Hoe beantwoord je de vraag “Wat zoek je in een nieuwe baan?”

  • Natasja van Wijk
  • 14 maart 2023

De vraag “Wat zoek je in een baan?” is een veelgestelde vraag in sollicitatiegesprekken. Het is voor jou dè uitgelezen kans om te laten zien wie jij bent en waar je naartoe wilt in je carrière. 

Om een goed, passend antwoord te geven, is het slim om deze vraag goed voor te bereiden.

We geven je in ons blog 4 tips waarmee jij een pakkend en overtuigend antwoord op deze vraag geeft en de juiste indruk achterlaat op jouw gesprekspartner.

Waarom de vraag “Wat zoek je in een nieuwe baan?”

Recruiters willen tijdens het sollicitatiegesprek een goed beeld krijgen van jou. Door de vraag te stellen wat jij in een nieuwe baan zoekt, begrijpen zij wat jou motiveert en wat je belangrijk vindt in een baan. 

Als ze dit helder hebben, bepalen ze of de functie en het bedrijf passen bij jouw wensen en doelen, en of jij een match bent met het team waarin je komt te werken.

Door een goed antwoord te geven op de vraag "Wat zoek je in een nieuwe baan?”, laat je zien dat je serieus bezig bent met het vinden van een baan die bij je past en dat je bewust nadenkt over jouw carrière en ontwikkeling. Het is dus een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek. Het antwoord dat je geeft kan het verschil maken tussen wel of niet worden aangenomen voor de functie.

4 tips om “Wat zoek je in een nieuwe baan?” te beantwoorden

Om deze vraag te beantwoorden, zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. We geven 4 tips die jou helpen een zo compleet en passend mogelijk antwoord te geven. 

#1 Denk na over je huidige en gewenste vaardigheden

Om de vraag “Wat zoek je in een nieuwe baan?” zo volledig mogelijk te beantwoorden, is het slim om te beginnen bij jezelf. Over welke vaardigheden en ervaring beschik jij die je wilt gebruiken in een nieuwe functie? 

Vergelijk deze tevens met de vaardigheden die worden benoemd in de vacature, zodat je weet welke overeenkomsten er zijn en wat jij kunt betekenen in deze functie. Benadruk en onderbouw je huidige vaardigheden met de STARR-methode. Zo koppel jij relevante voorbeelden uit het verleden aan jouw vaardigheden.

Zijn er ook vaardigheden die je graag wilt ontwikkelen in een functie? Koppel deze dan ook aan de wensen in de vacature. 

Voorbeeld

“Als digital marketeer zoek ik naar een nieuwe uitdaging waarin ik mijn creativiteit kan inzetten om innovatieve marketingstrategieën te ontwikkelen. Bij mijn vorige werkgever heb ik succesvolle social media campagnes opgezet voor een nieuw product en door middel van storytelling het merk gepositioneerd.

Ik ben op zoek naar een baan waarin ik mijn leiderschapsvaardigheden verder kan ontwikkelen en kan bijdragen aan de groei van de organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat de functie marketing manager mij de uitdaging biedt om mijn creativiteit te stimuleren en mijn passie voor branding en marketing te combineren met leiderschap.

#2 Wat motiveert jou?

Voordat je gaat solliciteren, is het goed om goed over deze vraag na te denken. Zo weet jij of een functie goed bij jou past. 

Werkgevers willen namelijk weten of je duidelijk voor ogen hebt wat jouw motivaties zijn, maar ook of deze aansluiten bij de waarden en doelen van het bedrijf. Vermijd praten over salaris. Ook al is het vertrek bij je vorige werkgever geld gerelateerd, je wilt niet de indruk wekken dat salaris jouw enige motivatie is om te werken. 

Je geeft jezelf een voorsprong ten opzichte van andere sollicitanten door in je antwoord aan te geven hoe jouw motivaties overeenkomen met de functie waarop je solliciteert.

Voorbeeld

“Duurzaamheid en milieu motiveren mij om bij een bedrijf te gaan werken. Dit maakt mij enthousiast voor de functie van duurzaamheidsmanager. Deze functie is een geweldige kans om mijn kennis en vaardigheden op dit gebied in te zetten en om bij te dragen aan de missie van het bedrijf: een duurzamere leefomgeving creëren.”

#3 Geef jouw doelen op lange termijn aan

Heb je jouw carrièrepad al helemaal uitgestippeld? Of heb je slechts een idee over de richting die je met jouw carrière op wilt gaan? Het is goed om te bedenken welke lange termijndoelen je voor ogen hebt en deze te koppelen aan wat je zoekt in een baan. Denk na over hoe je deze doelen zou willen bereiken en hoe je dit kunt doen binnen de functie en het bedrijf waarop je solliciteert.

Voorbeeld

“Mijn doel op lange termijn is om een ​​team van professionals te leiden en te coachen. Als junior teamleider leer ik mijn leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen, zodat ik door kan groeien naar een senior managementfunctie. Bij deze functie hoop ik de benodigde coaching en begeleiding te krijgen om dit doel te bereiken.”

#4 Leg de focus op het bedrijf

Sluit je antwoord af met de focus op het bedrijf. Waarom ben jij zo enthousiast over het bedrijf en waarom? 

  • Is het bedrijf werkzaam in een sector waarin je wilt werken?
  • Past de bedrijfscultuur goed bij jou?
  • Sluiten jouw motivaties en doelen aan op de functie binnen het bedrijf?

Door je antwoord af te sluiten met de focus op het bedrijf, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf. Bereid je dus goed voor op het sollicitatiegesprek. Bekijk hier de checklist die jou volledig voorbereidt op het gesprek. Zo kun je goed verwoorden waarom het bedrijf en de functie passen bij wat jij zoekt in een baan.

Voorbeeld

“Als accountmanager zoek ik een baan waarin ik mijn commerciële vaardigheden verder kan ontwikkelen en kan bijdragen aan het succes van het bedrijf. Ik ben op zoek naar een uitdagende werkomgeving waarin ik mijn klantgerichtheid en relatiebeheer kan toepassen. 

Het bedrijf waar ik werkzaam wil zijn, moet passen bij mijn persoonlijke waarden en een duidelijke visie hebben. Ik zie deze functie als een uitgelezen kans om mijn carrièredoelen te behalen en mijn persoonlijke ontwikkeling te stimuleren”

“Wat zoek je in een nieuwe baan?”

Om deze vraag te beantwoorden, is het goed om na te denken over welke vaardigheden je nu in handen hebt, en wat je wilt ontwikkelen en bereiken in een nieuwe baan. Geef ook aan wat jou motiveert en wat jouw doelen op lange termijn zijn. 

Als laatste beëindig je het antwoord met de focus op het bedrijf. Waarom matcht het bedrijf en de betreffende functie met hetgeen wat jij zoekt in een nieuwe baan? Bereid je goed voor op de vraag en beantwoord deze eerlijk, duidelijk en met de focus op een nieuwe kans.

Bekijk ook onze andere blogs over veelgestelde vragen in het sollicitatiegesprek

Stelling: in jouw antwoord op de vraag “Wat zoek je in een nieuwe baan?” Is het niet slim om het over jouw salaris te hebben.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe beantwoord je de vraag “Wat zoek je in een nieuwe baan?”"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent