Milieubewust op het werk: 10 tips

  • Lars Tertoolen
  • 4 juni 2019

Morgen is het Wereld Milieu Dag 2019! Een dag georganiseerd door de Verenigde Naties om mensen wereldwijd stil te laten staan bij het milieu. Daarom geven wij deze week in dit blog extra aandacht aan het milieu. Milieubewust op het werk is namelijk erg belangrijk!

Veel mensen zijn in hun privé-leven bezig om ‘groener’ te leven, een ontzettend goede instelling. Toch blijft milieubewust zijn op het werk soms nog achter. Vaak is het onduidelijk hoe je milieubewuster kunt zijn op je werk. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met je werkgever en collega’s die hier niet altijd voor open staan.

Om jou te laten inzien op welke manieren jij milieubewust kan zijn op het werk en om je werkomgeving te inspireren en te activeren geven wij deze week 10 tips.

#1 Duurzame koffie

Is koffie voor jou onmisbaar op je werk? Daar ben je niet alleen in, want driekwart van de werkende Nederlanders drinkt koffie op de werkvloer. Koffie is dus onmisbaar op de werkvloer. Er worden dagelijks 23 miljoen koppen koffie gezet in Nederland!

Veel mensen hebben helaas geen keuze over het soort koffie dat gedronken wordt op het werk. Wat je dan wel kunt doen is het gesprek aangaan en een voorstel doen. Stel dan Fair Trade koffie voor, dit is veel beter voor het milieu. Deze koffieboeren moeten voldoen aan eisen op sociaal- en milieugebied. Hierdoor is er sprake van duurzame productie én ontwikkeling. Stel dat dagelijks 23 miljoen koppen koffie op een duurzame manier worden gezet, dan maakt dit een enorm verschil.

Naast het gebruik van Fair Trade koffie maakt het veel verschil of al die koppen op zo’n dag gedronken worden uit een afwasbare mok of wegwerpbekers. Indien je wegwerpbekers vervangt door afwasbare mokken dan heb je op jaarbasis veel minder plastic afval.

[wt_cv_template_cta]

#2 Energie besparen

Maak je werkgever ervan bewust dat jullie op de werkvloer ook energie kunnen besparen. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee. Misschien niet jouw portemonnee, maar wellicht zit er naast een beter milieu en een tevreden baas ook nog wel een extra teamuitje in.

Energie besparen op de werkvloer kan op veel manieren. Het is verstandig om de verlichting en elektronische apparatuur uit te schakelen buiten de werkuren. Stel apparaten in dat ze op stand-by gaan op het moment dat ze niet gebruikt worden. Sluit deze apparaten ’s nachts wel af, want apparaten die op stand-by staan verbruiken nog steeds energie.

Daarnaast kun je investeren in energiezuinige elektronica. Hierin zit een ontzettend groot verschil in qua energieverbruik. Denk aan printers, spaar- of LED lampen, airconditioning en keukenapparatuur.

#3 Alternatief vervoer

Kies voor alternatief vervoer naar en van je werk. Er zijn vaak genoeg mogelijkheden van vervoer die milieubewust zijn. Vanzelfsprekend is het niet voor iedereen mogelijk, maar mocht het mogelijk zijn kun je lopend, fietsend, met het openbaar vervoer of carpoolend naar je werk.

Wanneer meer werkende Nederlanders een van deze vervoersmiddelen zouden kiezen zou dit zorgen voor minder brandstofverbruik, minder uitlaatgassen, minder (auto)wegen, minder ruimtebeslag voor parkeren en minder geluids- en verkeershinder.

#4 Flexwerken

Dit haakt in op de vorige tip. Elke dag die je thuis werkt, zit je niet op de weg. Elke keer dat je naar een flexplek dichterbij dan je vaste werk gaat, verbruik je minder CO2. De afname van het woon- en werkverkeer heeft een positieve impact op de CO2-uitstoot.

De bovenstaande voordelen van flexibel werken hebben ook betrekking op je werkgever. Zo heeft je werkgever minder ruimte nodig, lagere vaste lasten en is het personeel over het algemeen productiever en gelukkiger wanneer ze flexibel mogen werken.

#5 Afval scheiden

Ieder bedrijf heeft afval, al heeft het ene bedrijf meer dan het ander. Door bewust afval te scheiden draag je bij aan een beter milieu. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld.

Activeer je werkgever en collega’s om afval te scheiden. Zorg ervoor dat het in je werkomgeving duidelijk is welk afval waar in moet. Dit kan door duidelijk gescheiden afvalbakken, instructieformulieren of instructievideo’s. Bewuste afvalscheiding is goed voor het milieu, gemakkelijk en het laat je werkomgeving dagelijks milieubewust bezig zijn.

#6 Bestellen en versturen

Op menig werkplek worden er regelmatig bestellingen geplaatst. Elke bezorging gaat samen met het verbruik van verpakkingsmateriaal en brandstof. Door het bestellen of versturen bewust aan te pakken kun je dit verbruik behoorlijk beperken.

Verzamel zoveel mogelijk (online) bestellingen en plaats in één keer een grotere order. Dit kan met werkgerelateerde producten, maar ook met boodschappen of privé-bestellingen. Door goed overleg en planning kun je gemakkelijk meerdere kleine bestellingen samenvoegen tot een grotere bestelling.

Tot slot kun je de bestellingen CO2-neutraal laten versturen. Daarbij compenseer je de CO2-uitstoot door te investeren in duurzame projecten.

#7 Het papierverbruik verminderen

Een trend die zich ontzettend heeft ontwikkeld de afgelopen jaren is de afname in verbruik van papier. Een belangrijke ontwikkeling, want er worden jaarlijks een enorm aantal bomen gekapt voor het printpapier. Daarnaast neemt al dat papier ook veel ruimte in beslag en het energieverbruik van printers is enorm.

Loonstroken, facturen en veel meer werkgerelateerde benodigdheden gaan in veel bedrijven digitaal in plaats van op papier. Ook veel applicaties zoals bijvoorbeeld Microsoft Office en Google Drive vervangen het gebruik van papier. Mocht het bedrijf waar jij werkt dit nog niet doen, dan is het de hoogste tijd om aan de bel te trekken!

Is het binnen jouw werk onvermijdelijk om papier te verbruiken? Kies dan voor duurzaam papier, dit is een eenvoudige manier om toch bij te dragen aan een beter milieu.

#8 Een groene werkplek

Het gebruik van planten in en rond het kantoor heeft een aantal voordelen. Zo komt het de sfeer van je werk ten goede, vermindert het stress en bevordert het werkprestaties.

Ook verhogen planten het zuurstofniveau en verwijderen ze verontreinigende stoffen. Onderzoek onthult zelfs dat kamerplanten binnen 24 uur 87% van de luchtverontreiniging binnenshuis verminderen. Vergeet alleen niet deze planten regelmatig water te geven!

#9 Activeer je collega’s!

Het activeren van je collega’s en/of werkgever is ontzettend belangrijk. Het effect is gewoonweg erg klein als je de enige bent in je werkomgeving die milieubewust bezig is. Wanneer je een groene werkomgeving wil creëren zul je dit gezamenlijk moeten doen.

Dit is vaak wel een moeilijke taak. Het veranderen van menselijk gedrag is vaak het grootste obstakel in een milieubewuste omgeving. Het is dus van belang dat iedereen meewerkt aan een milieubewuste werkomgeving. Dit kun je doen door je collega’s te inspireren en activeren.

Naast dat het bijdraagt aan een beter milieu, zijn er meer voordelen voor je collega’s en werkgever. Zo zijn er veel organisaties en werknemers die alleen werken met/bij duurzame bedrijven. Ook worden je collega’s gezonder en meer tevreden. Ten slotte is het een fantastisch uithangbord voor de organisatie. Inspiratie genoeg om je werkomgeving te activeren!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#10 Start met de Wereld Milieu Dag!

Doe mee aan Wereld Milieu Dag. Sinds de start in 1974 is het evenement uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief dat wordt gevierd in meer dan 100 landen. Elk jaar is er een ander thema in de vorm van een bijzonder dringende milieuproblematiek. Het thema voor 2019 is “Luchtvervuiling".

Participeren aan Wereld Milieu Dag is een mooi begin van een milieubewuste werkomgeving. In de afgelopen jaren hebben miljoenen mensen deelgenomen aan duizenden geregistreerde activiteiten wereldwijd. Doe jij ook mee?

Stelling: In mijn werkomgeving zijn we milieubewust!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

1 Reactie op "Milieubewust op het werk: 10 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • grerrr
    • 6 november 2023

    mooi