Waarom netwerken zo belangrijk is

WETALENT blog afbeelding over: Waarom netwerken zo belangrijk is
  • Auteur: Ivo Bourgondiën
  • - 31 maart 2015 -
  • categorie: Overig

Hoe vaak hoor je wel niet dat een goed netwerk cruciaal is voor succes?

Dat het onderhouden en uitbreiden ervan een hoofdrol zou moeten spelen in jouw carrièrestrategie?

Inderdaad, vaak genoeg.

Onderhand weet iedereen wel dat netwerken belangrijk is, maar waarom precies?

Deze week zullen we vijf redenen geven waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met netwerken.

Kansen

Een goed netwerk biedt kansen. Je kunt hierbij denken aan opdrachten, banen, projecten, fusies, personeel, kennis, nieuwe klanten of goederen.

De beste kansen worden altijd gedeeld binnen het eigen netwerk van personen, vaak al voordat ze überhaupt naar buiten komen!

Denk bijvoorbeeld aan een goede vriend die zijn auto wil verkopen. Hij heeft een prima auto voor een mooie prijs. Voordat hij zijn auto aanbiedt aan het grote publiek gunt hij eerst zijn vrienden de mogelijkheid de auto te kopen. Mocht geen van hen interesse hebben kan hij het altijd nog verkopen aan een onbekende.

Op zakelijk niveau gaat het precies zo. Stel, je krijgt de opdracht een aantal bedrijfsbusjes te bestellen voor de afdeling ‘import/export’. Je kent toevallig nog een oude bekende met een eigen autogarage. Je kunt natuurlijk ook een andere garage kiezen, maar waarom zou je het die oude bekende niet gunnen? Misschien matst hij jou met wat extra vriendenkorting waar jouw baas weer blij van wordt.

Je kunt je wel voorstellen dat dit niet alleen gebeurt bij de aankoop van goederen. Ook in de banenmarkt komt dit voor.

Mensen binnen een bedrijf zijn vaak al op de hoogte van een functie die vrijkomt, voordat de vacature verschijnt. Het eerste wat mensen doen is het inlichten van hun netwerk. Wat zou jij doen als je weet dat er een functie vrijkomt en een vriend(in) met relevante werkervaring op zoek is naar een baan? Uit marktonderzoek blijkt dan ook dat 42% van de werkzoekenden kennissen en vrienden als zoekkanaal gebruiken bij het vinden van werk!

Hoe groter het netwerk, hoe meer kansen!

Positieve (of negatieve) invloed

Je bent met wie je geassocieerd wordt. Met alle gevolgen van dien. Iedereen kan zich wel een praktijk voorbeeld herinneren:

“Wat?! Jij vindt hem aardig? Dan vind ik jou niet meer aardig…”

of

“Als jij met haar omgaat dan ben jij mijn beste vriendin niet meer”.

Dit klinkt misschien kinderachtig, maar het gebeurt wel. Vaak zonder dat mensen het direct tegen je zeggen. Het is daarom belangrijk dat je, bij het uitbreiden van jouw netwerk, rekening houdt met het bestaande netwerk. Probeer jezelf te omringen met mensen die dezelfde interesses delen, die dezelfde houding en gewoontes hebben, mensen waarmee jij geassocieerd wilt worden. Anders loop je het risico waardevolle connecties kwijt te raken.

Advies

Een belangrijk voordeel van een netwerk is de mogelijkheid gratis advies in te winnen. Stel je voor dat je elke keer zou moeten betalen wanneer je om advies vraagt bij jouw vrienden, zoals bij een consultant. Dan was je nu waarschijnlijk blut geweest.

In de zakelijke wereld is advies noodzakelijk om te overleven. Zorg er dan ook voor dat jouw netwerk bereid is jou het nodige advies te geven.

Hoe?

Door mensen in jouw netwerk advies te geven. Wanneer je tijd en moeite steekt in het adviseren van jouw connecties kun je hetzelfde van ze terug verwachten. Help connecties voorkomen dat ze bepaalde fouten maken, zorg voor vastigheid wanneer zij door de bomen het bos niet meer zien. Kun jij ze een keer niet helpen? Koppel ze dan aan andere mensen in jouw netwerk die dat wel kunnen. Wanneer zij hetzelfde voor jou doen breid je automatisch je netwerk uit.

Zorg er wel voor dat het geven en nemen in balans is. Er zijn altijd mensen die proberen te profiteren van bepaalde situaties. Anderzijds zullen mensen niet bereid zijn jou te helpen als je nooit iets terug doet.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Levenservaring

Het hebben van een groot en divers netwerk zorgt ervoor dat je een bredere kijk op het leven ontwikkelt. Door verschillende mensen te kennen krijg je begrip voor deze mensen en de situatie waarin zij zich bevinden. Situaties die jij zelf misschien nooit zal ervaren, maar die jij dankzij het kennen van de betreffende persoon wel zal begrijpen.

Dit geldt ook voor het kennen van mensen uit andere landen. Wanneer je een andere cultuur ervaart kom je erachter dat sommige zaken die jij als ‘normaal’  ervaart helemaal niet normaal zijn, of vice versa. Zowel op zakelijk als persoonlijk niveau kun je tot allerlei nieuwe inzichten komen en dus levenservaring op doen. Dit is één van de redenen waarom het hebben van ervaring in het buitenland als pluspunt wordt gezien bij sollicitaties. 

Het opdoen van levenservaring draagt bij aan het zijn van een goede manager, leider of gewoon een goede vriend. Het kennen van veel (verschillende) mensen, oftewel het hebben van een groot en divers netwerk, speelt een belangrijke rol bij zelfontwikkeling. Hoe meer levenservaring je hebt hoe beter je in staat bent te relativeren.

Je kan dus nooit vroeg genoeg beginnen met netwerken!

Het voordeel van vriendschap

De kern van jouw netwerk bestaat uit de mensen die echt veel voor jou betekenen, jouw vrienden. Het voordeel van vriendschap levert niet per se zakelijke voordelen op, het kan zelfs geld kosten. Maar dat maakt niet uit. Het is namelijk belangrijk dat er mensen in jouw leven zijn die jou begrijpen, waar je op kunt vertrouwen, die achter je staan, ongeacht de aanwezigheid van zakelijke voordelen. Simpel gezegd:

Mensen hebben mensen nodig.

Al met al kunnen we dus concluderen dat een netwerk belangrijk is. Je creëert jouw eigen gemeenschap van mensen die elkaar helpen en adviseren. Een gemeenschap die jou op de hoogte stelt van ontwikkelingen binnen jouw branche; van nieuwe producten, bedrijven, projecten, ontwikkelingen en banen. Een gemeenschap die emotionele ondersteuning kan bieden. Een gemeenschap die jouw leven richting geeft, maar ook een gemeenschap waarbinnen jij het leven van andere mensen significant kan beïnvloeden.

Wat heeft jouw netwerk voor jou betekent? Weet jij nog andere redenen waarom een netwerk belangrijk is? Laat het ons weten via een reactie.

Op zoek naar een toffe baan?
Bij ons staat de kandidaat centraal!

Bekijk vacatures

1 Reactie op "Waarom netwerken zo belangrijk is"

Laat een reactie achter:

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

    • Edith
    • 16 april 2015

    Mag ik jullie een advies geven

Gratis Tips & Tricks ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks handige sollicitatietips en de nieuwste vacatures.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met derden.

Om de aanmelding te voltooien, dien je je e-mailadres te verifiëren

via de bevestigingsmail die je hebt ontvangen.

Let op: het kan voorkomen dat de bevestigingsmail in je spambox terechtkomt.

Bedankt voor het aanmelden!.

Send this to a friend