Van je passie je beroep maken, het kan!

  • Daan Panis
  • 17 oktober 2017

De kans is groot dat meer dan de helft van je collega’s vandaag met tegenzin naar het werk is gegaan. Tweederde van de Nederlanders is namelijk niet bevlogen met het werk dat ze doen (bron).

Maak jij onderdeel uit van deze groep mensen? Wil je hier al een langere tijd verandering in brengen? Dan ben je aan het juiste adres!

Met plezier werken begint bij een baan die past bij je talent en passie. Bij WETALENT moedigen we het dan ook aan om een baan te zoeken waarin jouw persoonlijke drijfveren en kwaliteiten naar boven komen. Deze zoektocht start bij het ontdekken van jouw passie.

Lees in dit blog hoe je jouw passie ontdekt, waarom met passie werken zo belangrijk is en hoe je uiteindelijk van jouw passie je beroep kan maken.

De zoektocht naar jouw passie

Als je van je passie je beroep wilt maken, is het noodzakelijk om te weten wat jouw passie is. Je moet proberen te achterhalen van welke werkzaamheden je bloed sneller gaat stromen en waar jij energie uithaalt. In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe je jouw talent/passie kunt ontdekken.

Wat is nu de reden waarom je een baan moet zoeken waarin jouw passie naar boven komt?

Veel mensen zijn van mening dat werken noodzakelijk is bedoeld om geld te verdienen en dat je je vrije tijd gebruikt om leuke dingen te doen. Wij zijn het hier totaal niet mee eens!

Jouw werk zal een groot deel van je leven innemen. Zorg er dus voor dat je iets doet wat je leuk vindt. Wanneer je met plezier naar je werk gaat, ben je gemotiveerder en meer betrokken bij de werkzaamheden. Daarnaast benut je jouw talenten optimaal waardoor je jezelf nuttig voelt. Dit draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van je werk, maar ook aan de kwaliteit van je leven.

Je passie koppelen aan de arbeidsmarkt

Nadat je hebt uitgezocht wat jouw passie is, moet je uitzoeken welke baan daar het beste bij past. Dit lijkt misschien een lastige opgave, maar er zijn genoeg mogelijkheden om je passie en talenten in te zetten.

Bijvoorbeeld: je passie is toneelspelen, maar je beschikt niet over genoeg talent om de hoofdrol in een show op Broadway te krijgen. Toch kun je jouw passie voor toneelspelen, koppelen aan een baan op de arbeidsmarkt. Je hebt bijvoorbeeld veel ervaring met het spreken voor een groot publiek en het overbrengen van een boodschap. Deze competenties kun je ook benutten als presentator, spreker of vertegenwoordiger.

Je cv aanpassen

Als je hebt uitgezocht welke baan het beste bij jou past, zul je jouw cv hierop moeten aanpassen. Wanneer je heel je leven hebt gewerkt in een branche die niet aansluit op jouw talent en persoonlijke drijfveren, zul je niet de juiste ervaringen en vaardigheden hebben opgebouwd voor de branche waar jouw passie ligt. 

De kans is groot dat andere sollicitanten, in de branche waar jij wilt gaan werken, relevantere werkervaring hebben dan jij. Het is jouw taak om dit gebrek aan werkervaring op je cv te compenseren. Hoe je dat doet, lees je aan de hand van deze 8 tips

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Doelen stellen

Wanneer je jouw passie hebt ontdekt en hebt uitgezocht welke banen daarbij passen, is het tijd om doelen te stellen.

Het stellen van doelen zorgt voor duidelijkheid, motivatie en focus. Daarnaast kunnen je wensen veranderen in de loop van de tijd. Het is dus belangrijk om jezelf regelmatig af te vragen of je prioriteiten zijn veranderd, zodat je de gestelde doelen kunt aanpassen.

Wat wil ik en wanneer wil ik het gedaan hebben? Zorg ervoor dat je een hier een duidelijk beeld van hebt. Wil je switchen van baan of wil je voor jezelf beginnen? Dan moet je uitzoeken of er een markt is voor hetgeen jij wilt gaan doen. Daarnaast kun je nadenken over hoe je dit in de markt gaat brengen.

De eerste stap zetten

Het kan spannend zijn om de eerste stap te zetten richting een nieuwe baan of je eigen bedrijf, maar toch zul je uit je comfort zone moeten stappen om deze verandering in gang te zetten. Het is niet de bedoeling dat je gaat wachten tot jouw droombaan komt aanwaaien.

Het is te begrijpen dat je het risicovol vindt om gelijk te stoppen met je huidige baan en je volledige tijd te besteden aan je passie. Daarom zou je kunnen beginnen met je passie te volgen als een carrière naast je baan. Je zou een dag extra in de week vrij kunnen nemen en die vrije dag geheel besteden aan hetgeen wat jij het liefste doet. Je behoudt zekerheid door middel van je huidige baan, maar je bent ook bezig met jouw persoonlijke drijfveren en talenten.

Wanneer je merkt dat hetgeen waar jij het liefst mee bezig bent aanslaat op de markt, kun je alsnog je huidige baan opzeggen en je volledig richten op jouw passie.

Omgaan met tegenslagen

Je passie volgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je stapt uit je comfort zone en betreedt een gebied waar je wellicht weinig vanaf weet. De kans is aanwezig dat je lang moet wachten op echte successen.

Het is dus belangrijk dat je veel geduld hebt. Het zal een proces worden van vallen en opstaan. Je zult daarom moeten leren hoe je met fouten moet omgaan. Je zult mislukkingen moeten gebruiken als een leermoment voor de toekomst.

Het proces zal de eerste periode moeizaam verlopen, maar het volgen van je passie zal zich groots uitbetalen in de rest van je carrière!

Van je passie je beroep maken

Van je passie je beroep maken lijkt voor veel mensen onmogelijk, maar het kan!

Zorg dat je eerst ontdekt wat jouw passie is. Hierna moet je deze passie koppelen aan de arbeidsmarkt en je cv up-to-date maken. Dan is het tijd om doelen te stellen: wat wil ik en wanneer wil ik het gedaan hebben? Nadat je jouw doelen hebt gesteld, kun je beginnen met het maken van de eerste stappen. In dit proces zul je te maken krijgen met tegenslagen, maar zorg ervoor dat je er op de juiste manier mee omgaat.

Stelling: Werken met passie is ondergewaardeerd!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Van je passie je beroep maken, het kan!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent