6 tips om van je stage je eerste vaste baan te maken

  • Karlijn van der Bruggen
  • 18 januari 2022

Bijna alle Nederlandse bedrijven bieden een stageplek aan Nederlandse studenten.  Mocht je stage positief verlopen, dan is de kans aanwezig dat je een baan aangeboden krijgt. Het is voor jou als student natuurlijk ontzettend fijn om te kunnen blijven werken bij het bedrijf waar je stage hebt gelopen. Zo ben je al gewend aan de omgeving en ben je al ingewerkt. 

Voordat je begint met stage lopen is het goed om na te gaan of je eventueel bij het bedrijf zou willen blijven werken. Door dit in je achterhoofd te houden tijdens het lopen van je stage ga je gemotiveerder jouw stage tegemoet. In ons blog geven we 6 tips hoe je jouw stage veranderd in jouw eerste vaste baan!  

#1 Een goede indruk maken

Al voordat je überhaupt op gesprek mag komen, laat jij je eerste indruk achter. Dit gebeurt namelijk al wanneer je jouw cv en motivatiebrief verstuurt. Wanneer hier fouten in zitten, laat je een minder goede indruk achter dan wanneer het er perfect uitziet. Denk hier goed over na en laat de documenten controleren door anderen voordat je ze verstuurt.

Tevens laat je een indruk achter wanneer je op gesprek mag komen. Zorg dat je tijdens dit moment zo goed mogelijk presteert. Tijdens het gesprek overtuig jij de werkgever van welke toegevoegde waarde jij bent. 

#2 Bespreek verwachtingspatronen

Tijdens een stageperiode zijn er van weerskanten verwachtingen. De stagiair(e) verwacht een aantal dingen van het bedrijf en het bedrijf verwacht ook dingen van een stagiair(e). Het is belangrijk om deze dingen op voorhand te bespreken, zodat hier geen conflict of discussie over ontstaat. Plan aan het begin van de periode een momentje samen in met de stagebegeleider en/of de eigenaar/directeur waarin je kan vertellen wat jouw verwachtingen zijn. 

#3 Initiatief tonen

Wanneer je begint op je stage is het gewenst dat jij jezelf zo veel mogelijk opstelt als een echte werknemer. Al helemaal wanneer je na jouw stageperiode wil blijven plakken is het belangrijk om je zo professioneel mogelijk op te stellen. De werkgever en stagebegeleider zullen dan zien welke waarde jij toevoegt. De waarde die jij toevoegt willen zij vast niet missen wanneer jouw stageperiode ten einde is. 

Ook is het belangrijk om tijdens jouw stageperiode genoeg initiatief te tonen. De werkgever en stagebegeleiders zullen dit meer waarderen dan iemand die helemaal geen initiatief toont en afwacht tot alles in zijn of haar schoot geworpen wordt. Stel je proactief op en kom achter je bureau vandaan, vraag welke taken je op kunt nemen of met welke taken jij het team kunt ondersteunen. Niks zitten doen, omdat je niet weet wat je taken zijn, hoort niet bij een perfecte stagiair(e). Tevens leer je zelf dan ook niks tijdens jouw stageperiode.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Zorg dat je het bedrijf leert kennen

Het is belangrijk dat je jouw eerste stageweken besteedt aan het leren kennen van het bedrijf en alle mensen die er werken. Stel je in de eerste weken op als een interviewer in plaats van een stagiair(e). Ga achter je computer vandaan en toon interesse in alle collega’s.

Ga op zoek naar de missie en visie van het bedrijf, het verdienmodel en de klanten. Het is belangrijk dat je goed weet waar het bedrijf zich mee bezig houdt. Jouw stagebegeleider, jouw baas en alle andere collega’s zullen het waarderen als jij je best doet om het bedrijf te leren kennen. Tevens kun je zo ook beter je werkzaamheden uitvoeren. Als je uiteindelijk een vaste baan krijgt bij je stage ben je goed op de hoogte van wat er allemaal speelt in het bedrijf en waar het bedrijf voor staat. 

#5 Vraag om feedback

Wanneer je stage loopt is het belangrijk dat je feedback vraagt en ontvangt. Doe dit niet de eerste twee dagen, maar in de dagen daarna. Feedback is namelijk cruciaal voor het continu verbeteren van jouw beroepshouding. Schrik niet als er dingen worden benoemd die je nog niet goed uitvoert. Tijdens je stageperiode moet je juist de ruimte krijgen om fouten te maken en te leren.

Pak de feedback zo professioneel mogelijk op en vraag hoe je het kan verbeteren tijdens de rest van je stageperiode. Onthoud niet alleen de slechte feedback, maar zeker ook de positieve feedback!

#6 Maak jezelf onmisbaar

Indien jij de motivatie hebt om bij jouw stage te blijven werken, dan is het belangrijk dat jij jezelf onmisbaar maakt in het team. Doe dit door een aantal taken standaard op je te nemen. Hierdoor zal de afdeling waar jij stage loopt je écht missen als je weg bent. Voer niet alleen taken uit op afdelingsniveau, maar ook op bedrijfsniveau. Pak iets op waar de werkgever je dankbaar voor is, zodra je weg bent. Probeer daarnaast ook jouw opdracht te implementeren. Maak een plan, zodat jouw collega’s dit kunnen blijven uitvoeren als jij weg bent. 

Wat doe je als je geen aanbod krijgt vanuit jouw stage?

Wees niet teleurgesteld als je niet meteen een baan aangeboden krijgt als je stageperiode is afgelopen. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat het bedrijf een vacaturestop heeft ingelast of omdat de afdeling HR moeite heeft met de samenwerking tussen verschillende afdelingen. Blijf betrokken met het bedrijf en geef aan dat je open staat om er te komen werken als die kans zich voordoet. Dit hoeft dus niet te betekenen dat je het niet goed genoeg hebt gedaan. 

Vergeet ook niet dat het niet erg is om eerst bij andere bedrijven te kijken of je het daar nog beter naar je zin hebt. Misschien sluit een ander bedrijf nog beter aan bij jouw persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie. Je hebt tijdens je stage kunnen proeven van wat je wel of niet leuk vindt. Ga na wat je wel of niet leuk vond tijdens je stage. Houd hier rekening mee als je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

Ga vooral bij meerdere bedrijven op gesprek en bespreek de mogelijkheden. Van deze gesprekken leer je veel en deze ervaringen zijn erg waardevol voor het verdere verloop van jouw carrière. 

Na je stage

Sommige stagiairs blijven na de stageperiode hangen om van hun stage een vaste baan te maken. Als je dit ook wil doen, is het belangrijk dat je nog voor het inleveren van je cv en motivatie hier rekening mee houdt. Met je cv en motivatie geef je namelijk al de eerste indruk. 

Zorg ervoor dat je genoeg initiatief neemt en je niet achter je computer blijft zitten. Vraag ook om feedback van anderen, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen en neem in de eerste weken vooral tijd om het bedrijf echt goed te leren kennen. Zorg hierbij dat je verwachtingspatronen hebt besproken, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan bij beide partijen. 

Stel je tijdens de gehele periode op als een echte werknemer. Neem net zo’n professionele houding aan als de collega’s om je heen. Probeer de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen taken, zo word je onmisbaar voor het team. 

Stelling: Het is goed voor je eigen ontwikkeling om bij je stage te blijven werken.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "6 tips om van je stage je eerste vaste baan te maken"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • B. Sanders
    • 17 februari 2023

    Hoe doe je dit het beste op basis van 10 uur per week? De overige uren van de week werk ik voor mijn vaste baan.