Jouw droombaan vinden, hoe doe je dat? 8 tips!

  • Natasja van Wijk
  • 25 april 2023

Als kind heb je vast wel eens gedroomd over jouw droombaan! Wat je wilde worden als je groot was. Wellicht droomde je er wel van om de wereld te ontdekken als piloot, of wilde je als politieagent de straten veiliger maken. Maar ergens onderweg zijn die dromen vervaagd en heb je nu een baan waar je niet écht gelukkig van wordt.

Gelukkig is het nooit te laat om jouw droombaan opnieuw te vinden! In ons blog delen we maar liefst 8 tips die je helpen jouw droombaan te ontdekken en te verwezenlijken. Dus lees snel verder en maak van je passie jouw werk!

Wat is een droombaan?

Een droombaan sluit perfect aan bij jouw interesses en vaardigheden en die baan geeft jou energie en voldoening. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je elke dag met plezier naartoe gaat. Omdat een droombaan voor iedereen anders is, vergt het wellicht wat onderzoek om erachter te komen wat jouw droombaan precies inhoudt.

Weet jij nog niet precies hoe jouw droombaan eruitziet? Geen zorgen, we hebben 8 tips verzameld om jou te helpen bij het vinden van jouw droombaan.

#1 Ontdek jouw sterke punten

Waar ben jij goed in en waar krijg je energie van? Denk hierbij aan bepaalde vaardigheden zoals schriftelijke en mondelinge communicatie, maar ook persoonlijke eigenschappen als competitiviteit en creativiteit. Bij het vinden van jouw droombaan is het goed om rekening te houden met jouw sterke punten. Zorg voor een samenhangend inzicht, zodat je gerichter op zoek gaat naar banen die bij jou passen!

Zodra jij jouw sterke punten hebt geïdentificeerd, kun jij deze benadrukken tijdens je sollicitatie. Dit vergroot niet alleen je kansen op succes in het vinden van een droombaan, het helpt jou ook jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.

#2 Zelfreflectie

Bij het vinden van jouw droombaan is het belangrijk om zelfreflectie toe te passen. Wie ben jij en wat vind je belangrijk? Maak een lijst van jouw waarden, werkgewoonten en voorkeuren.

Kom meer over jezelf te weten, bijvoorbeeld door een beroepskeuzetest of persoonlijkheidstest te doen, die jou inzicht geven in welke banen bij jou passen. Wie weet komen er wel functies uit waar jij nog niet eerder aan hebt gedacht.

Probeer echter niet alleen te vertrouwen op beroepskeuzetesten. Vaak zijn persoonlijke inzichten en jouw gevoel belangrijker dan wat de resultaten van zo’n test jou vertellen. En als je er dan wel één wilt doen, kies dan voor een uitgebreide versie om jou het beste beeld te geven van welke beroepen er bij jou passen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Ontdek je passies

Heb je bepaalde hobby’s, interesses of heb je ergens ècht een passie voor? Als je momenteel veel tijd ergens aan besteed wat je leuk vindt, waarom zou je dan niet iets in die richting gaan doen?

Maak een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen. Dit kan van alles zijn. Of je nu graag in de sportschool staat, geschiedenis documentaires kijkt of het leuk vindt om te koken: een overzicht hiervan helpt jou mogelijk bij het vinden van jouw droombaan!

Combineer jouw passies met je werk, maar blijf wel realistisch. Bedenk welke aspecten van jouw passies je in een baan zou kunnen gebruiken.

Voetbal je bijvoorbeeld graag? Profvoetballer worden op je dertigste is niet heel realistisch, maar een baan in de sportjournalistiek of als project assistent bij de KNVB is dan wel weer mogelijk!

#4 Probeer iets nieuws

Soms helpt het om nieuwe dingen te proberen bij het vinden van jouw droombaan. Misschien zit je wel vast in dezelfde routine. Iets nieuws proberen verbreedt dan jouw perspectief!

Leer nieuwe vaardigheden, volg een workshop, zoek een nieuwe hobby of word lid van een club of vereniging. Door een cursus of opleiding te volgen, leer je weer nieuwe dingen, wat jou helpt bij het ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Wellicht heb jij ergens een passie voor terwijl je het nog niet weet. Probeer dus nieuwe dingen!

#5 Vraag het aan vrienden en familie

Hoe goed het ook is om zelfonderzoek te doen en je eigen intuïtie te volgen, is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Mensen die je goed kent, zoals vrienden en familie, kunnen een ander perspectief bieden. Wellicht zien zij carrièremogelijkheden die jijzelf nog niet eens had overwogen, maar die wel goed bij jouw wensen passen.

#6 Netwerk

Niet alleen vrienden en familie kunnen jou helpen bij het vinden van je droombaan. Investeer in connecties! Netwerken is overal mogelijk: via social media, online communities, bijeenkomsten en evenementen, maar niets gaat boven persoonlijke gesprekken.

Heb je al een idee welke richting jouw droombaan opgaat? Neem contact op met mensen uit de branche en vraag hen om advies. Bijvoorbeeld over hun werkervaringen, hoe zij hun baan hebben gevonden en tips voor jouw zoektocht.

Kijk ook eens via jouw netwerk naar functies die jou interessant lijken, maar waar je nog niet veel over weet. Door jouw netwerk uit te breiden en gesprekken te houden met mensen uit verschillende vakgebieden, krijg je een breder beeld van wat er allemaal mogelijk is.

Droombaan zoeken

#7 Wees bereid om gratis te werken

Om erachter te komen of een baan echt bij jou past, is het soms nodig om ervaring op te doen zonder directe financiële beloning. Denk aan stages, vrijwilligerswerk of tijdelijke projecten die helpen bij het vinden van jouw droombaan. Niet alleen zorgt dit voor waardevolle praktijkervaring, maar ook helpt het jouw netwerk verder uit te breiden.

Vrijwilligerswerk staat ook nog eens goed op je cv! Werken zonder vergoeding laat namelijk zien hoe serieus je bent over het vinden van je droombaan, maar blijf wel realistisch in hoeveel tijd en moeite je in deze “gratis” ervaringen wilt steken.

#8 Doorzettingsvermogen

Wacht niet passief af tot er een vacature voorbij komt, maar neem zelf het initiatief als je droomt van een baan bij een specifieke organisatie. Doorzettingsvermogen en een proactieve houding geven je een voorsprong in het sollicitatieproces.

Word je afgewezen bij jouw sollicitatie? Laat je niet ontmoedigen! Het duurt soms een tijdje voordat je jouw droombaan vindt. Geef niet op, blijf solliciteren en blijf werken aan jouw doelen. Met doorzettingsvermogen en een positieve houding, vind jij uiteindelijk jouw droombaan!

Jouw droombaan vinden

Wil jij jouw droombaan vinden, maar weet je nog niet goed hoe deze eruit ziet? Bij jouw zoektocht is het goed om eerst naar jezelf te kijken. Wat zijn jouw sterke punten, waar liggen je interesses en wat vind jij belangrijk in een baan?

Nadat je een goed beeld hebt van wie jij bent en wat je wilt, is het goed om eens om je heen te kijken. Zien vrienden en familie carrièremogelijkheden waar je nog niet aan hebt gedacht? Investeer ook in je zakelijke connecties en wees bereid om buiten de gebaande paden te treden. Laat je niet ontmoedigen als de zoektocht tegenzit. Met doorzettingsvermogen vergroot jij de kans om jouw droombaan te vinden!

Stelling: Een droombaan met een lager salaris geeft meer voldoening dan een baan die alleen om het geld draait.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Jouw droombaan vinden, hoe doe je dat? 8 tips!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent