5 manieren om loyaliteit te tonen tijdens het solliciteren

  • Pascal Joore
  • 23 april 2024

Met loyaliteit scoor je goed bij een werkgever. Loyale werknemers zijn namelijk oprecht, ze delen de visie van het bedrijf, ze plaatsen het bedrijfsbelang boven hun eigenbelang, ze zijn betrokken bij de organisatie en ze vertrekken niet direct bij de eerste tegenslag die ze ervaren.

Het is dus niet zo gek dat werkgevers loyaliteit als functievereiste opnemen in vacatureteksten. Vooral bij functies waarin discretie noodzakelijk is, is loyaliteit een groot pluspunt.

Het probleem van loyaliteit is dat het pas zichtbaar wordt wanneer jij je op een bepaalde manier gedraagt. Uit handelingen en keuzes die je maakt, blijkt of je loyaal bent of niet.

Hierdoor kan het lastig zijn om loyaliteit te tonen tijdens het solliciteren. Hoe overtuig je een werkgever dat je loyaal bent in een motivatiebrief? Of hoe laat je tijdens het sollicitatiegesprek zien dat je een loyale werknemer bent?

Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, lichten we eerst een aantal indicatoren van loyaal gedrag toe.

Indicatoren van loyaliteit

Loyaliteit op de werkvloer vertaalt zich onder andere naar:

  • Trouwheid aan verplichtingen;
  • Naleven van regels en verwachtingen;
  • Eerlijkheid en oprechtheid;
  • Het uitdragen van de bedrijfsvisie;
  • Trouwheid aan collega’s en het bedrijf;
  • Betrokkenheid bij de organisatie en/of de werkzaamheden;
  • Gedrag in lijn met de behoeften van de organisatie.

De bovenstaande indicatoren van loyaal gedrag kun je gebruiken tijdens het solliciteren. Hoe je dat doet, vertellen we aan de hand van 5 tips!

#1 Laat zien dat je betrokken bent

Betrokkenheid leidt tot loyaliteit en vice versa. Je kunt dus laten zien dat je loyaal bent door betrokkenheid te tonen. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen twee soorten betrokkenheid:

  • Betrokkenheid met de werkzaamheden die je uitvoert.
  • Betrokkenheid met de organisatie.

Hoewel beide soorten betrokkenheid leiden tot loyaliteit, is het aan te raden om de nadruk te leggen op jouw betrokkenheid met de organisatie.

Wanneer je betrokken bent met de werkzaamheden, zul je niet snel op het idee komen om te switchen van werkgever. Toch biedt het voor de werkgever geen garantie dat je blijft zodra je een beter aanbod krijgt.

Toon jouw betrokkenheid bij de organisatie bijvoorbeeld door:

  • Je voorliefde voor het bedrijf te beschrijven;
  • Door te omschrijven waarom je de visie van het bedrijf deelt;
  • Door je fascinatie voor het merk, de producten of de diensten te benadrukken.

Wanneer je merkt dat het lastig is om jouw betrokkenheid bij de organisatie te beschrijven, moet je jezelf afvragen of je wel bij de juiste werkgever aan het solliciteren bent.

Open sollicitatie

De ultieme manier om betrokkenheid met de organisatie te tonen, is door ongevraagd te solliciteren. Met een open sollicitatie toon je oprechte interesse in het bedrijf en laat je zien dat je intrinsiek gemotiveerd bent om er te werken.

In dit artikel leggen we uit hoe je een treffende open sollicitatiebrief schrijft en waarom iedereen minstens één open sollicitatie moet versturen.

#2 Bereid antwoorden voor op loyaliteitsvragen

Werkgevers die op zoek zijn naar loyale werknemers zullen altijd een aantal vragen stellen om jouw loyaliteit te testen. Je kunt hierbij denk aan vragen als “Waarom vertrek je bij je huidige werkgever?”, “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” of “Kun je verklaren waarom je in 5 jaar tijd 3 keer geswitcht bent van werkgever?”

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om voor de tijd na te denken over een antwoord. Het is namelijk lastig om niet tegenstrijdig te klinken wanneer je zegt dat je loyaal bent, terwijl je jouw huidige werkgever verlaat.

Om te voorkomen dat je tegenstrijdig klinkt, dien je met de volgende zaken rekening te houden:

  • Zeg niets negatiefs over je vorige/huidige werkgever en collega’s.
  • Focus niet op het verleden, maar op de toekomst.
  • Laat merken dat jouw vertrek de laatste optie was. Er was geen mogelijkheid om onder de betreffende omstandigheden langer te blijven.
  • Benadruk eventueel dat je potentiële werkgever wel de juiste omstandigheden biedt om op de lange termijn te blijven.

Voorbeeld

“Bij mijn vorige werkgever ben ik uit mijn functie gegroeid. Ik heb behaald wat op professioneel niveau te behalen viel onder de betreffende omstandigheden. Ondanks een aantal pogingen om uitdagende doelen te stellen, was er simpelweg geen ruimte meer om te groeien. Ik wil mij op de lange termijn verder ontwikkelen in een leidinggevende rol en jullie organisatie biedt deze mogelijkheid.”

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Noem loyaliteit als kernkwaliteit

Tijdens het solliciteren kun je een aantal persoonlijke kwaliteiten waarover je beschikt benadrukken om de kans op een baan te vergroten.

Wanneer specifiek wordt gevraagd naar loyaliteit, kun je in je motivatiebrief of tijdens het gesprek zeggen dat je loyaal bent. Om te voorkomen dat de werkgever denkt dat je sociaal wenselijk aan het antwoorden bent, dien je jouw uitspraak te onderbouwen met een praktijkvoorbeeld.

Voorbeeld

“Bij mijn vorige werkgever had ik een flinke provisie kunnen ontvangen voor het binnenhalen van een nieuwe klant in mijn regio. Maar omdat ik wist dat een concurrerende klant uit een andere regio moeite zou hebben met de nieuwe relatie, heb ik besloten om het niet te doen. Het vertrek van de bestaande klant zou een groot verlies betekenen voor mijn collega en het bedrijf.

Achteraf gezien ben ik blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd. Door het bedrijfsbelang boven mijn eigenbelang te plaatsen, heb ik veel waardering en vertrouwen gekregen van mijn collega’s en leidinggevende.”

#4 Benadruk dat je discreet kunt zijn

Loyaliteit wordt veelal geëist voor functies waarin je met gevoelige informatie werkt. Denk bijvoorbeeld aan psychologen die vanwege de privacy van cliënten discreet moeten zijn of verkopers die zorgvuldig met concurrentiegevoelige informatie om moeten gaan. In dergelijke gevallen gaat discretie hand in hand met loyaliteit.

Tijdens het sollicitatiegesprek kan een werkgever jouw discretie testen door te vragen naar gevoelige onderwerpen bij je vorige/huidige werkgever. Let hierop wanneer je antwoord geeft op vragen over je vorige dienstverband(en).

Over het algemeen maak je geen goede indruk wanneer je geen antwoord kun geven op vragen tijdens het sollicitatiegesprek, maar in dit geval kan het goed uitpakken. Als je benadrukt dat je de vraag niet beantwoordt, omdat je geen gevoelige informatie kunt delen, laat je direct aan de werkgever zien dat je loyaal en discreet bent.

Wanneer een werkgever niet concreet vraagt naar jouw discretie, kun je het zelf benadrukken door het als kwaliteit te noemen. Geef net als bij tip 3 een praktijkvoorbeeld om geloofwaardig over te komen.

#5 Verklaar eventueel switchgedrag

Als je in korte tijd vaak bent geswitcht van werkgever, interpreteert een werkgever dat mogelijk als een gebrek aan loyaliteit.

Wanneer het switchgedrag niet het gevolg is van een gebrek aan loyaliteit, is het aan te raden om bij je sollicitatie kort toe te lichten waarom je dan wel geswitcht bent. Gezien je cv vaak het eerste is wat een werkgever ziet, is het aan te raden om daar je reden van vertrek toe te lichten.

Vermeld bij de verschillende werkgevers waarom je bent weggegaan. Gezien een cv kort en relevant moet zijn, dien je dit in slechts een aantal woorden te doen.

Voorbeeld: Servicemedewerker, Bedrijf X, juni 2009 - maart 2010 Verantwoordelijk voor het inplannen van servicemonteurs, het opvolgen van offertes en het adviseren van klanten. Vanwege de crisis wegbezuinigd op anciënniteit.

Vaardigheden-cv

Als werkzoekende moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw kansen op de arbeidsmarkt ernstig belemmerd worden door je switchgedrag, kun je overwegen om een vaardigheden-cv te gebruiken.

In een vaardigheden-cv ligt de nadruk niet op de chronologische opsomming van je werkervaring, maar op (overdraagbare) vaardigheden, competenties en prestaties. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een vaardigheden-cv opstelt.

Loyaliteit tonen tijdens het solliciteren

Met loyaliteit scoor je goed bij een werkgever. Vooral bij functies waarbij je discreet moet zijn met gevoelige informatie. Gebruik de indicatoren van loyaal gedrag in je voordeel en vergroot de kans op een baan!

Toon betrokkenheid bij de organisatie, bereid antwoorden voor op loyaliteitsvragen, benoem loyaliteit als kwaliteit, benadruk dat je discreet kunt zijn en verklaar eventueel switchgedrag om de kans op succes te vergroten!

Update: Dit blog over loyaliteit tonen tijdens het solliciteren verscheen voor het eerst op 29 augustus 2017 en werd op 23 april 2024 geactualiseerd.

Stelling: Wanneer je vaak bent geswitcht van werkgever is het onmogelijk om tijdens het solliciteren loyaal over te komen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "5 manieren om loyaliteit te tonen tijdens het solliciteren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Eric
    • 1 september 2017

    Eric

      • Eric
      • 1 september 2017

      Wat een ouderwets gelul.