Studeren naast je baan: 8 tips

  • Natasja van Wijk
  • 11 juli 2023

Of je nu nieuwe vaardigheden wilt verwerven, je verder wilt verdiepen in je eigen vakgebied of je carrière een boost wilt geven, studeren naast je baan heeft veel voordelen.

Heb je de ambitie om jezelf verder te ontwikkelen door te studeren naast je baan?

Het combineren van werk en studie kan stressvol zijn, maar met de juiste aanpak en slimme strategieën is het zeker mogelijk om een goede balans te vinden.

Waarom studeren naast je baan?

Studeren naast je baan biedt verschillende voordelen, met name in een tijd waarin informatie en werkwijzen voortdurend veranderen. Hier zijn enkele redenen waarom studeren naast je baan gunstig is:

  1. Bijblijven met nieuwe technieken en ontwikkelingen
  2. Carrièreperspectieven vergroten
  3. Verhoogd zelfvertrouwen in je professionele leven
  4. Waardevolle netwerkmogelijkheden
Om van de voordelen te profiteren, geven we 8 tips die jou helpen om de combinatie van studie en werk efficiënt aan te pakken. 

#1 Maak een planning

College’s, deadlines, meetings en andere verplichtingen: maak een efficiënte planning voor jezelf waardoor het studeren naast je baan overzichtelijk wordt. Goed met je tijd omgaan helpt je zowel de verantwoordelijkheden van je studie als van je werk aan te kunnen.

Vul een agenda in, bij voorkeur online, zodat jij op een overzichtelijke manier jouw dagen inplant en eenvoudig dingen verschuift als er veranderingen voordoen. Ook wanneer je merkt dat je langer of korter over bepaalde opdrachten doet dan verwacht, pas je dit in jouw agenda aan. Dit helpt je om in te schatten hoeveel tijd je in jouw agenda moet plannen voor studiegerelateerde taken naast je baan. Op deze manier stel je realistische deadlines en deel je effectief je tijd in, zodat je zowel je werk als je studie succesvol uitvoert.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Communiceer met jouw werkgever

Het is mogelijk dat jouw werk- en studieplanning elkaar overlappen. Communiceer dus goed met je werkgever hoe jouw planning eruit ziet.

Misschien wil je bepaalde periodes meer aandacht besteden aan studeren. Vraag welke ondersteuning jouw werkgever biedt, zoals flexibele werktijden, studieverlof of andere middelen die jouw helpen bij het studeren naast je baan.

Wees open en eerlijk over je studiedoelen. Hierdoor toont jouw werkgever sneller begrip, en kan hij of zij je helpen waar mogelijk.

#3 Zorg goed voor jezelf

Een gezonde levensstijl is altijd belangrijk. Maar als je ervoor kiest om te studeren naast je baan, is het cruciaal om extra goed voor jezelf te zorgen. Denk hierbij aan:

  • Goed eten: gevarieerde, voedzame maaltijden geven je energie om zowel te werken als studeren.
  • Lichaamsbeweging: sporten helpt stress te verminderen en je concentratie te verbeteren, al is het maar 30 minuten per dag.
  • Voldoende slaap: Zorg elke nacht voor 8 uur slaap, zodat je uitgerust bent en alert blijft.

Kies ervoor om niet tot middernacht door te werken, maar sta in plaats daarvan één of twee uur eerder op om 's ochtends te studeren. Wanneer dit eenmaal een vaste gewoonte wordt, zal het gemakkelijker zijn om deze studietijd in je routine te integreren. Het biedt je de mogelijkheid om je dag fris en met focus te beginnen.

#4 Voorkom overbelasting

Het is goed om je ambitie na te streven bij het studeren naast je baan, maar overdrijf het niet. Ga niet nog een training of cursus doen naast je studie en werk. Wees realistisch over wat je aankunt binnen een bepaalde tijd. Geef jezelf tussen het werken en studeren door ook voldoende tijd om te ontspannen, om zo stress en een burn-out te voorkomen. Neem dus niet te veel verantwoordelijkheden op je bordje en voorkom overbelasting.

Studeren naast je baan - blogafbeelding

#5 Gebruik je weekenden verstandig

Het is niet altijd mogelijk om tijdens drukke werkdagen genoeg bij te spijkeren voor je studie. Het weekend is dan de kans om wat in te halen.

Sla er niet in door en voorkom dat je het hele weekend aan het studeren bent. Je hebt rust en ontspanning nodig. Plan ook tijd in voor sociale activiteiten.

Kies er bijvoorbeeld voor om een paar uur in de ochtend of middag vrij te houden voor je studie, terwijl je de rest van de dag tijd vrijmaakt voor jezelf, vrienden en/of familie.

#6 Probeer alternatieve leervormen

In de tijd van nu, waarin technologie een prominente rol speelt, zijn er talloze mogelijkheden om te leren die verder gaan dan alleen lezen uit studieboeken. Maak gebruik van de diverse leermiddelen die beschikbaar zijn, zoals uitlegvideo's op platforms zoals YouTube en interactieve apps die jou ondersteunen bij het leren van informatie.

Deze tools bieden een interactieve leerervaring die je helpt de stof beter te begrijpen en te onthouden. Onderzoek welke opties bij jou passen en haal er je voordeel uit.

#7 Kies een studieruimte

Iedereen heeft zijn of haar eigen idee over de beste plaats om te studeren. Of je nu kiest voor een werkplek thuis, in de bibliotheek of een koffietentje, kies een plek uit waar jij je goed kunt concentreren.

Wanneer je jouw studieruimte inricht, zorg ervoor dat je afleidingen weghaalt. Zet je telefoon op stil of leg hem buiten bereik, zodat je niet verleid wordt om voortdurend je berichten te checken. Zorg ervoor dat je alle benodigde studiematerialen binnen handbereik hebt, zodat je niet wordt onderbroken door bijvoorbeeld het zoeken naar een pen.

#8 Praat met anderen

Merk je dat je behoefte hebt aan meer tips voor het studeren naast je baan? Met anderen praten die in dezelfde situatie zitten is waardevol. Zoek via je netwerk, studiegroepen of online forums naar mensen die studie en werk combineren. Zo kunnen jullie tips uitwisselen, uitdagingen delen en elkaar motiveren.

Studeren naast je baan

Studeren naast je baan is uitdagend, maar ook heel waardevol. Met de juiste aanpak en mindset combineer je succesvol jouw studie- en werkverplichtingen. Zorg voor een goede planning en communiceer deze met jouw werkgever. Zoek manieren om slimmer te leren en kies een studieruimte waar jij je goed concentreert.

Zorg goed voor jezelf door een gezonde levensstijl aan te houden, waarbij je aandacht besteedt aan voeding, beweging en slaap. Plan momenten van ontspanning en plezier in je schema, zodat je oplaadt en even ontsnapt aan de drukte van werk en studie.

Stelling: Studeren naast je fulltime baan is onmogelijk te combineren.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Studeren naast je baan: 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent