“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” In 4 stappen naar het juiste antwoord

 • Pascal Joore
 • 22 augustus 2023

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” is een populaire vraag onder werkgevers en recruiters. De vraag komt in veel sollicitatiegesprekken terug en dat is om een reden. Het antwoord zegt namelijk veel over de kandidaat en zijn/haar verwachtingen over de functie en doorgroeimogelijkheden.

Veel sollicitanten zijn geneigd om ambitieuze antwoorden te geven om te laten zien dat ze leergierig zijn en bereid zijn hard te werken. 

Maar antwoorden als “Ik wil binnen een aantal jaar doorgroeien tot manager” of “Ik hoop over 5 jaar op jouw plek te zitten” kunnen helemaal verkeerd vallen.

Het tonen van te weinig ambitie is daarentegen ook niet gunstig. Wanneer de recruiter op zoek is naar iemand met de wil om hogerop te komen, vormt een gebrek aan ambitie een belemmering voor de samenwerking op de lange termijn.

Wat is dan wel een goed antwoord? Hoeveel ambitie moet je tonen? Om die vraag te beantwoorden, is het goed om eerst weten waarom de vraag wordt gesteld.

Waarom wordt de vraag “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” gesteld?

Een recruiter is op zoek naar een kandidaat die de functie voor de beoogde periode gaat vervullen. Om dit te beoordelen, wil de recruiter achterhalen waar de kandidaat staat in zijn/haar carrière en waar hij/zij naartoe wil.

Simpel gezegd: de werkgever stelt de vraag om te kijken of jouw carrièreplan in lijn ligt met de functie. 

Het is mogelijk dat een kandidaat met de juiste ervaring en competenties toch niet geschikt lijkt te zijn, omdat uit het antwoord blijkt dat zijn/haar ambities totaal niet in lijn liggen met de mogelijkheden die de functie en het bedrijf bieden.

In 4 stappen naar het juiste antwoord

Een goed antwoord is afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, het bedrijf waar je solliciteert en jouw persoonlijke situatie. 

Een goed antwoord begint bij de voorbereiding. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je de vraag beantwoordt. Het doel van jouw antwoord is om de recruiter te laten zien dat de beoogde functie een logische stap is in jouw carrière. Dit doe je door te weten waar je staat, waar je naartoe wilt en door te weten waar jouw potentiële werkgever naar op zoek is.

#1 Weet waar je staat

Kijk naar het verleden en de toekomst. Maak een tijdlijn van je (beoogde) carrière en markeer vervolgens de plek waar je nu staat. Noteer hierbij een aantal relevante zaken voor het sollicitatiegesprek. Vraag jezelf het volgende af:

 • Welke opleidingen heb je gevolgd?
 • Hoeveel jaar werkervaring heb je?
 • Welke belangrijke taken heb je in het verleden vervuld?
 • Ben je een junior of heb je al ervaring in het betreffende vakgebied?
 • Over welke relevante competenties en vaardigheden beschik je en welke moet je nog (verder) ontwikkelen?
 • Hoe hoog was het salaris bij je vorige werkgever?

Hoewel salaris geen doorslaggevende rol mag spelen bij het vinden van een nieuwe baan, is het wel een indicator voor de plek waar je nu staat. 

#2 Weet waar je naartoe wilt

Formuleer je korte- en langetermijndoelen. Wil je binnen 5 jaar doorgroeien naar een functie hogerop? Of heb je geen behoefte om door te stromen naar het management en specialiseer jij je liever in iets wat je graag doet?

Breng deze wensen op voorhand duidelijk in kaart, voordat je gaat solliciteren. Aan de hand van de vacaturetekst kun je vaak al inschatten of de functie en de daarbij horende doorgroeimogelijkheden aansluiten bij jouw carrièredoelen.

Wanneer je bijvoorbeeld een aantal jaar werkzaam bent geweest als Junior Accountmanager, is het logisch om te solliciteren op een functie als Accountmanager. Wanneer de vraag "Waar zie je jezelf over 5 jaar?" wordt gesteld, geef je aan dat je door wilt groeien tot Key Accountmanager.

Let op dat je bij het formuleren van dergelijke doelen realistisch blijft. Wanneer je een specifieke functie ambieert, wil je van tevoren precies weten wat deze functie inhoudt en of je over de juiste kwaliteiten beschikt.

Als je niet goed weet waar je naartoe wilt, doe dan eens onderzoek in jouw netwerk of op het internet naar het gebruikelijke carrièrepad dat mensen met een vergelijkbaar profiel belopen. Dit betekent niet dat jij hetzelfde moet doen, maar het is mogelijk een nuttige bron van inspiratie. LinkedIn is hiervoor ideaal, omdat mensen hun werkervaring uitgebreid toelichten op de profielpagina’s.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Weet waar je potentiële werkgever naar op zoek is

Pak de vacature erbij en analyseer de tekst zorgvuldig. Wordt er iets vermeld over doorgroeimogelijkheden?

Onderzoek daarnaast de bedrijfswebsite en de bijhorende social media pagina’s. De "Over ons" pagina en de manier van communiceren onthullen vaak veel over de bedrijfscultuur. Hoor jij thuis in de betreffende cultuur? Faciliteert de cultuur zelfontwikkeling en de mogelijkheid om door te groeien?

Kijk ook naar de omvang van het bedrijf. Hoe groter het bedrijf, hoe meer doorgroeimogelijkheden er over het algemeen zijn, maar dat betekent niet dat een kleiner bedrijf minder kansen biedt.

#4 Koppel jouw ambities aan de vraag van het bedrijf

Zodra je zowel jouw ambities als de vraag van het bedrijf in kaart hebt, ben je klaar om de vraag “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” te beantwoorden.

Benoem een aantal punten uit stap 1 (bijvoorbeeld je genoten opleidingen en jouw meest recente werkervaring) en maak vervolgens bekend waar je over 5 jaar wilt staan (stap 2). Het is hierbij belangrijk dat jouw ambities overeenkomen met wat het bedrijf wil (stap 3). Noem een aantal competenties en verantwoordelijkheden uit de vacature die bijdragen aan de beoogde ontwikkeling die je door wilt maken.

Wees hierbij concreet. Net zoals je de STARR-methode gebruikt om voorbeelden uit het verleden te geven, geef je op een vergelijkbare manier concrete voorbeelden over jouw ontwikkeling in de toekomst. Plaats de taken en verantwoordelijkheden uit de vacature in een relevante context en leg hierbij uit hoe deze gaan bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Op die manier laat je ook zien dat je veel van de functie afweet en dat jij je goed hebt voorbereid.

Wanneer je bij het bespreken van jouw ambities het gevoel hebt dat je jezelf moet voorliegen om aan de wensen van het bedrijf te voldoen, is dit wellicht niet de juiste keuze voor je.

Ambities die niet in lijn liggen met de functie zorgen namelijk voor frustratie. Na verloop van tijd zul je het gevoel krijgen dat je te lang op dezelfde plek zit en dat jouw persoonlijke ontwikkeling vertraging oploopt. Wanneer jouw werkgever je vervolgens geen extra ruimte geeft om te groeien, zullen de spanningen nog verder oplopen. 

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Door jouw ambities te koppelen aan de vraag van de organisatie vergroot je jouw kans op succes. Bereid je dus goed voor en probeer in te schatten wat je potentiële werkgever zoekt in de ideale kandidaat. 

Toon bij het beantwoorden van de vraag aan dat de functie een logische stap is in je carrière, maar durf ook eerlijk te zijn tegen jezelf wanneer dit niet zo is!

  Update: dit blog over de vraag “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” verscheen voor het eerst op 15 maart 2016 en werd op 22 augustus 2023 geactualiseerd.  

Stelling: Tijdens een sollicitatiegesprek is het beter om te veel ambitie te tonen dan te weinig!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” In 4 stappen naar het juiste antwoord"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Timmie Smet
  • 7 februari 2017

  Te veel of te weinig ambitie… Beiden hebben zo hun nadelen denk ik. Als je onterecht veel ambitie uitspreekt, denk ik dat je dat snel zal zien: aan de manier van uitleggen, maar vooral ook aan de lichaamstaal (vaak communiceer je meer dan de helft nonverbaal!). Te weinig ambitie hebben, komt ook vaak ongeïnteresseerd over. Vaak denk ik dat je gewoon eerlijk moet zijn. Op die manier kom je ‘naturel’ over. En eerlijkheid duurt vaak het langst. Maar helaas, indien je totaal geen ambitie hebt, bestaat uiteraard het risico dat je (a) niet lang bij de werkgever blijft, en (b) dat je je niet voor de volle 100% inzet.
  Ikzelf heb lang in de situatie gezeten dat ik niet precies wist waar ik naartoe wou. Stilaan begint dit toch vorm te krijgen. Ik ben ook zonder ambitie in mijn huidige job gerold. Ik kan eerlijk zeggen dat ik een job nodig had. Ik heb bijgevolg op een vage vacature gereageerd, waarbij ik niet wist om welk bedrijf het ging. Mede vanwege gebrek aan ambitie in mijn huidige job, was het voor mij in het begin wel lastig om geaccepteerd te worden door het team (is nu 2 jaar later nog steeds lastig). Ondanks gebrek aan ambitie in deze job, heb ik wel andere zaken kunnen leren, op gebied van softskills (samenwerken, telefoneren, samenvatten, plannen, rapporteren aan bazen, …). Skills die ik zeker kan gebruiken als ik binnen enkele jaren opnieuw een sprong maak naar een andere sector.

  • Roman Nasiri
  • 8 april 2019

  Ik wil over 5 jaar in een bedrijf werken dat ik ook goede loon heb.