5 tips voor snel en succesvol carrière maken

  • Marjolein Gubbens
  • 2 november 2021

Carrière maken is meestal een langdurig proces. Wanneer je net van school komt heb jij het niet zo één twee drie gemaakt. Je begint onder aan de ladder en gedurende de tijd groei je in jouw baan. Dit is zowel op het gebied van de taken die je uitvoert tijdens je werk als het salaris dat je ervoor zult krijgen. 

Veel mensen vinden het belangrijk om snel carrière te maken. Je bereikt namelijk makkelijker je droombaan, je voelt je meer gewaardeerd en je zult sneller meer gaan verdienen wanneer je carrière hebt gemaakt. In dit blog geven wij 5 tips hoe jij succesvol carrière kunt maken.

Wanneer ben je succesvol?

Veel mensen onderschatten zichzelf in hoe succesvol ze zijn door zich altijd met anderen te vergelijken. Vergelijk jezelf niet altijd met anderen. Je hoeft niet altijd overal het beste in te zijn om succesvol te zijn. 

Jij bent succesvol wanneer je jouw eigen doelen hebt behaald. Laat je dus ook niet beïnvloeden door jouw omgeving. Kijk naar wat jij leuk vindt en waar jij je goed bij voelt. Wat andere mensen daarvan denken is niet het belangrijkste. Het gaat over jouw persoonlijke ambities en daar moet je zelf achter staan. Pas wanneer je er zelf helemaal achter staat kun jij succesvol zijn. Wanneer je dit namelijk niet doet en meer focus legt op wat anderen van je verwachten, dan kun je de doelen misschien wel behalen, maar zul je hoogst waarschijnlijk niet gelukkig zijn. Dit zal dan voor jou niet voelen alsof je succesvol bent.

#1 Doe wat je leuk vindt

De eerste stap naar succesvol carrière maken is dus nagaan bij jezelf of dit is wat je wilt. Succesvol carrière maken werkt namelijk alleen als je werk doet waar jij gelukkig van wordt en waar jouw passie ligt. Wanneer jij intrinsiek gemotiveerd bent zul jij met meer plezier naar je werk gaan. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker presteert en meer betrokken bent bij de organisatie. Wil jij jouw intrinsieke motivatie achterhalen? Bekijk dan ons blog over hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Wat voor zin heeft het om carrière te maken op een gebied waar je eigenlijk niet eens achter staat? Dit zul je niet jaren lang vol kunnen houden en als je niet op je plek zit dan presteer je minder goed. Ga na of jouw huidige baan de juiste voor jou is. Zo niet, ga dan op zoek naar een baan die bij jouw intrinsieke motivatie en persoonlijke drijfveren past. 

#2 Strategisch denken

Zodra jij voor jezelf duidelijk hebt dat dit werk is waar jij écht gelukkig van wordt, is het belangrijk om te bedenken waar jij naar toe wilt groeien. Waar zie jij jezelf over vijf jaar en wat heb je daarvoor nodig?

Als je niet goed weet waar je naar toe wilt, kun je in jouw netwerk of op het internet onderzoek doen naar het gebruikelijke carrièrepad dat mensen met een vergelijkbaar profiel belopen. Dit betekent niet dat jij hetzelfde moet doen, maar het kan een nuttige bron van inspiratie zijn. Bijvoorbeeld LinkedIn is hiervoor ideaal, omdat mensen hun werkervaring uitgebreid toelichten op de profielpagina’s.

Wil je jouw doel bereiken? Dan zul je strategisch moeten denken. Ontwikkel een persoonlijke visie. Bedenk waar je over 5 jaar wilt staan. Maak een stappenplan waarin je terug werkt vanaf jouw einddoel naar nu. Hoe tastbaarder de tussenstappen hoe meer kans je maakt om het doel te bereiken.

Proactief meedenken wordt gezien als een toegevoegde waarde. Je moet hard werken om carrière te kunnen maken. Denk vooruit, stel doelen op en werk vervolgens stap voor stap naar dit doel toe!

#3 Neem initiatief

Eigenlijk is niemand écht onmisbaar. Voor jou zijn er waarschijnlijk genoeg anderen die dezelfde werkzaamheden kunnen uitvoeren. Enkel doen wat je gevraagd wordt is niet genoeg, daar zul je niet mee opvallen. 

Zorg ervoor dat jij zó goed wordt in jouw werk, dat mensen niet meer om je heen kunnen. Hiervoor moet jij jouw tijd efficiënt indelen. Soms moet je namelijk ruimte hebben iets extra’s te kunnen doen. Hier moet je dus ook ruimte voor maken in jouw planning, dus houd daar altijd rekening mee.

Wacht niet tot iemand anders jou een opdracht geeft, maar neem zelf initiatief. Mensen zien dat jij proactief meedenkt met het bedrijf en dat zal erg gewaardeerd worden. 

Sommige organisaties geven werknemers standaard promotie wanneer zij er al een bepaalde tijd werken. In de meeste organisaties promoveren werknemers tegenwoordig op basis van prestaties. Maak daarom een gedeelte van jouw tijd vrij voor het bedenken van nieuwe bedrijfsverbeteringen. Succes komt sneller wanneer jij net even dat beetje extra geeft. 

#4 Ontwikkel jezelf, blijf presteren

Om succesvol carrière te maken is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Door jezelf uit te blijven dagen, kom je eerder tot jouw gestelde carrière doelen. 

Blijf jezelf ontwikkelen door webinars, workshops, beurzen en lezingen te bezoeken, cursussen te volgen, podcasts te luisten en artikelen te lezen. 

Omarm veranderingen in plaats van deze te mijden. Ga meteen aan de slag met nieuwe ontwikkelingen, waardoor je zo min mogelijk achter komt te liggen. Hiermee bewijs je meteen dat je graag leert.

Zodra jij jezelf blijft ontwikkelen zul je dit ook terug zien in jouw beoordeling tijdens het jaargesprek. Er zal een stijgende lijn zichtbaar zijn in jouw ontwikkeling. Bij een werknemer die alleen zijn of haar werkzaamheden uitvoert zal er geen of bijna geen stijgende lijn te zien zijn. 

Als je continu door blijft leren, laat je zien dat je gemotiveerd bent en meer wilt bereiken dan waar je nu staat. Wil jij jezelf echt onderscheiden en stappen maken in jouw carrière? Zorg er dan voor dat je waardevoller wordt door jezelf te specialiseren. Hoe specifieker jouw kennis is, hoe meer focus en discipline je zult hebben voor je werk. Met deze focus zul jij sneller stappen zetten en dus carrière maken.

#5 Gebruik je netwerk

Mensen zijn minder rationeel dan je denkt. De best presterende medewerker is niet altijd degene die als eerste een succesvolle carrière zal hebben. Presteren is dus niet het enige dat belangrijk is als jij carrière wilt maken. De gunfactor speelt hierin ook een belangrijke rol! Kun je goed samenwerken en vinden jouw collega’s je aardig? Dan gunnen ze jou eerder een promotie. 

Probeer daarom zo veel mogelijk te netwerken en een band op te bouwen met jouw collega’s. Let er wel op dat je het niet alleen met de gunfactor bereikt. Je moet dus altijd een goede balans zien te vinden tussen de gunfactor en presteren. 

Hoe meer mensen weten wat jij in huis hebt, hoe groter dat je wordt aangeraden en dat er positief over je gepraat wordt. 

Daarnaast kun jij jouw netwerk ook gebruiken om te blijven leren. Bekijk in je netwerk wie kennis/kunde heeft van hetgeen waar jij meer over zou willen leren. Vraag deze mensen dan om tips en adviezen. Zij hebben wellicht in dezelfde positie gezeten en zijn al tegen bepaalde dingen aangelopen. Hier kunnen ze jou mee helpen zodat jij niet tegen dezelfde dingen aan gaat lopen. 

Jouw netwerk kan je ook verder helpen om op de juiste functie/positie te komen waar jij van droomt. Zij weten namelijk wat bij jou past en hebben misschien wel de connecties waar jij naar op zoek bent. Zorg er dus voor dat je altijd blijft netwerken en dat iedereen in jouw omgeving op de hoogte is van je toekomstplannen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Op naar jouw succesvolle carrière

Om succesvol carrière te maken is het belangrijk dat jij werk doet waar jij echt gelukkig van wordt. Wanneer je iets doet waar jouw passie ligt zul je met meer motivatie en focus aan het werk gaan. Heb jij voor jezelf duidelijk dat dit echt is waar jij gelukkig van wordt, stel dan lange termijn doelen op.

Vervolgens kun je stappen zetten om naar dit doel toe te werken. Dit kun je doen door jezelf steeds te blijven ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webinars volgen, deelnemen aan workshops of cursussen, beurzen of lezingen bezoeken en up to date blijven van het (branche) nieuws. 

Daarnaast kan je netwerk ook erg waardevol zijn tijdens het proces voor het maken van jouw carrière. Vraag hen om tips en advies. Wanneer je hen om hulp vraagt kom jij sneller bij jouw einddoel!

Stelling: jouw carrière kan alleen succesvol zijn wanneer je doet wat je leuk vindt.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "5 tips voor snel en succesvol carrière maken"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent