Hoe beantwoord je de vraag: hoe ga je om met stress?

  • Marjolein Gubbens
  • 2 augustus 2022

Meer mensen dan ooit hebben last van een burn-out, stress of vergelijkbare klachten. Tegenwoordig wordt dan ook vaak tijdens een sollicitatiegesprek de vraag gesteld hoe jij omgaat met stress op het werk. Iedereen heeft namelijk wel eens te maken gehad met stress. 

Voor sommige functies is het erg belangrijk om te achterhalen hoe jij omgaat met stressvolle situaties. Bereid je goed voor op de vraag hoe jij omgaat met stress. Wij geven je 5 tips hoe je dit aanpakt. 

Waarom de vraag "hoe ga je om met stress?" gesteld wordt

Veel functies gaan gepaard met een zekere mate van stress. Werkgevers die stressvolle functies willen invullen, willen er zeker van zijn dat een kandidaat in die functie past en de werkdruk aankan. 

Tijdens het sollicitatiegesprek wordt regelmatig de vraag gesteld hoe je met stress omgaat op het werk. Hiermee probeert een recruiter erachter te komen hoe jij reageert in stressvolle situaties en of dit past binnen de functie.

De recruiter zou een bepaalde situatie kunnen schetsen om erachter te komen wat jij in die situatie zou doen. Voorbeeld: Bij rustige banen ontstaat er soms ook een stressvol moment. Er komt een naderende deadline aan en je collega valt uit, waardoor jij er alleen voor komt te staan. In je planning had je ruimte overgehouden voor onverwachte werkzaamheden, maar alle werkzaamheden van je collega overnemen past dan weer niet binnen deze planning. Breng je alles tot een geslaagd eindresultaat of ga je eraan onderdoor? Jouw antwoord hierop is erg belangrijk, want dit beïnvloedt of je de baan wel of niet krijgt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#1 Zo beantwoord je de vraag

Nu weet je waarom de vraag gesteld wordt tijdens jouw sollicitatie, maar hoe geef je hierop het beste antwoord?

Bereid je antwoord voorafgaand aan het gesprek goed voor. Dit is belangrijk, omdat je dan zelfverzekerder over komt en niet gestresst raakt wanneer de vraag onverwacht gesteld wordt.

Het benoemen van voorbeelden werkt goed bij het beantwoorden van de vraag. Benoem een situatie die je hebt meegemaakt zodat je een duidelijk beeld schept voor de recruiter wat voor situatie het was en hoe je hebt gehandeld. 

Bij het beschrijven van het voorbeeld is het belangrijk dat je antwoord grotendeels bestaat uit het omschrijven hoe je bent omgegaan met de situatie in plaats van het incident zelf. 

Stress hoeft niet iets negatiefs te zijn, maar juist een motivatie om efficiënt aan het werk te gaan. Is dit ook bij jou het geval? Benoem dit tijdens je gesprek!

Zorg ervoor dat je bij het beantwoorden van de vraag dingen vermijd waarin je zelf de stressvolle situatie hebt veroorzaakt door eigen nalatigheid. Dit komt over als onprofessioneel en onverantwoordelijk. 

Richt je juist op momenten waarin je meerdere moeilijke taken tegelijk op je bordje had en hoe je dat tot een succes hebt gemaakt. 

Daarnaast is het belangrijk dat je toegeeft dat je stressvolle momenten hebt gehad. Werknemers willen namelijk niet horen dat je nooit stress hebt, want het is heel normaal om af en toe stress te ervaren. Het is juist belangrijk hoe je met die situaties omgaat.

Voorbeeld 1

“Werken onder druk werkt voor mij vaak positief. Het heeft me geleerd om prioriteiten te stellen en een duidelijke planning te maken. Ik had drie belangrijke grote opdrachten tegelijk lopen met de deadlines in dezelfde week. Elke opdracht had ik succesvol en op tijd afgerond doordat ik de juiste prioriteiten had gesteld en me aan mijn planning had gehouden. Hierdoor heb ik de stress voor een groot deel vermeden en de projecten op een fijne manier afgerond.”

Voorbeeld 2

“Stress is voor mij een grote motivator in mijn werk. Onder druk ga ik veel creatiever te werk waardoor de aanpak veel efficiënter is. Daarnaast is er geen ruimte voor afleiding, waardoor ik veel sneller door bepaalde taken heenloop, omdat ik de juiste focus heb en ik niet snel gestoord word. Met deze focus bespaar ik tijd waardoor ik projecten op tijd en succesvol afrond.”

#2 Ga voor succesverhalen

Herinner jij je geen stressvol moment op het werk? Geef dan een voorbeeld hoe je omgaat met stress in je vrije tijd. Ben jij bijvoorbeeld veel bezig met mindfulness, meditatie of yoga? Plan je rustmomenten in je agenda waarin je geen andere afspraken mag plannen om even helemaal tot rust te komen? Dit is ook waardevolle informatie voor recruiters. Als jij in je vrije tijd stress zo veel mogelijk probeert te voorkomen en er bewust mee bezig bent, maak dat de kans van stress op het werk kleiner en het geeft aan hoe je er op je werk mee omgaat.

Geef vooral voorbeelden waarbij je succesvol uit de stressvolle situatie bent gekomen. Of beschrijf hoe je problemen hebt opgelost om stress juist te voorkomen. Focus je dus op de successen.

#3 Focus op je gedrag en niet op emotie

Stress brengt vaak veel emotie met zich mee. Het is erg gemakkelijk om verstrikt te raken in deze emoties: frustratie, paniek en angst. Daarnaast is het ook makkelijk om anderen de schuld te geven van de situatie. Echter lost dit niks op en hiermee maak je niet duidelijk aan de recruiter hoe jij met stressvolle situaties omgaat. Het komt juist zwak over als je alles afschuift op je collega’s of je bezwijkt onder de situatie. 

Concentreer je niet op je gevoelens, maar benadruk hoe je de situatie hebt overwonnen. Heb je met bepaalde collega’s om tafel gezeten om de situatie te bespreken of heb je prioriteiten gegeven aan bepaalde taken? 

Je maakt indruk door goed te reflecteren op situaties in het verleden en aan te geven dat je er succesvol uit bent gekomen. Jij kunt stressvolle situaties aan!

#4 Pas je antwoord op de vraag "hoe ga je om met stress?" aan op de vacature

Bedenk goed wat mogelijk stressvolle situaties zijn bij de vacature waar je op solliciteert. Werkt het voor jou om te ontstressen tijdens een wandeling, maar solliciteer je op een functie als chirurg, dan is dat niet de juiste oplossing. 

Raak jij vaak gestresst wanneer je meerdere grote en moeilijke taken tegelijk krijgt, maar solliciteer je op een functie waarbij dit ook veel voorkomt? Dan is het niet verstandig om aan te geven dat je altijd in de stress raakt als je meerdere van dat soort taken tegelijk krijgt. Dit maakt de kans op de baan kleiner, omdat je het misschien niet aankunt.

Lees de vacature aandachtig door en bepaal op welke gebieden de kans groot is dat er stressvolle momenten ontstaan. Ga vervolgens na hoe jij op dat gebied omgaat met stress. Bereid hierop je antwoord voor.

Omgaan met stressvolle situaties

Hoe jij omgaat met stress op het werk is erg waardevolle informatie voor een recruiter. Op die manier schat een recruiter in of de baan bij je past en of je de werkdruk aankunt. 

Geef een duidelijk voorbeeld waarin je vertelt hoe jij in het verleden met een stressvolle situatie bent omgegaan. Focus je hierbij op hoe je ermee bent omgegaan en niet de emoties die daarbij kwamen kijken. 

Noem nooit situaties die door jouw nalatigheid zijn ontstaan. Dit geeft een negatieve houding aan wat nadelig is voor de kans op de baan. 

Geef daarentegen wel aan wat je hebt geleerd uit stressvolle situaties. Heb jij bijvoorbeeld geleerd om beter te plannen, communiceren of prioriteiten te stellen? Dan zijn dat positieve onderdelen die jouw kans op de baan juist vergroten. 

Stelling: het is erg belangrijk om bij je sollicitatie te achterhalen of je de werkdruk aankunt.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe beantwoord je de vraag: hoe ga je om met stress?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent