Waarom iedere werkzoekende minimaal één open sollicitatie MOET versturen

 • Pascal Joore
 • 21 juli 2015

Wanneer je een willekeurig persoon op straat vraagt hoe je tegenwoordig een baan vindt, is de kans groot dat je het volgende antwoord krijgt: je gaat op zoek naar een vacature, je schrijft een sollicitatiebrief en vervolgens probeer je de baan binnen te slepen tijdens het sollicitatiegesprek.

Hoewel het proces iets complexer is dan hierboven geschetst, is dit in grote lijnen wel hoe het tegenwoordig verloopt. Het is de gebruikelijke manier om werk te vinden.

Het probleem van deze ‘gebruikelijke manier’ is dat jij je aanpast aan de vraag van werkgevers…

Wat we daarmee bedoelen?

Je solliciteert op vacatures die op dit moment worden aangeboden. Of het aanbod nu goed of slecht is, dat is waar je het mee moet doen. De vacatures die jij tegenkomt op het internet, in de krant of in apps bepalen in feite dus jouw toekomst.

Dat is jammer… en onnodig.

Je kunt er ook voor kiezen om het roer volledig om te gooien! In plaats van je te focussen op de vraag van de werkgevers (de vacatures), kun jij je focussen op hetgeen jij zelf wilt. De ideale tool hiervoor is het versturen van een open sollicitatie.

Met een goede voorbereiding en een treffende brief kun je de kans op een baan via een open sollicitatie aanzienlijk vergroten. Om je daarbij te helpen bespreken we deze week wat een open sollicitatie is, waarom iedere werkzoekende minimaal één open sollicitatie moet versturen en hoe je een treffende open sollicitatiebrief schrijft.

Wat is een open sollicitatie?

Bij een open sollicitatie solliciteer je zonder dat er een vacature openstaat. Je klopt ongevraagd aan bij een bedrijf en probeert daarmee jouw interesse in het bedrijf te tonen en jezelf te verkopen.

Een open sollicitatie wordt voornamelijk gebruikt wanneer iemand oprecht gemotiveerd is om voor een bepaalde organisatie te werken. Zo kun je als kind bijvoorbeeld gefascineerd raken door een automerk of snoepgoedfabrikant.

Een open sollicitatie versturen is in dit geval nuttig, omdat het aantal openstaande vacatures klein of nihil is wanneer je je focust op één bedrijf. Daarnaast moet een vacature ook nog eens aansluiten op jouw persoonlijke profiel. De kans is klein dat je in dat geval een passende openstaande vacature vindt. 

Wat is het verschil tussen een open en een reguliere sollicitatie?

Een open sollicitatie verschilt op een aantal gebieden van een reguliere sollicitatie. Zo duurt het over het algemeen langer, voordat je een baan krijgt aangeboden. Dit komt simpelweg door het feit dat er geen vacature openstaat. Bedrijven zullen je (pas) benaderen wanneer ze het gevoel hebben dat ze jou nodig hebben.

Daarnaast verschilt een open sollicitatiebrief inhoudelijk van de ‘normale’ sollicitatiebrief. De nadruk ligt meer op de intrinsieke motivatie om voor het bedrijf te werken en minder op specifieke werkzaamheden.

Tot slot verloopt de procedure anders. Je gaat niet op zoek naar vacatures, maar naar een bedrijf waar jij wilt werken. Je kijkt niet naar de competenties die nodig zijn, maar naar de competenties waar jij over beschikt. Je solliciteert niet door op een sollicitatiebutton te klikken, maar door op zoek te gaan naar een persoon binnen het bedrijf bij wie je de grootste kans hebt om te slagen. Het is vaak effectiever om een open sollicitatiebrief direct te richten aan een HR-manager dan aan bijvoorbeeld de receptie van het bedrijf. Zeker de begeleidende mail van een open sollicitatie moet je richten aan de juiste persoon.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Waarom iedere werkzoekende een open sollicitatie moet versturen

Het grootste voordeel van een open sollicitatie versturen is dat jij het voor het zeggen hebt. Het zijn niet de vacatures die bepalen waar en voor wie jij gaat werken, maar jouw eigen wil.

Dit voordeel vertaalt zich direct in een tweede voordeel, maar in dit geval is het voordeel voor de werkgever. Wanneer iemand een open sollicitatiebrief stuurt weet je zeker dat hij/zij oprecht geïnteresseerd is in het bedrijf en intrinsiek gemotiveerd is om er te werken. De cijfers uit een onderzoek van Stepstone bevestigen dit. Maar liefst 44% van de open sollicitanten wordt uitgenodigd voor een introductiegesprek!

Een ander voordeel van een open sollicitatie is dat je opvalt. Bij een reguliere sollicitatie zijn er vaak veel andere sollicitanten, waardoor je creatief moet zijn om überhaupt gezien te worden. Als open sollicitant val je op door de afwezigheid van andere sollicitanten. Dit verschilt natuurlijk wel per bedrijf. Grote multinationals zullen vaker open sollicitaties ontvangen dan kleine bedrijven.

Als open sollicitant maak je daarnaast kans geselecteerd te worden voor een ‘onzichtbare’ vacature. Een groot deel van de vacatures wordt door bedrijven namelijk intern of via het netwerk van werknemers ingevuld. Dit betekent dat een deel van de vacatures nooit wordt gepubliceerd. Het totaal van onzichtbare vacatures wordt ook wel de verborgen arbeidsmarkt genoemd. Wanneer jij een open sollicitatie gaat versturen en indruk weet te maken op de recruiter, heb je kans dat je bij de volgende vacature wordt meegenomen in de selectie. Het zou jammer zijn als jij jouw droombaan misloopt, omdat je simpelweg niet weet dat de vacature bestaat.

Nadelen van een open sollicitatie

Een open sollicitatie heeft helaas ook nadelen. Een veelgenoemd nadeel is dat een open sollicitatie over het algemeen lang duurt. Zelfs wanneer je een perfecte sollicitatiebrief schrijft is het nog maar de vraag of het bedrijf jou überhaupt ooit nodig gaat hebben. Misschien is er net iemand voor jou aangenomen, waardoor jij voor de komende jaren niet interessant bent voor het bedrijf.

Een ander nadeel is dat jouw open sollicitatiebrief op een grote stapel of op het verkeerde bureau terecht kan komen. Wanneer een bedrijf veel open sollicitaties ontvangt hebben ze wellicht geen tijd om ze allemaal te behandelen.

Sommige websites hebben zelfs een ‘open sollicitatie’ button waar je op kunt klikken. Je kunt hier gebruik van maken, maar de kans om op ‘de grote stapel’ te belanden is dan groter. Het kan effectiever zijn om even op onderzoek uit te gaan. Gebruik bijvoorbeeld de geavanceerde zoekoptie op LinkedIn. Hiermee is het makkelijk om te achterhalen wie de manager is van de afdeling waar jij graag wilt werken. Je solliciteert daardoor niet alleen doeltreffender, maar je laat er ook mee zien dat je gemotiveerd bent.

Een open sollicitatie heeft dus zijn voor- een nadelen. Ondanks de nadelen is het de ideale manier om als (passief) werkzoekende bij het bedrijf aan te kloppen waar je altijd al hebt willen werken. Door een treffende open sollicitatiebrief te schrijven en deze naar de juiste persoon te versturen vergroot je de kans op succes.

Hoe schrijf je een treffende open sollicitatiebrief?

Qua opmaak mag een open sollicitatiebrief overeenkomen met een normale sollicitatiebrief. Inhoudelijk zijn er echter een aantal verschillen. Bij een normale sollicitatiebrief koppel je jouw competenties en talenten aan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij de betreffende functie horen. Bij het versturen van een open sollicitatie is er geen lijst met werkzaamheden voor handen en zul je zelf moeten omschrijven waarom jouw kennen en kunnen relevant zijn voor het bedrijf waar je solliciteert.

Probeer een aantal kernkwaliteiten te formuleren en leg uit waarom deze voor het bedrijf relevant zijn. Je moet jezelf hierbij te allen tijde afvragen of je realistisch bent. Het is belangrijk om je te verplaatsen in de recruiter of werkgever van het bedrijf. Zijn jouw competenties en talenten te vertalen in een concreet functieprofiel? Is er überhaupt vraag naar de kernkwaliteiten die jij hebt geformuleerd?

Door het bedrijf op voorhand onder de loep te nemen en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen heb je een beter beeld van de organisatie en eventuele ‘gaten’ in het personeelsbestand. Gaat het bedrijf nieuwe producten produceren of verkopen waar jij verstand van hebt? Openen ze (eindelijk) een filiaal in de regio waar jij woont? Of gaat er binnenkort een reorganisatie plaatsvinden? Aan de hand van dit soort nieuws kun je jouw motivatiebrief enigszins richting geven en daarmee de kans op succes vergroten.

Beschrijf in jouw sollicitatiebrief duidelijk waarom je per se bij dít bedrijf wilt werken. Het kan lastig zijn om jouw voorliefde voor een bedrijf te vertalen in een sollicitatiebrief dus neem hier rustig de tijd voor. Is het de bedrijfscultuur die je aantrekt? Komt die visie van het bedrijf overeen met jouw normen en waarden? Of vind je de producten die het bedrijf produceert simpelweg helemaal te gek? Het is hierbij noodzakelijk dat je jouw kennis over het bedrijf laat doorschijnen in jouw brief. Dit maakt jouw onderbouwing geloofwaardiger. 

Heb je moeite om je passie op papier te zetten? Lees dan in dit artikel hoe je in drie stappen je passie verwoordt in je motivatiebrief.

Omschrijf in de afsluiting van de brief duidelijk je enthousiasme en laat de persoon aan wie je schrijft weten dat je altijd beschikbaar bent om meer toelichting te geven op jouw sollicitatie of om op bezoek te komen voor een kennismakingsgesprek.

Op zoek naar een voorbeeld van een open sollicitatiebrief? Bekijk hier een voorbeeld open sollicitatiebrief en begeleidende mail.

Minimaal één open sollicitatie versturen!

Of je nu werkzoekende bent of niet: vraag jezelf af wat jij wilt doen en waar je dit wilt doen. Draai de rollen eens om en kijk verder dan de vacatures die worden aangeboden. Wat is jouw talent en waar wil je die gaan benutten?

Kies jouw favoriete bedrijf uit, houd de ontwikkelingen goed bij, schrijf een treffende motivatiebrief en stuur het op naar de juiste persoon. Wie weet behoor jij tot die 44% en vind jij via deze route jouw droombaan!

Heb jij weleens een succesvolle open sollicitatie verstuurd? Bij welke bedrijf zou jij graag willen werken? Laat het ons weten in een reactie!

5 Reacties op "Waarom iedere werkzoekende minimaal één open sollicitatie MOET versturen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Mirjam
  • 6 augustus 2015

  Goede tips, maar: Het vertaald zich?? Is toch echt me een T

   • Ivo Bourgondiën
   • 6 augustus 2015

   Bedankt Mirjam.
   Ik heb het direct aangepast.

  • Peter
  • 19 augustus 2015

  Na het lezen, overtuigd van het nut. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. Bedankt, ga er meteen mee aan de slag.

  • Nico van den Bergh
  • 21 september 2015

  Ervan uitgaande dat dit artikel is geschreven door een recruiter; en wetende dat de modale recruiter niet meer dan 6 tot 15 seconden aan een cv wil besteden:
  waarom is dit artikel dan zo lang?

  • benno sterenborg
  • 4 september 2017

  Prima benadering