6 tips voor de reflectie op jouw sollicitatiegesprek

  • Iris Douwes
  • 31 augustus 2021

Na het voeren van een sollicitatiegesprek is het niet altijd duidelijk of het gesprek goed is gegaan. Je hebt jezelf zo goed mogelijk gepresenteerd, maar was het wel genoeg? Reflecteer op jouw sollicitatiegesprek met de tips uit onze blog video.

Tip 1 Maak aantekeningen tijdens het gesprek 

Om goed te kunnen reflecteren op het gesprek is het belangrijk dat je tijdens het gesprek aantekeningen maakt. Zo kun je achteraf makkelijker terugkijken op het gesprek. Daarnaast kun je ook jezelf vragen stellen waarom het gesprek juist wel of niet goed ging. Hierdoor krijg je een beter beeld of de baan echt bij je past! Neem dus altijd een notitieblok mee naar jouw sollicitatiegesprek!

Tip 2 Schrijf de red flags van het gesprek op

In de huidige arbeidsmarkt komt het steeds vaker voor dat de sollicitant de aangeboden baan afwijst. Ga voor jezelf goed na wat je positief of negatief vond aan het gesprek. Er zijn bijvoorbeeld een aantal dingen waardoor jij gaat twijfelen aan de baan na het gesprek.

Het kan zo zijn dat er tijdens het gesprek geen aandacht wordt besteed aan jou of dat je er tijdens het gesprek achter komt dat er een groot personeelsverloop is bij de organisatie. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er slecht wordt gepraat over degene die jij gaat vervangen, of dat je collega’s ziet die het eigenlijk niet naar hun zin hebben. Denk goed na of je wilt werken in zo’n organisatie.

Tip 3 Bekijk hoe jij je voelt na het gesprek 

Als je klaar bent met het gesprek is het erg belangrijk hoe jij je op dat moment voelt. Het is namelijk niet zo dat het bedrijf de enige is die moet beslissen of je geschikt bent voor de functie. 

Ook jijzelf kan beslissen of dit het geval is. Indien er twijfels ontstaan is het goed om te kijken waar deze twijfels vandaan komen en of deze weggenomen kunnen worden. Indien je niet 100% enthousiast bent over de functie of het bedrijf is het misschien goed om de keuze nogmaals te overwegen.

Tip 4 Blijf op de hoogte van het sollicitatieproces

Mocht je wel enthousiast zijn over het gesprek, de functie en het bedrijf, dan is het belangrijk om na de sollicitatie actief te blijven, ook als het gesprek perfect verliep. Sommige sollicitatieprocessen duren lang, omdat er bijvoorbeeld veel partijen bij betrokken zijn. Het is dus niet slim om je zoektocht naar een juiste baan stil te leggen en zenuwachtig naast de telefoon te gaan zitten wachten op een reactie.

Tip 5 Schrijf een bedankmail

Ga actief aan de slag en ben bezig met je sollicitatie. Stuur een bedankmail! In deze bedankmail kun je jouw gesprekspartner(s) nog eens bedanken voor het gesprek. Ook kun je ze zo herinneren aan wie je bent en wat je komt toevoegen.

Daarnaast kun je nogmaals jouw antwoorden onderbouwen. Het kan natuurlijk zijn dat je door de zenuwen wat bent vergeten, zo heb je nog een kans om het toch goed te vertellen. Daarnaast stuurt meer dan de helft van de kandidaten geen bedankmail, dus hierdoor kun jij jezelf onderscheiden van andere kandidaten!

Tip 6 Maak jouw keuze

Na het schrijven van een bedankmail, wacht jij natuurlijk op een reactie of je wel of geen voorstel gaat ontvangen. Indien je een afwijzing krijgt, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar probeer dit om te zetten in kansen. Vraag om feedback, deze feedback kun je in de toekomst gebruiken bij het solliciteren.

Wat je natuurlijk het liefste hoort, is dat je een voorstel ontvangt! Maar voordat je dit aanneemt, is het verstandig eerst even de tijd te nemen om alles te laten bezinken. Zet daarnaast voor jezelf op een rijtje of dit zeker te weten de baan is waar jij voor wilt gaan. Zo ja, laat deze kans dan niet schieten!

 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "6 tips voor de reflectie op jouw sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent