Hoe kun je succesvol solliciteren bij een start-up?

  • Daan Panis
  • 5 juni 2018

Een start-up heeft unieke kenmerken die je tijdens het solliciteren kunt benutten om je kansen op een baan te vergroten. Wanneer je bij een start-up werkt kom je in een dynamische omgeving terecht die snel verandert. Daarnaast krijg je veel verschillende verantwoordelijkheden, omdat je over het algemeen in een klein team werkt. Dergelijke kenmerken zorgen ervoor dat bepaalde competenties en eigenschappen bij een start-up belangrijker zijn dan bij volwassen organisaties.

In dit blog lees je hoe je deze kenmerken kunt inzetten om jouw kans op een baan te vergroten!

Wat is een start-up?

Er is veel verwarring rondom de term ‘start-up’, het label wordt vaak onterecht gebruikt. Een start-up is een jong bedrijf dat zich net begint te ontwikkelen. Start-ups zijn meestal klein en worden vaak gefinancierd en beheerd door een handvol oprichters of één persoon. Een start-up is een bedrijf met een innovatief idee waarbij een dienst of product wordt gemaakt dat schaalbaar is. Er wordt over het algemeen gebruik gemaakt van nieuwe en opkomende technologieën.

Start-ups worden vaak geleidt door jonge ondernemers die erg gepassioneerd zijn en een duidelijke toekomstvisie hebben. Ze werken vol overgave, zijn niet bang om te falen en zijn gericht op een snelle groei.

Waarom het interessant is om bij een start-up te werken?

Voordat je gaat solliciteren bij een start-up, is het natuurlijk handig om te weten waarom het voor jou interessant kan zijn om bij een start-up te werken.

Je krijgt meer verantwoordelijkheden

Geen één dag is hetzelfde bij een start-up. Omdat er niet veel mensen werkzaam zijn, zijn er ook niet veel functies om alle taken over te verdelen. Dit resulteert vaak in een uiteenlopend takenpakket met veel verschillende verantwoordelijkheden.

Meer waardering voor je werk

Werken bij een start-up kan heel zwaar zijn vanwege een hoge werkdruk. Maar hard werken loont en je krijgt bij een start-up ook de waardering die het verdient. Je ideeën en kennis zijn erg waardevol voor een bedrijf en elke beslissing die je maakt heeft invloed op het bedrijfsresultaat. Als je het leuk vindt om uitgedaagd te worden, zul je veel voldoening krijgen als je bij een start-up werkt.

Je hebt invloed op de bedrijfscultuur

Omdat een start-up maar uit een klein team bestaat, heb je veel invloed op de bedrijfscultuur. Als je bijvoorbeeld een ‘casual Friday’ of een 'open deuren' beleid wilt, kun je dit relatief eenvoudig doorvoeren. De kans is groter dat jouw idee geïmplementeerd wordt als je werkt bij een start-up dan wanneer je bij een groot bedrijf werkt.

Meegroeien

Doordat een start-up aan het begin staat van een flinke groeifase, is de kans groot dat jij als medewerker mee gaat groeien. Waar het bij een multinational wel 10 jaar kan duren voordat je doorstroomt naar het management, kan het bij een start-up voorkomen dat je binnen 3 jaar in het hoger management zit. Werken bij een start-up brengt de nodige risico's met zich mee, maar kan er ook voor zorgen dat je een snelle ontwikkeling doormaakt.

Nadelen van het werken bij een start-up

Werken bij een start-up heeft ook zeker enkele nadelen. Je kunt hierbij denken aan:

Minder baanzekerheid

Omdat een start-up in de beginfase zit en het succes ervan niet zeker is, is het een risico om te gaan werken bij een start-up. Je weet nooit of een start-up nog succesvoller wordt of juist minder succesvol zal worden. Je bent hierdoor niet zeker van je baan.

Minder hoog loon

Het geld dat in start-ups omgaat is voornamelijk geld van investeerders. Dit betekent vaak ook dat de lonen niet hoog liggen, omdat er gewoonweg niet veel geld in start-ups omgaat. Het geld dat er is, wordt geïnvesteerd in het bedrijf.

Werk/privé balans

Er is vaak geen goede balans tussen werk en privé. Het helpen opzetten van een nieuw bedrijf kost vaak veel tijd en is niet gemakkelijk. In deze fase van het bedrijf kan het maken van overuren hét verschil maken tussen falen en succesvol zijn.

Belangrijke vaardigheden

De onderstaande vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk wanneer je voor een start-up gaat werken en kun je gebruiken om de kans op een baan te vergroten:

  • Je bent leergierig
  • Je kunt goed omgaan met veranderingen
  • Je hebt een whatever-it-takes attitude
  • Je gelooft in de visie van het bedrijf
  • Je kunt out-of-the-box denken
  • Je bent ondernemend
  • Je durft te falen en uit je comfort zone te treden
  • Je past je gemakkelijk aan

Cv en motivatiebrief

In je cv en motivatiebrief wil je duidelijk naar voren laten komen waarom jij geschikt bent voor de functie bij een start-up. Een goede manier om dit te doen is door de belangrijke vaardigheden te verwerken in je cv en motivatiebrief. Enkele manieren om dit te doen zijn:

Bedrijfscultuur

Je kunt bijvoorbeeld laten zien dat je in de bedrijfscultuur past door de toon van je cv en motivatiebrief aan te passen aan het bedrijf. Als een bedrijf heel informeel is en dit ook duidelijk in de vacature en de website naar voren komt, kun je de toon van je cv en motivatiebrief ook informeel insteken.

Passie
De oprichters van een start-up zijn zeer betrokken bij hun bedrijf. Hierdoor zullen zij erg kritisch zijn bij het selecteren van nieuw personeel. Ze willen betrokken werknemers die net zo gepassioneerd zijn als het zittende team. Het is dus belangrijk om jouw passie voor het vak of het 'start-up concept' te verwerken in je motivatiebrief. Het kan erg lastig zijn om je passie op papier te zetten. Daar waar je in een gesprek aan de hand van emoties en lichaamstaal letterlijk je passie voor het vak kunt laten zien, heb je bij het schrijven van een motivatiebrief alleen woorden tot je beschikking. In dit blog leggen we uit hoe je in 3 stappen je passie op papier zet.
Out-of-the-box

Door je cv en motivatiebrief op een andere manier te presenteren dan gewoon op papier of via de mail, val je op en laat je zien dat je out-of-the-box denkt. Er zijn verschillende manieren hoe je je cv en motivatiebrief vorm kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan je cv printen op een taart of een kistje maken met kleine artikelen erin die relevant zijn voor jouw sollicitatie.

Wil je een cv maken waarmee je opvalt bij werkgevers? Wij helpen je een handje met onze gratis cv templates. Download ze hier.

Falen

In eerste instantie zou je misschien niet denken dat bijvoorbeeld een gefaalde eigen onderneming goed zou staan op je cv. Maar niets is minder waar: wanneer je solliciteert bij een start-up, staat dit goed op je cv. Hiermee laat je zien dat je ondernemend bent en durft te falen. Je hebt geprobeerd om een eigen onderneming succesvol te maken, maar dit is niet gelukt. Bij een start-up is dit een pluspunt, mits je natuurlijk goed kan verwoorden waarom het niet is gelukt om van jouw onderneming een succes te maken.

Sollicitatiegesprek

Ook het sollicitatiegesprek is een belangrijk moment in het sollicitatieproces. Het is tijdens het gesprek van belang dat je indruk maakt op je gesprekspartner. Dit kun je doen door ook hier weer de belangrijkste vaardigheden terug te laten komen. Een paar manieren hoe je dat kunt doen:

Passie

Laat tijdens je sollicitatiegesprek zien dat je enthousiast bent over de functie en zin hebt om je aan te sluiten bij het team. Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij een start-up al helemaal omdat een start-up vaak klein is en iedereen er voor de volle 100% tegenaan moet gaan. Gebruik emoties en lichaamstaal om je verhaal kracht bij te zetten. Benadruk je passie voor het vak en onderbouw je uitspraken met praktijkvoorbeelden uit het verleden.

Leergierig
Voor een start-up is het belangrijk dat je bepaalde werkzaamheden snel eigen maakt. Daarnaast is het belangrijk dat je ook op de lange termijn wilt meegroeien binnen de organisatie. Zonder leergierige mensen komt een bedrijf simpelweg niet vooruit. In dit blog geven we 4 tips om leergierigheid te tonen tijdens het sollicitatiegesprek.
Whatever-it-takes

Wanneer je bij een start-up werkt, gaat dat vaak gepaard met een hoge werkdruk en lange dagen. Om jouw (droom)baan bij de start-up binnen te slepen, is het van belang dat je goed overbrengt dat je de werkdruk aankan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te praten over eerdere ervaringen waarbij je onder een hoge werkdruk stond of door te laten zien dat je naast je fulltime baan ook bijvoorbeeld nog een studie gevolgd hebt.

Bedrijfscultuur

Daarnaast heerst er in veel start-ups een informele bedrijfscultuur, het is dus aan te raden om je tijdens het sollicitatiegesprek ook zo te gedragen. Onthou wel dat het een sollicitatiegesprek blijft en het dus wel belangrijk is dat je netjes overkomt en gepaste antwoorden geeft.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hoe solliciteer je succesvol bij een start-up?

Een start-up heeft unieke kenmerken die je tijdens het solliciteren kunt benutten om je kansen op een baan te vergroten. Laat zien dat je leergierig bent, dat je bij de bedrijfscultuur past en dat je goed met vrijheid om kunt gaan. Combineer de kenmerken van een start-up met de eigenschappen waarover je beschikt om maak een onvergetelijke indruk! 

Stelling: een start-up biedt meer toekomstperspectief dan een volwassen bedrijf!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Hoe kun je succesvol solliciteren bij een start-up?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent