8 effectieve tips om snel promotie te krijgen!

  • Pascal Joore
  • 7 juli 2015

Blijkt jouw baan toch niet zo uitdagend te zijn als je had verwacht? Heb jij het gevoel dat je jouw talenten niet volledig benut? Geef jij al jaren lang de volle 100%? Of ben je simpelweg klaar om het een stapje hoger op te zoeken? Dan is het tijd voor promotie!

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Veel mensen denken dat hard werken het antwoord is op deze vraag, maar met alleen hard werken kom je er niet. Er zijn veel meer factoren die meespelen en daar kun jij handig gebruik van maken.

Welke factoren dit zijn en hoe jij die kunt gebruiken om de kans op promotie te vergroten bespreken we deze week aan de hand van 8 effectieve tips.

#1 Werk bij een bedrijf dat jou de kans biedt om te promoveren

Deze eerste tip is misschien wat flauw, omdat je er op dit moment waarschijnlijk niet veel aan kunt doen. Desalniettemin is dit toch de tip die het fundament legt voor alle andere tips.

Het is zo dat het bedrijf waar je werkt jou simpelweg de mogelijkheid moet bieden om daadwerkelijk te groeien. Mocht je nog op zoek zijn naar een baan dan is dit iets wat je zeker mee moet nemen in de beoordeling van potentiële werkgevers. Sommige functies dienen nu eenmaal voor een lange periode ingevuld te worden.

Wanneer je nog op zoek bent naar een baan hoef je niet per se op zoek te gaan naar een grote multinational. Hoewel dit type organisaties vaak doorgroeimogelijkheden biedt, kan het ook interessant zijn om voor een klein dynamisch bedrijf te gaan werken. Start-ups of kleine bedrijven bieden de mogelijkheid om met het bedrijf mee te groeien, wat op zijn beurt weer tot hele andere kansen kan leiden.

#2 Lever meer dan alleen uitstekende prestaties

Natuurlijk, een werknemer die zijn werk goed doet is waardevol voor het bedrijf, maar om kans te maken op promotie moet je als werknemer net dat beetje extra geven.

Maar wat is dan dat beetje extra?

Denk hierbij aan aanwezigheid (niet alleen fysiek), punctualiteit of bijvoorbeeld jouw bereidheid om bij te springen in tijden wanneer het nodig is. Door consistent op tijd te zijn, deadlines te halen, jouw gezicht te laten zien en inzet te tonen verdien je het respect van jouw collega’s en je baas. Daarnaast vergroot je de kans dat jij de eerste bent die bij jouw baas te binnen schiet, wanneer hij/zij iemand promotie mag geven.

#3 Laat mensen weten dat je goed werk verricht

Simpelweg hard werken en net dat ene beetje extra geven kan allemaal voor niets zijn als andere mensen het niet waarnemen. Velen van ons zullen geleerd hebben dat bescheidenheid een groot goed is, maar wanneer het aankomt op de jacht naar een baan en/of promotie zul jij jezelf tot op bepaalde hoogte wel moeten promoten. Wat de rol van bescheidenheid is bij de zoektocht naar werk lees je hier.

Een handige tool om jezelf te promoten is het meten van jouw prestaties. Keiharde cijfers die duiden op goede resultaten. Op die manier kun je jouw verdiensten voor jou laten spreken.

Door bijvoorbeeld een maandelijkse e-mail te sturen naar jouw baas met de vorderingen van een project, kun je op subtiele wijze laten zien dat je hard werkt en resultaten aan het boeken bent. Zorg ervoor dat jouw baas op de hoogte is van wat jij aan het doen bent. Vraag niet onnodig veel om aandacht, maar zorg ervoor dat je alle lof krijgt die je verdient.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Laat de juiste mensen weten dat je een promotie wilt

Wees niet bang om tegen jouw manager te zeggen dat je promotie wilt. Deze tip klinkt heel eenvoudig, maar je moet het wel op de juiste manier brengen. Wat je in ieder geval niet moet doen is jouw baas vertellen dat je promotie wilt, omdat je meer geld wilt of omdat je de huidige functie niet leuk vindt.

Ga, in plaats daarvan, op zoek naar de intrinsieke motivatie. Probeer jouw motivatie te omschrijven aan de hand van jouw ambities, carrièredoelen en talent. Veel managers zullen bereid zijn je te helpen wanneer je een oprechte motivatie geeft waarin jouw ambities naar voren komen. Zij zullen wellicht ook inzien dat je meer kan betekenen voor het bedrijf.

Denk er wel aan dat je te allen tijde je huidige werk goed blijft doen. Veel mensen gebruiken gedrag uit het verleden namelijk als voorspeller van toekomstig gedrag. Wanneer de kwaliteit van jouw werkzaamheden afneemt neemt het vertrouwen van je baas in jou ook af.

#5 Zorg voor een vervanger!

Om überhaupt te kunnen promoveren zal er iemand moeten zijn die jou kan vervangen.

Een veel voorkomend probleem is dat wanneer je goed bent in wat je doet en hard werkt voor een promotie, jij jezelf onmisbaar maakt op de plek waar je zit. Met als logisch gevolg dat ze je niet kunnen laten promoveren, omdat anders alles in de soep loopt.

De oplossing is om op voorhand een andere werknemer klaar te stomen voor jouw positie. Neem hem/haar een keer mee naar klanten, deel kennis en ervaringen tijdens de pauze en leer hem/haar relevante vaardigheden.

Loop je dan niet het gevaar zelf ontslagen te worden?

Zolang jij een goede werknemer bent die hard werkt en continu bezig is met het ontwikkelen van zijn/haar vaardigheden is de kans op ontslag erg klein. Je laat zien dat je waardevol bent voor het bedrijf en dat je de ambitie hebt om door te groeien. Daarnaast toon je met jouw ‘mentorschap’ aan dat je over management skills beschikt en andere mensen kunt helpen zichzelf te ontwikkelen.

#6 Creëer een functie

Out-of-the-box denken!

Dat is wat je moet doen als je deze tip gaat toepassen. Heb jij bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden weleens het gevoel dat je iemand mist? Zou het handig zijn als er bijvoorbeeld een tussenpersoon komt tussen de directie en jouw afdeling?

Constateer een probleem en bied de oplossing (in dit geval jijzelf). Wanneer het een significant probleem is en jij daadwerkelijk de oplossing kunt bieden, kun je een voorstel doen bij het management of de directie. Toon aan dat er vraag is naar iemand als jij op een nog niet bestaande positie.

Het zal een tijdrovende bezigheid zijn en je zult buiten de kaders moeten denken, maar in sommige gevallen zal dit de enige manier zijn om te promoveren!

#7 Zoek en leer nieuwe vaardigheden

De beste manier om jouw kans op promotie te vergroten is het vergaren van kennis en het leren van nieuwe vaardigheden die van cruciaal belang zijn voor de organisatie.

Let er wel op dat de kennis en vaardigheden die je opdoet verder reiken dan jouw huidige functie. Anders ben je alleen maar bezig met jezelf onmisbaar maken op de plek waar je nu zit, terwijl je juist hogerop wilt!

Wanneer je over vaardigheden of talenten bezit die verder reiken dan jouw huidige functie, zal jouw baas inzien dat hij kansen misloopt, omdat hij zijn personeel niet optimaal inzet.

Om zo efficiënt mogelijk nieuwe vaardigheden aan te leren is het noodzakelijk dat je voor de tijd uit zoekt welke vaardigheden jou hogerop gaan helpen. Soms zul je speciale certificaten nodig hebben of een andere taal moeten leren, maar het kan ook een eenvoudige computercursus zijn die ervoor zorgt dat jij ineens een interessante kandidaat bent voor die ene functie hogerop!

Naast het aanleren van nieuwe vaardigheden is het ook aan te raden om proactief op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw branche. Hoe je dat doet, lees je hier.

#8 Ga intern solliciteren

Naar mate de omvang van een bedrijf toeneemt, neemt het aantal interne vacatures ook toe. Deze vacatures kunnen jouw ticket zijn naar promotie, maar dan moet je er wel zorgvuldig mee omgaan.

Ga bijvoorbeeld niet solliciteren op elke vacature die vrijkomt. Dat geeft een verkeerd beeld af. Je kunt simpelweg niet overal goed in zijn. Je zult wanhopig overkomen en niet serieus genomen worden.

Solliciteer alleen op de functies die je echt wilt en bereid je goed voor. De intrinsieke motivatie hierbij is van cruciaal belang. Je kunt met een slechte sollicitatie namelijk je imago verpesten en dat kan op zijn beurt een negatieve invloed hebben op jouw huidige positie binnen het bedrijf.

Lees hier wat een interne sollicitatie precies inhoudt, hoe jij je moet voorbereiden en of het verstandig is om jouw collega’s te vertellen dat je intern gaat solliciteren.

Al met al kunnen we concluderen dat je naast het leveren van goede prestaties ook duidelijk moet communiceren en voldoende in jezelf moet investeren. Je moet ambitieus zijn en buiten de kaders denken. Je moet slim zijn, want met alleen hard werken kom je er niet!

Op welke manier heb jij weleens een promotie binnen gesleept? Wat doe jij om de kans op promotie te vergroten? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "8 effectieve tips om snel promotie te krijgen!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent