Ontdek de verborgen arbeidsmarkt en mis geen enkele vacature meer

 • Pascal Joore
 • 1 maart 2016

Een groot deel van de vacatures is niet zichtbaar voor het grote publiek. Ze worden ingevuld zonder dat jij ooit van het bestaan van de vacature afweet. Dergelijke vacatures behoren tot de verborgen arbeidsmarkt.

Over de omvang van de verborgen arbeidsmarkt wordt flink gespeculeerd. Sommigen zeggen dat 70 % van de vacatures verborgen is, anderen beweren dat het 30% is.

Een exacte uitspraak kunnen we er niet over doen, omdat het simpelweg niet te achterhalen is. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat de verborgen arbeidsmarkt bestaat en dat jouw droombaan er zomaar tussen kan zitten.

Het zou jammer zijn om dergelijke vacatures mis te lopen, want met enige inspanning en een aantal trucjes kun je de ‘verborgen’ arbeidsmarkt redelijk makkelijk blootleggen.

Het grote voordeel van verborgen vacatures is dat er minder concurrentie is dan bij reguliere vacatures. Hoe eerder je een vacature opspoort, hoe lager de concurrentie zal zijn.

Waarom bestaat de verborgen arbeidsmarkt?

Het netwerk van werknemers, de hoge advertentiekosten voor vacatures en het toenemende gebruik van Social Media zijn allemaal factoren die er toe leiden dat een groot deel van de vacatures niet (goed) zichtbaar is voor het grote publiek.

 • Hoge advertentiekosten dwingen bedrijven om een selectie te maken van websites waar ze een vacature uitzetten. Dit betekent dus dat een deel van de vacatures niet te vinden is op jouw favoriete vacaturesite.
 • Vacatures die relatief makkelijk kunnen worden ingevuld, worden niet eens gepromoot. Een database, talentpool of het netwerk van werknemers zorgt dan voor voldoende kandidaten.
 • Mensen plaatsen steeds meer informatie op Social Media, waardoor het voor recruiters makkelijk is om goede kandidaten te vinden zonder een vacature te hoeven publiceren.
 • Tot slot hebben grote bedrijven vaak een bepaalde machtspositie opgebouwd waardoor ze hoger staan in zoekmachines als Google, maar ook op de bekende vacaturesites. Kleinere bedrijven zijn dus minder prominent aanwezig en dus minder goed zichtbaar.

Wanneer je op zoek bent naar een baan, en vooral wanneer je moeite hebt om er een te vinden, mag je het verborgen deel van de arbeidsmarkt niet links laten liggen. Om meer uit de verborgen arbeidsmarkt te halen geven we 4 praktische tips.

Ontdek de verborgen arbeidsmarkt

#1 Verbeter je manier van zoeken

Het aantal vacatures op bekende vacaturesites is vaak zo groot en overweldigend dat bij veel mensen de misvatting ontstaat dat alle vacatures er te vinden zijn. Als gevolg daarvan beperkt men de zoektocht tot één of twee van deze websites. Dat is jammer, want het aanbod op deze websites is allesbehalve compleet. 

Maak dus niet alleen gebruik van grote vacaturebanken, maar bezoek ook gewoon eens een aantal bedrijfswebsites. Grotere bedrijven hebben vaak een toegewezen pagina met vacatures. De kans is groot dat je daar vacatures tegenkomt die niet terug te vinden zijn op de bekende vacaturesites.

Een andere populaire website om vacatures te vinden, is de zoekmachine Google. Veel mensen weten echter niet dat er een aantal simpele trucjes zijn om jouw zoekopdrachten te verbeteren:

 • Voeg een ~ toe aan een woord om ook op synoniemen te zoeken (voorbeeld: “vacature ~Accountmanager”). Soms kan een bepaalde functie omschreven worden aan de hand van verschillende titels (bijvoorbeeld Accountmanager, Commercieel Medewerker, Vertegenwoordiger of Verkoper).
 • Door jouw zoekopdracht tussen aanhalingstekens te zetten, zoek je naar exacte woorden of woordgroepen (voorbeeld: “vacature Accountmanager Utrecht”).
 • Gebruik “Site:” om te zoeken binnen een bepaalde website (voorbeeld: “site:wetalent.nl vacature accountmanager”).
 • Met een minteken kun je woorden uitsluiten, zodat je zoekresultaten met het betreffende woord weg kunt filteren (voorbeeld: “administratieve baan -receptionist”).
 • Je kunt een * gebruiken wanneer je niet goed weet welk woord je moet gebruiken voor een zoekwoord of wanneer je simpelweg op zoek bent naar inspiratie. Google vult dan de meest gebruikte zoekwoorden in (voorbeeld: “* assistent”). In dit geval moet er een spatie tussen het leesteken en het woord worden gezet.

Het gebruik van slechts één leesteken kan voor totaal verschillende zoekresultaten zorgen. Gebruik het in jouw voordeel.

#2 Actief netwerken

Vergaderingen, geruchten en koffiepauzes zorgen ervoor dat werknemers vaak als eerste op de hoogte zijn van een vrijkomende positie.

Wanneer je contactpersonen hebt bij bedrijven waar je wilt werken, kunnen zij je aandragen wanneer er een positie vrijkomt of je ervan op de hoogte stellen.

Om je kansen via deze weg te vergroten, is het aan te raden om een gewoonte te maken van netwerken. Netwerken doe je op de lange termijn, probeer dus al te beginnen voordat je op zoek gaat naar een baan. Investeer in het behouden van relaties door regelmatig contact op te nemen en ga proactief op zoek naar nieuwe relaties.

Houd hierbij in het achterhoofd dat netwerken draait om geven en nemen. Mensen zullen je pas iets gunnen wanneer zij vinden dat je het verdient. Het vergroten van de gunfactor hoeft helemaal niet lastig te zijn. Zo kan het delen van een nuttig artikel, het introduceren van een andere connectie of het doorsturen van een interessante vacature voldoende zijn om krediet op te bouwen.

Zodra je op zoek bent naar een baan is het belangrijk om de mensen in je netwerk hiervan op de hoogte te stellen. Maak het voor hen zo makkelijk mogelijk om je te helpen. Noem dus welke functie je ambieert en welke omgeving jouw voorkeur heeft. Hoe specifieker je bent hoe beter ze jou kunnen helpen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Verstuur een open sollicitatie

Bij een open sollicitatie solliciteer je bij een bedrijf zonder op een specifieke vacature te reageren. Je klopt dus ongevraagd aan om je interesse te tonen en jezelf te verkopen.

Veel mensen zien af van een open sollicitatie, omdat de kans op een baan kleiner is dan bij een reactie op een vacature. Maar vergeet niet dat slimme managers altijd op zoek zijn naar professionals die iets kunnen betekenen voor het bedrijf.

Met een goede voorbereiding en een treffende brief kun je de kans op een baan via een open sollicitatie aanzienlijk vergroten. Hoe je dat doet lees je hier.

Naast het versturen van een brief kun je het bedrijf ook bellen. Het voordeel ervan is dat het sneller is dan het schrijven van een open sollicitatiebrief. Je moet echter wel zorgvuldig te werk gaan.

Een goede voorbereiding is belangrijk, want bij een succesvolle introductie kan het gesprek zomaar uitmonden in een sollicitatiegesprek. Door het bedrijf op voorhand goed te onderzoeken, kun je tijdens het gesprek dieper ingaan op jouw eventuele rol binnen de organisatie en je toegevoegde waarde laten zien.

Zelfs wanneer je met een open sollicitatie niet direct succes hebt, kun je door een goede indruk te maken bovenop de stapel belanden. Wanneer er dan een positie vrijkomt zul je als eerste worden benaderd.

 #4 Verhoog je vindbaarheid

Steeds meer mensen maken gebruik van Social Media en dankzij zakelijke netwerken als LinkedIn wordt steeds meer informatie beschikbaar voor recruiters. Social Media vormen dus een goedkope bron van informatie, waarmee goede kandidaten gevonden kunnen worden zonder een vacature te hoeven publiceren.

80% van de recruiters noemt LinkedIn zelfs als belangrijkste wervingskanaal in 2015!

Het hebben van een volwaardig LinkedIn profiel kan jouw kansen op de arbeidsmarkt dus aanzienlijk vergroten. Een profiel dient als online visitekaartje. Hoe beter het visitekaartje, hoe groter de kans dat je wordt benaderd door een een recruiter. Lees in deze infographic hoe je in 12 eenvoudige stappen een volwaardig LinkedIn profiel maakt.

Naast het passieve lidmaatschap op LinkedIn, kun je er ook voor kiezen om actief deel te nemen aan het platform. Door je kennis op een bepaald vakgebied met mensen te delen (in bijvoorbeeld de LinkedIn groepen) verbeter je je online imago en ben je op meerdere plekken zichtbaar (en dus beter vindbaar). In de LinkedIn groepen vind je ook een tabblad met vacatures. Bekijk deze regelmatig, want er worden dagelijkse nieuwe updates geplaatst. 

Er zijn naast LinkedIn ook andere mogelijkheden om je vindbaarheid te verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uploaden van je cv op bekende vacaturesites, het deelnemen aan discussiefora of het lanceren van je eigen website.

De verborgen arbeidsmarkt

De verborgen arbeidsmarkt verhult carrièrekansen voor de nietsvermoedende werkzoekende. Door je bewust te zijn van dit deel van de arbeidsmarkt en ernaar te handelen, kun je kansen creëren die vaak al binnen handbereik lagen.

Maak een gewoonte van netwerken, vergroot je vindbaarheid, laat je niet misleiden door de grote vacaturesites en ga op zoek naar de vacature die écht bij je past.

Stelling: Door onwetendheid met betrekking tot de verborgen arbeidsmarkt lopen veel mensen mooie carrièrekansen mis!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Ontdek de verborgen arbeidsmarkt en mis geen enkele vacature meer"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Rob Rachota
  • 3 maart 2016

  Helaas mee ens. Het reageren op een advertentie werkt tegenwoordig bijn a niet meer, Netwerken is tegenwoordig het aller belangrijkste als je iets wilt bereiken.

  • ton
  • 18 mei 2016

  Ben geïnteresseerd in dit item.