Vrijheid in je werk: wat is het en wat zijn de voordelen?

  • Natasja van Wijk
  • 12 juli 2022

De werk-privébalans van werknemers is de laatste jaren erg veranderd. We verlangen steeds meer naar vrijheid op het werk. Het hebben van vrijheid in je werk is een belangrijke factor voor werkgeluk. Wanneer je werkgeluk ervaart, haal je voldoening uit je werk en kun je het beste uit jezelf halen. 

In ons blog leggen we uit wat vrijheid in je werk inhoudt en geven we 5 voordelen wanneer je vrijheid in je werk ervaart. 

Wanneer heb je vrijheid in je werk?

Vrijheid hebben in je werk verwijst naar je vermogen om keuzes te maken op je werkplek, maar eigenlijk ervaart iedereen vrijheid anders. 

Je voelt waarschijnlijk vrijheid in je werk als jij je eigen werktijden mag bepalen, maar ook wanneer je de werkplek mag bepalen: op kantoor, thuis of zelfs in het buitenland. Flexibel zijn in je werk laat je vrijer voelen in je werk, maar vrijheid in je werk neemt echter ook andere vormen aan. Heb jij het gevoel dat je veel negativiteit op je werk ervaart en hier niet aan kunt ontsnappen? Dan ervaar je juist geen vrijheid in je werk. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Je kunt geen onredelijke verzoeken weigeren die tegen jouw waarden ingaan, zonder dat je negatieve reacties krijgt.
  • Het voelt voor jou onmogelijk om je huidige baan te verlaten.
  • Je collega’s discrimineren of pesten je en je hebt het gevoel dat er niets aan te doen is.
  • Je wilt verhuizen, maar dit is vanwege je werk niet mogelijk.

De voordelen van vrijheid in je werk

Vrijheid in je werk heeft positieve effecten op het werk zelf, maar ook in je privéleven. Wij noemen vier voordelen van het hebben van vrijheid in je werk. 

#1 Productiviteit

Ten eerste maakt voldoende vrijheid in je werk jou productiever. Wanneer jij je eigen werktijden mag bepalen, plan je dit waarschijnlijk in op de momenten van de dag dat jij het meest productief bent. Ook het zelf bepalen van je werkplek verhoogt de productiviteit. Misschien heb jij wel meer concentratie als je thuis werkt, of op een andere plek dan je eigen werkplek in het kantoor.

Voornamelijk bij complexe of creatieve banen leidt vrijheid in je werk tot een verhoogde productiviteit. Wanneer werknemers veel beslissingen hebben in het werk wat ze doen, heeft dit uiteindelijk positieve effecten voor het hele bedrijf. 

#2 Werk-privébalans

Heb je iets gepland, zoals een leuk familie-uitje, maar valt het net binnen je werktijden? Wanneer je veel vrijheid hebt in je werk en je eigen werktijden mag bepalen, is het voor jou geen probleem om zowel aanwezig te zijn op je familie-uitje, als om je werktijden van die week vol te maken. Ook wanneer het geen probleem is om doktersafspraken in te plannen binnen werktijd en je de mogelijkheid hebt om thuis te werken wanneer je kinderen thuis zijn ervaar je veel vrijheid in je werk.

Het hebben van vrijheid in je werk verbetert de werk-privébalans. Wanneer je een werkschema hebt dat je kunt afstemmen op je privéleven, haal je het beste uit zowel je werk als privéleven. 

#3 Meer voldoening uit je werk

Het ervaren van vrijheid in je werk zorgt er ook voor dat jij je werk leuker gaat vinden. Het uitvoeren van je taken terwijl je veel keuzes mag maken op het werk geeft je een groter gevoel van trots op je werk in het algemeen en over het bedrijf. 

Deze vrijheid zorgt er uiteindelijk voor dat je inzet hoger is. Je voelt je niet beperkt in het werk wat je doet. Bij complexere banen leidt vrijheid in het werk tot een verhoogde motivatie en goede prestaties. Ook wanneer je denkt overgekwalificeerd te zijn voor je huidige functie, helpt meer vrijheid je te matchen aan je baan. Zo kun jij je vaardigheden toepassen hoe jij dat wilt. Hierdoor ervaar je ook meer voldoening. 

#4 Mentale gezondheid

Vrijheid in je werk heeft positieve effecten op je mentale gezondheid. Banen met fysiek of cognitieve complexe taken nemen mogelijk stress met zich mee. Eist je werk veel van je? Vrijheid hebben in je werk kan dit verlichten en uiteindelijk een burn-out voorkomen.

Aangezien vrijheid in je werk ook betekent dat je gemakkelijk aan negativiteit op je werk kunt ontsnappen, heeft het ontbreken aan vrijheid ook negatieve effecten op je mentale gezondheid. Word je door collega’s gediscrimineerd, heb je het gevoel dat je onredelijke verzoeken niet kan weigeren of voel je dat je niet gemakkelijk je baan kunt verlaten? Dit zijn voorbeelden van negativiteit op het werk die leiden tot een burn-out, wat uiteindelijk zorgt voor verdere mentale problemen, zoals angst en depressie, en lichamelijke effecten, zoals spierpijn en migraine. 

#5 Betrokkenheid

Betrokkenheid van werknemers houdt in dat werknemers inbreng geven in de beslissingen van de organisatie en positief gedrag vertonen ten opzichte van de organisatie. Eén van de manieren om deze betrokkenheid te verhogen is door flexibiliteit aan te moedigen, wat het gevoel van vrijheid verhoogt. 

Wanneer werkgevers hun werknemers vertrouwen en veel vrijheid geven in het werk, heeft dit positieve invloed op hoe werknemers zich voelen over hun baan en het bedrijf. Dit verhoogt de loyaliteit aan het bedrijf en zorgt ervoor dat je meer betrokken bent in het werk wat jij doet. 

Ervaar jij vrijheid in je werk?

Vrijheid in je werk is een breed concept. Enerzijds houdt het in dat jij je vrij voelt om het werk uit te voeren op de manier hoe jij dat wilt. Ook de mogelijkheid om te ontsnappen aan negativiteit op de werkvloer betekent dat je vrijheid hebt in je werk.

Het hebben van vrijheid in je werk verhoogt de productiviteit, doordat het je concentratie verbetert. De balans tussen werk en privé verbetert, omdat jij je werkschema afstemt op je privéleven. Doordat jij je eigen keuzes maakt in je werk, leidt dit tot een hoger gevoel van trots waardoor je meer voldoening uit je werk haalt. Wanneer je werk veel van je eist, verlicht vrijheid in je werk de stress en voorkomt het mentale gezondheidsproblemen.

Stelling: Het missen van vrijheid in je werk is een goede reden om een andere baan te zoeken. 

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Vrijheid in je werk: wat is het en wat zijn de voordelen?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent