Hoe toon je doorzettingsvermogen aan in een sollicitatiegesprek?

  • Lars Tertoolen
  • 5 november 2019

“Je beschikt over doorzettingsvermogen.”

Doorzettingsvermogen, standvastigheid of vastberadenheid. Deze termen ben je waarschijnlijk vaak in vacatureteksten tegengekomen. Dat is niet voor niets, deze competenties zien veel werkgevers graag in een nieuwe werknemer.

Andersom worden deze termen ook regelmatig gebruikt, sollicitanten gebruiken deze termen tijdens het solliciteren. Doorzettingsvermogen is dikwijls te vinden onder het kopje competenties op een cv. Ook in menig motivatiebrief staat de zin: “Ik bezit een groot doorzettingsvermogen.”

Of je nu reageert op een vacaturetekst waarin er naar doorzettingsvermogen gevraagd wordt of jij zelf in je sollicitatie aangeeft een doorzetter te zijn… het komt vast en zeker ter sprake tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe je tijdens je sollicitatiegesprek laat zien dat je doorzettingsvermogen bezit, bespreken we in dit blog.

Wat betekent doorzettingsvermogen?

De betekenis van doorzettingsvermogen is het vermogen om door te kunnen gaan tot een doel bereikt is. Je houdt vast aan je ambities en je stopt pas als je jouw doelstellingen hebt bereikt.

Doorzettingsvermogen heeft herkenbare synoniemen zoals standvastigheid, veerkracht en vastberadenheid. Het komt allen neer op blijven doorgaan, ondanks moeilijkheden of tegenslagen, totdat je uiteindelijk succes behaald.

Bezit je over doorzettingsvermogen dan leidt dit vaak tot bepaald gedrag. Zo laat jij je niet snel op andere ideeën brengen, geef je niet snel op (waar anderen dat wel doen), zoek je alternatieven om hetzelfde doel te bereiken en ben je volhardend in je opvattingen.

Doorzettingsvermogen is een competentie. Competenties zijn persoonsgebonden eigenschappen die tot bepaald gedrag leiden. Ze zijn noodzakelijk om werkzaamheden succesvol uit te voeren en spelen daarom vaak een doorslaggevende rol in het wervingsproces. Hoe meer relevante competenties je hebt, hoe meer kans je maakt op de baan waarop je solliciteert.

Lees meer over het relevant maken van je competenties.

Valkuil van doorzettingsvermogen

Vasthoudendheid is over het algemeen een positieve eigenschap is. Toch kan te veel doorzettingsvermogen een negatieve eigenschap zijn. Dit kan leiden tot gedrag zoals:

  • Nooit opgeven. Je weet niet van ophouden, ook al is iets totaal onhaalbaar.
  • Blijven volhouden en geen rekening houden met anderen.
  • Geen kritiek aanvaarden.
  • Snel geïrriteerd en moeilijk accepteren van tegenvallend resultaat.
  • Moeilijk in de samenwerking en weinig vertrouwen in anderen.

Wanneer je een echte doorzetter bent, bezit je over een sterke eigenschap. Blijf wel opletten dat je hier niet te ver in gaat en het overgaat in koppigheid en egoïsme.

Functies die doorzettingsvermogen vereisen

Er zijn een aantal functies waarbij je doorzettingsvermogen écht nodig hebt. Doorzettende mensen weten vaak goed wat ze wél en niet willen. Ze zijn over het algemeen ‘to the point’, volhardend en geven niet snel op. Ze werken gemakkelijk zelfstandig, zijn vastberaden en beschikken over een vorm van eigenwijsheid.

Bij veel commerciële en ondernemende rollen is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap. Het komt goed tot zijn recht in beroepen zoals:

Wanneer je zo’n functie hebt, is doorzettingsvermogen een positieve eigenschap. Bij elk van deze beroepen is het belangrijk dat je een sterke eigen mening hebt en je je niet snel uit het veld laat slaan door tegenslagen. Reden genoeg om je doorzettingsvermogen te benadrukken tijdens je sollicitatiegesprek!

Je doorzettingsvermogen aantonen in een sollicitatiegesprek

Doorzettingsvermogen is een voorbeeld van een soft skill. Als je een taal spreekt (hard skill), dan kun je dit aantonen door het te spreken of door certificaten te laten zien. Als je doorzettingsvermogen bezit (soft skill), kun je dit niet aantonen met hard bewijs.

De oplossing? Het gebruiken van voorbeelden. Je bent veel geloofwaardiger als je praktijkvoorbeelden uit het verleden gebruikt. Simpelweg zeggen dat je veerkracht bezit, is niet voldoende om de werkgever te overtuigen. Hoe concreter je voorbeelden zijn, hoe overtuigender je overkomt.

De STARR-methode

De STARR-methode is de ideale manier om deze voorbeelden specifiek, doordacht en bondig te beschrijven.

STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Je gebruikt de methode om een voorbeeld te geven van de manier waarop jij je in het verleden hebt gedragen in een bepaalde situatie. Zo toon je aan dat jij over de juiste competenties beschikt die nodig zijn voor de functie waarop jij solliciteert.

De STARR-methode pas je toe door de volgende stappen te volgen:

Stap 1. Situatie: Beschrijf de situatie waar je in zat.

Stap 2. Taak: Wat was jouw taak daarin?

Stap 3. Actie: Welke acties heb je ondernomen?

Stap 4. Resultaat: Wat was het resultaat van jouw acties?

Stap 5. Reflectie: Was je tevreden met het resultaat?

Hier gaat het over de toepassing tijdens je sollicitatiegesprek, maar je kunt de STARR-methode ook gebruiken om uitspraken en competenties zoals doorzettingsvermogen te onderbouwen in je motivatiebrief.

Bereid je goed voor

Als er in de vacaturetekst naar doorzettingsvermogen gevraagd is of jij zelf aangegeven hebt een doorzetter te zijn, is de kans groot dat het tijdens je gesprek aan bod komt. Hier kun je je voordeel uit halen door je goed voor te bereiden.

Het is belangrijk dat je antwoord kort en krachtig is. Verder is het verstandig een recent en concreet voorbeeld te pakken. Tot slot is het verstandig een voorbeeld te pakken die aansluit op een situatie die mogelijk ook voor kan komen bij de functie waarop je solliciteert. Op die manier blijft het ontzettend relevant.

Voorbeelden van doorzettingsvermogen

Hoe ziet dat het er dan uit? Het is altijd prettig om voorbeelden in te zien als hulpmiddel voor je sollicitatie. Om je op weg te helpen, geven we twee voorbeelden van het toepassen van de STARR-methode. Gebruik deze voorbeelden van doorzettingsvermogen als inspiratie voor jouw sollicitatiegesprek!

Voorbeeld voor een Accountmanager

Vraag van de werkgever:

“In je cv staat dat doorzettingsvermogen één van jouw vaardigheden is. Kun jij mij vertellen waaruit dat blijkt?”

Jouw antwoord:

S: “Zes maanden geleden, was ik accountmanager bij Bedrijf X. Ik had een klant aan de lijn om te informeren hoe hij de samenwerking met ons vond en of hij tevreden was met de kwaliteit van product Y. In de loop van het gesprek kwam ik erachter dat hij niet tevreden was en ging overstappen naar een andere leverancier.”

T: “Het was mijn taak als accountmanager om de relaties met klanten te onderhouden en te versterken. Toen ik merkte dat de klant helemaal niet tevreden was heb ik gelijk actie ondernomen.”

A: “Ik heb tot het uiterste moeten gaan om een vervolgafspraak te maken. Waar anderen wellicht waren afgehaakt heb ik door persoonlijk langs te gaan een vervolgafspraak kunnen inplannen. In dit gesprek heb ik achterhaald waarom de klant niet tevreden was. We hebben een goed gesprek gehad en zijn tot oplossing Z gekomen.”

R: “Na dit persoonlijk gesprek hebben we vier weken later weer een gesprek gehad. Hierin vertelde hij mij dat hij tevreden was over oplossing Z. Ook zei hij blij te zijn dat ik toch heb doorgezet in de benadering.”

R: “Achteraf ben ik blij dat ik gelijk actie heb ondernomen. Als ik eerder had opgegeven was deze belangrijke klant bij ons weggegaan.”

Voorbeeld voor een Manager

Vraag van de werkgever:

Wij zoeken een manager die beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen. Kun jij mij vertellen of jij dat bezit?”

Jouw antwoord:

S: “Een jaar geleden werkte ik als Manager bij bedrijf X. Ons terug betalingsproces aan klanten duurde 12 dagen en kostte een overmatige hoeveelheid personeelsuren.”

T: “Ik had de taak dit terug te brengen, omdat het een enorme kostenpost was en ontevredenheid veroorzaakte. Ik moest zorgen voor een systeem dat tijd en middelen bespaarde.”

A: “Ik heb het bestaande systeem geanalyseerd. Na de eerste analyses leek er geen efficiëntere manier te zijn, waardoor er intern de hoop al opgegeven werd. Toch ben ik uitvoerig met het personeel in gesprek gegaan. Uiteindelijk identificeerde ik waar de problemen zich voordeden.

Met al die kennis heb ik een nieuw proces ontworpen en vervolgens een systeem opgezet voor interne en externe feedback en communicatie, zodat alle betrokkenen aan boord en op snelheid waren.”

R: “Daarmee heb ik met succes een nieuw proces geïmplementeerd dat de tijd die nodig was om de verwerking van terugbetalingen aan klanten heeft verkort van 12 dagen naar 3 dagen. Hierdoor werd jaarlijks meer dan 100.000 euro aan personeelsuren bespaard en werd een verhoging van 50% behaald in klant beoordelingen.”

R: “Ik was erg tevreden met het resultaat. Ik kan terugkijken op een geslaagd project. Door vol te houden en te slagen, is er veel winst en tevredenheid in het vooruitzicht.”

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Toon je doorzettingsvermogen in een sollicitatiegesprek!

Doorzettingsvermogen is het vermogen om door te kunnen gaan tot een doel bereikt is. Je houdt vast aan je ambities en je stopt pas als je jouw doelstellingen hebt bereikt. Beschrijf tijdens je sollicitatiegesprek  je doorzettingsvermogen doormiddel van voorbeelden aan de hand van de STARR-methode! Je bent veel geloofwaardiger als je praktijkvoorbeelden uit het verleden gebruikt. Simpelweg zeggen dat je veerkracht bezit, is niet voldoende om de werkgever te overtuigen. Hoe concreter je voorbeelden zijn, hoe overtuigender je overkomt. Het is belangrijk dat je antwoord kort en krachtig is. Verder is het verstandig een recent en concreet voorbeeld te pakken. Tot slot is het verstandig een voorbeeld te pakken die aansluit op een situatie die mogelijk ook voor kan komen bij de functie waarop je solliciteert.

Stelling: doorzettingsvermogen is moeilijk aan te tonen in een sollicitatiegesprek!

Eens of Oneens. Laat het ons weten in de reacties

 

0 Reactie op "Hoe toon je doorzettingsvermogen aan in een sollicitatiegesprek?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent