden om jouw werkdruk te verlagen! 

 #1 Erkennen 

Ten eerste is het noodzakelijk om te erkennen dat je een hoge werkdruk ervaart. Je ervaart een hoge werkdruk als je geen balans meer ervaart tussen werk en privé en als je geen plezier meer uit je werk haalt.  

Je kan het vooral merken aan het feit dat je mentaal en fysiek uitgeput bent. Dat je amper tijd voor jezelf hebt en weinig energie hebt. Dit resulteert in geheugenverlies, onverschilligheid en moedeloosheid. Als jij je bewust bent van deze verschijnselen kan je erkennen dat je een te hoge werkdruk ervaart. Zo kan je beginnen met het verlagen van de hoge werkdruk die je ervaart.  

#2 Communiceer 

Naast het erkennen is het vervolgens belangrijk om hierover te communiceren met jouw werkgever en collega’s. Het lucht op om er over te praten. Ook kunnen anderen je helpen.

Daarnaast weet jouw werkgever pas dat jij werkdruk ervaart op het moment dat je hierover communiceert. Zo weet je werkgever dat jij je handen vol hebt aan je huidige taken en goed moet kijken wat daar bij of af kan. Het is van belang dat je hier samen met jouw werkgever over blijft praten. Kijk samen hoe je de werkdruk kunt verlagen. Dit noemen ze ook wel job crafting! 

Probeer te achterhalen wat er veranderd moet worden en welke veranderingen daarin haalbaar zijn. Ga bijvoorbeeld maandelijks samen om tafel om te kijken of de werkdruk al minder is geworden. 

#3 Prioriteiten

Als je een hoge werkdruk ervaart is het belangrijk om overzicht te creëren in je werkzaamheden. Hiervoor is het goed om te kijken naar welke taken je nog hebt liggen. Maak een to-do lijstje! Vervolgens kun je op een to-do lijstje jouw taken prioriteren. 

#4 Planning 

Plannen is enorm belangrijk bij het verlagen van de werkdruk. Door te plannen creëer je meer overzicht, meer rust in je hoofd en verminder je ad hoc taken. Ook ben je meer gefocust bezig met het uitvoeren van de desbetreffende taak die op dat moment belangrijk is en niet met allerlei taken tegelijk. Een goede planning vermindert multitasken. 

Tevens is het goed om te kijken welke taak er het meeste tijd gaat kosten en welke taken het minste. Hierdoor kan je een realistische dagplanning maken aan de hand van jouw prioriteiten.

Naast een realistische dagplanning is het ook goed om te kijken naar een korte- en lange termijnplanning. Hierdoor voorzie je welke taken er aan komen en welke taken je wanneer af moet krijgen. Zo creëer je mentale rust.

Ook lukt het je beter om keuzes te maken tussen je taken, wanneer je een planning maakt. Daarnaast verminder je uitstelgedrag, omdat je precies weet wat er moet gebeuren volgens jouw planning. Doordat je weet wat er moet gebeuren en hoe lang je voor een taak hebt heb je volledige focus en lever je een hogere kwaliteit van je werk. 

Door een goede planning te maken heb je meer overzicht en verspreid je jouw werkdruk! 

#5 Productiviteit

Door een aantal factoren kan je jouw productiviteit verhogen en zul je meer voldoening halen uit je werk. Je gaat met meer plezier naar je werk en haalt hier energie uit, zo voel jij minder werkdruk! 

Zorg ervoor dat je jouw dag uitgerust begint. Slaap voldoende en ontbijt goed. Dit geeft jou meer energie. Pak de belangrijkste en moeilijkste taken op in de ochtend, dan heb je nog de meeste concentratie. 

Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende pauzes neemt en je niet te veel laat afleiden door social media. Door af en toe even een frisse neus te halen of weg te lopen van je werkplek kan je jouw hoofd even leeg maken, waardoor er mentale rust ontstaat. Dit leidt weer tot meer productiviteit indien je bezig bent met jouw taken. 

#6 Sluit de dag af

De invulling van een werkdag kan je vaak zelf indelen. Werkgevers geven hun medewerkers steeds meer de vrijheid om zelf hun werkdag in te delen. Hierdoor zal je vaker nog ’s avonds even snel een mail beantwoorden of in het weekend je werktelefoon gebruiken. Door deze vervaging tussen werk en privé kan de werkdruk hoger worden. 

Het is belangrijk dat je niet verschillende taken door elkaar gaat doen. Probeer werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Zorg dat je de dag echt afsluit. Leg je telefoon weg en sluit je mail af. Zorg dat je hier ’s avonds niet meer bij kan. Tevens kan je een to do lijstje maken voor de volgende dag. Zo blijf je niet bezig met taken, maar schrijf je ze van je af. 

Ruim daarnaast ook je werkplek op als je jouw dag afsluit. Een opgeruimde werkplek draagt bij aan meer efficiëntie en een hoger prestatievermogen. Doordat je weet dat je ’s ochtends weer met een frisse start begint, geniet je ook meer van je vrije avond. Zo creëer je een goede balans tussen werk en privé! 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#7 Blijf ontwikkelen

Door een hoge werkdruk kan het zo zijn dat je jouw werk constant uitvoert met stress. Hierdoor ervaar je vaak geen plezier meer in je werk. Door voor jezelf doelen te stellen en te kijken naar ontwikkelingsmogelijkheden, verrijk je jezelf en hecht je meer waarde aan jouw functie. 

Tevens kan je wisselen van functie om uitgedaagd te blijven en niet vast te roesten in je baan. Kijk of er binnen de organisatie veranderingen mogelijk zijn. Indien je hier mee bezig blijft zal je minder snel op de automatische piloot overgaan, maar bekijk je de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Door deze ontwikkelingen blijft het werk leuk en ervaar je de werkdruk niet als last, maar juist als uitdaging!  

Stelling: werkdruk heb je zelf in de hand! 

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties! 

0 Reactie op "Werkdruk: hoe ga je er mee om?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent