6 ongebruikelijke manieren om werk te vinden

 • Pascal Joore
 • 10 november 2015

Als je op wilt vallen moet je iets uitzonderlijks doen. Voor sommigen betekent dit het opsturen van een creatieve sollicitatie of het schrijven van een modern cv. Voor anderen betekent dit het doen van iets veel extremers. 

Heb jij het gevoel dat de standaard sollicitatietips voor jou niet werken? Dat normale motivatiebrieven niet voldoende zijn? Of zie je door de bomen het bos niet meer en sta je open voor elke vorm van inspiratie? 

Dan hebben we voor jou 6 ongebruikelijke manieren om werk te vinden. 

#1 Ergens gaan werken zonder te zijn aangenomen

Wil jij al jarenlang werken voor een bepaald bedrijf? Weet jij alles van de producten en/of diensten van het bedrijf? Of heb jij bijvoorbeeld specifieke kennis van de bedrijfsprocessen?

In plaats van moeite en tijd te steken in het schrijven van een motivatiebrief kun je het ook investeren in het verbeteren van een product, dienst of proces. Er is altijd wel een onderdeel van een bedrijf dat verbeterd kan worden.

Op die manier kun je al iets voor een bedrijf betekenen zonder dat je er daadwerkelijk werkt. Deze optie wordt vaak niet overwogen, omdat mensen graag betaald krijgen voor het werk dat ze doen. Maar wanneer je werkloos bent, is het de ideale manier op jezelf in de schijnwerpers te zetten. 

Of het nu een fysiek product, een dienst of een bedrijfsproces is, door een significante verbetering te vinden en deze op een aantrekkelijke manier te presenteren, laat je direct je toegevoegde waarde zien!

#2 Werkgever uitnodigen voor een sollicitatiegesprek!

In plaats van op zoek te gaan naar vacatures kun je werkgevers uitnodigen een sterk werkaanbod te doen. Andrew Horner kwam op dit idee toen hij na zijn studie geen baan kon vinden.

Het idee was origineel en de uitvoering heeft ook zeker bijgedragen aan het succes. Hij creëerde een website met pakkende tekst, veel humor en een duidelijke weergave van zijn kwaliteiten. 

Zijn website ging viral en hij kreeg meer dan 40 banen aangeboden. 

#3 Naar het buitenland vertrekken

Het is een grote stap, maar wanneer je je niet laat beperken door landsgrenzen heb je veel meer mogelijkheden. Daarnaast biedt werken in het buitenland veel voordelen. Ook al ga je slechts tijdelijk.

 • Je doet niet alleen werkervaring op, maar ook levenservaring. Het ervaren van een andere cultuur verbreedt je wereldbeeld.
 • Je verrijkt je expertise, omdat je onder andere gedwongen wordt met minder of andere middelen te werken.
 • Het is een verrijking voor je cv. Je toont ermee aan dat je in staat bent jezelf aan te passen aan een variërende omgeving.
 • Veel bedrijven opereren internationaal of zijn op lange termijn van plan dat te doen. Met kennis van een specifieke markt kun je een grote voorsprong hebben op andere collega’s of sollicitanten.

Vooral wanneer je al een tijdje werkloos bent, kan (tijdelijk) werken in het buitenland dé oplossing zijn. Als inwoner van een West-Europees land maak je namelijk veel kans op de internationale arbeidsmarkt. Daarnaast maak je na terugkomst meer kans op een baan. Werkervaring in het buitenland staat altijd goed op je cv!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Namen van bedrijfsdirecteuren adverteren op Google

De Amerikaan Alec Brownstein kwam op het briljante idee om de namen van belangrijke directeuren te adverteren op Google met het bericht: “Hey Naam directeur. Gooogling yourself is a lot of fun. Hiring me is fun, too”.

Gezien hij regelmatig zijn eigen naam invoerde op Google, concludeerde hij dat directeuren van grote bedrijven dat waarschijnlijk ook zouden doen. Door de namen te adverteren op Google kwam zijn bericht automatisch helemaal bovenaan te staan.

Daarmee omzeilde hij de normale procedure en bereikte direct de personen die hij wilde benaderen. De ongebruikelijke manier werkte, want hij werd door vier van de vijf directeuren uitgenodigd op gesprek. Hij kreeg uiteindelijk van twee van hen een baan aangeboden.

De totale kosten? 6 dollar.

Mocht je erover nadenken een dergelijke strategie te kopiëren, houd dan wel in je achterhoofd dat Alec op zoek was naar een baan bij een reclamebureau. Zijn ongebruikelijke manier om werk te zoeken sloot dus aan op de werkzaamheden van de betreffende bedrijven.

#5 Meerdere parttime jobs

Het is geen populaire optie, maar het kan veel voordelen bieden. Het kan namelijk de perfecte manier zijn om een overgang te realiseren van werkloosheid naar een fulltime baan.

Het hebben van meerdere parttime banen voorkomt een gat op je cv, biedt meer inzicht dan het hebben van één baan en over het algemeen neemt de omvang van je netwerk toe naar mate je meer banen hebt. 

Meerdere banen tegelijkertijd kan de oplossing zijn tegen jouw werkloosheid!

#6 Een baan nemen in een totaal andere richting

Kiezen voor totaal iets anders klinkt misschien gek, maar dat is het vaak niet.

In je jeugd word je namelijk gedwongen bepaalde keuzes te maken. Zo is het gebruikelijk om te kiezen voor een vervolgopleiding met het niveau dat jij maximaal aankan.

Een Cito-score, een ambitieuze vader of een resultaatgerichte leraar kunnen ervoor hebben gezorgd dat jij hebt gekozen voor iets dat je aankon in plaats van iets dat je eigenlijk zou willen doen.

Of de verkeerde keuze nu is veroorzaakt door een ambitieuze ouder of een te laag cijfer voor wiskunde, het is nooit te laat om de keuze die je hebt gemaakt kritisch te bekijken. Misschien kom je erachter dat je liever iets anders had gedaan.

Start de ontdekkingsreis naar jouw talent en koppel dit talent aan de arbeidsmarkt. Werken neemt een groot deel van je leven in. Zorg er dus voor dat je iets doet dat je leuk vindt!

Ongebruikelijke manieren om werk te vinden

De bovenstaande manieren zijn bedoeld om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.  Wees niet bang om beperkende factoren even aan de kant te zetten en verder te kijken dan het standaard kader waarin we denken.

Het is belangrijk dat je altijd focust op iets dat je wilt en dat je realistisch blijft. Een ongebruikelijke actie om werk te vinden, moet natuurlijk wel gepaard gaan met een relevant cv!

Stelling: De bovenstaande manieren zijn een effectief middel om werk te vinden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

3 Reacties op "6 ongebruikelijke manieren om werk te vinden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Arjan Ebbinge
  • 11 november 2015

  Handige manieren, al ben ik wel benieuwd hoe het UWV aankijkt tegen #1 en #3, in het geval er sprake is van een uitkering. Enig idee?

   • Ivo Bourgondiën
   • 12 november 2015

   Bij #1 krijg je geen loon. Er is dan dus geen sprake van een arbeidsovereenkomst.
   Bij #3 zijn er allerlei regels van toepassing. Je kunt er meer over vinden op de website van het UVW (website).

  • Luuk
  • 12 november 2015

  #1 is priceless