Vergroot je kans op een baan met referenties op LinkedIn

  • Pascal Joore
  • 1 augustus 2017
Gebruik LinkedIn referenties! Wist je dat 90% van de werkgevers en recruiters LinkedIn gebruikt om kandidaten te screenen? Dat betekent dat je jouw kansen op een baan aanzienlijk kunt vergroten met een sterk LinkedIn profiel. Maar wat maakt een LinkedIn profiel "sterk"? Allereerst moet je de standaardonderdelen van je profiel invullen. Met behulp van een aantal stappen, kun je er relatief makkelijk voor zorgen dat je goed vindbaar bent én dat je een goede eerste indruk maakt op werkgevers en recruiters. Echter, als je écht wilt opvallen en indruk wilt maken, zijn een professionele profielfoto en een samenvatting niet voldoende. Met een beetje extra moeite kun je je profiel verrijken met referenties. Hierdoor hoef je jezelf niet aan te prijzen, maar laat je dat door andere mensen doen. Referenties wekken niet alleen vertrouwen bij de (potentiële) werkgever, maar laten ook direct zien waar je toegevoegde waarde ligt.

Vaardigheden en aanbevelingen

Op LinkedIn zijn er twee manieren om referenties te verzamelen. Je kunt vaardigheden uitlichten op je profielpagina en die vervolgens door anderen laten beoordelen. Daarnaast kun je connecties om aanbevelingen vragen. Het onderschrijven van vaardigheden kost relatief weinig moeite en kan met één klik op de knop gedaan worden. Het schrijven van een aanbeveling kost vanzelfsprekend meer tijd.

Wanneer je vaardigheden wilt toevoegen aan je profiel, dien je op je profielpagina door te scrollen naar het onderdeel vaardigheden. Hier kun je aangeven over welke vaardigheden je beschikt en je connecties laten weten dat je beoordeeld wilt worden. LinkedIn geeft je de mogelijkheid om vijftig vaardigheden toe te voegen. We raden je aan om "slechts" vijf tot tien vaardigheden toe te voegen, omdat je anders niet geloofwaardig overkomt.

Het is belangrijk om vaardigheden toe te voegen waarover je beschikt én die belangrijk zijn voor de functie die je ambieert. Als je nog niet goed weet wat voor baan je zoekt en welke vaardigheden daarbij passen, raden we je aan om je eigen vacature te schrijven. Hiermee vertaal je een globaal idee naar een concreet functieprofiel met bijhorende vaardigheden.

Hoe verzamel je LinkedIn referenties voor je vaardigheden?

Connecties binnen je netwerk zullen je vaardigheden niet zomaar beoordelen, omdat het simpelweg moeite kost. Echter, met behulp van de juiste instellingen en boodschap kun je de kans op referenties vergroten.

1. Instellingen

Voordat iemand jouw vaardigheden kan onderschrijven, moet je de instellingen van je profiel controleren. Bij het onderdeel vaardigheden kun je de instellingen voor onderschrijvingen aanpassen. Stel de volgende opties in voor maximaal resutlaat:

  • Ik wil worden onderschreven
  • Vermeld mij in de suggesties voor onderschrijvingen van mijn connecties
  • Geef suggesties voor het onderschrijven van mijn connecties weer
2. Stel een bericht op

Je gaat je connecties om een gunst vragen. Door dit op de goede manier te doen en de betreffende persoon aan te bieden om zijn/haar vaardigheden ook te onderschrijven, vergroot je de kans dat ze je willen beoordelen. 

Voorbeeld
Hallo,

Zoals je wellicht hebt gehoord, ben ik sinds maandag op zoek naar een nieuwe baan. Om mijn kans op succes te vergroten, wil ik je vragen om mijn vaardigheden te beoordelen. Je helpt mij er enorm mee en in ruil zal ik ook jouw vaardigheden beoordelen.

In de functie die ik ambieer, zijn de volgende vaardigheden het meest relevant:

  • SEO
  • Social media marketing
  • Marketing Communications
  • Email marketing

Bij voorbaat dank en ik hoor graag welke vaardigheden ik van jou mag beoordelen.

Met vriendelijke groet,

[Naam]

3. Besluit vervolgens welke connecties je wilt uitnodigen

Naast kwantiteit is de kwaliteit van je LinkedIn referenties natuurlijk ook belangrijk. Zorg er dus voor dat je mensen benadert die met je gewerkt hebben en die dus weten over welke vaardigheden je beschikt. Denk bijvoorbeeld aan ex-collega's, projectleiders en studiegenoten.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Aanbevelingen

Naast het onderschrijven van je vaardigheden, kun je mensen vragen om een aanbeveling te schrijven. Een aanbeveling is een verklaring waarin iemand jou erkenning geeft voor geleverde prestaties, je goede werkhouding of competenties waarover je beschikt. 

Een nadeel van aanbevelingen is dat het schrijven ervan meer moeite kost dan het beoordelen van je vaardigheden. Hierdoor zal het lastig zijn om een groot aantal LinkedIn referenties te verzamelen. Echter, maak je met een goede aanbeveling meer indruk dan met de beoordeling van vaardigheden.
1. Vragen om een aanbeveling

LinkedIn biedt, net als bij de onderschrijving van je vaardigheden, een optie om mensen uit te nodigen om een aanbeveling te schrijven:

  • Ga naar de profielpagina van degene waar jij een aanbeveling van wilt ontvangen.
  • Klik vervolgens op "Meer..." onder de profielfoto en kies voor de optie "vraag om een aanbeveling".
  • Vul de velden "Relatie" en "Functie" correct in, omdat een werkgever of recruiter dit gebruikt om de aanbeveling te beoordelen. Als er iets niet lijkt te kloppen, kan een aanbeveling een averechts effect hebben.
  • Nu kun je een uitnodiging schrijven en verzenden. Vergeet niet dat je om een gunst vraagt en biedt de betreffende persoon aan om ook een aanbeveling voor hem/haar te schrijven.
2. Een aanbeveling schrijven

Wanneer je goede aanbevelingen wilt ontvangen, moet je zelf ook goede aanbevelingen schrijven. Zorg er allereerst voor dat de relatie met de betreffende persoon duidelijk is omschreven. Probeer daarnaast de volgende onderdelen terug te laten komen:

  • Competenties: omschrijf competenties waarover de persoon beschikt en waarom ze bijdragen aan het uitvoeren van de werkzaamheden.
  • Persoonlijke eigenschappen: noem een aantal eigenschappen in de aanbeveling die jij als prettig hebt ervaren.
  • Prestaties: koppel de competenties en eigenschappen aan een opmerkelijke prestatie die hij/zij heeft geleverd.
Voorbeeld:

“Ik heb de aflopen vier jaar samengewerkt met Peter bij (bedrijf x). Ik ben onder de indruk van de manier waarop Peter als teamleider van de Marketingafdeling zijn medewerkers heeft aangestuurd. Mede door zijn vastberadenheid en manier van motiveren, hebben we in vier jaar tijd de ROI met 40% laten stijgen. Zowel in de rol als leidinggevende als collega zou ik Peter willen aanbevelen!"

3. Wie ga je vragen om een aanbeveling?

Net als bij de beoordeling van je vaardigheden is de kwaliteit van de aanbevelingen erg belangrijk. Sterker nog, een aanbeveling is persoonlijker dan een beoordeling van je vaardigheden. Zorg er dus voor dat je connecties benadert die jou goed kennen en die de samenwerking met jou als positief hebben ervaren.

Vergroot jouw kans op een baan met referenties op LinkedIn

Tegenwoordig gebeurt het zoeken en verkrijgen van een baan voornamelijk online. Een belangrijk online platform daarvoor is LinkedIn. LinkedIn is het zakelijk platform voor recruiters, (potentiële) werkgevers, werkende mensen en werkzoekenden. Wanneer je vaardigheden zijn beoordeeld door tientallen mensen en er positieve aanbevelingen op je profielpagina staan, is de kans op een baan aanzienlijk groter.

Stelling: Het onderdeel "aanbevelingen" is belangrijker dan het onderdeel "vaardigheden"! Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Vergroot je kans op een baan met referenties op LinkedIn"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent