Kiezen tussen twee aangeboden banen: 8 tips

 • Natasja van Wijk
 • 24 januari 2023

Stel je voor: je hebt de sollicitaties achter de rug en niet één, maar twee bedrijven zijn geïnteresseerd in je. Als je mag kiezen tussen twee banen, zit je in een luxepositie. Maar het is niet altijd voordelig. Het kan namelijk overweldigend zijn en veel stress met zich meebrengen. Voor welke baan moet je kiezen? En hoe weet je dat je de beste keuze maakt?

Het is belangrijk dat jij de baan kiest die het beste bij je past. Zo ga jij met plezier naar je werk toe! Om een weloverwogen keuze te maken, geven wij 8 tips die jou helpen te kiezen tussen twee banen.

#1 Verzamel informatie

Bij het kiezen tussen twee banen wil je natuurlijk een weloverwogen keuze maken. Voorafgaand aan beide sollicitaties heb je waarschijnlijk het een en ander onderzocht en ook tijdens de gesprekken heb je veel informatie ingewonnen, maar is dat alles? Bezoek in ieder geval de website en socials van het bedrijf. Check de reviews van beide bedrijven, bijvoorbeeld op Google. Maar doe ook navraag in jouw netwerk. Wellicht werken er mensen die je kent of met wie je een connectie op LinkedIn hebt.

Zet alle feiten over beide banen op een rij. Denk aan informatie over de functie, zoals de verantwoordelijkheden en het aantal werkuren, alle arbeidsvoorwaarden zoals het salaris en het aantal vakantiedagen, maar ook alle aspecten van de cultuur binnen het bedrijf. Zorg voor een volledig inzicht in beide banen. Merk je dat je informatie mist over één of beide bedrijven? Neem dan contact op met de werkgever of recruiter en geef aan wat je opgehelderd wilt hebben. 

#2 Denk aan je doelen op lange termijn

Bij het kiezen tussen twee banen is het slim om je niet alleen te richten op de korte termijn. Ook je carrièredoelen op lange termijn zijn van groot belang. Denk onder andere na over:

 • Of deze baan jou de kennis biedt die jou verder gaat helpen in je carrière.
 • Of de baan voldoende doorgroeimogelijkheden biedt.
 • Of je de mogelijkheid hebt om binnen het bedrijf verder te leren in je vakgebied.
 • Of het salaris wenselijk is op de lange termijn.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar als je voor deze baan kiest? Denk goed of jouw carrièredoelen aansluiten bij de baan. Hulp nodig bij het bepalen van je langetermijndoelen? Lees hier welke 6 stappen jou helpen bij het opstellen van een goed carrièreplan.

#3 Maak een overzichtelijke vergelijking

Als je alle informatie over beide bedrijven hebt verzameld, is het goed om een vergelijkingstabel te maken. Welke factoren vind je het belangrijkst bij een baan? Hoe belangrijk vind je deze factoren? En hoe positief ben jij over deze factoren bij beide bedrijven? In een vergelijkingstabel krijg jij een overzicht waarin de twee bedrijven het volgens jou goed doen. 

Een vergelijking van de voor- en nadelen van elke baan in een vergelijkingstabel is een goed hulpmiddel, maar dit alleen geeft je geen volledig beeld van alle criteria die voor jou belangrijk zijn. Door elk criterium te rangschikken, bijvoorbeeld door ze een cijfer tussen 1-10 te geven, krijg je meer informatie over waar elke baan in uitblinkt. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n vergelijkingstabel:

 

Factor

Hoe belangrijk vind ik deze factor?

Hoe goed doet bedrijf A dit

Totaal bedrijf A

Hoe goed doet bedrijf B dit

Totaal bedrijf B

Salaris

8

6

48

9

72

Doorgroeimogelijkheden

6

9

54

6

36

Werk-privébalans

9

6

54

8

72

Secundaire arbeidsvoorwaarden

6

7

42

6

36

Vakantiedagen

5

8

40

8

40

Pensioenregeling

4

8

32

6

24

Locatie bedrijf

7

6

42

8

56

Kantoorvoorzieningen

6

7

42

6

36

Totaal

198

192

#4 Vraag om meer tijd

Ook al ben je er nog niet klaar voor om een baanaanbod te accepteren, spreek wel je enthousiasme uit! Wellicht staat er nog een gesprek gepland bij een ander bedrijf en wacht je dat liever af. Of je hebt van beide al het aanbod ontvangen en hebt wat tijd nodig om een afweging te maken. Wat de reden ook is: reageer enthousiast op het aanbod van de werkgever, maar geef aan dat je tijd nodig hebt voor je op het aanbod ingaat. 

Wees ook transparant over waarom je tijd nodig hebt. Geef indien mogelijk een specifieke datum en vraag of je later op je beslissing kunt terugkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je zo snel mogelijk na het nemen van je beslissing een definitief antwoord geeft. Als je te lang wacht, kom je ongeïnteresseerd over en vermindert je kansen om de baan te krijgen.

Weigert de werkgever je meer tijd te geven om over het aanbod na te denken? Een opdringerige werkgever kan erop wijzen dat hij of zij de behoeften en tijd van anderen niet respecteert. 

#5 Blijf communiceren

Respecteer de tijd van beide werkgevers terwijl je nog in het besluitvormingsproces zit. Het is van groot belang dat je dit ook laat zien. Reageer direct op de mailtjes en telefoontjes die je van ze krijgt. Zo laat jij een positieve indruk achter bij je potentiële toekomstige werkgever.

#6 Onderhandelen

Wellicht spreekt de ene baan je wat meer aan dan de andere, maar heeft de andere baan een beter salaris en/of betere arbeidsvoorwaarden. Overweeg te onderhandelen over zaken die jij belangrijk vindt. Hoewel het salaris niet je belangrijkste motivatie moet zijn, is het begrijpelijk om erover te onderhandelen als er een groot verschil zit tussen de salarissen van de twee bedrijven. 

In een andere blog lees je onze tips voor een succesvolle salarisonderhandeling.

#7 Wat zegt je intuïtie? 

Natuurlijk is het slim om alle feiten op een rijtje te hebben, maar bij welke baan heb jij een beter gevoel? Soms is je instinct de beste indicator bij het maken van een weloverwogen keuze. Je gevoel hoeft dan niet op de feiten gebaseerd te zijn. Misschien weet je nou eenmaal niet waarom het ene bedrijf meer vertrouwd aanvoelt dan het andere. 

Zie jij jezelf werken binnen het bedrijf, voor de managers en denk je dat jij je er op je gemak gaat voelen? Stel jezelf voor in beide functies: welke baan maakt jou enthousiaster?

#8 Toon je dankbaarheid

Heb je een keuze gemaakt? Zowel je toekomstige werkgever als de werkgever van het andere bedrijf hebben genoeg tijd gestoken in het sollicitatieproces. Het is dan wel zo netjes om hen te bedanken voor het baanaanbod. Ook al kies je voor het andere bedrijf, wellicht heb je in de toekomst nog contact met de werkgevers of werknemers binnen dat bedrijf. 

Slim kiezen tussen twee banen

Wanneer je twee banen aangeboden krijgt, kan het lastig zijn om daartussen te kiezen. Verzamel over beide bedrijven en functies zoveel mogelijk informatie, denk aan je doelen op lange termijn en vergelijk de factoren die voor jou belangrijk zijn. Hoewel de deze informatie je mogelijk al een goed idee geven van welke baan beter bij jou past, is het goed om naar je gevoel te luisteren. Van welke baan word jij meer enthousiast? Blijf in het gehele besluitvormingsproces transparant naar beide werkgevers toe communiceer snel en duidelijk.

Stelling: het kiezen tussen twee banen is erg stressvol.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Kiezen tussen twee aangeboden banen: 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • John lathouwers
  • 8 september 2023

  Leuke blog. Ongeveer zelfde situatie maar dan met huidige werkgever en nieuwe voor andere functie. Vind het niet zo zeer stressvol, maar meer onzeker en spannend