Duurzaamheid op het werk aanmoedigen: 8 tips

  • Natasja van Wijk
  • 26 april 2023

Wil jij als werkgever een steentje bijdragen aan een duurzame wereld? Dan is het aanmoedigen van duurzaamheid op het werk een juiste stap!

In dit blog geven we 8 tips om duurzaamheid op het werk te bevorderen en werknemers te motiveren om bij te dragen aan een milieuvriendelijke werkplek. Van het stimuleren van thuiswerken tot het verminderen van papiergebruik: we behandelen diverse manieren om duurzaamheid op het werk aan te moedigen.

Waarom duurzaamheid op het werk aanmoedigen?

Een duurzame werkplek heeft vele positieve effecten voor het milieu. Jouw bedrijf draagt namelijk bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door energie te besparen en te recyclen bespaar je ook kosten op de lange termijn.

Het actief bevorderen van duurzaamheid draagt tevens bij aan een positief bedrijfsimago. Steeds meer mensen hechten waarde aan duurzaamheid, waardoor het aanmoedigen ervan bijdraagt aan een concurrentievoordeel.

#1 Stimuleer hybride werken

Sinds corona is thuiswerken niet meer weg te denken uit organisaties. Werknemers hoeven niet meer de auto naar werk te pakken, wat de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. Als 12% van de beroepsbevolking in Nederland 1,5 dag per week thuiswerkt, scheelt dit 3 miljard kilometer aan woon-werkverkeer. Dit is 5% van het totaal aan stikstof dat afkomstig is van woon-werkverkeer.

Promoot duurzaamheid op het werk door jouw werknemers (gedeeltelijk) thuis te laten werken. Doordat er minder auto’s op de wegen zijn, zorgt dit voor minder verkeersdrukte en files, wat weer bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Hybride werken betekent ook dat er geen grote kantoorruimte meer nodig is, wat weer energie bespaart.

Maar hybride werken is niet alleen goed voor het milieu. Werknemers ervaren bijvoorbeeld een betere werk-privébalans, waardoor ze meer plezier halen uit het werk en productiever zijn. Meer weten over de voor- en nadelen van hybride werken? Je leest er meer over in ons blog over flexibel werken!

#2 Verminder papiergebruik

Met alle digitale hulpmiddelen waar we toegang tot hebben, is papier in veel gevallen overbodig geworden. Papierloze technologieën worden steeds effectiever. Programma’s als Google Workspace, bieden communicatie- en samenwerkingstools, wat het gebruik van papier vermindert of zelfs onnodig maakt.

In plaats van notulen van vergaderingen op te schrijven, kunnen ze digitaal gedeeld worden. Maar ook facturen en andere documenten kunnen digitaal bewerkt en gedeeld worden. Elektronische handtekeningen maken het mogelijk om documenten digitaal te ondertekenen, zonder dat er fysieke exemplaren hoeven te worden afgedrukt.

#3 Bespaar energie

Je moedigt duurzaamheid op het werk aan door naar jouw werknemers te communiceren op welke manieren ze meehelpen aan het besparen van energie. Voorbeelden van dingen die je kunt communiceren zijn:

    • Laat de computers niet aanstaan, maar schakel ze aan het einde van de werkdag uit.
    • Zet de thermostaat iets lager of verminder het vermogen van de airconditioning.
    • Doe het licht uit als je het niet gebruikt en wanneer je een ruimte verlaat.
    • Haal apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact.
    • Laat warmte of koude lucht niet ontsnappen door de deuren dicht te laten.

Door dit soort kleine aanpassingen door te voeren, bespaar je energie en verlaag je de impact op het milieu.

#4 Duurzaam vervoer

Hoewel thuiswerken het woon-werkverkeer aanzienlijk vermindert, is het niet voor elk bedrijf mogelijk om volledig zonder fysieke aanwezigheid op locatie te werken. Wanneer jouw werknemers hybride werken of volledig op locatie werken, is het slim om duurzaam vervoer aan te moedigen.

De meest voor de hand liggende optie is openbaar vervoer, fietsen of lopen naar het werk te stimuleren. Echter is dit, vaak door een langere reisafstand, niet voor iedereen mogelijk. Moedig jouw werknemers dan aan om te carpoolen. Niet alleen leidt dit tot minder vervuiling en files, het bevordert ook vriendschappen op het werk. En wanneer zakenreizen nodig zijn, kies dan voor duurzamere vervoersmiddelen zoals de trein en verminder zo de CO2-uitstoot.

#5 Recycling en hergebruik

Maak recyclen en hergebruik op de werkvloer gemakkelijk en toegankelijk. Moedig bijvoorbeeld jouw werknemers aan om papier en plastic te recyclen en gebruik te maken van herbruikbare bekers en waterflessen. Zet verschillende afvalbakken neer, zodat het scheiden van afval eenvoudiger wordt.

Een belangrijke manier om duurzaamheid op het werk aan te moedigen is door wegwerpproducten te verminderen. Ga eens een stap verder, door dit soort producten, zoals plastic bekers, rietjes en flesjes, te verbieden.

Duurzaamheid

#6 Ga voedselverspilling tegen

Moedig jouw werknemers aan voedselverspilling tegen te gaan door een gezamenlijke koelkast ter beschikking te stellen waar werknemers hun lunch mogen bewaren. Hierdoor zijn zij minder snel geneigd om eten weg te gooien. In plaats daarvan nemen ze eerder de restjes mee naar huis of bewaren ze deze voor de volgende dag.

Bestellen jullie boodschappen voor de lunch? Integreer dan FiFo. Dit betekent dat de voorraadkast en koelkast zo worden gevuld dat producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan komen te liggen. Op die manier is er minder kans dat voedsel onopgemerkt achterin ligt en uiteindelijk weggegooid moet worden.

#7 Bewustmakingscampagnes voor werknemers

Organiseer campagnes voor werknemers om hen bewust te maken van duurzaamheid en hoe zij hun impact op het milieu kunnen verminderen. Doe dit bijvoorbeeld door middel van trainingen, workshops of het delen van informatie via nieuwsbrieven en posters op de werkplek.

Op deze manier wordt de kennis over duurzaamheid vergoot, net als de betrokkenheid en inspanningen voor een milieuvriendelijke werkplek.

#8 Duurzaamheid onderdeel van de bedrijfscultuur

Zorg ervoor dat duurzaamheid op het werk een belangrijk onderdeel worden van de bedrijfscultuur. Integreer het niet alleen in de dagelijkse bedrijfsvoering, maar neem duurzaamheid ook op in de missie en visie van het bedrijf.

Betrek werknemers bij het ontwikkelen van duurzaamheidsinitiatieven en maak ze bewust van de impact die hun gedrag en beslissingen hebben op het milieu.

Duurzaamheid op het werk

Om de werkplek groener te maken, is het belangrijk om duurzaamheid aan te moedigen op het werk. Stimuleer bijvoorbeeld jouw werknemers om (gedeeltelijk) thuis te werken, en wanneer ze wel moeten reizen, een milieuvriendelijker alternatief te kiezen.

Vervang papier door digitaal en voer aanpassingen in om energie te besparen en recycling en hergebruik te bevorderen. Organiseer bewustmakingscampagnes en maak het een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur.

Stelling: Het stimuleren van duurzaamheid op het werk draagt bij aan een positief imago.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "Duurzaamheid op het werk aanmoedigen: 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent