Perfectionisme loslaten op het werk

 • Natasja van Wijk
 • 9 juli 2024

Je bent al weken aan de slag met dezelfde deadline. Alles moet perfect zijn, elke komma op de juiste plek, elk detail foutloos. Maar ondanks al je inspanningen, blijf je kritisch op jezelf. Het is nog niet goed genoeg.

Klinkt dit bekend? Het streven naar perfectie beïnvloedt je productiviteit en mentale welzijn op een negatieve manier.

In dit blog bespreken we wat perfectionisme is, de verschillende vormen ervan en geven we je tien praktische tips om perfectionisme op het werk los te laten.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is de neiging om jezelf of anderen aan uitzonderlijk hoge standaarden te houden en te streven naar foutloosheid. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, wordt perfectionisme een probleem wanneer het je leven beïnvloedt door angst, stress en negatieve zelfpraat. "Goed genoeg" voelt dan nooit goed genoeg.

We maken onderscheid tussen drie soorten perfectionisme:

 • Zelfgericht perfectionisme: Dit type perfectionisme is de interne druk en onrealistisch hoge standaarden die je aan jezelf stelt. Je bent constant bezig met het behalen van perfecte resultaten en bent vaak ontevreden over je prestaties.
 • Sociaal voorgeschreven perfectionisme: Hierbij ervaar je externe druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Je hebt het gevoel dat anderen van je verwachten dat je perfect presteert, wat leidt tot veel stress en angst om te falen.
 • Perfectionisme gericht op anderen: Dit is de neiging om onrealistisch hoge standaarden aan anderen te stellen. Je verwacht dat anderen perfect werk leveren en je bent kritisch wanneer ze dat niet doen.

10 tips om perfectionisme los te laten

Het loslaten van perfectionisme is niet altijd makkelijk, maar wel mogelijk. Hier zijn tien tips om je te helpen niet langer naar perfectie te streven op het werk.

#1 Ken jouw eigenschappen van perfectionisme

Je lost een probleem niet op als je niet weet wat het is. Word je bewust van je eigen perfectionistische neigingen en wat de triggers zijn. Stel je bijvoorbeeld hoge eisen aan jezelf? Vergelijk je jezelf met anderen? Herken hoe perfectionisme zich bij jou uit. Neem de tijd om te reflecteren op je gedrag en noteer de momenten waarop je perfectionisme de overhand neemt. Dit bewustzijn is de eerste stap naar verandering.

#2 Zie fouten als kansen

Iedereen maakt fouten. In plaats van jezelf hiervoor te bekritiseren, bekijk je fouten als leermomenten. Door fouten te omarmen, ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Elke fout die je maakt, biedt de kans om iets nieuws te leren en jezelf te verbeteren.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Oefen zelfcompassie

Perfectionisten hebben de valkuil om te kritisch op zichzelf te zijn. Wees net zo vriendelijk voor jezelf zoals je dat ook voor een vriend of familielid zou zijn. Definieer wat "goed genoeg" betekent en streef daarnaar in plaats van naar perfectie. Dit helpt je haalbare doelen te stellen en je zelfvertrouwen te verbeteren.

#4 Zoek steun

Praat met familie, vrienden of collega's over je perfectionisme. Het kan helpen om te weten dat je niet alleen bent. Er zijn bijvoorbeeld online supportgroepen met mensen die dezelfde problemen ervaren. Merk je dat perfectionisme je leven beïnvloedt? Door professionele hulp te zoeken, zoals een psycholoog, leer je omgaan met de negatieve effecten en werk je aan een gezondere mindset.

#5 Bouw zelfvertrouwen op

Perfectionisten hebben een gebrek aan zelfvertrouwen en richten zich vooral op hun fouten. Maak een lijst van je sterke punten en prestaties waar je trots op bent. Door je te focussen op je successen, versterk je jouw zelfvertrouwen.

#6 Gun jezelf een pauze

Iedereen heeft wel eens mindere dagen. Probeer op deze momenten niet te streven naar perfectie. Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Concentreer je op één ding tegelijk en neem na werktijd echt rust. Doe elke dag iets leuks, hoe klein ook, om te ontspannen. Het is belangrijk om te erkennen dat rust en ontspanning essentieel zijn voor je welzijn en productiviteit. Door jezelf regelmatig pauzes te gunnen, voorkom je een burn-out en houd je jouw energie en motivatie op peil.

#7 Vergelijk jezelf niet met anderen

Het vergelijken van jezelf met anderen leidt vaak tot onzekerheid en een laag zelfbeeld. Iedereen is anders en niemand is perfect. Zelfs de mensen die je bewondert en als voorbeeld ziet, hebben hun eigen zorgen en problemen. Besef dat het beeld dat je van anderen hebt niet volledig of realistisch is.

Richt je op jouw eigen sterke punten en unieke kwaliteiten. Identificeer je eigen doelen en verbeterpunten en werk daaraan op jouw tempo. Door je te concentreren op je persoonlijke groei, ontwikkel je een gezondere en positievere kijk op jezelf en je prestaties.

#8 Stel haalbare doelen

Stel persoonlijke doelen en verdeel ze in kleinere stappen om overweldiging te voorkomen. Vier je prestaties, met de nadruk op vooruitgang in plaats van perfectie. Dit houdt je gemotiveerd, zelfs bij tegenslagen.

#9 Beheer je tijd effectief

Perfectionisten hebben de valkuil om aan iets te werken tot het perfect is, ongeacht hoelang dat duurt. Doorbreek deze gewoonte door tijdsblokken in te delen en gebruik een timer om je werk in te delen. Dit helpt je om je tijd effectiever te beheren en voorkomt dat je vastloopt in het streven naar perfectie.

#10 Een ondersteunende werkplek

Een psychologisch veilige omgeving is cruciaal voor het loslaten van perfectionisme. Het helpt enorm om te werken in een bedrijfscultuur waar iedereen zich op hun gemak voelt om ideeën aan te dragen en risico’s te nemen.

Merk je dat je huidige werkomgeving deze steun niet biedt? Zoek dan naar een werkplek die de juiste cultuur voor jou heeft, waar open communicatie en acceptatie van fouten aangemoedigd worden. Een ondersteunende werkplek helpt je om zelfvertrouwen te vergroten, angsten te verminderen en werkplezier te verhogen.

Perfectionisme loslaten

Perfectionisme loslaten is een proces dat tijd en geduld vergt. Door deze tips toe te passen, leer je stap voor stap om jezelf minder onder druk te zetten en meer te genieten van je werk. Het belangrijkste is om vriendelijk voor jezelf te zijn en te erkennen dat het streven naar perfectie onrealistisch en onnodig is.

Iedereen maakt fouten en dat is oké. Door realistische verwachtingen te stellen en jezelf toe te staan om menselijk te zijn en dus fouten te maken, ontwikkel je een gezondere werkhouding en heb je meer plezier in je werk.

Stelling: Een ondersteunende werkcultuur is belangrijk om perfectionisme te kunnen loslaten.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

3 Reacties op "Perfectionisme loslaten op het werk"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Dennis
  • 9 juli 2024

  Als perfectionist zou ik in de lijst van tips nummer 9 en 10 omdraaien 😂 8 – 10 – 9 is wat vreemd. Zo, dat gezegd zijnde kan ik het nu loslaten.

   • Natasja van Wijk
   • 10 juli 2024

   Als perfectionist die dat probeert los te laten, moet ik het eigenlijk laten staan 😉

   Scherp Dennis, bedankt, heb het toch maar aangepast.

   Groetjes Natasja

  • Jose Lopez Vazquez
  • 13 juli 2024

  Leg mij eens uit, wat is perfectie?
  Deze vraag is mij lang geleden, door mijn toenmalige coach, gesteld. Dat werkte zeer verhelderend. Een echte perfectionist heeft daar namelijk geen antwoord op. Zo kom je al snel bij “onhaalbare doelen stellen” en jullie nummer 8.
  Persoonlijk zou ik aan nummer 3 toevoegen:
  Besef je dat niet alles een perfecte 10 hoeft te zijn. En als het voor jou als perfectionist als een 6 voelt, dan is de kans zeer groot dat de rest het al een 8 of 9 vindt. En dat is goed genoeg.

  Mooi onderwerp om over te discussiëren en jullie stelling is in mijn ogen zeker van toepassing.