Reageren op meerdere vacatures: do’s en don’ts

 • Natasja van Wijk
 • 4 april 2023

Bij de zoektocht naar een baan is het begrijpelijk dat je op meerdere vacatures reageert. Op deze manier houd je verschillende opties open en vergroot je de kans op het vinden van een baan. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken en welke zaken moet je vermijden?

In ons blog bespreken we verschillende do’s en don’ts voor het reageren op meerdere vacatures.

Zo bespreken we onder andere waarom het belangrijk is om te focussen op de vacatures die het beste bij jou passen en hoe je meer kans maakt op succesvolle sollicitaties.

Waarom reageren op meerdere vacatures?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om op meerdere vacatures te reageren. We noemen er vier:

 • Het vergroot de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek
 • Het verbetert je onderhandelingspositie, omdat je meer opties open houdt
 • Je krijgt een beter idee welke soort functies en bedrijven bij jou passen
 • Het vergroot jouw netwerkmogelijkheden

Door de voordelen te benutten, vergroot je uiteindelijk de kans op het vinden van een baan die bij jou past. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. Met onze do’s en don’ts voorkom je dat je onnodige fouten maakt en vergroot je de kans op het vinden van die baan.

Do’s bij het reageren op meerdere vacatures

#1 Een unieke motivatie

Een goede motivatie is van groot belang voor het vergroten van jouw kans op een baan. Het is echter geen kwestie van kopiëren en plakken wanneer je op meerdere vacatures reageert. Je solliciteert namelijk bij verschillende bedrijven en/of op verschillende functies. Maar ook al reageer je op dezelfde soort functies, ieder bedrijf is uniek en dat vraagt om een unieke motivatie.

Werkgevers merken het als je massa-sollicitaties aan het versturen bent. Dit komt lui en onprofessioneel over. Neem daarom de tijd om jouw motivatie te personaliseren voor elke functie. Vermeld specifieke informatie over de functie in jouw motivatiebrief en benadruk jouw vaardigheden, ervaring en kwalificaties die relevant zijn voor de functie en het bedrijf.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Pas (waar mogelijk) jouw cv aan

In jouw cv vermeld je ervaringen, opleidingen en andere belangrijke activiteiten die relevant zijn. Ondanks dat veel mensen denken dat je bij elke sollicitatie hetzelfde cv meestuurt, hoeft dit niet zo te zijn.

Hoewel je een groot deel van jouw cv niet hoeft te veranderen, is het verstandig om jouw cv gedeeltelijk af te stemmen op de baan. Dit doe je door specifieke vaardigheden die in de functieomschrijving worden benoemd, ook te benoemen in je cv. Verwijder informatie die niet relevant is voor de functie.

Daarnaast is het raadzaam om bij het aanpassen van je cv ook te letten op specifieke trefwoorden die in de vacaturetekst worden gebruikt. Met name grote bedrijven maken namelijk gebruik van software waarmee kandidaten worden gefilterd op relevantie, aan de hand van trefwoorden. Zorg ervoor dat je deze trefwoorden op een natuurlijke manier in je cv verwerkt. Maar vergeet niet dat het belangrijkste doel van je cv is om een helder beeld te geven van wie je bent en wat je kunt, dus pas je cv alleen aan waar nodig.

#3 Blijf authentiek

Het is goed om authentiek te blijven wanneer je op meerdere vacatures reageert. Overdrijf jouw vaardigheden niet om de baan te krijgen. Pas jouw motivatiebrief en cv aan op de vacature, maar wees wel eerlijk.

Als je wordt betrapt op een leugen, wordt jouw kans op de baan gelijk een stuk kleiner. Heb je de baan wel gekregen? Dan kan een leugen in jouw sollicitatie het werken een stuk lastiger maken, omdat je mogelijk niet voldoet aan de verwachtingen.

#4 Houd het overzichtelijk

Als je op meerdere vacatures reageert, is het mogelijk dat je het overzicht kwijtraakt. Houd je sollicitaties overzichtelijk, door het volgende bij te houden:

 • Op welke vacatures je hebt gesolliciteerd (naam bedrijf, functietitel)
 • De datum waarop je hebt gesolliciteerd
 • Wat de status van de sollicitatie is (motivatie verstuurd, reactie ontvangen, gesprek ingepland etc.)

Zorg voor een sollicitatie-routine om je sollicitaties per dag overzichtelijk te houden. Wees consequent in het solliciteren, bijvoorbeeld door dagelijks een paar uur in de ochtend ervoor vrij te maken.

#5 gebruik niche-vacaturesites

Grote vacaturesites als Indeed en Nationale Vacaturebank hebben een massa aan vacatures. Je ziet wellicht door de bomen het bos niet meer. Ga eens op zoek naar vacaturesites die zich richten op een niche. Zo zoek je efficiënter en vergroot je de kans om vacatures te vinden die goed aansluiten bij jouw interesses.

Don’ts bij het reageren op meerdere vacatures

#1 Reageren op zoveel mogelijk vacatures

In veel gevallen geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Ook bij sollicitaties is dat zo. Daarom is het belangrijk om selectief te zijn in de vacatures waarop je solliciteert. Reageer alleen op vacatures die goed passen bij jouw interesses, vaardigheden en ervaring. Elk bedrijf is anders, en ook iedere functie is niet 100% hetzelfde.

Als je solliciteert naar een functie als Accountmanager in de bouw, kan het zijn dat je bij het ene bedrijf ijzerwerken verkoopt en bij het andere bedrijf isolerende producten. Het is daarom belangrijk om vooraf voor jezelf duidelijk te hebben waar jouw voorkeur naar uitgaat, zodat je gerichter en effectiever solliciteert. Dit helpt je ook om tijdens het sollicitatieproces de focus te houden op vacatures die het beste bij jou passen.

#2 Reageren op meerdere vacatures bij dezelfde werkgever

Misschien heb je een bedrijf op het oog waar je heel graag wilt werken. Je kiest ervoor om op meerdere vacatures binnen dit bedrijf te reageren. Maar is dat wel handig?

Over het algemeen niet. Het is niet aan te raden om te solliciteren naar een functie die niet aansluit bij jouw interesses en vaardigheden, ook al lijkt het bedrijf nog zo interessant. Door gericht te solliciteren en je te richten op vacatures die passen bij jouw kwalificaties, laat je zien dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie. Zo vergroot je jouw kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Ben je toch geïnteresseerd in meerdere functies bij hetzelfde bedrijf? Zorg er dan voor dat je niet op te veel vacatures reageert en laat zien dat je serieus bent over het verkrijgen van de functie.

#3 Je sollicitaties allemaal tegelijk versturen

Je sollicitaties allemaal tegelijk versturen, zodat je er maar vanaf bent, is niet de beste strategie. Verspreid je sollicitaties. Zo heb je de tijd om jouw motivatiebrief te bewerken en aan te laten sluiten op de functie en het bedrijf.

Het zoeken naar een baan kan stressvol zijn. Jezelf geen tijd gunnen om te solliciteren maakt het proces overweldigend. Door meer aandacht te besteden aan elke sollicitatie, is het makkelijker aan te tonen waarom je de juiste kandidaat bent voor de functie. Daarnaast heb je minder kans dat je fouten gaat maken.

#4 Vertellen dat je op meerdere vacatures reageert

Vertel in je motivatiebrief niet dat je nog andere sollicitaties hebt lopen. Dit kan ongeïnteresseerd overkomen en de indruk wekken dat je niet gemotiveerd bent om bij het betreffende bedrijf te werken.

Daarentegen is het wel verstandig om later in het sollicitatieproces te vertellen dat je meerdere sollicitaties hebt lopen. Bijvoorbeeld wanneer jouw gesprekspartner erom vraagt of wanneer je een onderhandelingsgesprek hebt.

Hoe reageer je op meerdere vacatures?

Het reageren op meerdere vacatures heeft vele voordelen, maar je moet het slim aanpakken om ze in jouw voordeel te laten werken. Pas jouw motivatiebrief en cv aan per sollicitatie, maar overdrijf jouw vaardigheden niet.

Om het solliciteren voor jezelf gemakkelijker te maken, is het raadzaam om op niche-vacaturesites te zoeken en elke verstuurde sollicitatie overzichtelijk bij te houden.

Naast de vele voordelen van het reageren op meerdere vacatures werkt massa-solliciteren echter in je nadeel. Reageer niet op te veel vacatures, verstuur je sollicitaties niet allemaal tegelijk en vertel niet uit jezelf voorafgaand aan het gesprek dat je nog meerdere sollicitaties hebt lopen.

 

Update: dit blog over reageren op meerdere vacatures verscheen voor het eerst op 6 januari 2015 en werd op 4 april 2023 geactualiseerd.

Stelling: op meerdere vacatures bij hetzelfde bedrijf reageren is niet verstandig

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

3 Reacties op "Reageren op meerdere vacatures: do’s en don’ts"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Andries
  • 22 januari 2015

  Ook een “don’t” voor de andere kant. Het is niet verstandig een mail te versturen naar een kandidaat met de tekst “Met zorg hebben wij jouw sollicitatie…. ” etc. en dan een andere vacature noemen dan waar de persoon naar gesolliciteerd heeft. Neem ook de sollicitant serieus, die heeft er werk in gestoken. Veelal blijft een reactie in z’n geheel uit!

  • Klaas
  • 20 februari 2016

  Goede tips in deze blog. Belangrijk is dat mensen echt naar zichzelf kijken en dat wordt vaak vergeten.

  • Kat
  • 8 augustus 2018

  Ondertussen werk ik 12 jaar voor hetzelfde bedrijf. Tot op heden heb ik steeds commerciele functies uitgeoefend. sinds 2 jaar heb ik voor mezelf besloten dat ik graag voor onze HR (afdeling Learning en Development) afdeling zou willen gaan werken. (cfr. mijn opleiding). Na een doorgevoerde reorganisatie werden onlangs vacatures opengesteld voor diverse functies binnen het domein Learning en Development. 2 daarvan lijken me dermate boeiend dat ik heel graag de sprong wil wagen! Echter worden beide vacatures door dezelfde leidinggevende uitgeschreven. Hoe pak ik dit best aan?
  Als er plots meerdere vacatures tegelijkertijd gepubliceerd worden, lijkt het me niet onlogisch dat je ook in meerdere geïnteresseerd bent, maar ik wil ook niet overkomen als iemand die niet weet wat ze wilt.