Flexibel werken: de voordelen en nadelen voor werkgevers

  • Natasja van Wijk
  • 23 februari 2023

De manier waarop we werken is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Steeds meer bedrijven hebben de voordelen van flexibel werken ontdekt en passen dit toe in hun organisatie. Of je nu al gebruik maakt van flexibel werken of erover nadenkt om het te implementeren in jouw bedrijf, er zijn zowel voordelen als nadelen waar je rekening mee moet houden.

In ons blog geven we de voordelen van flexibel werken en de nadelen die het met zich meebrengt. Ook geven we praktische tips en adviezen om deze uitdagingen succesvol aan te pakken.

Wat is flexibel werken?

In de coronacrisis werd er voornamelijk vanuit huis gewerkt. Ondanks dat alles langzaam weer open ging, is thuiswerken iets blijvends. Steeds meer bedrijven laten de traditionele 9-tot-5-werkdag achter zich.

Werkgevers omarmen steeds meer flexibel werken. Dit betekent dat werknemers meer vrijheid hebben om hun werktijden en/of werkplek te bepalen. Denk aan het thuiswerken, werken in het buitenland of op tijden werken die hen het beste uitkomen.

Betekent dit dat werknemers alle touwtjes in handen hebben? Nee. Het is geen onbeperkte vakantie of een vrijbrief voor werknemers om te doen wat ze willen. Jij als werkgever bent nog steeds degene die de mate van flexibiliteit bepaalt. Daarom is het voor werkgevers goed om voorbereid te zijn als ze flexibel werken invoeren, zodat er duidelijkheid ontstaat voor iedereen binnen het bedrijf.

De voordelen van flexibel werken voor werkgevers

Flexibel werken heeft vele voordelen voor werknemers, maar ook werkgevers doen er goed aan om een bepaalde mate van flexibiliteit aan te bieden. We benoemen vier belangrijke voordelen van flexibel werken voor werkgevers.

#1 Kosten terugdringen

Met hybride werken besparen bedrijven gemiddeld 10.000 euro per werknemer per jaar. Naast de besparingen op energie- en reiskosten betekent dit ook dat een grote kantoorruimte in het misschien wel dure stadscentrum niet langer meer nodig is.

#2 Toenemende productiviteit

Werknemers kiezen hun eigen omgeving en werktijden die volgens hen het meest gunstig zijn. Het is namelijk niet voor iedereen effectief om de hele week op een druk kantoor te werken. Anderen vinden het weer lastig om lange dagen te maken en verspreiden liever de uren op tijden dat het hen beter uitkomt. 

#3 Nieuw talent aantrekken en behouden

Steeds meer werknemers verwachten dat hun werkgever een bepaalde mate van flexibiliteit biedt. Eén op de drie werknemers wil niet fulltime op kantoor werken. Gebrek aan flexibele werktijden en de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken zijn belangrijke redenen voor werknemers om een baanaanbod af te wijzen. Door flexibel werken aan te bieden, laat je zien dat je waarde hecht aan de werk-privébalans van jouw werknemers, waardoor je meer kandidaten aantrekt en vasthoudt. 

#4 Het effect op het milieu

Werknemers hoeven minder te reizen, en minder woon-werkverkeer betekent minder CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan een positief imago van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. 

De nadelen van flexibel werken voor werkgevers

Flexibel werken brengt naast voordelen ook nadelen voor werkgevers met zich mee. Hieronder worden vijf nadelen genoemd en welke stappen werkgevers kunnen nemen om flexibel werken tot een succes te maken.

#1 Werk-privébalans vervaagt

Hoewel flexibel werken de balans tussen werk en privé kan verbeteren, kan het ook een negatief effect hebben. Het is moeilijker om deze balans te handhaven wanneer werknemers thuis werken. Werknemers die moeite hebben met het in evenwicht houden van werk en privé, hebben een hoger risico op mentale problemen zoals stress of een burn-out.

Het handhaven van de werk-privébalans vereist extra inspanningen. Begeleid werknemers hierin en bespreek hoe ze productief thuis kunnen werken. Maak bijvoorbeeld afspraken over bereikbaarheid en kies ervoor om bij thuiswerken de dag te beginnen en te eindigen met een korte teammeeting. Op deze manier start en eindigt de dag 'officieel' en zijn werknemers minder geneigd om over te werken.

#2 (Mis)communicatie 

Op kantoor is het gemakkelijker om even iets te bespreken met een werknemer. Het gebrek aan face-to-face interactie leidt tot onduidelijkheid of miscommunicatie. 

Maak duidelijke afspraken wat betreft communicatie en verantwoordelijkheden. Organiseer regelmatig online vergaderingen en kies één communicatiekanaal waar iedereen gebruik van kan maken. Zo voorkom je dat er onduidelijkheden ontstaan over wat er van jouw werknemers wordt verwacht. 

#3 Verschillende verwachtingen

Flexibel werken kan leiden tot verschillende verwachtingen tussen werkgever en werknemer. Misschien verwacht jij dat jouw werknemers op bepaalde tijden altijd bereikbaar zijn, terwijl de werknemers verwachten dat zij hun eigen tijd volledig zelf mogen indelen. 

Om de verwachtingen op één lijn te hebben, is het goed om bepaalde regels op te stellen. Denk aan de regel om dagelijks de beschikbaarheid en werktijden te communiceren, maar stel ook deadlines op zodat duidelijk is wat de verwachtingen zijn. 

#4 Privacy 

Flexibel werken zorgt ervoor dat vertrouwelijke, gevoelige documenten ook thuis te zien zijn. Op afstand werken maakt het moeilijker om de veiligheid van bedrijfsgegevens te garanderen.

Om de privacy van het bedrijf te garanderen, is het slim om procedures op te stellen waar alle werknemers zich aan dienen te houden. Denk aan het opslaan van gevoelige informatie en het gebruik van persoonlijke apparaten en netwerken. Of bied werknemers een training aan waarin ze leren hoe ze veilig en bewust thuis kunnen werken.

#5 Verlies van bedrijfscultuur

Hecht jij veel belang aan een sterke bedrijfscultuur? Een open, ondersteunende bedrijfscultuur heeft vele positieve effecten op het welzijn van werknemers en heeft een grote impact op het succes van het bedrijf. Een nadeel van flexibel werken is dat de bedrijfscultuur wegvalt. Wanneer werknemers niet of minder vaak fysiek aanwezig zijn op kantoor, leidt dit tot minder sociale interactie en minder betrokkenheid bij het bedrijf.

Om dit te voorkomen is het van belang om in contact te blijven met jouw werknemers, ook al werken zij niet meer dagelijks op kantoor. Dit doe je bijvoorbeeld door regelmatig online meetings te houden, waarin je alle werknemers op de hoogte houdt van de ontwikkelingen. Het benadrukken van de visie en missie tijdens deze meetings is tevens van belang om de bedrijfscultuur te behouden.

Verder is het raadzaam om leuke dingen te blijven doen met het team, zoals het organiseren van teambuildingsactiviteiten. Persoonlijke interacties zijn namelijk van groot belang voor de betrokkenheid van werknemers en draagt bij aan een sterke bedrijfscultuur. 

De voordelen en nadelen van flexibel werken

Flexibel werken is de laatste jaren steeds vanzelfsprekender geworden. Niet alleen biedt het voordelen voor werknemers, maar het levert ook vele voordelen op voor werkgevers. Je trekt namelijk meer potentiële werknemers aan, en jouw werknemers werken ook veel productiever. Thuis werken betekent minder woon-werkverkeer, wat de CO2-uitstoot verlaagt en de kosten terugdringt.

Een belangrijk aandachtspunt bij het implementeren van flexibel werken is het behouden van een sterke bedrijfscultuur, aangezien er minder fysieke interactie tussen collega's plaatsvindt. Om dit te bereiken, is transparante en regelmatige communicatie met het team van essentieel belang. Het is ook belangrijk om jouw werknemers te ondersteunen bij het behouden van een goede werk-privébalans. Stel daarom bepaalde regels en procedures op die de privacy en veiligheid van jouw werknemers waarborgen.

Stelling: Bij iedere werkgever zou er de mogelijkheid moeten zijn om flexibel te werken.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "Flexibel werken: de voordelen en nadelen voor werkgevers"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent