Koffie drinken op het werk? Voordelen vs nadelen

  • Lars Tertoolen
  • 24 september 2019

Koffie op het werk, kan jij nog zonder?

Wereld Koffie Dag, 1 oktober is het weer zover, de wereldwijde viering van het drankje waar zoveel mensen hun dag mee beginnen. De cijfers spreken voor zich; 82% van de Nederlanders drinkt wekelijks koffie, 67% dagelijks. Met een gemiddelde van 4,2 kopjes op een doordeweekse dag, zijn we één van de grootste koffiedrinkers ter wereld.

De kans is groot dat je jouw werkdag begint met een lekker bakje koffie. Maar wat is eigenlijk het effect van het drinken van koffie? Deze week gaan we in op de voordelen én de nadelen van het drinken van koffie op het werk. Dus pak snel een bakje koffie (of niet) en lees verder.

Wat is koffie?

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van koffie drinken tijdens werktijd kijken we eerst snel naar het drankje zelf. Hoewel koffie een boon wordt genoemd, is het eigenlijk het zaad van een stuk fruit, bekend als een koffiekers. Ze worden ‘bonen’ genoemd, omdat ze lijken op het uiterlijk van echte bonen.

Koffie is een gebrouwen drank die wordt verkregen door in water de oplosbare componenten uit de geroosterde pitten van de koffiekers te extraheren. Het aroma en de smaak variëren met de soort boon, de extractiemethode, de kwaliteit van de koffiebonen en de concentratie van de uiteindelijke drank. Een belangrijke stofje van koffie is cafeïne.

Cafeïne is een witte, bittere, kristallijne stof, gewonnen uit verschillende planten. De meest bekende is de koffieplant. Cafeïne is een middel dat een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Meestal slaat de boost van cafeïne ongeveer 15 minuten na het consumeren toe en blijft ongeveer zes uur in je systeem.

Voordelen van koffie op het werk

Er zijn talloze onderzoeken geweest over het effect van koffie. Hieronder staan een aantal voordelen die effect hebben op jouw werkdag.

Productiviteit

Het drinken van cafeïne kan helpen om je beter te focussen en te concentreren. Een betere focus en concentratie helpt je om je productiviteit op te schroeven.

Daarnaast komt het wel eens voor dat je rond de middag een kleine energie inzinking krijgt. Koffie is dan voor veel mensen de oplossing voor deze ‘middagdip’. Door het drinken van koffie word je weer alert en wakker.

Koffie kan je helpen om wakker te blijven, omdat het je hersenactiviteit verhoogt en een energieboost veroorzaakt. Het is niet zo dat koffie je echt wakker maakt, maar het is een uitstekende stopper van dat slaperige gevoel.

Sociale momenten

Het sociale aspect van koffie op de werkvloer is groot. Socialiseren op het werk en werknemersverbindingen kunnen leiden tot het creëren van een open kantoorcultuur. Het hebben van een koffiepauze kan een positieve sfeer op kantoor creëren.

Het is een welkome mini-break en hét moment om met je collega’s te spreken. Het drinken van koffie kan leiden tot een hechtere band tussen jou en je collega’s, nieuwe ideeën en meer creativiteit.

Daarnaast is het dé manier voor nieuwe werknemers collega’s te leren kennen. Op je eerste werkdag is de koffieautomaat een mooie manier om op een laagdrempelige manier een gesprek aan te gaan met je nieuwe collega’s.

Positieve gezondheidseffecten van koffie

Er zijn een aantal gezondheidseffecten aan het drinken van koffie. Hieronder staan een aantal voordelen van koffiedrinken op je gezondheid:

  • Koffie verlaagt het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten en nierziekten
  • Koffie vermindert het risico op kanker
  • Koffie vermindert het risico op een beroerte
  • Koffie vermindert het risico op de ziekte van Parkinson
  • Koffie kan het risico op diabetes type II verlagen

De gunstige effecten op het menselijk lichaam zijn vrij goed onderzocht, maar koffie als geheel is een complexe drank met duizend verschillende stoffen. Het is niet zeker dat het de cafeïne is die verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen van koffie. Cafeïnevrije koffie zou dus zomaar dezelfde effecten kunnen hebben.

Er hoeft niet uitgelegd te worden waarom deze gezondheidsvoordelen positief zijn voor je werkdag.

Sneller leren

Naast alertheid, kan cafeïne je helpen nieuwe informatie sneller op te nemen en te bewaren. Het helpt je hersenen om informatie beter te identificeren. Onderzoek toonde aan dat koffie een positief effect op het geheugen kan hebben. Het stelt dat cafeïne de vergeetachtigheid gedurende 24 uur kan verminderen.

Visitekaartje voor je gasten

Wanneer je op de werkvloer zakelijke partners, klanten, of andere bezoekers ontvangt is het vreemd als je geen koffie kan aanbieden. Koffie is een traditioneel onderdeel van de kantooromgeving, maar ook een aloude vorm van gastvrijheid.

Door koffie aan te bieden, stel je jouw gasten op hun gemak, toon je gastvrijheid en creëer je een omgeving die positieve sociale interactie aanmoedigt. Het hebben van koffie op het werk is bijna noodzakelijk op de werkvloer. Nu hoef je natuurlijk niet perse zelf mee te drinken, maar het kan wel bevorderlijk werken.

Tevredenheid

Voor een goede start van de werkdag begint een groot deel van werkend Nederland de dag met een lekker bakje koffie. Waarom? Koffie drinken brengt een soort geluksmoment teweeg. Het drinken van koffie maakt de werkdag leuker.

Samenvattend raak je van koffie erg tevreden op je werk. Effecten die hier voor zorgen zijn dat je vrolijker, scherper, ontspannender en productiever wordt. Het heeft een positieve invloed op de arbeidsvreugde en het teamgevoel.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Nadelen van koffie op het werk

Naast de opgenoemde voordelen is het niet alleen maar positief. Houd ook rekening met onderstaande nadelen van het drinken van koffie op het werk.

Hartkloppingen

Aangeraden wordt om maximaal vier koppen koffie per dag te drinken. Teveel koffie drinken kan ongezond zijn, vanwege de grotere hoeveelheid cafestol. Hartkloppingen zijn het gevolg van een overdreven gebruik van cafeïne. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen!

Risico voor zwangere vrouwen

Cafeïne kan schadelijk zijn voor een baby. Hoe meer cafeïne iemand binnenkrijgt, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een baby met een laag geboortegewicht is.

Ook bij borstvoeding is het gevaarlijk, want cafeïne komt in de moedermelk terecht waardoor de baby onrustig kan worden. Indien je zwanger bent is het verstandig om het gebruik van cafeïne te minimaliseren.

Depressie

Wie twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, loopt minder risico op depressie. Een hoge inname van cafeïne daarentegen kan symptomen van angst en depressie verergeren. Een depressie is verschrikkelijk voor je privéleven als je werkleven. Op werkgebied kan dit leiden tot een burn-out.

Slapeloosheid

Het effect van cafeïne heeft verschillende uitwerkingen op mensen. Als je gevoelig bent voor cafeïne, dan is het verstandig om voorzichtig te zijn met het drinken van koffie.

Zoals hierboven bij de voordelen aangeven verhoogt het de alertheid. Deze alertheid kan zorgen voor vermindering van je slaperigheid. Op die manier zorgt het ervoor dat je langer nodig hebt om in slaap te vallen.

Het verschil in dit effect is groot. Eigenlijk is de enige manier om er achter te komen hoe sterk het effect van cafeïne op jou is, door daadwerkelijk koffie te gaan drinken. Het is verstandig je koffieconsumptie hierop aan te passen. Wanneer je slecht slaapt kun je niet goed functioneren op je werk.

Verslavend

Een ander probleem met koffie en cafeïne is dat het tot een zekere hoogte verslavend kan werken. Wanneer je regelmatig koffie drinkt, word je er tolerant voor. Het werkt dan niet meer zoals daarvoor of er is een grotere dosis nodig om hetzelfde effecten te creëren.

Stop je ineens met het drinken van koffie terwijl je normaal gesproken een flinke aantal koppen per dag drinkt, dan is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen ervaart. Dit leidt vervolgens weer tot hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Geen effecten die je kunt gebruiken op je werkdag.

Verlagen van vitaliteit

Te veel koffie zorgt ervoor dat je je minder vitaal voelt. Je vitaliteit is de mate waarin je krachtig en energiek bent. Wanneer je vitaal bent ervaar je meer plezier en heb je meer energie op het werk. Het helpt wanneer je je cafeïne-inname beperkt en af en toe een kopje koffie vervangt door water en/of thee.

Drink jij koffie op het werk?

De kans is groot dat je jouw werkdag begint met een lekker bakje koffie. Maar wat is eigenlijk het effect van het drinken van koffie? Het drinken van koffie op het werk heeft een aantal voordelen. Het drinken van cafeïne kan helpen om je beter te focussen, te concentreren en maakt het je meer tevreden. Daarnaast is het sociale aspect van koffie op de werkvloer groot.Tot slot zijn er een aantal gezondheidseffecten aan het drinken van koffie. Ook zijn er een aantal nadelen bij het drinken van koffie op het werk. Teveel koffie drinken kan ongezond zijn en cafeïne kan schadelijk zijn voor een baby. Een hoge inname van cafeïne daarentegen kan symptomen van angst en depressie verergeren.

Stelling: ik kan geen werkdag zonder koffie!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Koffie drinken op het werk? Voordelen vs nadelen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent