Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten wanneer je gaat solliciteren

  • Daan Panis
  • 21 november 2017

Solliciteren blijft voor veel mensen een zenuwslopend proces. Dit is jammer, want in veel gevallen is dit nergens voor nodig en door de zenuwen worden er fouten gemaakt.

Deze fouten hebben een negatief effect op de kwaliteit van jouw sollicitatie, waardoor de kans groter wordt dat jij jouw droombaan misloopt.

Om je te behoeden voor het maken van dergelijke fouten, bespreken we deze week 5 veelgemaakte fouten tijdens het solliciteren. In de context van solliciteren is het immers beter om te leren van andermans fouten dan van je eigen fouten.

#1 Standaard cv en motivatiebrief

Helaas zijn er nog steeds mensen die een standaard motivatiebrief of cv versturen bij een sollicitatie. Elk bedrijf en elke functie is anders. Dit betekent dat je geen standaard sollicitatiebrief en cv kunt gebruiken voor verschillende vacatures.

Een veelgemaakte fout van sollicitanten is dat ze hun werkverleden beschrijven in de motivatiebrief, maar hier is de recruiter op de eerste plaats niet naar op zoek. Natuurlijk is hij/zij geïnteresseerd in jouw verleden, maar de prioriteit ligt bij de vaardigheden en competenties die goed aansluiten op de functie.

Zorg er dus voor dat je de vaardigheden en competenties in je cv en motivatiebrief relevant maakt voor de functie waarop je solliciteert. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit blog.

#2 Gedrag op social media

93% van de werkgevers bekijkt eerst een profielpagina van een kandidaat, voordat ze de persoon aannemen (bron). Dit doen ze om de persoon achter het cv te ontdekken. Je gedrag op social media speelt dus een belangrijke rol bij het solliciteren. Ook al schrijf je een goede motivatiebrief en een creatief cv, dan kunnen verkeerde uitingen op social media er toch voor zorgen dat je jouw droombaan misloopt.

Natuurlijk begrijpen recruiters dat mensen een privéleven leiden. Een foto van jou met je vrienden op het terras is dus geen probleem. Het wordt pas gevaarlijk als jouw tijdlijn vol staat met negatieve uitlatingen over de huidige politieke situatie of een voormalige werkgever. Gedrag uit het verleden is een voorspeller van gedrag in de toekomst en een werkgever heeft geen behoefte aan negatieve publiciteit via (oud-)werknemers.

Ben je niet helemaal zeker of jouw social media updates bijdragen aan een baan? Lees dan in dit blog welke updates wel of niet door de beugel kunnen.

#3 Niet opvallen

Om de kans op een baan te vergroten, moet je elke mogelijkheid aangrijpen om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Dit kun je doen met jouw uitzonderlijke vaardigheden en competenties, maar dit kun je ook doen door creatief te zijn bij de sollicitatie. Door creatief te solliciteren val je op en trek je de aandacht van de recruiter.

Je kunt bijvoorbeeld je cv samen met een taart versturen. Ten eerste is het ongebruikelijk, daarnaast maak je de recruiter blij met iets lekkers waardoor er automatisch een positieve associatie met jouw cv ontstaat.

Wil je nog meer voorbeelden van creatieve sollicitaties? Lees dan dit blog.

Voor degene die niet zo extreem wil opvallen tijdens de sollicitatie, zijn er simpelere manieren om de aandacht van de recruiter te trekken. Een modern cv is bijvoorbeeld een goede manier om op te vallen. Met een bedankmail kun je jezelf ook onderscheiden, omdat veel kandidaten deze mail niet versturen.

#4 Geen onderbouwing bij een risicovol verleden

Hiermee bedoelen we niet een risicovol verleden in de criminaliteit of iets dergelijks. We bedoelen dat de recruiter het risicovol vindt om jou uit te nodigen voor een gesprek. Bijvoorbeeld omdat je in het verleden vaak bent gewisseld van baan. Hij/zij kan zich afvragen of jij de functie, waarop je nu solliciteert, ook ziet als een korte termijn project.

Het is jouw taak om goed te onderbouwen waarom je in het verleden zo vaak van baan bent gewisseld. Dit kan prima in je motivatiebrief. Vertel de waarheid en vermijd negativiteit. In een eerder blog hebben we geschreven over hoe je de reden van vertrek bij je vorige werkgever kan verwoorden.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Slordige sollicitatie

Een slordige sollicitatie is nog een veelgemaakte fout bij het solliciteren. Denk hierbij aan spelfouten in de motivatiebrief of cv, geen contactgegevens achterlaten bij het bedrijf waar je solliciteert en laat reageren op mails.

Een sollicitatie is niet iets wat je snel kan doen, je moet er echt voor gaan zitten. Waarom zou een recruiter iemand aannemen die niet eens de moeite heeft gedaan om een foutloos cv op te sturen? Gedrag uit het verleden is een goede indicatie voor gedrag in de toekomst. Als je een slordige motivatiebrief stuurt, zal de recruiter er ook vanuit gaan dat jij slordig bent in je werkzaamheden.

Daarnaast geef je met een slordige sollicitatie aan dat je niet optimaal gemotiveerd bent voor de functie. Je hebt niet de tijd genomen om een goed onderbouwde, foutloze sollicitatie te maken. Punctualiteit is ontzettend belangrijk bij het solliciteren, omdat het wordt geassocieerd met discipline, zelfbeheersing, integriteit en respect.

Wil je meer tips lezen over bepaalde omgangsvormen tijdens het solliciteren? Lees dan deze ongeschreven gedragsregels omtrent het voeren van telefoongesprekken, het versturen van e-mails en solliciteren in het algemeen.

5 veelgemaakte fouten wanneer je gaat solliciteren.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar je geen invloed op hebt tijdens een sollicitatie. Daarom is het nodig om te focussen op de zaken waar jij wel controle over hebt.

Zorg ervoor dat je geen standaard cv en motivatiebrief verstuurt en dat je opvalt tussen de andere kandidaten. Let op je gedrag op social media, verklaar waarom je in het verleden bepaalde keuzes hebt gemaakt en verzorg alles zo netjes mogelijk. Leer van andermans fouten en vergroot de kans op een baan!

 

Stelling: Wanneer jij in het verleden vaak van baan bent gewisseld, kan dit negatieve invloed hebben op jouw betrouwbaarheid.

Eens of oneens? Laat het ons weten via een reactie!

  Heb je meer hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk dan ook eens onze andere blogs: 6 tijdbesparende tips voor je zoektocht naar een baan Hoe zet je jouw netwerk in bij de zoektocht naar een baan? Solliciteren bij een concurrent? Vermijd deze 5 valkuilen Zorgt sollicitatieblindheid ervoor dat je geen baan kunt vinden?

1 Reactie op "Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten wanneer je gaat solliciteren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • J.
    • 24 november 2017

    Stelling: Wanneer jij in het verleden vaak van baan bent gewisseld, kan dit negatieve invloed hebben op jouw betrouwbaarheid. Ik ben het totaal oneens met deze stelling. Ik ben zelf heel regelmatig verandert van werkgever. Niet omdat ik dat zo graag wou, maar omdat bedrijven geen vast personeel aannamen!! In plaats van thuis te blijven zitten niets doen, nam ik iedere functie aan om maar op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen mijn vakgebied. Ik zou dus zeggen dat het inzet en doorzettingsvermogen toont dat iemand bereid is dat te doen.