Hoe vier je het jubileum van een werknemer?

 • Natasja van Wijk
 • 29 februari 2024

Het jubileum van een werknemer is meer dan alleen een traditie. Het is een belangrijk onderdeel geworden van de bedrijfscultuur binnen veel bedrijven. Het is een moment van erkenning en waardering voor de toewijding en inzet van jouw werknemers.

Maar waarom is het vieren van de jubilea van werknemers zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat deze mijlpalen op een betekenisvolle manier worden gevierd? Je leest het in ons blog!

Waarom het jubileum vieren van een werknemer?

Jubilea zijn mijlpalen die niet onopgemerkt mogen blijven. Het is dé kans om te laten zien hoe het bedrijf de inzet van een werknemer waardeert. Vooral het eerste jubileum geeft nieuwe werknemers een goed beeld van de normen en waarden binnen het bedrijf.

Door jubilea te vieren, laat je namelijk zien dat je jouw werknemers erkent, waardeert, en dat je geeft om het welzijn en de tevredenheid van het team. Dit draagt allemaal bij aan een positieve bedrijfscultuur, waardoor werknemers productiever en gemotiveerder zijn. Wanneer werknemers tevreden zijn en met plezier in het bedrijf werken, zorgt dit voor meer loyaliteit en een afname van het personeelsverloop.

Als laatste is het vieren van jubilea een krachtige manier om de employer branding te verbeteren. Door de jubilea met de buitenwereld te delen, laat je zien dat je waarde hecht aan jouw werknemers. Ook laat het zien dat werknemers graag lang bij jouw bedrijf blijven werken, wat een positief signaal afgeeft over de organisatie.

Niet alleen brengt dit jou onder de aandacht bij potentiële kandidaten, maar ook bij prospects, partners of andere stakeholders: het versterkt het imago van jouw bedrijf.

Het jubileum vieren van een werknemer: 5 tips

Het vieren van een jubileum van een werknemer is dus kans om te laten zien dat je hun inzet waardeert en ze speciaal laat voelen. Maar hoe pak je dit het beste aan? We geven 5 tips die jou hierbij helpen.

#1 Blijf op de hoogte van jubilea

Het klinkt vanzelfsprekend, maar te laat beginnen aan de voorbereiding van een jubileum zorgt mogelijk voor gemiste kansen. Houd de jubilea van werknemers dus goed bij. Maak een herinnering in je agenda, bij voorkeur één à twee maanden van tevoren. Dit geeft jou voldoende tijd om vooruit te plannen, na te denken over eventuele geschenken en de dag te organiseren.

Vier bij elke werknemer de jubilea op dezelfde dienstjaren. Bij een consistente jubileumviering voelt iedereen zich gelijk behandeld. Het is oneerlijk als het jubileum bij de ene werknemer eens in de vijf jaar wordt gevierd, terwijl de ander jaarlijks een geschenk krijgt.

#2 Kies de juiste beloning

Hoewel monetaire beloningen, zoals bonussen of een salarisverhoging gewaardeerd worden, zijn creatievere, persoonlijkere cadeaus vaak nog waardevoller. Ze laten zien dat er aandacht is besteed aan het bedenken van een geschenk dat echt bij de persoon past.

Overweeg wat passend is voor het jubileum dat je viert. Een beloning voor het eerste jaar kan anders zijn dan die voor het 25e jaar.

Voorbeelden van jubileumcadeaus

 • Een award met een gepersonaliseerde trofee of een erkenningscertificaat.
 • Een plakboek met foto's en leuke herinneringen, waarin collega’s iets mogen schrijven.
 • Een bedrijfsgeschenk, zoals accessoires met het bedrijfslogo en de naam van de jubilaris.
 • Een lidmaatschap voor een hobby van de jubilaris, zoals voor de sportschool of een museum.
 • Een donatie aan een goed doel waar de betreffende werknemer aan wilt schenken.
 • Een cursus naar keuze voor persoonlijke of professionele ontwikkeling.
 • Technologische gadgets, zoals een smartwatch of tablet.
 • Verbeteringen of upgrades aan de (thuis)werkplek.

#3 Bedenk hoe je het jubileum wilt vieren

Het vieren van een jubileum kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van jouw voorkeur, de grootte van het bedrijf en de bedrijfscultuur.

Kies je ervoor het jubileum publiekelijk te vieren? Dit kan variëren van een kleine bijeenkomst met het team tot een groot evenement waarbij het hele bedrijf wordt uitgenodigd. Wat voor jubileumviering je ook kiest, het creëert allemaal een gedenkwaardig moment dat net wat extra betekenis toevoegt.

Benadruk tijdens de viering memorabele momenten, zoals belangrijke prestaties, bijdragen en de groei binnen het bedrijf. Door anderen te betrekken bij de viering, versterk je de banden van collega’s onderling.

Voorbeelden van het betrekken van collega’s

 • Nodig collega’s uit bij te dragen aan de verrassing, door ze ideeën en suggesties te laten bedenken en samen te werken aan de planning.
 • Laat collega’s samenwerken om een gezamenlijk cadeau te kiezen.
 • Organiseer gezamenlijk een activiteit, zoals een gezellige borrel of teambuildingsactiviteit.
 • Laat alle collega’s een videoboodschap inspreken om hun waardering te uiten voor de jubilaris.

Als je ervoor kiest om het jubileum privé te vieren, overhandig het geschenk dan persoonlijk tijdens een één-op-één meeting. Zorg ervoor dat het geschenk niet zomaar op hun bureau wordt neergelegd, maar dat het met zorg en aandacht wordt overhandigd, om het persoonlijk te houden.

#4 Vermijd valkuilen

Laat de jubileumviering voor elke werknemer een positieve ervaring zijn. Vermijd dat erkenning niet gebaseerd is op subjectieve factoren. Wanneer collega’s hierachter komen, doet dit afbreuk aan de bedrijfscultuur.

Daarnaast kunnen budgetbeperkingen een uitdaging vormen bij het plannen van jubilea en het selecteren van cadeaus. Onthoud dat het niet nodig is om veel geld uit te geven. Wees creatief en kosteneffectief bij het bedenken van manieren om de jubilaris te erkennen. Het gaat erom dat het gebaar betekenisvol is, ongeacht de kosten.

#5 Erken werknemers het hele jaar door

Beperk het erkennen van werknemers niet tot alleen de jubileumdatum. Toon het hele jaar door waardering voor de inzet en prestaties van werknemers. Deel niet alleen de erkenning binnen het bedrijf, maar breng het ook naar buiten via online kanalen zoals de nieuwspagina van het bedrijf en social media.

Elke dag biedt mogelijkheden om de successen en bijdragen van werknemers te vieren. Blijf daarom regelmatig waardering tonen, zelfs na de viering van het jubileum. Door consistent waardering te tonen, voelen werknemers zich meer verbonden met het bedrijf en gemotiveerd om zich verder in te zetten voor het bereiken van gezamenlijke doelen.

Jubileum WETALENT

Het jubileum van jouw werknemer vieren

Het vieren van jubilea van werknemers is meer dan alleen een formaliteit. Het is een kans om waardering te tonen voor de toewijding en inzet van je teamleden, en het versterkt niet alleen de band tussen werknemers en werkgevers, maar het vermindert ook het personeelsverloop.

Door het volgen van de bovenstaande tips en het vieren van jubilea op een doordachte en consistente manier, kun je niet alleen de prestaties van individuele werknemers erkennen, maar ook het teamgevoel versterken en creëer je een bedrijfscultuur waarin iedereen zich gewaardeerd en geïnspireerd voelt.

Deze maand vierden we bij WETALENT de jubilea van 3 collega’s. Ben je benieuwd hoe we dit vierden? Je leest het in dit nieuwsbericht!

Stelling: Het jubileum van een werknemer is waardevoller als het met het hele bedrijf wordt gevierd.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "Hoe vier je het jubileum van een werknemer?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent