8 goede voornemens voor je carrière in 2020

  • Iris Douwes
  • 19 december 2019

Het jaar is weer bijna voorbij en bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Stel jij ook goede voornemens op het gebied van jouw carrière?

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe baan, loonsverhoging of een promotie? Of wil je minder stress op het werk, meer netwerken, meer plannen of iets nieuws leren? Kortom, er zijn heel veel gebieden waarop jij je goede voornemens kunt afstemmen.

Lees in ons blog 8 goede voornemens op het gebied van je carrière voor een succesvolle start van 2020.

Hoe behaal jij je goede voornemens?

Ieder persoon heeft een ander goed voornemen of zelfs meerdere. Sommige personen delen hun goede voornemens en sommige houden dit bij zichzelf. Als je over je doelen praat met je omgeving heb je een extra stok achter de deur, jouw omgeving weet dan van jouw doelen af. Hierdoor zal je minder snel afhaken.

Stel realistische doelen voor je carrière. Richt je goede voornemens op je persoonlijke groei, zo zal je carrière ook groeien. Mocht je goede voornemens hebben die te hoog gegrepen zijn is het belangrijk dat je er samen met je leidinggevende of collega’s naar kijkt. Zij kunnen jou helpen om je goede voornemen te behalen.

Prioriteer daarnaast je voornemens. Bepaal welke voornemens voor jou het belangrijkste zijn. Met minder doelen is de kans groter dat je jouw primaire doelen eerder weet te behalen. Je kan altijd je goede voornemens nog bijstellen.

Vervolgens is het belangrijk dat je jouw successen viert, elke stap die je dichter bij je einddoel brengt is het waard om te vieren. Laat jezelf dan ook niet uit het veld slaan als het even niet lukt. Je komt er vanzelf wel als je doorzettingsvermogen toont.

Weet jij al waarop je jouw goede voornemens gaat richten? Hieronder worden 8 goede voornemens beschreven voor je carrière.

#1 Verbeter je timemanagement

Heb je het vaak te druk? Dan is het belangrijk dat je jouw tijd goed verdeel. Een goed voornemen is dat je in 2020 werkt aan een betere tijdsplanning.

Neem jezelf voor om je tijd beter te benutten. Om je tijd beter te benutten is het belangrijk dat je jouw taken prioriteert. Doe de belangrijkste taken eerst en doe 1 taak tegelijk. Door te multitasken kun je jezelf niet focussen op 1 taak en blijven er dingen hangen. Zorg er daarom voor dat je jouw taken één voor één afwerkt.

Doe de moeilijkste taken als je meer energie hebt. Om de dag effectief te beginnen is het fijn om de moeilijkste taak als eerste af te werken. Zo heb je een goed gevoel voor de rest van de dag.

Daarnaast is het belangrijk dat je jouw bureau leeg maakt, dit zorgt voor rust in je hoofd. Ook is het verstandig om je mobiel op stil te zetten. Zo heb je geen afleiding van andere dingen.

Om je focus te behouden is het ook belangrijk om pauze te houden tussendoor, een pauze zorgt ervoor dat je weer even oplaadt en je daarna effectiever kan werken.

  

#2 Balans tussen werk en privé

Veel mensen besteden een groot deel van de week aan hun werk. Toewijding, betrokkenheid en plezier zijn ontzettend belangrijk in je werk, maar het mag niet ten koste gaan van je privéleven. Je wilt niet alleen het beste van jezelf geven op je werk maar ook in je privéleven. Je wilt tijd maken voor je gezin en het huishouden.

Zorg daarom dat je in 2020 ook tijd maakt voor je privéleven. Indien je geen goede werk-privé balans hebt kunnen de gevolgen groot zijn. Het beïnvloedt jouw prestaties op de werkvloer en zorgt voor spanning aan het thuisfront. 

De juiste verhouding kan voor iedereen anders zijn. Mocht je merken dat de verhouding tussen deze twee door elkaar gaat lopen, is het belangrijk dat je jouw grenzen aangeeft. Zeg af en toe nee, communiceer goed met je omgeving en plan goed zowel op je werk als thuis.

#3 Verminder je stress

Steeds meer mensen kampen met stress of burn-outs. Wanneer je dit ervaart is het een goed streven om in het nieuwe jaar de stress gaat verminderen. Start het nieuwe jaar rustig en neem niet gelijk te veel taken op je.   

Maak je drukke dag overzichtelijk, dit vermindert het drukke gevoel. Zorg voor een opgeruimde werkplek, vermijd multitasken, maak een planning, neem op tijd pauze en sluit de werkdag af om de werkdruk te verlagen!

Mocht je toch aan het begin van het jaar al gelijk last hebben van stress en een gevoel van drukte is het belangrijk dat je het gesprek aangaat met je werkgever. Door te praten over de stress met je werkgever weet hij/zij wat er speelt op de werkvloer en kan hier dan ook op inspelen.

Het is noodzakelijk om te communiceren over het probleem. Het zorgt voor een betere samenwerking en een hogere mate van betrokkenheid. Hierdoor start je het nieuwe jaar met een betrokken gevoel met je werkgever. Indien je het gesprek maar blijft uitstellen laat je het probleem doorlopen.

#4 Vergroot je netwerk

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Door te netwerken krijg je nieuwe kansen, denk hierbij aan nieuwe opdrachten, een nieuwe baan of nieuwe klanten. De beste kansen liggen vaak al binnen je eigen netwerk zonder dat je het zelf weet. Een goede reden om je eigen netwerk wat groter te maken.

Netwerken is een van de krachtigste manieren om jezelf op persoonlijk vlak te vermarkten. Je verkoopt jezelf binnen je eigen netwerk. Indien je jouw netwerk vergroot heb je meer kans op succes. Mensen doen graag zaken met de personen die ze kennen en vertrouwen.

#5 Ontwikkel jezelf

Je eigen ontwikkeling is natuurlijk erg belangrijk. Door jezelf te ontwikkelen verbeter je jezelf, je krijgt meer zelfvertrouwen als je jezelf ontwikkelt. Stel voor jezelf een goed voornemen op waarin jij jezelf in 2020 wilt ontwikkelen. 

De winst van investeren in je ontwikkeling is dat je beter in je vel zit en iets gaat doen wat je echt wilt. Van persoonlijke groei worden we gelukkiger, omdat je intrinsiek gemotiveerd bent over wat je wilt bereiken.

Om te bereiken waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent is het soms noodzakelijk dat je een cursus of opleiding volgt. Het geeft je de mogelijkheid om je te onderscheiden van anderen en jezelf te ontwikkelen tot specialist. Hierdoor zullen er nieuwe kansen ontstaan op het gebied van je carrière.

#6 Wees een goede collega

Je brengt vaak meer tijd door met je collega’s dan met je partner of je gezin. Voor mensen die in teamverband werken is het bijna onvermijdelijk om naast zakelijke relaties geen persoonlijke relaties op te bouwen met je collega’s.

Door het hebben van een sterke band met je collega’s voel jij je meer thuis op je werk. Zo ga je met meer plezier naar je werk. Daarnaast kunnen jouw collega’s je door zware tijden heen slepen en ook helpen om jouw carrière een boost te geven.

Probeer in 2020 een band met je collega’s op te bouwen, zet je zakelijke en professionele houding soms even aan de kant om aan de relatie met je collega’s te werken.

#7 Groei bij je huidige werkgever

Wat zou je nog willen veranderen in 2020 als je kijkt naar je carrière? Kijk naar de werkzaamheden die je echt leuk vindt om te doen of naar de werkzaamheden die je wilt verbeteren. 

Bedenk hoe je bij jouw werkgever wilt groeien. Bedenk voor jezelf duidelijk welke kant je op wilt en welke stappen hier voor nodig zijn. Gebruik je persoonlijke drijfveren als leidraad.

Om te voorkomen dat je kansen misloopt bij je huidige werkgever is het belangrijk dat je alert en creatief bent. Bekijk de behoefte van de organisatie en de werknemers, zo kan je hierop je eigen kansen creëren. Door jouw eigen kansen te creëren vergroot je jouw kans op succes. Lees hier verder over hoe je groeikansen herkent bij je huidige werkgever!

#8 Ga voor een nieuwe baan

Wanneer je er achter komt dat je onvoldoende uitdaging en/of plezier uit je huidige werk haalt, is het misschien tijd om verder te kijken. Door kritisch te kijken naar je carrière kom je er wellicht achter dat je toe bent aan een volgende stap of een geheel andere richting.

Wanneer je jezelf voorneemt om in 2020 een nieuwe baan te vinden ga je de arbeidsmarkt betreden. Bij elke sollicitatie zou je jezelf af moeten vragen waarom je iets wilt doen.

Weten waarom je iets doet, is belangrijk in alle aspecten van het leven en dus ook bij het zoeken van een baan. Het zorgt voor een onuitputtelijke bron van energie, het geeft richting aan je carrière en het vergroot de kans dat je zult slagen.

Zorg dat je intrinsiek gemotiveerd bent voor de baan en solliciteer effectief!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Stel je goede voornemens voor je carrière!

Bij een goede start van een nieuw decennium kunnen goede voornemens natuurlijk niet ontbreken. Er zijn genoeg goede voornemens die je kunt stellen op het gebied van je carrière.

Betere tijdsplanning, een goede balans tussen werk en privé, het vergroten van je netwerk, je eigen ontwikkeling, collegialiteit, het groeien van je carrière en een rustige start helpen allemaal mee aan de ontwikkeling van je carrière.

Met het behalen van jouw gestelde goede voornemens geef je jouw carrière een boost. Stel dus jouw goede voornemens voor een succesvol 2020!

Veel succes!

Stelling: het hebben van goede voornemens helpen bij een succesvol 2020.

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties

0 Reactie op "8 goede voornemens voor je carrière in 2020"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent