Hoe zet je jouw netwerk in bij de zoektocht naar een baan?

  • Pascal Joore
  • 20 december 2016

Netwerken is het onderhouden en leggen van contacten, waarmee een wederzijds voordeel kan worden opgebouwd. Bij de zoektocht naar je droombaan is het van belang om over een groot en goed netwerk te beschikken. Zo hoor je met regelmaat dat iemand een baan heeft gevonden via een ander (bekend) persoon.

Deze week geven we je verschillende tips die je helpen bij het effectief inzetten en het vergroten van je netwerk.

Waarom moet ik gebruik maken van mijn netwerk?

Uit onderzoek blijkt dat 42% van de werkzoekenden gebruik maakt van kennissen en vrienden bij het zoeken naar een baan. Dat is niet voor niets.

Een goed netwerk vergroot namelijk jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Door bekenden te betrekken bij jouw zoektocht, kom je bijvoorbeeld in contact met de verborgen arbeidsmarkt.

De verborgen arbeidsmarkt bestaat uit vacatures die niet zichtbaar zijn voor het grote publiek. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat veel functies worden ingevuld via het netwerk van werknemers. Nog voordat een positie vrijkomt, zorgen geruchten ervoor dat er allerlei kandidaten klaarstaan om de kans aan te grijpen. Als je niet in het betreffende netwerk voorkomt, zal je nooit van het bestaan van de vacature of functie afweten.

Naast de extra kansen, zorgen de aanbevelingen van je connecties ervoor dat je meer kans maakt op de baan. Het wekt vertrouwen bij de werkgever als een werknemer zegt dat jij geschikt bent voor de functie.

Hoe zet ik mijn netwerk effectief in?

Bericht je online netwerk

Sommige mensen denken dat ze niet over een groot netwerk beschikken, maar dit is vaak niet waar. Kijk bijvoorbeeld eens naar je social media kanalen. Naar waarschijnlijkheid beschik je over een Facebook, LinkedIn en/of Twitter account. Op deze platforms heb je honderden of zelfs duizenden connecties die deel uitmaken van jouw netwerk.

Deze (online) netwerken kun je, naast het onderhouden van je contacten, inzetten bij het zoeken naar een baan. Zeker op LinkedIn is het gebruikelijk om iemand aan te spreken over werkgerelateerde onderwerpen. Stel je netwerk dan ook op de hoogte van je situatie en wees zo specifiek mogelijk over de functie die je ambieert. Hoe meer details je geeft, hoe beter men je kan helpen.

Maak gebruik van de geavanceerde zoekfunctie op LinkedIn

Om de juiste mensen binnen je netwerk aan te spreken, kun je gebruik maken van de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn. Met deze zoekfunctie vind je mensen aan de hand van verschillende trefwoorden.

Zoek bijvoorbeeld op functietitels als Recruiter of Consultant om snel de personen binnen je netwerk te vinden die jou kunnen helpen bij de zoektocht naar een baan.

Daarnaast geeft de zoekfunctie ook je tweede- en derdegraads connecties weer. Dit zijn de mensen die onderdeel uitmaken van het netwerk van je connecties (en niet die van jou). Deze  personen kun je e-mailen en aan je eigen netwerk toevoegen. Als je geen baan kunt vinden via je eigen netwerk, biedt deze methode een goed alternatief.

Bekijk de connecties binnen het bedrijf

Wellicht weet je al bij welk bedrijf je wilt werken. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans is dat iemand binnen jouw netwerk er werkt. Probeer op voorhand te zoeken naar connecties binnen het bedrijf. Ook hiervoor kun je de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn gebruiken.

Een connectie binnen het bedrijf weet namelijk veel over de organisatie en kan je waardevolle informatie geven over de vacature. Zo kun je met de desbetreffende persoon praten over alle ins en outs van de organisatie en de functie. Hierdoor weet je, voordat je gaat solliciteren, met welk bedrijf je te maken hebt en welke onderwerpen in het sollicitatiegesprek besproken gaan worden.

Daarnaast zou je om een bedrijfsbezoek kunnen vragen. Dit is de ideale mogelijkheid om een bedrijf van de binnenkant te bekijken. Door middel van een bedrijfsbezoek kun je  beter beoordelen of dit het bedrijf is waar jij je thuis gaat voelen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hoe breid ik mijn netwerk uit?

Ga naar lezingen, beurzen en netwerkbijeenkomsten

Lezingen, beurzen en netwerkborrels bieden de ideale mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Deze bijeenkomsten bieden je de kans om professionals face-to-face te ontmoeten en om ervaringen met elkaar te delen. Daarnaast zijn er op werkgerelateerde beurzen vaak werkgevers en loopbaancoaches aanwezig die je (indirect) aan een baan kunnen helpen.

Als je op zoek bent naar dergelijke evenementen, kun je hier een kijkje nemen!

Participeer in een (online) gemeenschap

Je kunt je eigen kansen creëren door actief deel te nemen aan een lokale of online gemeenschap. Door je vriendelijk en behulpzaam op te stellen, kun je tevens laten zien dat je over goede (persoonlijke) vaardigheden beschikt. Je vergroot daarmee de kans dat de mensen, waarmee je in contact komt, bereid zijn om je aan een baan te helpen.

Bij (online) gemeenschappen kun je bijvoorbeeld denken aan: loopbaanplatforms, communities op Social Media, sportverenigingen en stads- of dorpsraden.

Help anderen

Tijdens het zoeken naar een baan maak je gebruik van je connecties. Het is belangrijk dat jouw connecties, nu en in de toekomst, bereid zijn om je te helpen. Dit betekent dat je naast het uitbreiden van je netwerk ook je netwerk moet onderhouden.

Help anderen, geef advies en deel je ervaringen. Je vergroot hiermee je gunfactor en je versterkt de relatie met je netwerk. Door anderen (ongevraagd) te helpen, staan ze de volgende keer ook weer voor jou klaar.

Vervolgcontact

Als je eenmaal een connectie hebt gelegd, is het aan jou de taak om deze connectie te onderhouden. Door met regelmaat tijd en moeite in je netwerk te investeren, bouw je goede relaties op die ook in de toekomst voor je klaarstaan.

Zet jouw netwerk in bij de zoektocht naar een baan

Jouw netwerk kan dé oplossing bieden bij de zoektocht naar een baan. De mensen binnen je netwerk kunnen je advies geven en aanbevelen bij een werkgever. Ga dus op zoek naar nieuwe contacten, onderhoud de bestaande contacten en laat je beste kant zien!

Maak jij gebruik van je netwerk bij het zoeken naar een baan? En heb jij nog tips voor anderen? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Hoe zet je jouw netwerk in bij de zoektocht naar een baan?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent