8 effectieve tips om snel promotie te krijgen!

  • Natasja van Wijk
  • 12 september 2023

Blijkt jouw baan toch niet zo uitdagend te zijn als je had verwacht? Heb jij het gevoel dat je jouw talenten niet volledig benut? Geef jij al jaren lang de volle 100%? Of ben je simpelweg klaar om het een stapje hoger op te zoeken? Dan is het tijd voor promotie!

Maar hoe krijg je promotie? Er zijn veel meer factoren die meespelen waar jij handig gebruik van kunt maken.

In dit blog lees je aan de hand van 8 effectieve tips welke factoren dit zijn en hoe jij deze gebruikt om de kans op promotie te vergroten.

#1 Werk bij een bedrijf dat jou de kans biedt om te promoveren

Op dit moment kun je waarschijnlijk niet veel aan doen. Toch is dit toch de tip die het fundament legt voor alle andere tips. Mocht je nog op zoek zijn naar een baan dan is dit iets wat je zeker mee moet nemen in de beoordeling van potentiële werkgevers. 

Hierbij hoef je niet per se op zoek te gaan naar een grote multinational. Hoewel dit type organisaties vaak doorgroeimogelijkheden biedt, is het ook interessant zijn om voor een klein dynamisch bedrijf te gaan werken. Start-ups of kleine bedrijven bieden de mogelijkheid om met het bedrijf mee te groeien, wat op zijn beurt weer tot hele andere kansen leidt.

Onderzoek of het bedrijf groei en ontwikkeling bevordert. In veel gevallen kun je aan de hand van de vacatureteksten al aanwijzingen vinden over de groeimogelijkheden binnen een bedrijf. Door bedrijven te vinden die bereid zijn om in jouw groei te investeren, vergroot je de de kans op het krijgen van promotie naar mate je jezelf blijft ontwikkelen.

#2 Lever meer dan alleen uitstekende prestaties

Een werknemer die zijn of haar werk goed doet is waardevol voor het bedrijf, maar om kans te maken op promotie moet je net dat beetje extra geven.

Denk hierbij aan aanwezigheid (niet alleen fysiek), punctualiteit of bijvoorbeeld jouw bereidheid om bij te springen in tijden wanneer het nodig is. Door consistent op tijd te zijn, deadlines te halen, jouw gezicht te laten zien en inzet te tonen verdien je het respect van jouw collega’s en je werkgever. Daarnaast vergroot je de kans dat jij de eerste bent die bij jouw werkgever te binnen schiet wanneer hij of zij iemand promotie mag geven.

#3 Laat mensen weten dat je goed werk verricht

Simpelweg hard werken en net dat ene beetje extra geven kan allemaal voor niets zijn als andere mensen het niet waarnemen. Wanneer het aankomt op de zoektocht naar een baan en/of het krijgen van promotie moet jij jezelf tot op bepaalde hoogte promoten. 

Een handige tool om jezelf te promoten is het meten van jouw prestaties. Keiharde cijfers die duiden op goede resultaten. Op die manier kun je jouw verdiensten voor jou laten spreken.

Door bijvoorbeeld een maandelijkse e-mail te sturen naar jouw baas met de vorderingen van een project, laat je op subtiele wijze zien dat je hard werkt en resultaten aan het boeken bent. Zorg ervoor dat jouw baas op de hoogte is van wat jij aan het doen bent. Vraag niet onnodig veel om aandacht, maar zorg ervoor dat je alle lof krijgt die je verdient.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Vertel het jouw werkgever

Wees niet bang om tegen jouw werkgever te zeggen dat je promotie wilt. Deze tip klinkt voor de hand liggend, maar je moet het wel op de juiste manier brengen. Wat je in ieder geval niet moet doen is jouw werkgever vertellen dat je promotie wilt omdat je meer geld wilt of omdat je de huidige functie niet leuk vindt.

Ga in plaats daarvan op zoek naar jouw intrinsieke motivatie. Probeer deze te omschrijven aan de hand van jouw ambities, carrièredoelen en talent. Veel managers zijn bereid je te helpen wanneer je een oprechte motivatie geeft waarin jouw ambities naar voren komen. Zij zullen wellicht ook inzien dat je meer kan betekenen voor het bedrijf.

Denk er wel aan dat je ten alle tijden je huidige werk goed blijft doen. Veel mensen gebruiken gedrag uit het verleden namelijk als voorspeller van toekomstig gedrag. Wanneer de kwaliteit van jouw werkzaamheden afneemt, neemt het vertrouwen van je werkgever in jou ook af.

#5 Zorg voor een vervanger

Om überhaupt promotie te krijgen, zal er iemand moeten zijn die jou kan vervangen. Hoewel het niet jouw taak is om een vervanger te regelen, is het mogelijk dat nog niet iemand anders in het bedrijf over de gewenste kennis en vaardigheden beschikt. De oplossing is om op voorhand een andere werknemer klaar te stomen voor jouw positie. Neem hem of haar een keer mee naar klanten, deel kennis en ervaringen tijdens de pauze en leer hem of haar relevante vaardigheden.

Loop je dan niet het gevaar zelf ontslagen te worden?

Zolang jij een goede werknemer bent die hard werkt en continu bezig is met het ontwikkelen van jouw vaardigheden hoef je hier niet bang voor te zijn. Je laat zien dat je waardevol bent voor het bedrijf en dat je de ambitie hebt om door te groeien. Daarnaast toon je met jouw ‘mentorschap’ aan dat je over management skills beschikt en andere mensen kunt helpen zichzelf te ontwikkelen.

#6 Creëer een functie

Heb jij bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden wel eens het gevoel dat je iemand mist? Zou het handig zijn als er bijvoorbeeld een tussenpersoon komt tussen de directie en jouw afdeling?

Constateer dit probleem en bied de oplossing door een nieuwe functie te creëren. Wanneer het een significant probleem is en jij daadwerkelijk de oplossing kunt bieden, kun je een voorstel doen bij het management of de directie. Toon aan dat er vraag is naar iemand als jij op een nog niet bestaande positie.

Het zal een tijdrovende bezigheid zijn waarbij je buiten de kaders moeten denken, maar in sommige gevallen is dit de enige manier om te promoveren!

#7 Zoek en leer nieuwe vaardigheden

De beste manier om jouw kans op promotie te vergroten is het vergaren van kennis en het leren van nieuwe vaardigheden die belangrijk zijn voor de organisatie.

Let er wel op dat de kennis en vaardigheden die je opdoet verder reiken dan jouw huidige functie. Anders ben je alleen maar bezig met jezelf onmisbaar maken op de plek waar je nu zit, terwijl je juist hogerop wilt!

Om zo efficiënt mogelijk nieuwe vaardigheden aan te leren is het noodzakelijk dat je voor de tijd uit zoekt welke vaardigheden jou hogerop gaan helpen. Soms zul je speciale certificaten nodig hebben of een andere taal moeten leren, maar het kan ook een eenvoudige computercursus zijn die ervoor zorgt dat jij ineens een interessante kandidaat bent voor die ene functie hogerop!

Naast het aanleren van nieuwe vaardigheden is het ook aan te raden om proactief op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw branche. Hoe je dat doet, lees je hier.

#8 Ga intern solliciteren

Naar mate de omvang van een bedrijf toeneemt, neemt het aantal interne vacatures ook toe. Deze zijn misschien wel jouw ticket zijn naar promotie, maar dan moet je er wel zorgvuldig mee omgaan. Ga bijvoorbeeld niet solliciteren op elke vacature die vrijkomt. Dat geeft een verkeerd beeld af. Je bent simpelweg niet overal goed in. Ook kom je wanhopig over, waardoor je niet serieus genomen wordt.

Solliciteer alleen op de functies die je echt wilt en bereid je goed voor. De intrinsieke motivatie hierbij is van cruciaal belang. Je kunt met een slechte sollicitatie namelijk je imago verpesten en dat heeft op zijn beurt een negatieve invloed op jouw huidige positie binnen het bedrijf.

Lees hier wat een interne sollicitatie precies inhoudt, hoe jij je moet voorbereiden en of het verstandig is om jouw collega’s te vertellen dat je intern gaat solliciteren.

Promotie krijgen op het werk

Om promotie te krijgen, is het slim om naast het leveren van goede prestaties ook duidelijk te communiceren en voldoende in jezelf te investeren. Je moet ambitieus zijn en buiten de kaders denken.

Update: dit blog over promotie krijgen verscheen voor het eerst op 7 november 2015 en werd op 12 september 2023 geactualiseerd.  

Vraag: Op welke manier heb jij weleens een promotie binnen gesleept?

Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "8 effectieve tips om snel promotie te krijgen!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent