Haal alles uit jouw vakantiedagen: 10 tips

  • Natasja van Wijk
  • 26 juli 2022

Alle regio’s in Nederland hebben weer vakantie. Wanneer je nooit op vakantie gaat en altijd aan het werk bent, schaadt dit zowel je gezondheid als je carrière. Vakantie nemen is gezond. Na een gegeven moment heb je namelijk minder energie op je werk en gaat je productiviteit achteruit. Ga dus eens in de zoveel tijd er tussenuit. Maar hoe zet jij je vakantiedagen nu het slimste in?

In ons blog geven wij 10 tips die je helpen met het slim inzetten van je vakantiedagen, zodat jij het meeste uit je vrije dagen haalt.

#1 Maak slim gebruik van feestdagen en weekenden

Wil je slim je vakantiedagen inzetten om het meeste uit je vrije dagen te halen? Maak dan gebruik van de officiële feestdagen en de weekenden. Valt Pasen doordeweeks? Met een fulltime baan hoef je dan maar drie dagen vrij te nemen om negen dagen achter elkaar vrij te zijn. 

Door in de weekenden op vakantie te gaan, haal je ook meer uit je vrije dagen. Wanneer je ervoor kiest om op de zaterdag te vertrekken en op zondag weer thuis te komen, gebruik je maar vijf vrije dagen voor een negendaagse vakantie. Kijk dus voor de meest slimme vertrekdagen.

#2 Plan vooruit

De vakantiebestemming kiezen, een leuk verblijf uitzoeken en de activiteiten bepalen: een vakantie plannen geeft je veel voldoening. Door na te denken over de vakantie visualiseer je de reis, waardoor jij nog meer zin krijgt in die welverdiende vakantie! De planning van de reis heeft dus een grote impact op hoe leuk jouw vakantie gaat zijn. Als je reizen ver van tevoren plant, is het plezier groter om ernaar uit te kijken en het bespaart je de overbodige vakantiestress.

Daarnaast is het ver van tevoren plannen fijner voor jouw collega’s. Vraag geen week van tevoren vrij als je een vakantie van een paar weken plant. Zo geef jij je collega’s de ruimte zich voor te bereiden om jouw werk over te nemen. Dit bespaart het risico dat de taken niet goed worden uitgevoerd als jij op vakantie bent. 

#3 Plan niet al te veel

Hoewel het plannen van de vakantie je veel voldoening geeft, is onze tip om niet al te veel te plannen. Heb jij heel je vakantie vol staan met activiteiten? Door al het gehaast ‘overboek’ jij jezelf, waardoor je juist meer stress ervaart!

Plannen is goed, maar laat ook genoeg ruimte tussen je activiteiten om te ontspannen. Door een te volle vakantie krijg jij niet genoeg rust en heb je na je vakantie waarschijnlijk nog een vakantie nodig.

#4 Maak je dagen niet in één keer op

Er is niets mis met je vrije dagen in één keer opmaken, maar de keuze voor meerdere kortere vakanties geeft je meer ontspanning. Wanneer je bijvoorbeeld eens per kwartaal reist, ben je nooit meer dan een paar maanden van je volgende vakantie verwijderd en heb je altijd iets om naar uit te kijken op de korte termijn. Je herinnert je vooral de plaatsen waar je bent geweest en niet per se de tijd die je er hebt doorgebracht. Meerdere vakanties zorgen dus voor meerdere mooie herinneringen waar je op terug kunt vallen.

#5 Gebruik wel je vakantiedagen

Houd geen vakantiedagen over aan het einde van het jaar. Deze dagen zijn er niet voor niets. Mensen hebben vrije tijd en ontspanning nodig tussen al dat harde werken door. Vakantie nemen helpt je om minder stress te ervaren, verbetert je immuunsysteem en is goed voor je mentale gezondheid, wat een burn-out voorkomt.  

#6 Neem vakantie in het laagseizoen

Files op de zwarte zaterdag, lange rijen in attractieparken en een mensenmassa in toeristische stadjes: vakantie in het hoogseizoen is druk. Om vertragingen en lange rijen te voorkomen, overweeg op vakantie te gaan in het laagseizoen. Zo haal jij meer uit je vrije tijd en bespaar je ook nog eens een hoop geld. 

#7 Zorg voor een extra vrije dag

In de laatste werkdagen voor je vakantie heb je het mogelijk een stuk drukker, omdat je belangrijke taken moet afronden en je de overdracht zo goed mogelijk wilt regelen. Zorg ervoor dat je na deze werkdag niet direct op vakantie gaat, maar gun jezelf een extra vrije dag om te ontspannen en het werk achter je te laten. Hetzelfde geldt voor het einde van je vakantie: ga niet van het vliegtuig naar het kantoor, maar laat er een extra vrije dag tussen zitten. 

Om het wennen op je werk weer wat makkelijker te maken, plan je iets leuks in de week na je vakantie, zo heb je gelijk iets om naar uit te kijken. 

#8 Voorkom overwerken

De laatste week voordat je op vakantie gaat is vaak erg druk, door alle taken die je binnen een week moet afronden. Probeer overwerken te voorkomen. Dit heeft een negatieve invloed op de vakantie zelf. Door alle opgebouwde stress door het overwerken ben jij tijdens je vakantie misschien wel meer met werk bezig dan met ontspannen.

Om overwerken te voorkomen, is het belangrijk je collega's ruim van tevoren van je vakantie op de hoogte te brengen en aan te geven dat zij geen verzoeken sturen vlak voor of tijdens je reis. Stel een out-of-office in, zodat naast collega’s ook je klanten weten dat je afwezig bent. Denk je dat er alsnog te veel werk is om in die korte periode af te krijgen? Vraag een collega om hulp of verdeel het extra werk over meerdere dagen, zodat jij niet de nacht voor je vakantie nog aan het doorwerken bent. 

#9 Even geen telefoon

Probeer van je welverdiende vakantie te genieten zonder in de verleiding te komen om je werkmails te checken. Als je elke dag werkgerelateerde dingen voorbij ziet komen, geniet je niet optimaal van je vrije tijd. Schakel daarom werkgerelateerde meldingen uit voordat je op vakantie gaat, of verwijder tijdelijk bepaalde apps van je telefoon. Laat je collega’s weten op welke manier je te bereiken bent wanneer dit echt nodig is, maar geef aan dat je niet altijd even goed bereikbaar bent. 

#10 Eindig je vakantie met de leukste dingen

Je herinnert je het einde van je vakantie makkelijker dan het begin, ook wel het recency effect genoemd. Wanneer jij je vakantiedagen slim wilt inzetten is het dus slim om je vakantie te eindigen met de leukste dingen. Bewaar bijvoorbeeld het beste restaurant voor het einde, de leukste activiteiten voor de laatste dagen en ga voor een business class upgrade voor de terugreis.

Slim je vakantiedagen inzetten

Als je slim je vakantiedagen wilt inzetten is het handig om rond de feestdagen te plannen, waardoor je minder vrije dagen hoeft op te nemen. Plan je vakanties ruim op tijd, maar zorg ervoor dat je de vakantie niet té vol plant. Probeer voor de vakantie niet over te werken en zorg voor een extra vrije dag voor en na de vakantie, om onnodige stress te voorkomen. 

Benut daarnaast al je vakantiedagen, je hebt ze namelijk niet voor niets! Door je vakanties te verspreiden over het jaar heb je meer om naar uit te kijken en maak je ook meer herinneringen. Eenmaal op vakantie is het belangrijk om te genieten en alle werkgerelateerde zaken achter je te laten. Je hebt het verdiend!

Stelling: op vakantie is het makkelijk om het werk achter je te laten.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Haal alles uit jouw vakantiedagen: 10 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent